на головну

Науково-дослідний експертно-криміналістичний центр при ГУМВС України в Київській області має можливості для проведення наступних експертних досліджень далі >>>




Щодо ДТП у Фастівському районі за участі працівника міліції

11.08.2009

Деякими засобами масової інформації були оприлюднені відомості про те, що на Київщині міліціонер, який скоїв ДТП, начебто намагався заховати сліди злочину.
ГУМВС України в Київській області повідомляє, що 30 липня 2009 року близько 20 години 30 хвилин на автодорозі Фастів - смт Кожанка сталася дорожньо-транспортна пригода за участю автомобіля ВАЗ 2107, що належить Фастівському міськвідділу ГУМВС України в Київській області, під керуванням дільничного інспектора міліції Фастівського МВ та моторолера «Хонда» на якому їхали 18-річний мешканець міста Києва та його ровесниця з міста Фастів.
Внаслідок ДТП водій та пасажир моторолера загинули. Автомобіль ВАЗ з‘їхав у кювет, де перекинувся та загорівся, а водій отримавши тілесні ушкодження був доставлений до Васильківської районної лікарні .
По даному факту прокуратурою Фастівського району порушено кримінальну справу за ст. 286 Кримінального кодексу України. Дільничний інспектор міліції, причетний до згаданого ДТП, знаходиться під вартою в одному з ізоляторів тимчасового тримання Київської області.
Наразі призначено ряд експертиз, ведеться слідство. Остаточну крапку в даній трагедії може поставити тільки суд.
Слід зазначити, що дільничний інспектор міліції, який скоїв дану дорожньо-транспортну пригоду характеризувався з позитивної сторони. За час роботи в органах внутрішніх справ неодноразово заохочувався правами керівництва ГУМВС України в Київській області та МВС.
З метою встановлення всіх обставин даної пригоди міліція Київської області звертається до свідків цього ДТП з проханням зателефонувати за номером (044) 272 - 19 - 59.

Відділ зв‘язків з громадськістю ГУМВС України в Київській області




Кримінальна хроніка Київщини

11.08.2009

З початку року у столичній області вчинено понад майже 20000 злочинів та подій, із них 63 вбивства, нанесено 25 тяжких тілесних ушкоджень, вчинено 103 розбійні напади, 5400 крадіжок державного, колективного та приватного майна, 418 випадків хуліганства, 560 грабежів, 1833 злочинів у сфері обігу наркотичних речовин та 419 злочинів у сфері економічної злочинності.
Минулий тиждень також був щедрий на тяжкі злочини.
Так пізнього вечора у селі Михайлівка Богуславського району на подвір’ї 40-річного Леоніда було виявлено тіло його земляка, 43-річного Олексія. Леонід, який знаходився в алкогольному сп'янінні, клявся і божився, що до вбивства не має ніякого відношення.
Про те, що господар говорить правду, викликані на місце події працівники міліції встановили відразу, тож залишилося лише знайти зловмисника. На це довго часу не пішло і згодом підозрюваний у злочині давав правоохоронцям правдиві свідчення…
Того дня, прихопивши пляшку горілки, Анатолій ще з обіду подався до свого приятеля-одногодки Леоніда. А за годину їх компанія поповнилася ще одним земляком, Олексієм. Від безділля нероби часто збиралися у такому складі, випивали, обговорювали сільські новини, а затим розходилися по своїм домівкам.
Та мабуть того вечора було випито значно більше як у інші дні. Господар уже куняв на стільці, а між гостями уже набирала оборотів п'яна сварка. Коли ж слів виявилося замало, Анатолій схопив зі столу ніж, яким нещодавно різали хліб, і з усієї сили наніс Олексію удар в область грудної клітини.
Звичайно про вчинене зловмисник жалкує і в усьому звинувачує кляту горілку, та співчуття не поверне життя Олексію, тож затриманому доведеться відповідати по всій суворості закону.
А от випадок, який стався у місті Сквира шокує своєю жорстокістю.
Біля шостої години ранку ранні перехожі біля місцевого стадіону помітили непритомного чоловіка. Викликана ними карета швидкої допомоги терміново госпіталізувала потерпілого 59-річного Олексія до районної лікарні.
Прийшовши до свідомості потерпілій повідомив, що на світанку вийшо прибрати на стадіоні. Там він помітив компанію яка пиячила, раптом один із молодиків підійшов до нього і попросив курити. Цигарок у Олексія не було, то ж і сказав не курить. Відповідь п’яному молодчику не сподобалася і він не думаючи про наслідки накинувся на чоловіка з кулаками. Бив до тих пір, доти невинна жертва не втратила свідомість, а затим повернувся, і ніби нічого не трапилося подався далі пиячити.
Як не прикро, але врятувати життя потерпілого медикав не вдалося, за кілька днів помер у лікарні
Наразі правоохоронці встановили і затримали зловмисника, ним виявився 21-річний Віктор. Тепер молодику буде час поміркувати над своїми діями, так як потрапить за грати не на один рік.
Мало не сталося трагедії і в місті Ірпінь.
До відділу міліції надійшло повідомлення із районної лікарні, що до них проникаючим ножовим пораненням черевної порожнини госпіталізували непрацюючу 23-річну Марину.
В ході оперативно-розшукових задів правоохоронці встановили, що вказане тілесне ушкодження потерпілій, за місцем проживання, заподіяв 34-річний співмешканець.
Останнім часом між молодими людьми часто спалахували сварки, та їм вистачало здорового глузду вчасно зупинитись і не перступати межу дозволеного. Того ж дня Олександ повернувся додому не в гуморі. Слово за слово і між ними спалахнула сварка, під час якої він і схопся за ніж. Наразі зловмисник затриманий, проти нього порушено кримінальну справу.

Галина Присяжна
ВЗГ ГУМВС України в Київській області





Юрій Луценко нагородив працівників міліції, які брали безпосередню участь у викритті сучасних работорговців

31.07.2009

Питання боротьби з торгівлею людьми є достатньо актуальним для українського суспільства і масштабність цього негативного явища, на жаль, не зменшується. Однак суспільство може бути впевненим у здатності міліції успішно боротися з цим явищем, - зазначив на Міністр внутрішніх справ України Юрій Луценко на прес-конференції, присвяченій результатами роботи міліції з викриття резонансних злочинів, пов’язаних з торгівлею українськими громадянами.
За словами Юрія Луценка, основні зусилля органів внутрішніх справ на цьому напрямку були спрямовані на знешкодження транснаціональних організованих груп торгівців людьми, ліквідацію існуючих міжнародних каналів трафіку та притягнення до кримінальної відповідальності осіб за вчинення таких злочинів.
- Лише упродовж останніх двох років працівники підрозділів боротьби зі злочинами, пов’язаними із торгівлею людьми, виявили понад 800 таких злочинів, - зазначив Міністр. - Встановили місцезнаходження та повернули до України майже 900 українських громадян, які стали жертвами міжнародного трафіку, з яких понад 100 - неповнолітні. Знешкоджено понад 40 організованих груп, що діяли у цій сфері.
Торгівля людьми носить транснаціональний організований характер, підтвердженням чому є затримання понад 30 іноземних громадян, які брали участь в організації міжнародного трафіку, - підкреслив Юрій Луценко.
Так, за шість місяців цього року виявлено 197 злочинів, передбачених ст.149 (Торгівля людьми або інша незаконна угода щодо людини) Кримінального кодексу України. До кримінальної відповідальності притягується 70 осіб. Встановлено місцезнаходження та повернуто на Україну 229 потерпілих від торгівлі людьми, у тому числі 35 неповнолітніх, ліквідовано вісім організованих злочинних груп, що діяли у цій сфері.
Зокрема, Міністр Юрій Луценко назвав конкретні приклади, які є свідченням злагодженої роботи працівників Департаменту боротьби зі злочинами, пов’язаними з торгівлею людьми. За безпосередню участь у розкритті таких злочинів Міністр заохотив відомчими відзнаками, почесними грамотами або присвоїв чергові спеціальні звання шістьом працівникам цієї служби з різних регіонів України.
Зокрема, Міністр Повідомив, що в Одеської області міліцією ліквідовано організовану злочинну групу з числа трьох безробітних місцевих жителів, які з початку цього року займалися вербуванням жителів регіону віком від 50 до 70 років та в подальшому примушували їх до зайняття жебрацтвом на території столиці України. Вербування потерпілих відбувалося під приводом працевлаштування із використанням їх тяжкого матеріального становища. Далі їх переправляли до м. Ніжин Чернігівської області, де їх примушували до зайняття жебрацтвом (біля центрального залізничного вокзалу та станцій метро м. Києва). Вже доведена експлуатація чотирьох осіб, які повинні були щоденно віддавали зловмисникам не менше 250 гривень. Окрім того, з метою використання в жебрацтві було підібрано ще п’ять жителів Одеської області. Організатора групи та його активного учасника заарештовано.
За безпосередню участь у розкритті цього злочину Міністр нагородив відзнакою МВС України „Почесний знак МВС України" капітана міліції Степанчука Сергія Анатолійовича, оперуповноваженого відділу боротьби зі злочинами, пов'язаними з торгівлею людьми, управління боротьби зі злочинами, пов'язаними з торгівлею людьми, ГУМВС України в Одеській області.
Юрій Луценко повідомив також, що у Запорізькій області міліцією припинено протиправну діяльність учасників організованої злочинної групи, які шляхом застосування фізичного та психологічного впливу вербували, утримували та займалися трудовою експлуатацією осіб без постійного місця проживання на території комплексу з вирощування свиней. Затримано організатора злочинної групи та 4 активних учасників (раніше неодноразово засуджених) жителів Харківської та Запорізької областей. З трудової кабали визволено 4 потерпілих. Встановлено 10 потерпілих, які піддавались трудовій експлуатації.
Відзнакою МВС України „За відзнаку в службі» II ступеня за розкриття цього злочину Міністр нагородив майора міліції Ворону Ігоря Володимировича, старшого оперуповноваженого в особливо важливих справах сектору боротьби зі злочинами у сфері працевлаштування за кордоном управління боротьби зі злочинами, пов’язаними з торгівлею людьми, ГУМВС України в Запорізькій області.
Юрій Луценко розповів також, що на Чернігівщині міліцією ліквідовано транснаціональну організовану злочину групу, до складу якої входили громадяни Республіки Молдова, Російської Федерації та України. Вони завербували та переправили до Липецької області Російської Федерації за грошову винагороду 7 своїх співвітчизників. Потерпілих упродовж 6 місяців використовували на сільськогосподарських роботах, забравши при цьому особисті документи. Жертв утримували у сараях та погребах. За сприяння правоохоронних органів Росії потерпілих було звільнено із рабського полону та повернуто на Батьківщину.
За розкриття цього злочину Міністр відзначив капітана міліції Олійника Володимира Володимировича, старшого оперуповноваженого сектору боротьби зі злочинами, пов'язаними з торгівлею людьми, відділу боротьби зі злочинами, пов'язаними з торгівлею людьми, УМВС України в Чернігівській області, якого нагородив відзнакою МВС України „За відзнаку в службі» II ступеня.
На Житомирщині міліцією було припинено діяльність злочинної групи з ознаками організованості та перекрито міждержавний канал продажу громадян України до Російської Федерації з метою трудової експлуатації, - повідомив Юрій Луценко. Упродовж 2006-2008 років учасники злочинної групи, до складу якої входили громадяни України та Республіки Молдова, переправляли жителів Вінницької, Житомирської та Сумської областей до Російської Федерації, де використовували їх на примусових сільськогосподарських роботах. Учасники вказаного ОЗГ заарештовані. На даний час встановлено та повернуто до України 28 потерпілих.
За розкриття цього злочину Почесною грамотою МВС України нагороджено старшого лейтенанта міліції Шевчука Олега Анатолійовича, старшого оперуповноваженого в особливо важливих справах сектору боротьби зі злочинами, пов'язаними з торгівлею людьми, відділу боротьби зі злочинами, пов'язаними з торгівлею людьми, УМВС України в Житомирській області.
За словами Міністра, на Волині працівниками міліції ліквідовано організовану злочинну групу з міжнародними зв’язками, учасники якої протягом 2007 - 2009 років шляхом втягнення в боргову кабалу та використовуючи уразливий стан, займалися вербуванням та продажем молодих жінок від 18 до 30 років до борделів Республіки Польща. Міліцією викрито шістьох осіб, які вербували, перевозили та продавали жінок. Ними вивезено за кордон щонайменше 15 українок, за кожну з яких вони отримували від 1000 до 1500 євро. Накладено арешт на майно і банківські рахунки на загальну суму понад 200 тисяч гривень.
За безпосередню участь у розкритті цього злочину Почесною грамотою МВС України нагороджено капітана міліції Буза Віталія Володимировича, старшого оперуповноваженого сектору боротьби зі злочинами, пов'язаними з торгівлею людьми, відділу боротьби зі злочинами, пов'язаними з торгівлею людьми УMBС України у Волинській області.
Найбільший інтерес учасників прес-конференції викликало повідомлення Міністра про знешкодження працівниками Департаменту боротьби зі злочинами, повязаними з торгівлею людьми, МВС України транснаціональної організованої злочинної групи, до складу якої входили громадяни України, Іраку, Російської Федерації та Обєднаних Арабських Еміратів. Вони організували ряд каналів продажу українських дівчат до Об’єднаних Арабських Еміратів та інших держав з метою сексуальної експлуатації.
Учасники злочинної групи з 2006 року, використовуючи широку мережу вербувальників в різних регіонах держави, підшуковували молодих дівчат привабливої зовнішності, пропонуючи їм роботу в сфері модельного бізнесу за кордоном, після чого за грошову винагороду переміщували їх за кордон для використання у секс-індустрії. Серед таких жінок були й неповнолітні, а особливим попитом користувались цнотливі дівчата, ціна яких досягала 50000 євро.
Пропозиції щодо потрібних дівчат надходили від організатора електронною поштою. Фотокартки завербованих дівчат та копії їх паспортів для виїзду за кордон згодом пересилались заможним громадянам Близького Сходу. Копії паспортів для виїзду за кордон необхідні закордонним покупцям для того, щоб пересвідчитись у відповідності даних щодо віку, імені дівчини та її зовнішності, а також справжності намірів.
До мережі вербувальників входили понад 10 осіб, які діяли на території м. Києва, Київської, Луганської, Дніпропетровської, Запорізької, Львівської, Житомирської, Харківської, Донецької та інших областей.
Юрій Луценко зазначив, що 29 липня на території України підрозділами боротьби з торгівлею людьми з використанням інших оперативних підрозділів проведено загальнодержавну операцію щодо затримання учасників організованої злочинної групи «на гарячому» - під час проведення трьох кастингів, які проводилися зловмисниками на орендованих квартирах, де планувалася купівля українських дівчат із подальшим продажем їх за кордон. Під час проведення кастингу затримано громадян Іраку та Об’єднаних Арабських Еміратів. Зокрема, в Києві затримано керівника модельного агентства, а в Ялті - одного з активних учасників, громадянина Російської Федерації. У затриманих учасників злочинної групи проведені обшуки, під час яких вилучено комп’ютерну техніку, яка використовувалась в злочинних цілях.
У результаті реалізації оперативних матеріалів затримано 11 учасників цієї злочинної групи, які займались торгівлею людьми. Встановлено понад 200 дівчат віком від 16 до 25 років, які на протязі 2008-2009 років були завербовані та продані до Еміратів, Великобританії, Іспанії, Німеччини. За оперативними даними всього було продано для сексуальної експлуатації понад 500 українок.
За цим фактом Головним слідчим управлінням МВС України порушено кримінальну справу за ст. 149 (Торгівля людьми, або інша незаконна угода щодо людини) КК України.
За розкриття цього злочину старшому лейтенантові міліції Данилюку Миколі Петровичу, старшому оперуповноваженому в особливо важливих справах відділу організації боротьби з торгівлею людьми Департаменту боротьби зі злочинами, пов'язаними з торгівлею людьми, MBC України присвоєно чергове спеціальне звання капітан міліції.
За словами Юрія Луценка, «вчорашня операція заслуговує на широке висвітлення та відзначення відомчими нагородами. Адже це класичний приклад комплексної операції, яка викрила не тільки поставщиків, а й посередників, організаторів, замовників цієї брудної справи».

ДЗГ та МД МВС України


Кримінальна хроніка Київщини

29.07.2009

В місті Бровари в одному з будинків було виявлено труп 64-річної Ольги. На тілі жінки правоохоронці нарахували понад десяток колото-різаних ран. Під час оперативно-розшукових заходів міліція встановила, що тілесні ушкодження потерпілій наніс її сорокадвохрічний син.
Наразі зловмисник затриманий, проти нього порушено кримінальну справу за статею 115 Кримінального кодексу України. Навіть важко уявити, як чоловік надалі буде жити із таким тягарем як убивство найріднішої людини - матері.
А в ніч на суботу до чергової частини Броварського відділу міліції надійшло повідомлення із районної лікарні, що до них із вогнепальним пораненням живота доставлено 71-річну Надію, жительку селища Велика Димерка району.
В ході оперативно-розшукових заходів правоохоронці встановили, що потерпіла була пранена у особистому будинку.
Того вечора до будинку 49-річного Сергія, який проживав разом з матір’ю завітав його брат, 47-річний Олексій. Ненька накрила на стіл, і щоб не заважати чоловічій бесіді вийшла в сусідню кімнату. Біля півночі, коли пляшка спорожніла, між братамивиникла сварка, якм мало не вкоротила матері віку. В пориві гніву Олексій, молодший із братів, схопив мисливську рушницю і здійснив постріл у двері кімнати, куди вийшов Сергій. В цей час за дверима знаходилася старенька, яка й отримала вказане поранення.
Рушницю, яка зареєстрована, вилучено. Наразі проводиться слідство.
Слід відмітити, що минулого тижня лідерами злочинів стали крадіжки.
Так у місті Вишневе К.Святошинського району з квартири 80-річної пенсіонерки було викрадено 33 тисячі гривен. Оперативники встановили, що злочин вчинив 34-річний Олег, житель Луганської області, якго затримано.
Не поталанило і Тетяні із села Софіївська Борщагівка того ж таки К.Святошинського району. Проникши через вікно до її будинку невідомий викрав 13 тисяч американських доларів та 5 тисяч гривен.
Наразі ведеться робота щодо затримання зловмисника.
Не відставала від дорослих і молодь.
У місті Б.Церква, пошкодивши дверний замок у квартирі 29-річної Олени, невідомі викрали холодильник, пральну машину та ювелірні вироби.
Правоохоронці встановили і затримали зловмисника, ним виявився житель села Озерне Олександр.
За вчинений злочин зловмисник затриманий.
У місті Фастів 19-річний Віктор вирішив наложити свою липку лапу на шкільні комп’ютери. Діждавшись ночі парубок пошкодив вікна у будівлі однієї із міських загально-освітніх шкіл і виніс звідти чудо-техніку.
А от у місті Миронівка 16-річний школяр села Карапиші разом із своїм 17-річним столичним приятелем застосували фізичне насильство до місцевого жителя, намагались відібрати гроші.
Чоловік виявився не із слабких і дав отпір підростаючим зловмисникам. Тепер підліткам доведеться мати справу із правоохоронцями
Наразі зловмисник затриманий, йому доведеться відповідати за крадіжку.

Галина Присяжна
ВЗГ ГУМВС України в Київській області





Звернення Департаменту громадської безпеки МВС України з приводу візиту в Україну Патріарха Московського і всієї Русі

24.07.2009

У період з 27 липня до 5 серпня 2009 року відбудеться візит в Україну Патріарха Московського і всієї Русі Кирила, який відвідає міста Київ, Севастополь, Автономну Республіку Крим, Волинську, Донецьку, Рівненську та Тернопільську області. Зазначений візит матиме загальнодержавний та міжнародний характер, тож очікується, що до місць проведення заходів за участю Високого гостя прибуде велика кількість вірян як з усіх регіонів держави, так і країн близького зарубіжжя. У зв’язку з цим для забезпечення охорони громадського порядку й безпеки правоохоронними органами будуть уживатися заходи відповідно до Законів України „Про державну охорону органів державної влади України та посадових осіб”, „Про міліцію”, якими встановлюватимуться певні обмеження щодо доступу громадян та приватного автотранспорту до місць проведення офіційних заходів. Задля збереження громадського спокою, правопорядку в державі та безпеки дорожнього руху МВС звертається до громадян із проханням на ці дні: - поважати конституційне право інших людей на свободу віросповідання (ст. 35 Конституції України) й дотримуватися громадського порядку, загальнолюдських правил співіснування; - утриматися від виїзду до місць проведення заходів за участю Високого гостя приватним автотранспортом. Щиро сподіваємося на Ваше розуміння, підтримку та щире бажання зберегти авторитет України як демократичної держави, толерантної людей усіх віросповідань.

Департамент громадської безпеки МВС України





Батько-алкоголік спочатку вбив свого сина сокирою, а потім повісився на горищі

23.07.2009

В Таращанському районі, що на Київщині, близько шостої години ранку на подвір’ї під деревом жінка знайшла тіло свого 32-річного сина, вкрите ковдрою. Згодом правоохоронці, прибувши на місце, виявили труп господаря будинку – чоловік повісився на горищі сараю.
Як з’ясувалося, батько у стані алкогольного сп’яніння сокирою заподіяв рубані рани шиї, голови та передпліччя, після чого і наступила смерть потерпілого. За словами вдови, між ним та сином часто відбувалися сутички, особливо на фоні випитого спиртного – обидва зловживали алкоголем. Чоловік неодноразово погрожував синові вбивством. Напередодні трагедії молодий чоловік прийшов додому і не заходячи до будинку ліг спати на матрац у дворі під горіхом – там він завжди відпочивав в літній час. П’яний батько спав у будинку.
Прокинувшись рано вранці жінка не побачила поряд господаря і вирішила, що він вже працює по господарству, проте, коли вийшла на подвір’я угледіла, що сарай зачинено. «Знову пішов похмелятися», - незадоволено закивала дружина. Аж потім побачила, що син повністю накритий ковдрою, а на матраці – кров… Міліцію і лікарів викликав сусід. Рятувати життя хлопцеві було вже пізно. За словами експертів, від отриманих тілесних ушкоджень він помер одразу.

Юлія Сінчак
ВЗГ ГУМВС України в Київській області





2 тони курячого фаршу могли призвести до масових отруєнь жителів столиці

23.07.2009

У Вишгородському районі, що на Київщині, місцеві правоохоронці затримали вантажівку «Івеко», в якій перевозилося близько двох тон курячого фаршу. За словами водія, він направлявся з Чернігівської області до кінцевого пункту прибуття - одного з районів Києва. Як часто буває, водій лише виконував роль перевізника, за що і мав отримати свої кошти. Справжніх хазяїв м’яса невідомого походження наразі встановлює міліція.
Співробітники Відділу ветеринарної міліції в ході перевірки виявили, що автомобіль не був обладнаний холодильником, а про відповідні ветеринарні документи, які б засвідчували якість та безпеку 1800 кг м’яса, взагалі не йшлося. Фарш крупного помелу, можливо навіть з кістками, був запакований в поліетиленові пакети. В упаковках повзали мухи. Страшно навіть уявити, що це могло потрапити на стіл.
Рішенням надзвичайної протиепізоотичної комісії дану продукцію визнали неякісною і небезпечною. На сьогоднішній день фарш утилізовано на Баришівському ветсанутильзаводі.

Юлія Сінчак
ВЗГ ГУМВС України в Київській області





Хабарника затримано

17.07.2009

Працівники відділу Державної служби боротьби з економічною злочинністю УМВС у місті Севастополі спільно з ДСБЕЗ МВС України та міською прокуратурою затримали суддю районного суду, який вимагав та отримав хабар у розмірі чотири тисячі 200 гривень від приватного підприємця. Як з'ясувалося, він виніс постанову за двома адміністративними матеріалами стосовно приватного підприємця за ч.1 ст.164 (порушення порядку підприємницької діяльності в залах гральних автоматів) КУпАП з мінімальними штрафними санкціями та поверненням трьох вилучених гральних автоматів загальною вартістю 100 тисяч гривень.
За цим фактом прокуратурою міста порушено кримінальну справу за ознаками злочину, передбаченого ч.3 ст.368 (одержання хабара) КК України.
За узгодженням із Верховним судом України було отримано дозвіл на проведення обшуків. За місцем проживання судді вилучено речові докази, а саме кошти - частину суми грошей першого хабара.
Крім цього, суддя 14 липня цього року за результатами розгляду цивільної справи виніс постанову про задоволення у повному обсязі позивних вимог цього ж приватного підприємця щодо стягнення з громадянина М. боргу в сумі 150 тисяч гривень. Суддя підписав та видав необхідні документи для накладення арешту на нерухоме майно та інші дії щодо забезпечення повернення боргу.
Після цього, 15 липня "липкорукого суддю" затримали "на гарячому" під час отримання хабара в розмірі дві тисячі доларів США від приватного підприємця за винесення у прискорені терміни позивного рішення щодо нього.
Наразі стосовно судді прокуратурою міста обрано запобіжний захід - підписку про невиїзд.
Нагадаємо, за шість місяців цього року до кримінальної відповідальності притягнуто 18 суддів за вчинення 79 посадових злочинів, із них - дев'ять суддів вчинили 17 злочинів про хабарництво.

ДЗГ та МД МВС України


За відмову у скоєнні злочину, батька двох дітей позбавили життя

15.07.2009

У Вишгородському районі Київської області 32-річного чоловіка вбили та прикопали землею у лісі і все через те, що він відмовився скоювати крадіжку.
30-річний Володимир був раніше судимий за розбій, ніде не працював. Звільнившись з місць позбавлення волі він вирішив в черговий раз поновити кримінальну діяльність та почав збирати інформацію про місцевих жителів та жителів ближніх сіл.
В один із днів він випадково зустрів знайомого Олександра, з яким колись товаришував. Володимир та Олександр проживали в одному селі. На відміну від 30-річного Володимира, він був одружений та виховував двох малолітніх дітей. Свою зустріч чоловіки вирішили відмітити на природі, з пляшкою горілки. Кримінальне минуле Володимира не давало йому спокою і він під час застілля запропонував Олександру спільно з ним заробити чималі гроші. Олександр не здогадуючись про злочин – погодився.
За попередньою домовленістю чоловіки зустрілися на тому ж місці - наступного вечора. Знову випивши по чарці, вони перейшли до більш серйозної розмови, під час якої Олександру стало зрозуміло, що він буде співучасником у скоєнні крадіжки. Ставати на злочинний шлях 32-річний Олександр відмовився. Це обурило Володимира, який вже фактично розповів про всі подробиці злої справи і він вирішив розправитися з відмовником. Зловмисник витяг ножа, який взяв з собою на всяк випадок, та ним наніс чотири удари по різним частинам тіла Олександра. Впевнившись, що потерпілий мертвий, Володимир вирішив заховати його труп, перетягнувши його далі в ліс. Там він знайшов відлюдне місце, де і прикопав руками його тіло.
Після вчиненого злочинець повернувся додому, забрав свої речі та зник в невідомому напрямку.
Родина потерпілого занепокоїлася зникненням годувальника та звернулися до місцевої міліції.
Правоохоронці одразу почали відпрацьовувати всі можливі версії. В ході проведення оперативно-розшукових заходів вони встановили особу злочинця, якого затримали в сусідньому селищі. Підозрюваний зізнався у скоєному та одразу показав місце поховання потерпілого.
Наразі проти злочинця порушено чергову кримінальну справу, цього разу за ч.1 ст.115 (умисне вбивство) Кримінального кодексу України.

Леся Попович
ВЗГ ГУМВС України в Київській області





Міліція просить людей допомоги в ліквідації залишків грального бізнесу

14.07.2009

Міністерством внутрішніх справ на виконання вимог Закону України "Про заборону грального бізнесу в Україні" та відповідних доручень Уряду вживаються організаційні та практичні заходи щодо недопущення незаконної діяльності колишніх гральних закладів. З цією метою в центральному апараті Міністерства та в кожному територіальному підрозділі створені робочі групи для організації та проведення комплексних заходів з викриття фактів нелегальної діяльності гральних закладів, а також оперативного реагування на звернення громадян з цього приводу. Діють мобільні групи для перевірки стану дотримання зазначеного закону з боку службових осіб колишніх гральних закладів і недопущення прикриття їх нелегальної діяльності з боку працівників міліції та інших правоохоронних органів. Налагоджено дієвий взаємний обмін інформацією з Міністерством праці та соціальної політики України. Щодня з даного Міністерства засобами електронного зв’язку отримуються відомості про повідомлення громадян щодо незаконної роботи колишніх гральних закладів. Силами територіальних підрозділів МВС протягом доби організовується відпрацювання всіх без виключення об’єктів, зазначених у повідомленнях. У разі встановлення їх діяльності вживаються заходи з припинення їх роботи, вилучення грального обладнання та прийняття процесуального рішення. В окремих випадках матеріали скеровуються до органів Державної податкової служби для вжиття фінансових санкцій відповідно до статті 3 вказаного вище Закону. За результатами перевірки кожного повідомлення інформується Міністерство праці та соціальної політики України. Коментуючи вжиті заходи із недопущення незаконної діяльності закладів грального бізнесу, міністр Юрій Луценко зазначив, що «прем’єр-міністр Тимошенко звернулася до людей з проханням допомогти в ліквідації залишків грального бізнесу, який зараз є поза законом. На гарячу лінію прем’єра позвонило понад 700 громадян. По кожному з цих сигналів ми в той же день реагуємо. Сьогодні можна стверджувати, що лише 10% цих сигналів підтверджуються, в рештах випадках - або вже нема автоматів, або закриті заклади, або адреси неіснуючі. Ми опечатуємо приміщення, опечатуємо самі гральні автомати, порушуємо адміністративні, а подекуди і кримінальні справи». У результаті вжитих заходів з моменту набрання чинності (з 26.06.2009) Закону України "Про заборону грального бізнесу в Україні" органами внутрішніх справ здійснено перевірку за 1 019 повідомленнями на "гарячу лінію" про незаконну роботу гральних закладів. У 45 випадках (4,4%) ці повідомлення знайшли своє підтвердження, зокрема в Донецькій і Запорізькій областях – по 13, Миколаївській – 6, Херсонській, Луганській та Київській областях – по 3, Автономній Республіці Крим, Кіровоградській, Хмельницькій, та Черкаській областях – по одному. Викрито 84 факти нелегальної діяльності гральних закладів, вилучено 1 048 одиниць грального обладнання. Складено 45 протоколів про адміністративне правопорушення, з яких 32 направлено на розгляд до суду. Судом вже розглянуті чотири адмінпротоколи. За 10 фактами матеріали надіслані до податкових органів для застосування фінансових санкцій відповідно до статті 3 Закону України "Про заборону грального бізнесу в Україні" (відповідальність за порушення цього закону). Порушено три кримінальні справи за ст. 203 Кримінального кодексу України (зайняття забороненими видами господарської діяльності). Забезпечення виконання Закону України «Про заборону грального бізнесу в Україні» перебуває на особистому контролі Міністра внутрішніх справ. - Я впевнений в тому, що сьогодні ми не маємо вже справу із тим страшним спрутом, який знищував доходи українських громадян, втягуючи їх просто в хворобу, з одного боку, з іншого боку – в злидні, - зазанчив Юрій Луценко, - Це найкращий метод позбутися всієї корупції, мафіозності і збитків для людей в даному напрямку. Я можу запевнити, що сьогодні вже не маємо великомасштабної афери, яка була ще місяць тому. Рештки її, взичайно, в робочому порядку з допомогою людей будемо добивати.

ДЗГ та МД МВС України


Міліція просить громадян повідомляти про незаконну діяльність колишніх гральних закладів за телефоном – 8-800-507-30-90 та 272-19-59 (Телефон довіри ГУМВС України в Київській області)




Через те, що заробітчанин хотів будувати церкву, він отримав смерть

09.07.2009

Сварка між двома парубками за укладання угоди на будівництво церкви в Згурівському районі Київської області, закінчилася для одного з них смертю.
23-річний Петро з Києва та його одноліток Федір з Закарпаття, приїхали до столичного регіону для укладання угоди на роботу по будівництву сільської церкви. Між собою хлопці познайомилися в той же день, на співбесіді з керівником майбутнього будівництва. Прораб для виконання будівельних робіт обрав лише Федора, оскільки парубок мав більший практичний досвід у цій справі.
Обидва приїжджих, по іронії долі, окремо один від одного, вирішили відзначити свою перемогу та невдачу в одному і тому ж місцевому кафе. Там чоловіки зустрілися вдруге, думка Петра про те, що він через “закарпатця” залишиться без заробітку, не давала йому спокою. Чарка за чаркою і Петро все ж таки наважився з’ясувати стосунки з “не давнім” знайомим. Підійшовши до Федора, він розпочав з ним сварку, яка переросла в бійку. Не витримавши образ в свій бік, добре підігрітий випитим, Петро схопив зі стола ножа та ним вдарив кривдника в ділянку грудної клітини. Свідки події викликали швидку допомогу та міліцію. А підозрюваний тим часом, втік з місця події.
Лікарі швидкої допомоги, які приїхали на місце пригоди, врятувати життя потерпілому не встигли, оскільки Федір помер через п’ять хвилин після нанесеного йому поранення. Місцева міліція затримала підозрюваного по гарячих слідах у Згурівському районі, за місцем проживання його товариша.
Як повідомив перший заступник начальника Згурівського РВ ГУМВС України в Київській області Станіслав Олексенко, наразі стосовно підозрюваного порушено кримінальну справу по ч.1 ст.115 (умисне вбивство) Кримінального кодексу України.

Леся Попович
ВЗГ ГУМВС України в Київській області





Юрій Луценко: «У порівнянні з аналогічним періодом минулого року цього року загальна сума хабарів зросла в півтора рази»

08.07.2009

Про результати роботи органів внутрішніх справ упродовж п’яти місяців цього року щодо протидії хабарництву йшлося під час прес-конференції за участю Міністра внутрішніх справ України Юрія Луценка, що пройшла 7 липня.
За прогнозами деяких фахівців рекорд, що МВС досягло торік, а це – викриті хабарі на загальну суму сто мільйонів гривень, цього році важко буде побити. На жаль, реальність виявилася сумнішою, ніж очікували. - Цього року загальна сума хабарів, у порівнянні з аналогічним півріччям минулого року, зросла в півтора рази і досягла за понад 63 мільйони гривень. Міліція продовжує активно діяти на цьому пріоритетному напрямку і протидіє високопоставленим хабарникам.
Міністр акцентував увагу присутніх на тому, що хабарництво наскрізь пронизало українське суспільство і покарання практично не несе.
- Це означає, що в країні, на жаль, створена неефективна система покарання за один із найтяжчих злочинів – хабарництво, - наголосив Юрій Луценко. У свою чергу, Міністерство внутрішніх справ України не опускає руки і робить те, що належить за Законом і за велінням совісті.
Під час сьогоднішньої прес-конференції Юрій Луценко нагородив відомчими відзнаками працівників ДСБЕЗу та УБОЗу, які відзначилися за останній період під час найрезонансніших затримань хабарників. Мова не йде про кількісні показники, а про якісні. Міністр висловив сподівання, аби всі ці злочини, що в цьому році були задокументовані міліцією, завершилися слідством в органах прокуратури, а в судах хабарникам визначили відповідне покарання.
Упродовж п’яти місяців цього року у сфері службової діяльності викрито 9 717 злочинів, з них економічної спрямованості 8490 (78,8 %) зі збитками понад 3,1 мільярдів гривень, у т.ч. 2,6 тисяч – пов’язаних із зловживаннями владою або службовим становищем та перевищенням службових повноважень, а також 1 611 злочинів про хабарництво. Збитки по кожному дев’ятому злочину, викритому у сфері службової діяльності, перевищують 100 тисяч гривень. Цей показник найвищий за останні роки. До суду цього року направлено кримінальні справи по 5354 посадовим злочинам (80,3%).
Органами внутрішніх справ та прокуратури викрито 1611 злочинів про хабарництво, 1368 злочинів обліковано як економічні, у тому числі 1214 (88,7%) – одержання хабара, 154 (11,3%) – давання хабара. Слід зазначити, що загальна сума отриманих посадовцями хабарів перевищила 74 мільйони гривень (порівнюючи з аналогічним періодом минулого року - 22,3 мільйона гривень), а середня по державі сума хабара зросла до 97,8 тисяч гривень (25,6 тисяч гривень минулого року). Проведений аналіз викритих злочинів свідчить, що найбільш ураженими хабарництвом є сфера земельних відносин, система надання послуг, насамперед, заклади освіти та охорони здоров’я, сфера приватизації, відчуження майна та надання його в оренду, сфера фінансових послуг, регуляторна та дозвільна системи.
Всього до суду за 5 місяців цього року направлено кримінальні справи по 795 злочинах про хабарництво (або 97,3 % від розслідуваних).
Працівники Управління Державної служби боротьби з економічною злочинністю ГУМВС України в Одеській області викрили посадовця Білгород-Дністровської районної державної адміністрації, який, вступивши у злочинну змову зі своїм безпосереднім начальником, вимагав від приватного підприємця хабар у сумі десять мільйонів доларів США за вирішення питання щодо виділення земельної ділянки площею вісім гектарів на узбережжі Чорного моря. Так, працівники УДСБЕЗ у співпраці з прокуратурою «на гарячому» затримали посередника та самого посадовця під час отримання першої частини хабара в сумі два мільйони гривень.
Таким чином, посадовця Білгород-Дністровської районної державної адміністрації засуджено до позбавлення волі на 10 років з конфіскацією майна. Крім того, засуджено посередника у скоєнні цього злочину до позбавлення волі терміном вісім років з конфіскацією майна.
На Миколаївщині до суду направлено кримінальну справу стосовно голови однієї із сільських рад Березанського району, якого нещодавно затримано за вимагання хабара в сумі 1,05 мільйона доларів США від приватного підприємця за сприяння в отриманні у власність земельної ділянки загальною площею 3 га поблизу узбережжя Чорного моря.
Одну з частин хабара голова сільради зажадав отримати через посередника, яка є довіреною особою головного бухгалтера цієї сільської ради. Після отримання частки хабара у сумі мільйон гривень, зловмисника та його "помічницю" затримали працівники Управління Державної служби боротьби з економічною злочинністю УМВС України в Миколаївській області за участю працівників прокуратури області.
Працівники антикорупційного бюро ГУБОЗ МВС України спільно з Генеральною прокуратурою України 2 липня цього року під час отримання останньої частини хабара в сумі 190 тисяч доларів США затримали двох депутатів однієї з селищних рад Пустомитівського району та ще двох посадовців райдержадміністрації у Львівські області. Вони, зловживаючи службовим становищем, вимагали у двох громадян хабар у розмірі 200 тисяч доларів США за видачу документів на право власності земельної ділянки площею 0,96 га за межами населеного пункту.
За вимогою цих осіб хабар передавався частинами - по п’ять тисяч доларів США, а решту суми - 190 тисяч доларів США отримали після оформлення документів на право власності земельної ділянки.
Генеральною прокуратурою України порушено кримінальну справу за ознаками злочину, передбаченого ч.3 ст.368 («Одержання хабара») Кримінального кодексу України. Зловмисників затримано в порядку ст.115 КПК України.
Працівники УБОЗ ГУМВС України в Запорізькій області припинили злочинну діяльність групи осіб із корумпованими зв'язками, до складу якої ввійшли заступник одного з міських голів, голова постійної депутатської комісії із земельних відносин та депутат цієї міськради. Вони за посередництвом приватного підприємця вимагали та отримали хабар у сумі 80 тисяч доларів США за вирішення «земельних» питань у курортній зоні Азовського моря.
Зловмисники затримані «на гарячому» під час розподілу хабара між учасниками групи. Стосовно хабарників прокуратурою Запорізької області порушено кримінальну справу за ознаками злочинів, передбаченого ч. 2 ст. 368(«Одержання хабара») та ч.1 ст. 369 ( «Давання хабара») КК України.
Зловмисники затримані в порядку статті 115 КПК України.
Наприкінці червня цього року працівники антикорупційного бюро ГУБОЗ МВС України спільно з Генеральною прокуратурою при одержанні хабара в сумі чотири тисячі доларів США від мешканця Одеси затримали голову одного з районних судів, який спільно з колишнім суддею цього суду та родича вимагав гроші за ухвалення рішення в цивільній справі щодо нестягнення коштів у розмірі 20 тисяч доларів США за виконавчим листом.
Генеральною прокуратурою України порушено кримінальну справу за ознаками складу злочину, передбаченого ч.2 ст.368 («Одержання хабара») КК України. Зловмисники затримані в порядку статті 115 КПК України.
Працівники антикорупційного бюро ГУБОЗ МВС України спільно з представниками Генеральної прокуратури України 12 березня цього року затримали «на гарячому» під час отримання в приміщенні сільської ради хабара в розмірі три мільйони 950 тисяч гривень голову однієї з селищних рад Київської області. Вона вимагала хабар у сумі чотири мільйони 575 тисяч гривень у приватного підприємця за вирішення питання щодо узгодження та виділення йому земельної ділянки на території сільради площею дев’ять гектарів для ведення індивідуального садівництва.
Генеральною прокуратурою України порушено кримінальну справу за ознаками злочину, передбаченого ч.3 ст.368 («Одержання хабара») КК України. Хабарниці пред'явлено обвинувачення, кримінальну справу найближчим часом буде направлено до суду.
Щодо шахрайського заволодіння земельною ділянкою площею 355 га на території однієї з сільських рад Броварського району Київської області.
Ще у вересні минулого року працівники УБОЗ ГУМВС України в Київській області виявили факт шахрайського заволодіння земельною ділянкою площею 355 га, ринкова вартість якої складає майже мільярд гривень на території Броварського району Київської області. За цим фактом порушено кримінальну справу за ознаками підробки та використання підроблених документів під час скоєння шахрайства, легалізації майна отриманого злочинним шляхом, створенням при цьому фіктивних підприємств (ч.2,3 ст.358, ч.4 ст.190, ч.3 ст.209, ч.2 ст.205 КК України).
В ході належної взаємодії працівників УБОЗ ГУМВС України в Київській області та ГСУ МВС України встановлено, що минулого року за попередньою змовою між собою, працівники управління земельних ресурсів та ДЗК Броварського району, працівник СБУ, із залученням адвоката - колишнього судді, інших осіб, створили ряд фіктивних підприємств. Після цього вони підробили рішення одного з районних судів Київської області, на підставі якого, на створені фіктивні підприємства шахрайським шляхом оформили право власності на 355 га земель, що фактично належить 1407 пайовикам колективно-сільськогосподарського підприємства.
З метою приховування факту вчинення злочину та легалізації майна, здобутого злочинним шляхом, з ціллю створення добросовісного власника, ці особи упродовж червня-вересня 2008 року тричі організували перепродаж цих земельних ділянок, використовуючи при цьому вісім новостворених фіктивних підприємств.
Упродовж короткого часу тричі виготовлялася технічна документація та приблизно 200 актів права власності на земельні ділянки.
З метою організації протидії на виявлення, розкриття та розслідування цих злочинів, ці особи викрали всі первинні документи, що стосувалися шахрайського оформлення права власності на земельні ділянки в управлінні земельних ресурсів та кадастру району, приховавши цей факт начебто проведенням виїмок працівниками міліції по неіснуючій кримінальній справі.
Наразі за цією справою, завдяки злагодженій роботі УБОЗ ГУМВС України в Київській області та ГСУ МВС України затримано працівника СБУ, який вже звільнений із займаної посади та начальника ДЗК району. Крім того, притягнено до відповідальності 9 осіб, накладено арешт на земельні ділянки та організовано процедуру їх повернення законним власникам. Наразі тривають заходи, направлені на встановлення фактичних замовників зазначеної земельної афери та інших осіб причетних до вчинення зазначених злочинів.
Ця справа є прикладом того, як можуть і повинні працювати правоохоронці - виявлено та притягнено до відповідальності майже всіх осіб, причетних до його вчинення, організовано процес повернення викрадених земельних ділянок законним власникам.

ДЗГ та МД МВС України




Євро-2012 як привід для розкрадання державних коштів

06.07.2009

З початку року правоохоронцями Київщини викрито 127 злочинів, пов’язаних з посяганнями на бюджетні кошти. Загальна сума спричинених збитків становить близько 17 млн. гривень: в кожному п’ятому випадку державу розкрадали не менш, ніж на 100 тисяч гривень, також викрито п’ять випадків, коли збитки перевищували 1 млн. гривень. За словами заступника начальника київського обласного главку Василя Петренка, службовим особам вже пред’явлено 39 обвинувачень, більше 70 кримінальних справ направлено до суду, по іншим – ведеться розслідування.
Останнім часом в рамках підготовки до проведення в Україні Чемпіонату Європи з футболу в 2012 році почастішали випадки перевищення службових повноважень посадовцями Служби автомобільних доріг. Лише в Київській області вони «збиткували» держбюджет майже на п’ять мільйонів гривень. Відремонтована ділянка автодороги державного значення Київ-Чоп не витримала навіть гарантійного строку експлуатації. За кілька місяців після проведення робіт верхній шар асфальтобетонного покриття почав інтенсивно руйнуватися. Цим службовці, які працювали без проведення тендеру, з порушенням положення про закупівлю товарів, робіт і послуг за державні кошти, а також за відсутністю науково-технічного супроводу щодо впровадження новітніх технологій, нанесли збитків державі на загальну суму майже 1,5 млн. гривень. Аварійний ремонт пошкоджених ділянок обійшовся в 700 тисяч гривень.
Також незаконно було перераховано 3 млн. гривень на рахунок одного з приватних підприємств. Посадові особи, які відповідали за капітальний ремонт автошляхів Київ-Одеса та Київ-Харків на території Київської області внесли недостовірні відомості в акти виконаних робіт.
За оперативними матеріалами, наданими співробітниками міліції Київщини, прокуратура порушила кримінальні справи. Триває слідство.

Юлія Сінчак
ВЗГ ГУМВС України в Київській області





Вбивство - шашличним шампуром

02.07.2009

В смт Клавдієве, що на Київщині сталося вбивство – чоловіка на смерть пронзили шампуром від шашлика.
43-річний Олег з дитинства товаришував з односельчанином –Миколою, навіть не зважаючи на те, що він мав кримінальне минуле. В першому випадку Миколу було засуджено за крадіжку, а в другий раз він відсидів в місцях позбавлення волі за нанесення приятелю тяжкого тілесного ушкодження, що призвело до смерті.
В один із вечорів, два товариша вирішили піти повечеряти до місцевої “шашличної”. Розташувавшись на літній терасі подалі від людей, вони замовили по шампуру з шашликом, салатики і звичайно горілку. Вечеря розгорнулася на повну, чарка за чаркою призвела до гарячих спорів про життя. Микола, який ще на “зоні”, звик доводити свою правоту силою, схопив зі стола шампур з недоїденими шашликами та ним наніс удар в ділянку грудної клітини Олега. Від гучних криків до альтанки збіглися працівники кафе та відвідувачі, які і викликали швидку допомогу та міліцію.
Нанесене проникаюче поранення грудної клітини для потерпілого виявилося смертельним. Олег помер в кареті швидкої допомоги не доїхавши до лікарні.
Місцева міліція затримала зловмисника на місці скоєння злочину. Як повідомив перший заступник начальника Бородянського РВ ГУМВС України в Київській області Василь Янута, наразі проти 44-річного злочинця порушена кримінальна справа за ч.1 ст.115 (умисне вбивство) Кримінального кодексу України. Крапку в цій справі поставить суд.

Леся Попович
ВЗГ ГУМВС України в Київській області





Через прилад для вимірювання тиску та дешевий мобільний телефон, вбили та спалили пенсіонерку

01.07.2009

В смт Згурівка Київської області, парубок жорстоко вбив похилу жінку та з метою приховування слідів злочину підпалив її обійстя.
20-річний Микола особливо нічим не відрізнявся від своїх однолітків, заробляв на життя, працюючи різноробочим на місцевих будівництвах, судимості не мав, та і характеризувався з боку сусідів позитивно. Проживав парубок разом із матір’ю, в тому ж селищі, де сталася ця невиправна трагедія. Мабуть хлопцеві захотілося легких грошей і він вирішив піти хибним шляхом.
Для здійснення свого злочинного наміру Микола вибрав 71-річну жінку, яка одна проживала в будинку. Близько третьої години ночі, сподіваючись на міцний сон бабусі та взявши з собою на всяк випадок лом, хлопець пішов на злочин. Впевнившись, що в будинку не горить світло, Микола вибив скло віконної рами та заскочив в хатину, де викрав зі стола прилад для вимірювання артеріального тиску та не дорогий мобільний телефон потерпілої. Господарка почувши в домі шум та побачивши перед собою хлопця, злякалась і закричала. У відповідь на це, зловмисник підбіг до її ліжка та вдарив стареньку ломом по голові, від сильного удару вона померла. Щоб приховати сліди вчинення злочину він запалив своєю запальничкою віконні штори будинку та влаштувавши пожежу, зник.
Сусіди побачивши, що будинок пенсіонерки палає у вогні, викликали пожежників, швидку допомогу та міліцію.
На жаль, бабусю та її оселю врятувати не вдалося. А зловмисника разом з викраденими речами, по гарячих слідах за місцем його постійного проживання, затримала місцева міліція. Мати підозрюваного досі не може повірити в те, що її син здатен на таку жорстокість.
Як повідомив перший заступник начальника Згурівського РВ ГУМВС України в Київській області Станіслав Олексенко, на даний час затриманий знаходиться в ізоляторі тимчасового тримання. Стосовно нього буде порушена кримінальна справа, а по як саме статті Кримінального кодексу України, вирішить слідство. Але за своє діяння парубку доведеться відсидіти в місцях позбавлення волі, щонайменше десять років.

Леся Попович
ВЗГ ГУМВС України в Київській області





Все більше працівники ДАІ Київської області затримують водіїв в стані алкогольного спяніння

30.06.2009

07.06.2009 близько 19.40 год. під час відпрацювання Іванківського району, командиром роти ДПС із забезпечення супроводження при УДАІ ГУМВС України в Київській області в м. Іванків по вул. Поліська був зупинений автомобіль «ФОЛЬКСВАГЕН-ТРАНСПОРТЕР». На законну вимогу працівника міліції водій відмовився надати документи на право керування транспортним засобом для перевірки та поводився неадекватно, відчувався різкий запах алкоголю з його ротової порожнини. Останньому було запропоновано проїхати до Іванківського РВ ГУМВС України в Київській області з метою встановлення його особи, від чого він в категоричній формі відмовився, відштовхнувши співробітника міліції почав втікати.
У зв’язку з цим був здійснений виклик другого наряду ДПС, який через декілька хвилин прибув на місце події та надав допомогу по пошуку та затриманню втікача.
З місць відпочинку, які були поряд з місцем події, почали виходити молоді особи (близько 40 чоловік), які були агресивно настроєні проти працівників міліції. Після того, як натовп розлючених людей оточив патрульні автомобілі, працівники міліції викликали на місце події для надання допомоги слідчо-оперативну групу (СОГ) Іванківського РВ.
Під час затримання, водій автомобіля брутально висловлювався в бік співробітників міліції, погрожував їм фізичною розправою та звільненням з ОВС. Мотивуючи все тим, що працює начальником Іванівського РЕМ і у цьому районі у нього всі посадовці – знайомі. Також, чіпляючись за формений одяг міліціонера, намагався нанести йому удар по обличчю, влучивши в плече (медична довідка про тілесні ушкодження знаходиться в прокуратурі). Працівники міліції неодноразово вимагали від гр. Форощі С.М. припинити протиправні дії, а саме ст.185 КупАП (непокора працівникам міліції), але він не реагував, тому як крайній захід ними, згідно ст.14 Закону України «Про міліцію», до порушника застосували заходи фізичного впливу та спецзасіб «наручники». Після прибуття СОГ з гр. Форощі С.М були зняті «наручники», але останній відштовхнувши працівника Іванківського РВ втік з місця події до найближчого кафе та зачинився в туалеті, де перебував більше години.
Співробітниками міліції було взято під охорону приміщення кафе і лише після прибуття до місця події голови Іванівської районної Ради, гр. Фороща С.М. погодився вийти з туалетної кімнати та на приватній автомашині під супроводженням патрульних автомобілів ДАІ був доставлений до приймального відділення Іванівської центральної районної лікарні для освідчення на стан сп’яніння. Як пізніше з’ясувалося працівниками ДАІ районний чиновник вже затримувався (04.01.2009) за керування транспортним засобом у стані алкогольного сп’яніння.
Близько 23.00 год. у присутності лікарів та медичного персоналу ЦРЛ гр. Фороща С.М категорично відмовився від проходження медичного огляду, що відповідним чином зафіксовано в протоколі про адміністративне правопорушення який згідно з ч.2 ст. 130 КУпАП було складено в присутності свідків.
Командир роти ДПС із забезпечення супроводження при УДАІ ГУМВС України в Київській області, з приводу непокори працівнику міліції під час виконання ним службових обов’язків звернувся до Іванківського райвідділу де відповідним чином зареєстрували дану подію. Матеріали направлені до прокуратури Іванківського району, де проводиться перевірка.
Крім цього відносно гр. Фороща С.М. в Іванківському РВ було складено адміністративний протокол про вчинення адмінправопорушення, передбаченого ст. 185 КУпАП
Все це було влаштовано маленьким чиновником району Київщини задля того, щоб його не було позбавлено права на керування автотранспортним засобом. Оскільки, як вказувалось раніше - 06.01.2009 суддею Іванківського районного суду Київської області вже було винесено постанову, згідно якої за скоєння адміністративного правопорушення, передбаченого ч.1 ст.130 КУпАП на гр. Фороса С.М. накладено адміністративне стягнення у вигляді штрафу у розмірі 2550 (дві тисячі п’ятсот п’ятдесят) гривень, на користь держави.
За даними ДАІ ГУМВС України в Київській області 28.06.2009 року співробітниками міліції було затримано 124 водія, які керували автомобілем в нетверезому стані, а за вчорашній день за аналогічне адміністративне правопорушення по всій Київській області затримано 117 таких осіб.

ВЗГ ГУМВС України в Київській області




Юрій Луценко: "Я з великим задоволення вручив би відзнаки МВС України тим суддям, які винесуть заслужений вирок розкрадачам бюджетних коштів"

25.06.2009

Питанням протидії злочинним зазіханням на бюджетні кошти у 2009 році та заходам органів внутрішніх справ щодо активізації цієї роботи була присвячена розширена нарада МВС України, що відбулася 18 червня у Львові. У нараді взяв участь Міністр внутрішніх справ Юрій Луценко, керівництво МВС України та начальники Головних управлінь МВС України в областях.
За словами Юрія Луценка, проблема протидії розкраданню бюджетних коштів сьогодні постала надзвичайно гостро не лише тому, що в державі фінансова криза і обмежений бюджет, а й тому, що чиновники, які зазіхають на ці кошти, через зволікання розгляду справ деякими органами прокуратури та суддів, відчувають свою безкарність.
Зокрема, на нараді було проаналізовано роботу всіх підрозділів МВС України на місцях.
- Безумовно, ті керівники, які мають низькі результати у розкритті справ розкрадання бюджетних коштів, будуть притягнуті до дисциплінарної відповідальності.
Загалом, лише за п'ять місяців цього року працівники міліції викрили 4800 махінацій з державними коштами. Кожен п'ятий такий злочин спричинив збитки державі на суму понад сто тисяч гривень. Крім того, 202 злочини спричинили збитки державному бюджету на суму понад мільйон гривень.
Загалом, внаслідок злочинних дій чиновників різних рангів, з державного бюджету цього року викрадено мільярд 520 мільйонів гривень. Як наголосив Міністр внутрішніх справ, приблизно на 756 мільйонів гривень було накладено арешт. Решту коштів, на жаль, втрачено для державного бюджету.
- У будь-яких напрямках, де використовувалися державні кошти, працівники міліції виявили кричущі зловживання. Саме безкарність спонукає злочинців на повторення такого розкрадання, - наголосив Міністр. - А тому сьогодні я поставив вимогу перед кожним начальником обласного управління міліції особисто здійснювати моніторинг розслідування тих справ, де фігурує викрадення ста тисяч гривень і більше.
Також Міністр внутрішніх справ наголосив, що керівники обласних підрозділів міліції повинні відстежувати проходження цих справ через органи прокуратури та суди.
За словами Юрія Луценка, загалом за розкрадання бюджетних коштів викрито 1619 чиновників різних рангів.
- Тисячі чиновників скоюють розкрадання бюджетних коштів в особливо великих розмірах та з особливим цинізмом, - зазначив Юрій Луценко. - Наше завдання - аби ці люди понесли покарання і стосовно них не затягувалися судові рішення.
- Ми щороку документуємо приблизно три тисячі фактів хабарництва, а лише 50 осіб несуть реальне покарання, винесене судовим рішенням,- підкреслив Міністр.
Також на нараді Юрій Луценко зазначив, що найкраще спрацювали з протидії розкраданню державних коштів працівники міліції Львівської, Тернопільської, Луганської, Житомирської областей. Так, від імені Міністра внутрішніх справ, цим керівникам винесено подяку.
Водночас на міському рівні здійснюється подібна робота в Сумській, Харківській, Закарпатській та Черкаській областях.
Також Юрій Луценко зазначив, що лише під час ліквідації наслідків повені в Західних регіонах, чиновники викрали 28 мільйонів державних коштів.
- Я вважаю, що не було б зайвим для держави за ці кошти збудувати кілька нових шкіл, - наголосив Міністр.
Загалом, найбільше розкрадань спостерігається у сферах капітального будівництва - 472 мільйони гривень, будівництва доріг - 67 мільйонів гривень, закупівлі товарів і послуг за державні кошти - 150 мільйонів гривень.
Під час наради, на якій були присутні представники засобів масової інформації, Юрій Луценко навів конкретні факти цинічних та нахабних розкрадань бюджетних коштів.
Зокрема, на Запоріжжі викрито службовців одного з управлінь обласної державної адміністрації. Вони, нібито виконуючи загальнодержавну програму «Шкільний автобус», підписали незаконні акти купівлі-передачі транспортних засобів. Так, ці чиновники, жертвуючи безпекою дітей, купили не нові автобуси, а такі, які вже були у використанні і не відповідали всім технічним нормам. Внаслідок цього, підприємству-постачальнику було незаконно перераховано бюджетні кошти в сумі три мільйони гривень.
А у Чернівецькій області викрито посадовців одного з управлінь обласної державної адміністрації та товариства з обмеженою відповідальністю. Вони викрали з державного бюджету 1,14 мільйона гривень, які треба було використати для ремонту дитячих садків і шкіл у трьох селах, що потерпіли від повені.
За розкриття конкретних злочинів, пов'язаних із розкраданням бюджетних коштів, Міністр внутрішніх справ вручив відомчі відзнаки працівникам міліції.
- Я хотів би, щоб незабаром на колегії Генеральної прокуратури також були вручені відзнаки тим слідчим, які доведуть справи за фактами розкрадання бюджетних коштів до суду. Також, я з великим задоволення вручив би відзнаки МВС України тим суддям, які винесуть заслужений вирок розкрадачам, -зазначив Юрій Луценко.
Міністр закликав представників засобів масової інформації та громадськість здійснювати постійний контроль за станом розслідування найбільш резонансних справ, що пов'язані з розкраданням бюджетних коштів.
Зазначимо, що відповідно до Кримінального кодексу України за розкрадання бюджетних коштів передбачено покарання до дев'яти років позбавлення волі.
- Якщо буде спрацьовувати принцип невідворотності покарання за такі дії, я вважаю, це буде надійним щепленням чиновникам-розкрадачам, - підсумував Міністр.

ДЗГ та МД МВС України




Діяльність міліції Київщини контролюється Громадською радою при ГУМВС України в Київській області з питань забезпечення прав людини

25.06.2009

Днями в Броварському міському відділі міліції Головного управління МВС України в Київській області відбулося виїзне розширене засідання Громадської ради при ГУМВС України в Київській області з питань забезпечення прав людини. На даний захід, який очолив помічник Міністра внутрішніх справ України Михайло Терпеливець, координатор роботи мобільної групи в Київській області, були запрошені представники органів місцевого самоврядування, керівники структурних підрозділів ГУ.
Помічник міністра ознайомив всіх присутніх з пріоритетними напрямками діяльності Громадської ради. З метою належного виконання визначених сучасним законодавством завдань щодо захисту прав людини, реалізації принципів відкритості та гласності в діяльності міліції, сприяння підвищенню її авторитету в суспільстві, нею проводяться виїзні засідання. Михайло Терпеливець повідомив, що він постійно, задля забезпечення своєчасного, оперативного вирішення проблем громадян та запобіганню виникненню негативних наслідків, проводить в районах області виїзні прийоми громадян. В Київській області для здійснення моніторингу дотримання прав і свобод людини і громадянина діє мобільна група. Робота Ради проводиться в режимі постійного нарощування інтенсивності та посилення контролю за виконанням вимог нормативно-правових актів щодо дотримання прав людини
Проведення подібних засідань в районах області з залученням депутатів районних рад, представників громадських організацій, дільничних інспекторів дає можливість вивчати питання взаємодії громадськості з міліцією та намічати шляхи покращення такої співпраці.

Леся Попович
ВЗГ ГУМВС України в Київській області





Молоді фахівці розпочинають свою самостійну службу на передових рубежах боротьби зі злочинністю.

25.06.2009

"Днями в приміщенні Головного управління МВС України в Київській області, відбулася дуже важлива для випускників вищих навчальних закладів МВС України подія. 95 молодих фахівців, з них 83 випускника Київського Національного університету внутрішніх справ, які отримали дипломи і вдягли лейтенантські погони, пройшли процедуру розподілу за місцем проходження подальшої служби. Цьогорічні випускники, які направлені для проходження служби в Київську область, будуть працевлаштовані у слідчі і оперативні підрозділи та підрозділи ДАІ. За кожним молодим фахівцем будуть закріплені наставники. Майже всі вони служитимуть там, звідки їх направляли на навчання. Лише кількох курсантів з огляду на ті чи інші життєві обставини було перерозподілено між комплектуючими підрозділами. Керівництво та ветерани ГУМВС України в Київській області звернулося до молодих співробітників зі словами привітань та настанов з цією важливою в їхньому житті подією. Адже молоде покоління отримало гідну освіту для того, щоб дер
жава покладала на них важливу функцію – захищати громадян України від проявів криміналу, підтримувати належний громадській спокій та законність.

Леся Попович
ВЗГ ГУМВС України в Київській області





"Острів на Ямайці ми не купимо, але все інше, можемо собі дозволити"

23.06.2009

"Острів на Ямайці ми не купимо, але все інше, можемо собі дозволити" - знак для спецагентів про початок операції. У результаті її проведення в Санкт-Петербурзі, Києві, Чернігові було затримано 23 учасника злочинної організації на чолі з їх лідером – громадянином України, мешканцем Чернігова.
Ще на початку минулого року працівники Управління боротьби з незаконним обігом наркотиків Головного управління МВС України в Автономній Республіці Крим отримали інформацію про те, що в розважальних закладах Криму, зокрема, та під час проведення міжнародного музичного фестивалю невідомі збувають кокаїн та психотропну речовину амфетамін серед молоді.
За результатами перевірки з'ясувалося, що учасники угруповання мають корумповані зв’язки у владних та правоохоронних структурах. Крім того, вдалося встановити, що до складу злочинної організації входить понад 30 осіб із числа громадян України, Російської Федерації, Республіки Білорусь, Німеччини, Казахстану. Вони упродовж тривалого часу налагодили та використовували міжнародні канали постачання кокаїну і амфетаміну на територію України й інших країн і, таким чином, створили розгалужену мережу його розповсюдження в Санкт-Петербурзі (Російська Федерація), Кельні (Федеративна Республіка Німеччина), Києві, Одесі, Чернігові, Сімферополі, Севастополі, Харкові. На рахунку цього угруповання також інші тяжкі злочини.
Враховуючи небезпечність міжнародної злочинної організації, документування їх злочинної діяльності було доручено працівникам Департаменту БНОН та Управління спеціальних операцій МВС України. Крім того, з числа досвідчених працівників Міністерства, Головного управління МВС України в Автономній Республіці Крим, Одеській області, Управління МВС України в Чернігівській області було створено оперативно-слідчі групи.
За словами Юрія Луценка, ще три роки тому українські правоохоронці вивчали діяльність подібного спецпідрозділу у Польщі. А вже 2008 року такий підрозділ було створено в Україні. Нагадаємо, що це вже друга спецоперація, яка увінчалася успіхом. Так, наприкінці минулого року працівники цього Управління затримали учасників злочинної групи, які переправляли нелегалів до Західної Європи.
З метою встановлення кримінальних зв’язків злочинного угрупування, працівники Управління спеціальних операцій залучили до злочинного середовища оперативних працівників, які під прикриттям та за допомогою спланованих заходів провели спеціальну операцію. У ході документування злочинної діяльності учасників угруповання працівники міліції провели оперативні закупівлі на загальну суму понад 300 тисяч доларів США.
Для координації спільних заходів у Києві та Москві було проведено оперативні наради з представниками Федеральної служби з контролю за наркотиками Російської Федерації, під час яких розроблено детальний план реалізації справи оперативного обліку. Головне завдання, яке ставилося перед спец агентами, - одночасне затримання всіх фігурантів, які причетні до цього "бізнесу". До виконання завдання було залучено 31 оперативно-слідчу групу.
У зловмисників вилучено понад сім кілограмів кокаїну, інші наркотичні засоби та психотропи (марихуана, макова солома, екстазі, амфетамін), вартість яких за цінами "чорного" ринку складає понад 6,2 мільйона гривень. Крім того, вилучено чотири пістолети іноземного виробництва, глушник, набої, гроші та коштовності, здобуті злочинним шляхом.
Наразі вирішується питання щодо накладення арешту на 18 квартир учасників групи у Києві, Чернігові, Санкт-Петербурзі, автомобілі престижних марок та інше майно на загальну суму понад 15 мільйонів гривень.
За словами Міністра, наразі тривають оперативні заходи та слідчі дії з документування 80 збутників наркотиків.
Міністр схвально оцінив створення в структурі МВС Управління спеціальних операцій. Адже його працівники, яким не заважає щоденна рутинна, мають можливість оперативно та ретельно розробляти "легенди" та впроваджувати спеціальних агентів у злочинні угруповання.
- Ми сьогодні можемо і для Служби безпеки, і для ГУБОЗу надати серйозну інформацію для "очищення " власних рядів, - зазначив Міністр. - Також ми можемо констатувати, що саме така стратегічна спрямованість, без гонитви за щомісячним звітом, дала можливість провести правильну операцію - не просто знешкодити окрему ланку, а повністю викорінити розгалужену міжнародну злочинну мережу, яка діяла й на території України.
Також Юрій Луценко зазначив, що правоохоронці Російської Федерації подякували особисто заступнику Міністра Володимиру Євдокимову за інформацію, що допомогла ліквідувати міжнародний канал надходження важких наркотиків на територію РФ.
За виявлені ініціативу і наполегливість у проведенні цієї спецоперації, сумлінне ставлення до виконання службових обов'язків та особистий внесок у протидію незаконному розповсюдженню наркотичних засобів, Міністр Юрій Луценко вручив цінний подарунок - "Кортик "Козацька слава" - начальникові Департаменту боротьби з незаконним обігом наркотиків МВС України Миколі Андрєєву. Відзнаку МВС України "За безпеку народу" II ступеня отримав начальник відділу БНОН УМВС Чернігівськів області Ігор Євдокимов. Крім того, численні відомчі відзнаки з рук Міністра отримали ще сім працівників ДБНОНу.

ДЗГ та МД МВС України




Для двох заробітчан робота по найму закінчилась трагічно

22.06.2009

Сьогодні близько 11 години до приватного будинку господаря одного з домогосподарств, що в місті Бровари Київської області завітали двоє заробітчан з Житомирської області.
27-річний Олександр та 30-річний Іван вимагали від власника приватної ділянки гроші за виконану ними роботу по будівництву. 41-річний господар відмовився платити борг, спираючись на усну домовленість між ними. Обурені цим, парубки почали бити скло віконних рам його приватного будинку та погрожували розібратися з ним фізичною розправою. Наляканий власник схопив зареєстровану на нього мисливську рушницю та здійснив з неї два попереджувальні постріли а потім став стріляти на ураження. Одна з куль потрапила заробітчанину Івану в ділянку ноги, а другий постріл господаря обійстя для Олександра виявився смертельним, оскільки зачепив життєво важливі органи черевної порожнини.
Чоловіка було затримано того ж дня, рушницю вилучено. Наразі співробітниками міліції вирішується питання про порушення стосовно нього кримінальної справи.

Леся Попович
ВЗГ ГУМВС України в Київській області





Смерть від руки онука

19.06.2009

У місті Узин Київської області, онук забив до смерті паралізовану бабусю і все через те, що вона попросила води.
Близько десяти років назад жінка Катерина, яка мала двох дітей від першого шлюбу, одружилася вдруге. Її родина спочатку проживала в столиці, у квартирі свекрухи. Згодом заради благополуччя сина Петра та його прийомних дітей, яких старенька любила як рідних, бабуся продала квартиру та разом з сім’єю, переїхала у м. Узин.
Родина характеризувалася з позитивного боку, за виключенням старшого сина - Олега. Оскільки в свої 25 років він встиг двічі побувати за гратами, в першому випадку за вчинення розбійного нападу, а в другому за придбання наркотичних засобів.
В один із днів, у відсутності матері, яка поїхала по справах до Києва, Олег влаштував в будинку застілля. Із своїми «не путьовими» товаришами він та вітчим Петро, випили не одну пляшку горілки. На прохання паралізованої жінки, дати їй за день хоча б попити води, близькі їй люди не звертали на неї уваги. Коли компанія розійшлася, Петро з сином на підпитку, лягли спати. Кімната Олега знаходилась поряд з бабусиною, яка не переставала кликати на допомогу. Онуку набридло слухати слова благання 75-річної жінки і він підійшовши до її ліжка зі словами невдоволення, почав щосили бити стареньку руками та ногами. Від сильного галасу в будинку, прокинувся вітчим. Побачивши, що пасинок коїть з його матір’ю, він вибіг на вулицю по допомогу, а коли повернувся, виявилося пізно. Похила жінка лежала вся скровлена та не подавала ознак життя, а онук міцно спав у своїй кімнаті.
Наразі горе-онук знаходиться у ізоляторі тимчасового тримання Білоцерківського РВ ГУМВС України в Київській області. Причину скоєння свого жорстокого вчинку він не пояснює, говорить що нічого не пам’ятає. Проти злочинця порушено чергову кримінальну справу, на цей раз за ч.2 ст.121 (умисне тяжке тілесне ушкодження) Кримінального кодексу України, яка передбачає позбавлення волі на строк від семи до десяти років.

Леся Попович
ВЗГ ГУМВС України в Київській області





Юрій Луценко: «Загострення криміногенної ситуації, як прогнозували деякі експерти, завдяки посиленню роботи міліції не відбулося»

18.06.2009

17 червня ц.р. в Міністерстві внутрішніх справ України відбулася нарада із заступниками начальників обласних підрозділів МВС - керівниками міліції громадської безпеки. Підсумки цієї нарад підбив Міністр внутрішніх справ Юрій Луценко.
За словами Міністра, упродовж лютого-квітня проводилося дві колегії, шість регіональних нарад, де, зокрема, обговорювалися можливості поліпшення служби в умовах економічної кризи, а саме шляхи мінімізації вуличної злочинності.
- Березень, лютий та квітень були найнапруженішими місяцями для працівників міліції, - зазначив Юрій Луценко. – Адже тоді існувала загроза зростання рівня злочинності, як в середині 90-х років. Принаймні, про це говорили деякі експерти. Міністерство внутрішніх справ зробило все можливе, щоб гарантувати спокій наших співвітчизників.
Протягом п'яти місяців цього року спостерігалося зменшення кількості злочинів загальнокримінальної спрямованості приблизно на 5%.
Так, за словами Юрія Луценка, дільничні розглядають кожну другу заяву, яка надійшла до органів внутрішніх справ. Також завдяки активізації профілактичної роботи з криміногенними особами і, в першу чергу, з раніше судимими, загалом у державі зменшилася кількість злочинів, вчиненими особами, які раніше вчиняли злочини.
З нагоди професійного свята – Дня дільничного інспектора міліції Юрій Луценко акцентував свою увагу на необхідності створення належних умови для їх роботи - забезпечити транспортом, службовими приміщеннями, житлом, спецзасобами та форменим одягом.
Крім того, Міністр зазначив, що міліція. перш за все, працює для безпеки народу, а не для показників у роботі.
- Жодної уваги на "процентоманію", - підкреслив Юрій Луценко. - Потрібно працювати на результат, а не на цифри.
Водночас вразливою ділянкою в роботі міліції ще залишається правопорядок на селі. Загалом у державі наразі понад 13,8 тисяч дільничних. З них майже половина обслуговують сільську місцевість. Крім того, допомогу дільничним інспекторам міліції у сільській місцевості надають дванадцять тисяч громадських помічників. За словами Юрія Луценка, ці працівники вносять вагомий внесок у боротьбу зі злочинністю. Спираючись на підтримку громадськості, дільничні розкривають майже кожен третій злочин.
Можна констатувати, що наразі поліпшилася ситуація і щодо гарантування безпеки найбільш беззахисних верств населення - пенсіонерів. Міністра вкотре звернув увагу керівників на необхідність посилення захисту людей похилого віку.
Наприкінці зустрічі Юрій Луценко вручив деяким присутнім керівникам відомчі відзнаки, подякував за роботу та привітав з Днем дільничного інспектора міліції.

ДЗГ та МД МВС України




На Київщині перекритий транснаціональний канал нелегальної міграції

17.06.2009

В одному із приватних дворів у селі Лютіж Вишгородського району, що на Київщині, правоохоронці затримали групу нелегальних мігрантів. 14 вихідців з Афганістану, а саме дев'ять чоловіків, три жінки і двоє дітей до двох років, проживали кілька днів у приміщенні, переробленому під житлове.
У пошуках кращого життя, зрадивши канонам і традиціям, афганці направлялися, в основному, у Німеччину - до свого знайомого. Зі слів самих затриманих, вони ладні залишитися в будь-якій країні, де їх змогли б прийняти. Якщо раніше Україна виконувала лише функцію транзиту нелегальних мігрантів в Європу, то тепер з'явилася нова проблема - вони не проти осісти й жити, наприклад, в Одесі.
За шлях до Німеччини кожний повинен був заплатити 10 тисяч доларів, за дітей організатори брали половину вартості. По деяких підрахунках, 6 з 10 тисяч - це була сума, що заробляли зловмисники на одному мігрантові, інше - витрати на дорогу, візи, хабарі та їжу. Суму перераховували родичі, але з однією умовою - за кожний етап окремо і тільки після того, як вони переконаються, що нелегали на місці. Коли в Афганістані родичі мігрантів одержували сигнал з нового невідомого оператора, відразу йшли відправляти гроші.
Весь шлях повинен був складатися з наступних «пунктів» - Москва, прикордонна зона в Чернігівській області, Київ, прикордонна зона в Закарпатській області, Європа. До місця затримки їх доставляли на дорогих машинах марки «Опель» і «Мерседес», які абсолютно не викликають ніякої підозри, навіть якщо на передньому сидінні - іноземець. Через кордон афганців переводив уночі так званий провідник. За його словами, за всі 15 кілометрів, які вони пройшли пішки, діти жодного разу не заплакали. Ймовірно, їм давали снодійне.
Фактично, нелегалами їх можна називати тільки на території України. У Російській Федерації афганці прибували, маючи при собі запрошення для тимчасового перебування в країні. Де зробити такий документ для кожного мігранта, вирішувала російська ланка вже перекритого каналу нелегальної міграції.
На сьогоднішній день афганці перебувають у приймальнику-розподільнику для тимчасового утримання нелегальних мігрантів у селі Розсудів Чернігівської області. Незабаром їм доведеться повернутися на батьківщину. Співробітники управління по боротьбі зі злочинами, пов'язаними з торгівлею людьми главку Київської області вже затримали українських спільників злочинного угруповання. Порушено кримінальну справу.

Юлія Сінчак
ВЗГ ГУМВС України в Київській області





Тільки за три дні у Фастівському районі Київщини співробітники ДАІ виписали п'яним водіям штрафів на 87 тисяч гривень

17.06.2009

Незважаючи на збільшення в 10 разів штрафів за порушення правил дорожнього руху, водії продовжують покладатися на «може й пронесе».
Оперативно-профілактичне відпрацювання міста Фастова й прилягаючого району ще раз підтвердило, що місцевим і заїжджим водіям тут закон не писаний. З 71 зафіксованого за три минулі дні правопорушення половина - керування автомобілем у нетверезому стані. А це - по мінімальних тарифах - штраф на загальну суму 87 тисяч гривень. Крім того, 20% порушників, що постраждали від власної вседозволеності, прибули на периферію зі столиці. Можливо, когось із них за повторне подібне порушення позбавлять водійського посвідчення на кілька років. Звичайно ж, після рішення суду.
У наступну категорію фастівських порушників увійшли водії під кодовою назвою «ті, хто страждають на амнезією». На прохання співробітників міліції пред'явити документи 16% притягнутих до адміністративної відповідальності за порушення ПДР відповідали наступними фразами: «поспішав – документи залишив у кишені іншої сорочки», «вибачте, забув, але машина моя - точно...», «знову забув! Зараз залишу вам у заставу свою дочку й негайно повернуся». У результаті перевірок з'ясувалося, що всі автомобілі дійсно належать тим, хто ними керував, і жодна машина не значиться в угоні.
У третьому рядку - порушення вимог дорожніх знаків, правил обгону й правил проїзду перехресть, а також проїзд на червоне світло. За все це горе-водії заплатять більше 6 тисяч гривень штрафів.

Юлія Сінчак
ВЗГ ГУМВС України в Київській області





Сімейна сварка закінчилася трагедією

17.06.2009

Днями у місті Вишгород Київської області, чоловік вбив свою дружину та намагався зробити вигляд, що він до цього не причетний.
36-річний Олександр з дружиною Ольгою в цивільному шлюбі прожили лише близько шести місяців, потім життя дало тріщину. Чоловік весь цей час обіцяв своїй коханій, що з часом влаштується на роботу. Але великого бажання працювати у нього не було, оскільки теща годувала за свою заробітну плату всю сім’ю. Дружині почала набридати байдужість чоловіка до проблем сімейного добробуту і між ними почали виникати скандали.
В один із днів, на цьому грунті, у подружжя виникло чергове непорозуміння. Докори 29-річної Ольги вивели чоловіка із себе і він не довго думаючи, схопив зі стола кухонного ножа та ним перерізав шию дружині. Здійснивши цей невиправний злочин, Олександр витер відбитки пальців на знарядді вчинення злочину та залишив його поряд з жінкою і зник.
Через деякий час, до своєї оселі з роботи повернулася мати постраждалої, яка викликала швидку та міліцію.
На жаль, потерпілій врятувати життя не вдалося, оскільки нанесене їй поранення виявилося смертельним. А горе-чоловік вночі нахабно повернувся до оселі мертвої дружини.
Як повідомив заступник кримінальної міліції Вишгородського РВ ГУМВС України в Київській області Валерій Привалов, чоловік намагався зробити вигляд, що він до злочину не причетний. Але дякуючи незаперечним доказам працівників міліції, його було затримано на місці події.
Наразі підозрюваний знаходиться в ізоляторі тимчасового тримання, кається у скоєному. Але як говорить старе народне прислів’я: «Є каяття, та немає вороття». Зловмиснику тепер доведеться відповідати за скоєне за ч.1 ст.115 (умисне вбивство) Кримінального кодексу України. Дане покарання передбачає позбавлення волі на строк від семи до п’ятнадцяти років.

Леся Попович
ВЗГ ГУМВС України в Київській області





Юрій Луценко: "Мене цікавить, аби на дорогах був порядок!"

15.06.2009

11 червня 2009 р. Міністр внутрішніх справ України Юрій Луценко спілкувався з представниками засобів масової інформації про результати роботи з гарантування безпеки дорожнього руху. На цій зустрічі Міністр ознайомив журналістів із розпорядженням, яким регламентується порядок несення служби працівниками ДПС ДАІ МВС України. Водночас Юрій Луценко закликав журналістів спільно контролювати дотримання виконання цього розпорядження.
Міністр зазначив, що після внесення змін до адміністративного законодавства, що посилили відповідальність за порушення Правил дорожнього руху ситуація на дорогах змінилася на краще. Так, цього року на 1250 осіб загинуло менше на дорогах, ніж за аналогічний період минулого року. Кількість травмованих внаслідок ДТП учасників дорожнього руху зменшилася на 7926.
- Багато хто незадоволений новими штрафами, але можна констатувати, що порядок на дорогах значно поліпшився, - підкреслив Юрій Луценко.
Водночас Міністр зазначив, що завжди реагує на критичні зауваження і журналістів, і громадян, які нарікають на недоліки несення служби працівниками Державтоінспекції.
- Я принципово вважаю недоцільним скасовувати каральні пункти чинного законодавства у сфері безпеки дорожнього руху. Вони дають свій ефект, і це доводить практика. Проте, мене не задовольняють деякі методи несення працівниками ДПС, - підкреслив Міністр.
Зважаючи на це, керівництвом МВС України нещодавно було підписано розпорядження, яким регламентуються форми несення служби працівниками ДПС. Зокрема, співробітники ДАІ повинні працювати на лінії лише у форменному одязі і на службових автомобілях. Також наряди ДПС повинні бути на таких ділянках автошляхів, які візуально видно для учасників дорожнього руху. Крім того, наряди ДПС можуть стояти не ближче кілометра від знаку, який повідомляє про початок чи закінчення населеного пункту.
- На жаль, це ще не стало нормою і практикою несення служби працівниками ДПС, - зазначив Міністр. І саме тому Юрій Луценко звернувся до журналістів з проханням спільно контролювали виконання цього розпорядження, в тому числі й під час спільних рейдів та негласних перевірок представників Міністерства і засобів масової інформації.
Також Юрій Луценко акцентував увагу на проблемах розгляду адміністративних справ у судах щодо порушення Правил дорожнього руху.
Так, за словами Юрія Луценка, завдяки минулорічному Закону України щодо вдосконалення регулювання відносин у сфері гарантування безпеки дорожнього руху, люди відчули проблему із серйозними каральними санкціями і тому стали менше порушували Правила дорожнього руху. На жаль, сьогодні в багатьох регіонах України знову спостерігається збільшення кількості порушень ПДР. На думку Міністра внутрішніх справ, одна з причин подібного прояву - неякісний розгляд судами матеріалів щодо порушень Правил дорожнього руху. Юрій Луценко підкреслив, що лише кожен сьомий водій, якого затримано за кермом у нетверезому стані, отримує рішення суду щодо позбавлення водійського посвідчення.
- Шість із семи правопорушників відбуваються штрафами або, так званими, громадськими роботами, - зазначив Міністр. - Ми передбачали, коли розглядався Закон, що це дозволить уникнути покарання людям із серйозним впливом на регіональному рівні, так воно і сталося.
Можна собі уявити, скільки часу, нервів, емоцій потрібно працівнику ДАІ, аби скласти протоколи стосовно водія, який керував автомобілем у нетверезому стані. І дуже шкода, що деякі з них відбуваються або, так званими, громадськими роботами, які ніяким чином не контролюються і їхніх слідів не залишається.
Наразі у судах на третину менше розглядають адміністративні справи щодо порушень Правил дорожнього руху. Як ми знаємо, Адміністративний кодекс передбачає двомісячний термін чинності протоколів, а якщо він не витримується, протокол анулюється. Таким чином, майже п'ята частина протоколів "згоряє" у зв'язку з невчасним розглядом справи.
Зважаючи на це, Міністр внутрішніх справ доручив працівникам ДПС, в першу чергу, складати якісні протоколи, аби вони були доведені до виконання.
- Я б хотів побачити, що міліція не "гонить вал кількості", який нікому непотрібний. Мене надзвичайно цікавить, щоб всі вони були якісно оформлені і доведені до конкретної відповідальності.

ДЗГ та МД МВС України




У чемпіонаті Європи з волейболу серед поліцейських Україна посіла високе друге місце

06.06.2009

Протягом квітня, на базі УМВС України в Чернігівській області, проходив навчально-тренувальний збір правоохоронців - волейболістів, де серед 24 спортсменів різних регіонів України відібрали 12 найкращих. Українська збірна спортсменів-правоохоронців під керівництвом головного тренера збірної команди ЦСКМ України з волейболу Благодарного М.П. та майстра спорту міжнародного класу Жули В.П. наполегливо, протягом місяця тренувалася.
До складу команди увійшли представники ГУМВС України в Київській, Харківській, Одеській областях, а також представники УМВС в Хмельницькій, Закарпатській, Чернігівській областях та працівники Головного управління внутрішніх військ МВС України.
У міжнародному спортивному турнірі, що проходив у Болгарії, у місті Варна з 18 до 25 травня, окрім України брали участь ще сім країн фіналістів, які пройшли відбіркові тури з усієї Європи. Вісім команд учасниць були розбиті на дві підгрупи, де у фінальну частину виходили дві кращих команди. За медалі змагались команда Болгарії, Германії, Румунії та України. Упродовж всього турніру на ігровому майданчику велася запекла боротьба між спортсменами. В змаганнях українськім правоохоронцям вдалося вибороти почесне друге місце. Сильнішими від нас у волейболі виявилася Румунія, а третє місце зайняла команда Болгарії.
Українська команда волейболістів була нагороджена срібною медаллю та кубком чемпіонату Європи з волейболу серед поліцейських.
Але головною нагородою команди, як вважає Благодарний М.П. - є визнання України у всій Європі, як сильної спортивної держави, а також підняття іміджу української міліції на міжнародних спортивних аренах. Цей турнір дав поштовх до вирішення питання по проведенню подібних змагань з міні чемпіонату світу з волейболу серед поліцейських п’яти континентів світу.

Леся Попович
ВЗГ ГУМВС України в Київській області





Кримінальна хроніка

01.06.2009

Жорстокі злочини не обминули і цей тиждень.
В місті Біла Церква поблизу магазину “Граф”, що на вул. Леваневського раніше судимий Володимир 1966 р.н. познайомився з 45-річним Олександром. Своє знайомство чоловіки вирішили зміцнити спиртними напоями, під час розпиття яких, між ними виникла сварка. Як за звичай вона переросла в бійку, в ході якої Володимир схопив мисливську зброю і нею скоїв вбивство Олександра. Після вчиненого зловмисник зник.
Наразі правоохоронцями вживаються всі необхідні заходи щодо його розшуку та затримання.
Того ж дня в цьому ж місті, стався не менш тяжкий злочин.
На вул. Калініна під час розпиття спиртних напоїв та раптово виниклої сварки місцевий житель 1959 р.н., ніде непрацюючий, наніс проникаюче ножове поранення грудної клітини своєму 30-річному сину.
Горе-батька одразу затримали місцеві правоохоронці, проти нього порушено кримінальну справу за ч.1 ст.121 (умисне тяжке тілесне ушкодження) Кримінального кодексу України, яка передбачає позбавлення волі на строк щонайменше п’ять років.
Не обійшлося і без розбійного нападу.
До Славутицького МВ звернулась з заявою перекладач фірми “Альстом Пауер Сервіс”1976 р.н., що в указаному місті у Римському кварталі двоє невідомих у медичних масках, шляхом вільного доступу, проникли на територію вказаної фірми. У кабінеті, під погрозою застосування предметів схожих на пістолет і ніж, зловмисники заволоділи трьома службовими мобільними телефонами, чотирма ноутбуками та 500 євро працівників фірми. А від адміністративного приміщення заволоділи орендованим фірмою автомобілем “Шевролет”. Викрадений автомобіль правоохоронці виявили та повернули орендаторам. Наразі особи злочинців встановлюються.
Співробітниками міліції цього тижня було розкрито ряд грабежів та крадіжок.
В м. Ірпінь на вул. Київській місцевий житель 1991 р.н. непрацюючий, застосувавши фізичне насильство до жителя цього ж міста 1994 р.н. учня школи, відібрав в нього мопед.
Зловмисника одразу затримали співробітники сектору карного розшуку Ірпінського МВ ГУМВС України в Київській області, проти нього порушено кримінальну справу по ч.1 ст.186 (грабіж) Кримінального кодексу України.
А в селі Здвижівка Бородянського району, місцевими правоохоронцями був затриманий 39-річний житель м. Києва, який зайшов до будинку 32-річної господарки, де під погрозою застосування фізичного насильства відібрав у неї 200 гривень та мобільний телефон. Крапку в цій справі поставить суд.
В м. Бориспіль на вул.Петровського з будинку господаря 1967 р.н. було викрадено 40.000 гривень. Викрадача було затримано, ним опинилася 17- річна жителька Бориспільського району, ніде непрацююча. Вчинений нею злочин карається позбавленням волі на строк від п’яти до восьми років.
В селі Мирне, що в Бориспільському районі з території ТОВ “Старшинська Птахофабрика”, було викрадено 418 кг комбікорму. Як з’ясували місцеві міліціонери, злочин здійснив 30-річний житель Ровенської області. Наразі його затримано, він чикає на рішення суду.
Такий вид злочину як хуліганство, теж не обминув цей тиждень.
До Броварської лікарні з пошкодженням ніг було доставлено 27-річного жителя села Рудня, непрацюючого, якому в селі Шевченково з хуліганських спонукань вказані тілесні ушкодження з пневматичного пістолета заподіяв місцевий житель 1968 р.н., непрацюючий. Місцеві оперативники затримали зловмисника по “гарячих” слідах.
Мав місце такий вид злочину як незаконне заволодіння автомобільним транспортом.
В м. П-Хмельницький на вул. Ювілейній місцевий житель 1989 р.н., непрацюючий заволодів автомобілем ВАЗ-21099 45-річного жителя цього ж міста. Зловмисника правоохоронці затримали, а автомобіль повернули власнику.

Леся Попович
ВЗГ ГУМВС України в Київській області





За підписання акту хабарники вимагали 30 тисяч доларів

29.05.2009

В місті Славутич, що на Київщині, два начальника - інженерного центру відокремленого підрозділу одного з державних підприємств та відділу капітального будівництва цього ж підрозділу - вимагали від директора ТОВ хабара в сумі 205 тисяч гривень за підписання акту про прийняття устаткування після індивідуального та комплексного випробування. Товариство з обмеженою відповідальністю виконувало роботи по облаштуванню фундаментів, монтажу опорних металоконструкцій для підкранових шляхів.
Без підписання цього акту передати в експлуатацію споруджені об’єкти було б просто неможливо, тим паче, наслідком відмови у підписах стало б накладання на ТОВ штрафних санкцій з боку Державної архітектурної будівельної інспекції. Директор товариства змушений був погодитися. Щоб забезпечити підписання акту спочатку він передав 23 тисячі гривень, а через годину ще 110 тисяч гривень.
Працівники УДСБЕЗ ГУМВС України в Київській області затримали хабарників на гарячому. Порушена кримінальна справа. Злочинцям загрожує позбавлення волі на строк від восьми до дванадцяти років з позбавленням права займатися своєю діяльністю на строк до трьох років та з конфіскацією майна.

Юлія Сінчак
ВЗГ ГУМВС України в Київській області





КРИМІНАЛЬНА ХРОНІКА КИЇВЩИНИ

27.05.2009

На полі поблизу села Бобрик Броварського району з двома різаними ранами шиї та пошкодженням голови дикими тваринами було виявлено тіло 30-річного жителя згаданого села.
Згідно проведеної судмедекспертизи смерть чоловіка настала внаслідок різаних ран шиї з пошкодженням кровоносних судин.
По данному випадку було порушено кримінальну справу, в ході якої оперативники встановили, що вбивство потерпілого, під час сварки, яка виникла на грунті неприязні, заподіяв місцевий житель 29-річний Роман.
У скоєнні злочину чоловік зізнався і дав правдиві покази, також вилучено і речові докази.
А у селищі Баришівка на Привокзальній площі непрацюючий 33-річний Назар, місцевий житель, перебуваючи в стані алкогольного сп’яніння з хуліганських спонукань, розбитою пляшкою, скоїв поріз шиї 26-річному Роману.
Наразі бешкетник чекає вироку суду.
Не минулося без грабежів та крадіжок.
Так в селі Лютіж Вишгородського району місцевий житель, 32-річний Олексій, під погрозою фізичної розправи відібрав барсетку у киянина, в якій знаходилися 1400 гривен та особисті документи.
За чужий рахунок вирішив покращити свій матеріальний стан і 24-річний житель селища Бабинці Бородянського району.
У селі Здвижівка нероба застосував фізичне насильство до місцевого пенсіонера, і відібрав у 85-річного дідуся одну тисячу американських доларів та 10 тисяч гривен.
А непрацюючий 19-річний житель села Іванків Бориспільського району у свого земляка відібрав мобільний телефон та 300 гривен.
25-річний Віктор, житель міста Обухів, також став на стезю злочину.
Біля 19 години вечора нероба, погрожуючи фізичною розправою, у свого земляка, 31-річного Івана, відібрав мобільний телефон, куртку та 300 гривен.
Кілька слів про вилучення зброї та боєприпасів.
У місті Васильків правоохоронці виявили та вилучили у будинку 22-річного Романа газовий пістолет, калібру 9 мм, пристосований для стрільби бойовими патронами.
У будинку 26-річного Олександра, жителя села Рогозів Бориспільського району, виявлено та вилучено обріз мисливської рушниці 16-калібру.
А у жителя селища Рокитне виявлено та вилучено тротилову шашку.
Наразі правоохоронні органи з’ясовують, з якою ціллю чоловіки зберігали небезпечні іграшки.
Мали місце і випадки хабарництва.
Так у місті Вишгород працівниками Відділу боротьби з економічної злочинності був задокументований факт вимагання та отримання хабара співробітником «Навчального курсового комбінату АТВТ» «Трест південотом енергобуд». За свою послугу, видачу фіктивних документів із охорони праці, горе-працівник отримав 4 тисячі гривен.
А от 42-річний житель міста Славутич на дрібниці не став розмінюватися. За перемогу у тендері ТОВ «Кран Сервіс Україна» і підписання актів виконанних робіт отримав хабар у розмірі 110 тисяч гривен.
За аналогічну роботу інший житель міста Славутич отримав хабар у розмірі 23 тисячі гривен.
На даний час проводиться розслідування щодо вимагання та отримання хабарів горе-чиновниками у великих розмірах.

Галина Присяжна
ВЗГ ГУМВС України в Київській області





На патрульний автомобіль ДАЇ наїхала фура

25.05.2009

В неділю, 24 травня, на 31-му кілометрі автодороги Київ-Чоп – у селі Гурівщина, що на Київщині, вантажівка «СКАНІЯ» з причепом наїхав на патрульний автомобіль «ВАЗ-21099» під керуванням інспектора ДПС Києво-Святошинського взводу ДПС ДАЇ при УДАЇ ГУМВС України в Київській області. В салоні легковика окрім водія на правому передньому сидінні також знаходився його напарник – 38-річний прапорщик міліції.
Співробітники ДАЇ на момент аварії виконували свої службові обов’язки і мали при собі табельну вогнепальну зброю.
Зупинившись перед пішохідним переходом, щоб пропустити жінку з дитиною, правоохоронці відчули сильний удар. Не дотримавшись безпечної дистанції і швидкості руху, водій автомобіля «СКАНІЯ» здійснив зіткнення.
40-річного водія патрульної машини зі струсом головного мозку, закритою черепно-мозковою травмою, різаною раною руки, а також травмуванням грудної клітки доставлено до місцевої лікарні. Другого прапорщика з переломом хребта та ребер лікарі швидкої допомоги транспортували до столичної клініки. Водій вантажівки тілесних ушкоджень не отримав.
За даним фактом порушена кримінальна справа за ч.2 ст. 286 Кримінального кодексу України «Порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керують транспортними засобами».Ведеться розслідування.

Юлія Сінчак
ВЗГ ГУМВС України в Київській області





Удар в спину

25.05.2009

У Броварському районі на Київщині в одній із квартир по вулиці Лагунова 18-річна дівчина виявила тіло свого співмешканця. Покійний був старший за неї на 40 років. Побої і чотири ножових поранення в спину не залишили чоловікові жодного шансу на життя.
Як розповіли сусіди, квартира більше нагадувала притон, а її постійними відвідувачами були місцеві і приїжджі алкоголіки та нероби. Того дня до Миколи, хазяїна житла, з пляшкою горілки прийшли 27-річний чоловік і п'яна жінка, трохи старша за нього. Як не дивно, Микола був тверезий, тому і почав виганяти відвідувачів за двері. Коли жінка почала впиратися, хазяїн штовхнув небажану гостю - вона впала. Розлютований супроводжувач нагло ввійшов у чужу квартиру, побив хазяїна, знайшов кухонний ніж і чотири рази вдарив лежачого на підлозі в спину. Зі словами «напевно, я його замочив» чоловік вийшов з під'їзду.
Ніж чоловік з жінкою загорнули в газету, яку витягли з баку для сміття. Туди ж і кинули знаряддя вбивства. Горілку, яку приносили з собою, розпили вдома - у підвалі багатоповерхівки. Саме там проживав останнім часом убивця, який тільки два місяці тому звільнився з місць позбавлення волі (там він перебував більше двох років за крадіжку). На сьогоднішній день він затриманий, крапку в цій справі поставить суд.

Юлія Сінчак
ВЗГ ГУМВС України в Київській області





На Київщині виявили склад з підробною горілкою на 1 мільйон гривень

20.05.2009

В селі Богданівка Броварського району (50 кілометрів від Києва) співробітники обласного управління по боротьбі з організованою злочинністю виявили склад фальсифікованої горілки. Майже 100 тисяч пляшок, а це близько 4,5 тисячі ящиків загальною вартістю біля 1 мільйона гривень знаходилися в ангарах колишнього сільхозпідприємства. Наразі ці приміщення належать власнику, особа якого встановлюється.
Кілька примірників пляшок вже вивчають експерти-фахівці, проте ознаки фальсифікату видно неозброєним оком: етикетки і дати виготовлення проставлені кустарним способом, акцизні марки підроблені, а умови зберігання абсолютно не дотримані. До того ж, один з трьох зазначених на етикетках заводів-виробників не існує вже більше трьох років, тоді, коли дата виготовлення на партії пляшок – грудень минулого року. Щодо інших виробників з Рівненської, Донецької областей проводиться детальна перевірка. Вміст речовин, які входять до складу продукту, а також їх відповідність державним стандартам незабаром з’ясується. Вирішується питання стосовно порушення кримінальної справи.

Юлія Сінчак
ВЗГ ГУМВС України в Київській області





Студент університету вбив свого товариша, а його труп переховував декілька разів

14.05.2009

В Броварському районі Київської області на території школи, місцевий двірник виявив труп. Як з’ясували пізніше місцеві правоохоронці, тіло 20-річного парубка зловмисник переховував декілька разів, в різних місцях.
24-річний Олександр зі столиці, іноді приїжджав в село до своєї бабусі. Там він і познайомився з місцевим жителем Іваном. Свою зустріч хлопці за звичай відмічали горілкою і цей раз не був винятком.
В один із вечорів, Іван прийшов до Олександра. Всіх своїх друзів, парубок приймав на горищі сараю, спеціально для цього облаштованому, аби не турбувати 80-річну бабусю. Товариші випили не одну чарку зеленого змія, а після цього в них виник спір відносно потреби в отриманні вищої освіти. Їхня точка зору розділилася і Олександр, який звик бути у всьому правий, не зміг з цим змиритися. Між ними виникла бійка в ході якої Олександр схопив зі стола кухонного ножа та вдарив Івана під око. Проникаюче поранення обличчя не зупинило розлюченого парубка і він наніс по тілу постраждалого, ще 17 ножових ударів. Після скоєного, залишив мертве тіло приятеля на горищі сараю та пішов до будинку спати.
Наступної доби, у нічний час, зловмисник закопав труп потерпілого на подвір’ї будинку своєї бабусі. А потім, як нівчому не бувало, поїхав до столиці,на навчання.
Через два тижні Олександр знову приїхав навідати свою бабусю. Думки про, те що на подвір’ї похований приятель, не давали йому спокою і він вирішив знову переховати мертве тіло. Дочекавшись ночі, він його викопав загорнувши у поліетилен та у мішковину. У такому вигляді доніс мерця до смітника, який знаходився на території загальноосвітньої школи, туди його і викинув.
Двірник, який щоранку прибирає територію школи і виявив труп, про який повідомив місцевим правоохоронцям.
Як розповів начальник Броварського МВ ГУМВС України в Київській області Віктор Сак, зловмисника було затримано того ж дня в місті Києві, за місцем його постійного проживання. На його запитання для чого було декілька разів ховати труп, підозрюваний відповів, що хотів поховати товариша так, як він на те заслуговує.
Наразі проти зловмисника порушено кримінальну справу за ч.1 ст.115 (умисне вбивство) Кримінального кодексу України, яка передбачає від семи до п’ятнадцяти років позбавлення волі.

Леся Попович
ВЗГ ГУМВС України в Київській області





Через погрозу зґвалтувати свою хресницю, чоловік отримав смерть

13.05.2009

У Києво-Святошинському районі Київської області чоловік забив до смерті свого кума, а причиною цього стало побоювання молодого батька за свою малолітню доньку.
Двоє односельчан, 29-річний Анатолій та 26-річний Олексій, товаришували з дитинства. Коли у Анатолія народилася дитина, він був впевнений що лише Олексій може бути найкращим хресним батьком для його доньки. Але, певні життєві обставини та невдачі з часом змінили характер Олексія в негативний бік. Між товаришами стали часто виникли непорозуміння, які з часом переросли в неприязні стосунки. На цьому грунті неодружений Олексій почав погрожувати Анатолію що він зґвалтує його 5 -річну доньку, тобто свою хресницю. Ці слова глибоко образили батьківське серце і не давали йому спокою. Анатолій вирішив покласти цьому край.
В один із днів він направився до місця де його колишній товариш щодня займається спортом. Зустрівшись з ним, молодий батько, нічого не пояснюючи, почав щосили бити руками та ногами Олексія. Від несподіваних ударів парубок впав в рівчак, але розлючений чоловік на цьому не зупинився. Він схопив дерев’яну палицю, яка лежала біля рівчака і нею почав добивати кривдника до смерті. Впевнившись що парубок вже не дихає, чоловік спокійно повернувся додому.
Через двадцять днів труп потерпілого виявили місцеві жителі, які займалися земельними роботами на городцях. Вони і повідомили про це міліцію.
Правоохоронці почали ретельно відпрацьовувати всі можливі версії вбивства. В ході проведення оперативно-розшукових заходів зловмисника було затримано на наступний день за місцем його проживання.
Як повідомив заступник кримінальної міліції Києво-Святошинського РВ ГУМВС України в Київській області Андрій Пономаренко, наразі проти чоловіка порушено кримінальну справу за ст.115 (умисне вбивство) Кримінального кодексу України. Молодому батькові доведеться відсидіти в місцях позбавлення волі щонайменше сім років.

Леся Попович
ВЗГ ГУМВС України в Київській області





Убив коханця ціпком

12.05.2009

У Баришевскому районі, що на Київщині, 47-річного Анатолія, який раніше неодноразово притягався до кримінальної відповідальності, кілька днів не було вдома. Коли повернувся, не застав там свою цивільну дружину. У вечірній час дві її доньки, семи й дев'яти років, сиділи голодні, у будинку було неприбрано. «Мама до дяді Діми пішла,» - одразу розповіла молодша Ганнуся.
Дмитро – раніше засуджений односільчанин, який молодше за Анатолія на чотири роки - того вечора в своєму будинку залицявся до чужої дружини, вони пили горілку й закушували, чим було. Коли в дім увірвався розлютований рогоносець, парочка від несподіванки навіть підвелася з-за столу. З'ясовували відносини недовго: Анатолій тричі вдарив дерев'яним ціпком суперника по голові. Той упав без свідомості. Враці, наступного дня, його тіло знайшли сусіди. Експерти говорять, що смерть наступила через кілька годин після нанесення ударів.
Дружина за свої пригоди отримала легкі тілесні ушкодження вже вдома. Наразі за 37-літньою жінкою спостерігають лікарі.
Проти Анатолія порушена кримінальна справа, за вчинений злочин його очікує до десяти років в'язниці.

Юлія Сінчак
ВЗГ ГУМВС України в Київській області





В Головному управлінні МВС України в Київській області вшанували ветеранів

08.05.2009

В Головному управлінні МВС України в Київській області пройшли урочисті заходи, присвячені Дню Великої Перемоги над фашистськими загарбниками. Сьогодні від щирого серця вітали ветеранів Великої Вітчизняної війни – батьків і дідів, котрі зуміли зупинили світове зло і подарувати нам майбутнє. Понад 7 мільйонів українців внесли величезний вклад в загальну перемогу над фашистами, взявши участь у війні. Більша частина з них додому не повернулася. Серед цих людей чимало було представників української міліції.
Немилосердний час забирає від нас героїв, тому прийдешньому поколінню потрібно використовувати кожну можливість, щоб вшанувати подвиг ветеранів, дати відчути їм людське тепло і щиру вдячність за Перемогу.
Як водиться, хвилиною мовчання присутні вшанували пам‘ять загиблих воїнів.
Під час урочистостей начальник Головного управління генерал-лейтенант міліції Віталій Яловенко вручив ветеранам квіти і подарунки, а також зазначив у своєму виступі: “Цього дня ми схиляємося у доземному поклоні перед вами, тими, хто проніс через лихоліття війни любов до Батьківщини і бажання бачити її заможньою та квітучою. Наш обовязок - бути гідними вашого життєвого подвигу, усіма своїми справами утверждувати мир та злагоду на землі”.
Керівництво главку побажало ветеранам міцного здоров‘я, наснаги, бадьорості духу, щастя та спокою їхнім родинам. Оркестр заграв пісні воєнних років та подарував всім присутнім гарний настрій. Не обійшлося й без наркомівських ста грамів.

Юлія Сінчак
ВЗГ ГУМВС України в Київській області





Батько вбив матір своїх дітей

08.05.2009

У Ставищенському районі Київської області 37-літній водій забив до смерті свою дружину. Лікарям швидкої допомоги по приїзду довелося констатували смерть. Експертиза показала, що жінка вмерла від закритих травм і пошкоджень внутрішніх органів. Чоловік, з яким потерпіла прожила більше 17 років, стверджував наступне: «Вона зачепилася ногою за килим і сильно вдарилася головою об підлогу». Проте факти говорили самі за себе.
Того дня подружжя повернулося з гостей трохи напідпитку. Діти - 16-річна дочка та 12-літній син – проводили своє дозвілля в місцевому клубі, додому не поспішали. Через якусь дрібницю між батьками розпочалася сварка, яку неабияк розігрів алкоголь у крові. Дружина наполягала на своєму і чоловікові не поступалася. Незабаром в хід пішли кулаки - 38-літня жінка впала непритомна.
Сусіди говорять, що «родина була роботяща, якщо й скандалили коли, то ніхто цього не чув і не знав, а тепер дітей дуже шкода».
Проти затриманого порушена кримінальна справа. Йому загрожує до десяти років позбавлення волі.

Юлія Сінчак
ВЗГ ГУМВС України в Київській області





Під час травневих свят громадянам Київщини було забезпечено режим спокою та безпеки

05.05.2009

З метою недопущення порушень громадського порядку та активізації кримінальних елементів міліцію Київщини в період травневих свят було переведено в режим посиленого несення служби.
З нагоди відзначення Дня міжнародної солідарності трудящих на території Київської області у 13 населених пунктах відбулось 15 заходів з масовою участю громадян в яких взяли участь близько 7,6 тисяч чоловік.
Відповідно до запланованих заходів керівництвом Головного управління були складені плани, розподілені наявні сили та засоби згідно кількості учасників масових заходів, забезпечувалась посилена увага місцям громадського відпочинку.
На охорону громадського порядку залучались працівники міліції в кількості 1317 чоловік, з них 42 працівника БМОП “Беркут” та 70 військовослужбовців внутрішніх військ.
Впродовж травневих свят на території столичного регіону грубих порушень громадського порядку допущено не було та не зафіксовано.

Леся Попович
ВЗГ ГУМВС України в Київській області





На Київщині 50-літня жінка випадково вбила свого чоловіка

05.05.2009

Найчастіше в міліцейських зведеннях зустрічаються події, коли накаляються пристрасті у стані алкогольного сп'яніння, а учасниками є не зовсім благополучні люди. У Яготинському районі Київської області ситуація повністю протилежна - дружина вбила свого чоловіка через необережність.
Увечері на кухні жінка чистила ножем рибу. Вона настільки була занурена у свої думки, що навіть не помітила, як до неї підійшов чоловік. Коли він спробував її обійняти, дружина здригнулася від переляку і різко повернула в його бік. Ніж був у руках і увійшов прямо в життєво важливу стегнову артерію. За словами лікарів, зупинити кров у такому випадку без оперативного втручання практично неможливо. Протягом двадцяти хвилин чоловік помер.
Наразі жінка перебуває на підписці про невиїзд, порушена кримінальна справа. Подібний злочин карається обмеженням волі на строк від трьох до п'яти років або позбавленням волі на той самий строк. Крапку в цій справі поставить суд.

Юлія Сінчак
ВЗГ ГУМВС України в Київській області





На Київщині батько-інвалід застрелив свого сина

05.05.2009

Нещодавно в селі Обуховичи Іванківського району, що на Київщині, батько-інвалід застрелив свого 34-річного сина.
Іван Михайлович, хворий на цукровий діабет, вже рік без ноги. Щоб його доглядали, платить кошти сусідкам. “Коли це сталося (відрізали ногу), - говорить чоловік, - моя дружина пішла від мене, син навідувався дуже рідко. Все через тих проклятих жінок: то з однією жив, то з другою, а у них по четверо дітей”.
За день до трагедії син Максим зі своєю співмешканкою Іриною та дітьми приїхали до старого виорати город та посадити картоплю. Коли роботу було зроблено, сіли обідати, випили горілки і пішли відпочивати.
За годину Максима з Іриною розбудив дитячий галас. Меньша донька кричала, що дід взяв рушницю і хоче їх убити. Вітчим підвівся з ліжка, пішов перевірити у сусідню кімнату: “Дід, ти так не жартуй...”.
Це були останні слова чоловіка: пролунав постріл. За словами судмедексперта, смерть Максима наступила миттєво, куля пройшла крізь серце та легені.
На запитання правоохоронців, чому батько це зробив, коли ніякого конфлікту начебто не сталося, старий відповів: “Він мене вже дістав! Рік тому Максим мене так побив, але ж я в міліцію не ходив... Він як напьється, то з ним таке робиться... ”.
Проте через деякий час дітовбивця малював цю трагедію зовсім по-іншому. Чоловік розповів, що навіть не здогадується, як рушниця опинилася біля його ліжка і хто її зарядив. “Мабуть та дівка і підклала , – говорячи про співмешканку сина, почав запевняти Іван Михайлович, - та й взагалі, я коли порошків напюся, то в голові все паморочиться. От і тоді підвівся на ліжку, втратив рівновагу і впав прямо на рушницю, навіть не зрозумів, що сталося. Вбивати свідомо я нікого не збирався. В мене ж і сили немає, щоб рушницю в руках тримати”.
Напротивагу, Ірина стверджує, що чоловік не раз погрожував вбити всю свою рідню, а рушниця завжди була при ньому. Колись він навіть сусіда підстрелив, вікна часто з рушниці розбивав, а щодо сили, то дід постійно готував собі їсти і варив самогон, а останні два дні ніяких ліків не приймав – сильно пив горілку.
Наразі батько покійного знаходиться в ізоляторі тимчасового тримання, ведеться слідство.
При огляді місця події в будинку затриманого правоохоронці вилучили саморобні нагани, глушники, велику кількість патронів. Рушниця, з якої було здійснено постріл, виявилася незареєстрованою.

Юлія Сінчак
ВЗГ ГУМВС України в Київській області




Повернутись на головну
Замовити VPS-хостинг
Зареєструвати домен / register domain ua
Free FTP for IP-camera