на головну

Науково-дослідний експертно-криміналістичний центр при ГУМВС України в Київській області має можливості для проведення наступних експертних досліджень далі >>>




Пограбував магазин з іграшковим пістолетом

27.01.2010

На Київщині зловмисники, аби зробити свої чорні справи, все частіше залякують мирних громадян іграшками. Цього разу, щоб пограбувати магазин, чоловік купив сірий пластмасовий пістолет за 12 гривень.
В Обухові, що під Києвом, міліціонери затримали 28-річного Андрія, який, погрожуючи жіночці-продавцю іграшковою зброєю, серед білого дня викрав з каси 700 гривень та картки поповнення рахунку на більше, ніж 2000 гривень. Коли за тиждень грабіжник опинився в руках правоохоронців, з’ясувалося, що чолов’яга вже неодноразово був засуджений за крадіжки, грабежі та наркотики. Ані грошей, ані карток при ньому не було. За словами Андрія, картки поповнення рахунку він встиг розпродати в Києві на залізничному вокзалі.
Згодом співробітники Обухівського райвідділу міліції довели його причетність ще до кількох подібних злочинів. Того ж вечора після пограбування магазину Андрій вже разом із своїм спільником Романом відправилися «в гості» до пенсіонера. Старенький чомусь безбоязно відчинив незнайомцям. Пожалкувати про це йому довелося… у туалеті. Зловмисники за лічені хвилини скрутили бідолашного і закрили його там. Самі ж нишпорили по квартирі, доки не знайшли чергової здобичі – 900 гривень пенсії та дешевенький мобільний телефон.
Також від рук Андрія постраждала жінка, яка під вечір поверталася додому. Він штовхнув її в спину так, що жінка впала і зламала ключицю. Зловмисник відібрав у потерпілої сумку, де знаходилися документи, а також близько двох тисяч гривень.
Наразі проти Андрія та Романа порушені кримінальні справи по ряду статей Кримінального кодексу. Їм лише залишається чекати на вирок суду.

Юлія Сінчак
ВЗГ ГУМВС України в Київській області





Юрій Луценко: «Основний пріоритет роботи МВС – працювати чесно, без «процентоманії»

26.01.2010

Пріоритети роботи Міністерства внутрішніх справ України на цей рік залишаються практично без змін. Про це заявив 25 січня 2010 року Міністр внутрішніх справ України Юрій Луценко під час Колегії МВС України за підсумками роботи органів внутрішніх справ України в 2009 році.
І надалі основна увага приділятиметься повній реєстрації всіх повідомлень про злочини, за якими має бути прийнято об‘єктивне рішення, в тому числі й щодо порушення кримінальної справи. Торік до підрозділів органів внутрішніх справ надійшло 2,9 мільйона таких повідомлень. Це додало роботи міліції, однак жоден із сигналів не був залишений без уваги.
Іншим досить вагомим пріоритетом в роботі міліції залишається наведення порядку на дорогах. Завдяки посиленню контролю та відповідальності за порушення Правил дорожнього руху торік вдалося на 30 відсотків знизити рівень аварійності, а відповідно й знизити кількість загиблих та поранених в дорожньо-транспортних пригодах. У січні цього року спостерігаються теж 30 відсотків зниження, вже порівняно з досить непоганими показниками січня минулого року, і це говорить про те, що робота з наведення ладу на автошляхах є правильною, зазначив Юрій Луценко.
Водночас Міністр наголосив на необхідності заміни покарання за порушення Правил дорожнього руху у вигляді громадських робіт на інше, більш серйозне, особливо за перебування за кермом у нетверезому стані. Також Юрій Луценко зазначив, що потрібно проводити роботу з автоматизації ДАІ, починаючи від подальшого запровадження «Візирів» і закінчуючи комп‘ютеризацією екзаменаційних підрозділів.
- Водії повинні вчитися не на дорогах, - зазначив Юрій Луценко.
За словами Міністра, досить серйозним пріоритетом у роботі міліції залишається боротьба з наркозлочинністю. Торік лише на один відсоток більше викрито наркозбутників, щоправда вдев‘ятеро більше вилучено у них майна.
- Ми не нанесли прицільного удару наркомафії, - констатував Міністр. Водночас він зазначив, що опір з боку наркозлочинців досить великий, враховуючи те, яких шалених прибутків їх хочуть позбавити.
Юрій Луценко також підкреслив, що одним з нагальних поки що невирішених питань залишається внесення ефедриновмісних речовин до переліку ліків, котрі видаються за рецептами. Сьогодні на зміну «трамадолу» прийшли інші ліки, які легше безконтрольно купити і які продовжують травити нашу молодь.
- Я задоволений роботою міліції громадської безпеки, - підкреслив Юрій Луценко. На думку Міністра, саме завдяки достатній профілактичній роботі, зокрема з особами, які перебувають на відповідних обліках в МВС України, вдалося значно знизити рівень тяжких злочинів, таких, як умисні вбивства, нанесення тяжких тілесних ушкоджень тощо. Тож і надалі робота на цьому напрямку залишається однією з пріоритетів. Водночас Міністр зазначив, що позитивно оцінюючи роботу дільничних інспекторів міліції щодо профілактики, МВС дає собі звіт, що не виконало зобов‘язання перед цими правоохоронцями, зокрема щодо забезпечення їх засобами зв‘язку, автомобілями.
Не знімається з порядку денного пріоритетів в роботі міліції і «чистка власних лав».
- Ми будемо продовжувати публічно карати своїх зрадників, - зазначив Міністр, водночас підкресливши, що так чинять стосовно своїх підлеглих лише в МВС.
- Ми одні це робимо, в інших службах звільняють і судять тихо, - сказав Юрій Луценко. За словами Міністра, торік лише за матеріалами Служби внутрішньої безпеки МВС України було заарештовано 670 офіцерів, які порушили Закон.
На необхідності посилення адміністративної відповідальності за проституцію, збут самогону, насильство в сім‘ї, дрібне хуліганство наголосив Юрій Луценко.
-Я вважаю, що треба посилювати адміністративний тиск на правопорушників, - зазначив Міністр, наголосивши, що сьогодні цей інструмент профілактики злочинів використовується не повною мірою. Зокрема, за деякі види порушень законодавством визначено мізерні штрафи - від 50 до 170 гривень. Тож така форма покарання не є дієвою, що призводить до більш серйозних конфліктів із Законом, які вже караються Кримінальним кодексом України.
- Краще накласти адміністративні арешти, ніж дійти до насилля в сім‘ї, - зазначив Юрій Луценко.
Міністр висловив впевненість, що вже найближчим часом законодавець розгляне закон про посилення адміністративної відповідальності, що сьогодні необхідний суспільству. А це, безумовно, сприятиме зменшенню кількості злочинів.
Також залишається чимало питань, які можуть претендувати на пріоритетність щодо їх вирішення. Так, потребує врегулювання питання щодо допуску та контролю за станом перебування за кордоном усиновлених дітей з України. Також посилення контролю потребує видача громадянам зброї, зокрема, членам добровільних народних дружини, які часто такими є лише на папері для видачі дозволів на зброю. За словами Міністра, такі «дружинники» або справді будуть брати участь у патрулюванні, або ж позбавлятимуться права на володіння травматичною зброєю.

ДОВІДКА

За 2009 рік до органів внутрішніх справ надійшло понад 2 мільйони 907 тисяч заяв та повідомлень про злочини. Зареєстровано 434,7 тисячі злочинів, у тому числі 398 тисяч загальнокримінальної спрямованості. У порівнянні з 2008 роком зменшилася кількість умисних убивств (–8,5%), умисних тяжких тілесних ушкоджень (–18,1%), зокрема таких, що спричинили смерть потерпілого (–31,5%). Також зменшилася кількість зґвалтувань (–13,9%), злочинів, скоєних неповнолітніми або за їх участю (–2,2%) та випадків незаконного заволодіння транспортними засобами (–10,5%).
Працівники міліції розкрили майже 300 тисяч злочинів, у тому числі 269 тисяч загальнокримінальної спрямованості, з яких 92,2 тисячі - тяжкі та особливо тяжкі, 26,1 тисячі - злочини минулих років.
Торік було припинено діяльність 379 організованих груп і злочинних організацій. Викрито 1570 осіб, які вчинили в їх складі 3514 злочинів, зокрема 25 умисних вбивств, 135 розбоїв, 72 грабежі, 949 злочинів, пов’язаних із незаконним обігом наркотиків, 64 – легалізацією (відмиванням) доходів, одержаних злочинним шляхом, та 680 крадіжок. Правоохоронці виявили 20 фактів бандитизму та 22 – створення злочинної організації.
У сфері економіки викрито понад 36,6 тисяч злочинів, у тому числі 15,8 тисяч тяжких та особливо тяжких видів. Викрито 2,1 тисячі фактів хабарництва, 342 – легалізації (відмивання) доходів, здобутих злочинним шляхом, 7,8 тисячі злочинів, пов'язаних із привласненням, розтратою майна або заволодінням ним шляхом зловживання службовим становищем, 7,3 тисячі – із використанням бюджетних коштів, 3,3 тисячі – у сфері банківської діяльності, у тому числі 1,5 тисячі – безпосередньо в банках, 539 – у сфері зовнішньоекономічної діяльності, 2,2 тисячі – в агропромисловому та 1,6 тисячі – паливно-енергетичному комплексах, 2,5 тисячі – у сфері приватизації і 707 – високих інформаційних технологій. Економічними злочинами (за закінченими кримінальними справами) завдано матеріальної шкоди на суму один мільярд 306 мільйонів гривень, з яких відшкодовано 724,1 мільйона гривень.
У сфері незаконного обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів або прекурсорів викрито понад 57,6 тисячі злочинів. Задокументовано майже 16 тисяч фактів збуту наркотиків. Ліквідовано 2,1 тисячі наркопритонів, зокрема 579 – для виробництва та виготовлення наркотиків. Із незаконного обігу вилучено 10,8 тонн (за завершеними кримінальними справами) наркотичних засобів.
У зловмисників було вилучено майже 3,1 тисячі одиниць вогнепальної зброї, у тому числі 1,4 тисячі нарізної, 314 гладкоствольної, 1,4 тисячі іншої, 62 саморобні вибухові пристрої, 311 гранат та 130 тисяч набоїв.
Викрито понад 212 тисяч осіб, винних у скоєнні злочинів. Установлено 16,3 тисячі злочинців, які переховувалися від слідства і суду, та долю 4,1 тисячі безвісти зниклих громадян.
У результаті вжитих Міністерством заходів упродовж минулого року на 28% зменшилася кількість дорожньо-транспортних пригод із потерпілими, на 31% - загиблих та на 28% - травмованих учасників дорожнього руху. Таким чином у порівнянні з 2008 роком було збережено життя понад 2,3 тисячі людей та попереджено травмування майже 17,6 тисячі громадян.

ДЗГ та МД МВС України




ЧОЛОВІК ПОГРАБУВАВ АЗС, ВИКОРИСТОВУЮЧИ ІГРАШКОВИЙ ПІСТОЛЕТ

21.01.2010

Нещодавно працівники Броварського відділу міліціїї піймали спритника, котрий спромігся пограбувати одну з автозаправок, погрожуючи іграшковим пістолетом.
Коли до правоохоронців надійшло повідомлення від оператора однієї з автозаправок про озброєне пограбування, туди одразу ж вирушили слідчо-оперативна група та група оперативного реагування.
На місці злочину міліція з’ясувала, що о третій годині ранку до оператора АЗС підійшов чоловік у масці та з пістолетом і почав вимагати гроші. Наляканий робітник віддав зловмиснику «касу», що становила майже 2500 гривень. До того, як чоловік встиг оговтатись, зловмисник зник.
Очевидно, спритник готувався до нападу, адже з-поміж усіх кас він обрав саме ту, яку було найгірше видно з камер відеоспостереження.
Невдовзі працівники міліції «вийшли» на 26-річного Миколу. Молодик працював охоронцем у кафе, що розташувалося поруч. Як повідомив начальник Броварського МВ (з обслуговування міста Бровари та Броварського району) полковник міліції Олексій Кирильчук, юнак не зміг чітко пояснити, де він знаходився під час події і вів себе досить схвильовано.
Згодом Микола зізнався у скоєному. Зловмисник розповів, що він колишній боксер, а зарплатні охоронця на життя вистачає. Тож, молодий чоловік вирішив «наварити» грошенят незаконним шляхом. Спритник заздалегідь прихопив маску та одяг, у який переодягнувся після нападу. А пістолет, що виявився іграшковим, проте дуже схожим на оригінал, купив у найближчому магазині.
За словами молодика, частину суми він дав матері на ліки, а решту награбованого витратив на засоби для нарощування м’язів.
Як повідомив Олексій Васильович, проти горе-грабіжника порушена кримінальна справа за статтею 187 (Розбій). Йому загрожує до семи років позбавлення волі.
Тож, тепер молодик має шанси отримати чудову можливість наростити м’язи природним шляхом.

Любов Задорожна
ВЗГ ГУМВС України в Київській області





ЧОЛОВІК ЗДІЙСНИВ ВБИВСТВО І СПОКІЙНО ПЕРЕНОЧУВАВ ПОРУЧ ІЗ ТІЛОМ

21.01.2010

Днями в Макарівському районі, що на Київщині, охоронець одного з підприємств Петро (40 років) дерев’яною палицею забив заробітчанина Віталія (33 роки), після чого спокійно ліг спати поруч із мертвим тілом.
Як з’ясувалося, за два дні до прикрої події Віталій приїхав з Борисполя у пошуках роботи. Вдома він залишив дружину з дітьми. Влаштувавшись до приватної кузні, чоловік ночував разом із Петром у трейлері на території підприємства.
Чоловіки одразу знайшли між собою багато спільного. Ріднило їх і те, що обидва неодноразово відбували покарання у місцях позбавлення волі за серйозні злочини. Тож, відсвяткувати знайомство чоловіки вирішили пляшкою горілки.
Втім, під час посиденьок у новоспечених товаришів виник конфлікт, який загострився настільки, що стало ясно – живим залишиться тільки один.
Після тривалої бійки, Петро схопив дерев»яну палицю і забив нею Віталія до смерті. Вчинивши вбивство, охоронець спокійно ліг спати поруч із тілом. А на ранок, коли люди почали сходитися на роботу, зловмисник зізнався у скоєному і попросив викликати міліцію.
Наразі Петро знаходиться у міліцейському відділку. Він готовий понести покарання за статтею 115-1 (Умисне вбивство), що загрожує позбавленням волі на строк до п’ятнадцяти років.
От тільки шкода, що щиросердне зізнання не поверне батька трьох дітей, який намагався забути про колишні злочини та розпочати добропорядне життя.

Любов Задорожна
ВЗГ ГУМВС України в Київській області





З метою оперативного реагування органів внутрішніх справ на правопорушення та питання щодо правоохоронного забезпечення виборів Президента України на території Київської області громадяни можуть звертатися за телефонами до оперативного штабу ГУМВС України в Київській області.


ТВО №91- (044)271-64-40
(Білоцерківський район; місто Біла Церква)

ТВО №92 - (044)271-64-41
(місто Фастів, Макарівський, Фастівський райони)

ТВО №93 - (044)271-64-42
(Володарський, Сквирський, Ставищенський, Таращанський, Тетіївський райони)

ТВО №94 - (044)271-63-84
(місто Ржищів, Богуславський, Кагарлицький, Миронівський, Рокитнянський райони)

ТВО №95 - (044)271-63-85
(місто Васильків, Васильківський, Обухівський райони)

ТВО №96 - (044)271-63-86
(міста Буча, Ірпінь, Києво-Святошинський район)

ТВО №97 - (044)271-63-87
(Бородянський, Вишгородський, Іванківський, Поліський райони)

ТВО №98 - (044)271-63-88
(міста Березань, Бровари, Славутич; Баришівський, Броварський райони)

ТВО №99 - (044)271-64-02
(міста Бориспіль, Переяслав-Хмельницький, Бориспільський, Згурівський, Переяслав-Хмельницький, Яготинський райони)

А також за телефоном 102

ПОРЯДОК БУДЕ ЗАБЕЗПЕЧЕНО

14.01.2010

За кілька днів дійде свого завершення передвиборчий процес, і в державі відбудуться вибори Президента України.
На Київщині 17 січня, в день виборів, для забезпечення вільного волевиявлення громадян та охорони громадського порядку буде залучено понад 2,5 тисячі працівників міліції, які переведені на посилений режим несення служби. Задля забезпечення нормальної роботи територіальних виборчих дільниць, надійного збереження виборчих бюлетенів співробітниками міліції області провели обстеження цих об’єктів. За даними останніх перевірок 859 з 1372 дільниць мають істотні недоліки щодо їх технічного облаштування. Для їх усунення головам дільничних виборчих комісій правоохоронці надали відповідні приписи. Також співробітники ДАЇ перевірили технічний стан всього автотранспорту, який офіційно задіяний на час виборів.
Головний міліціонер Київщини генерал-лейтенант міліції Віталій Яловенко закликає всіх мешканців столичного регіону дотримуватися виборчого законодавства та не вчиняти дій, які можуть потягнути за собою адміністративну або кримінальну відповідальність. Потрібно зазначити, що під час останніх виборів Президента за видачу бюлетенів стороннім особам, внесення неправдивих відомостей в списки виборців, перешкоджання виборчому праву суди винесли вирок про позбавлення і обмеження волі 17 особам. Виправдано нікого не було. За Кримінальним кодексом перешкоджання здійсненню виборчого права карається позбавленням волі на строк до п’яти років, за підлог виборчих документів можна отримати той самий термін. В разі, якщо діяння, що перешкоджали здійсненню виборчого права, вплинуть на результати голосування або виборів, міра покарання буде значно суворішою – до дванадцяти років позбавлення волі.

ВЗГ ГУМВС України в Київській області




За фальсифікацію виборів, зокрема підкуп виборців можна отримати до п‘яти років позбавлення волі

14.01.2010

В останній передвиборчий тиждень розпочалися масові підготування до фальсифікації виборів Президента України, які відбудуться 17 січня 2010 року. Основні – підкуп виборців, організація голосування вдома з метою контролю волевиявлення громадян та занесення до реєстру виборців так званих мертвих душ або двійників - дісталися «у спадок» від учасників виборів 2004 року, які й на цьогорічних, не придумавши нічого суттєво нового, намагаються піти перевіреним шляхом підтасовки волевиявлення громадян України. Про це заявив 13 січня Міністр внутрішніх справ України Юрій Луценко, наголосивши, що працівники міліції жорстко реагуватимуть на всі такі повідомлення та вживатимуть у межах своєї компетенції заходів щодо недопущення порушення виборчого законодавства.
Наразі до міліції надходить лавина повідомлень про грубі порушення виборчого законодавства, зокрема підкуп виборців, які за матеріальну чи грошову винагороду погоджуються голосувати за певного кандидата в президенти. Такі факти особливо масово спостерігаються в Донецькій, Тернопільській, Львівській, Волинській, Житомирській та інших областях, а також у Києві.
Юрій Луценко повідомив, що 12 січня працівники міліції задокументували масовий підкуп виборців у столиці. Міністр продемонстрував запрошення одного з кандидатів взяти участь у святкуванні в Будинку культури «Дарниця», які видавалися мешканцям столиці і в обмін на які люди, котрі прийшли на захід, отримували продуктові набори – гречку, цукерки та рибні консерви вартістю близько 25 гривень. За кілька днів через цей «культурний заклад» пройшли понад тисячу осіб, яких рибно-гречано-цукерковим набором переконували проголосувати за певного кандидата, що дуже любить людей.
- Така політична неперебірливість дорого коштуватиме громадянам, адже в обмін за дешевий підкуп виборців кандидати прагнуть отримати незабаром можливість масових розкрадань бюджетних коштів, - наголосив Юрій Луценко. До того ж за сприяння фальсифікаціям виборів передбачена кримінальна відповідальність, тож за «любов» до виборчих цукерок можна отримати аж до п‘яти років позбавлення волі, - підкреслив Міністр.
Юрій Луценко наголосив і на тому, що наразі спостерігається тенденція до організації масового голосування громадян вдома з відповідним контролем їх волевиявлення. На сьогодні вже є регіони, де кількість «неспроможних» дійти до дільниці перевищила десять відсотків виборців.
МВС буде перевіряти законність подання заяв про необхідність голосування вдома до виборчої комісії. По перше, перевірять чи справді люди писали такі заяви, чи за них зробив це хтось інший. Також перевірять законність подання такої заяви. Якщо людина інвалід, дійсно хвора - все законно, якщо хтось «запланував хворобу» за кілька днів наперед, саме в день голосування, не звертаючись до лікарів, то тут вже є ознаки участі в масових фальсифікаціях.
- Надана до виборчої комісії заява про голосування вдома – це документ. Якщо підстав для цього не було, то такі дії будуть розцінюватися як підробка документів, - підкреслив Міністр, застерігши громадян від необдуманих вчинків, коли спокусившись на матеріальну винагороду, вони йдуть на порушення законодавства та можуть потрапити за грати.
За словами Міністра, під час проведення відповідних звірок з наданими МВС даними, списки виборців «ущільнилися» на 700 тисяч осіб, які раніше були незаконно внесені до реєстру. Зокрема, майже півмільйона з них - мешканці ліквідованих військових містечок, неіснуючих будинків чи й цілих вулиць, інші «мертві душі». Тож наразі, за словами Юрія Луценка, організатори фальсифікацій намагатимуться заповнити цю нішу за рахунок голосування деякими людьми більше одного разу шляхом внесення їх до реєстру безпосередньо в день виборів. Для бажаючих заробити, погодившись проголосувати кілька разів на різних виборчих дільницях, Міністр наголосив, що такі дії будуть викриті, адже від попередніх виборів президента, завдяки комп‘ютеризації змінилися можливості щодо викриття таких порушників.
- Технічний стан комп‘ютеризованої бази даних виборців сьогодні дає змогу за півгодини встановити будь-яку людину, яка проголосувала більше одного разу, - сказав Юрій Луценко, зазначивши, що за такі дії можна замість обіцяної організаторами винагороди отримати до двох років позбавлення волі.
За словами Міністра, для забезпечення виборчого процесу повинні залучатися кошти виключно з державного бюджету. Тож використання автомобілів, орендованих за партійні кошти тощо для підвезення громадян до виборчих дільниць, є не що інше, як підкуп виборців шляхом надання їм певних послуг. Порушенням законодавства є й використання членами виборчих дільниць у день голосування будь-якого транспорту, окрім найнятого за державний кошт у межах виборчого фінансування. Тож, якщо до «хворих», які масово підхопили «вірус виборчого підробітку», урну для голосування додому доставлятимуть на незаконно залученому для цих цілей транспорті, такі авто негайно будуть арештовуватися, а члени виборчих комісій, які порушували таким чином законодавство, затримуватися. Після оформлення матеріали будуть передаватися до прокуратури для порушення кримінальної справи.
- На жаль, щеплення минулих виборів, коли більше 1200 кримінальних справ було порушено за фактами фальсифікацій, і було багато стрілочників, які не здали своїх організаторів і отримали від трьох до п‘яти років, виявилося дієвою лише на парламентські вибори 2006, 2007 року. Зараз фальсифікатори взялися за старе, - зазначив Юрій Луценко. – Останній тиждень відчувається великий вал фальсифікацій по всій Україні. Однак наголошую, як організатори, так і виконавці не уникнуть відповідальності за порушення виборчого законодавства.
Наразі вже порушено понад два десятки кримінальних справ за фактами порушення законодавства під час виборчої кампанії з виборів Президента України 2010 року, ще у близько сотні випадків винних попереджено та притягнуто до адміністративної відповідальності.
Також Юрій Луценко повыдомив, що ще з 27 грудня минулого року міліцію переведено на посилений варіант несення служби у зв’язку з Новорічними та Різдв’яними святами, і цей режим триватиме, поки не відбудуться вибори Президента України.
- Загальна кількість співробітників, яка братиме участь у гарантуванні безпеки та охороні громадського порядку під час виборчого процесу, дорівнює загальній кількості працівників міліції - це 220 тисяч працівників органів внутрішніх справ та майже 80 тисяч людей вільного найму. Всі вони в цей день нестимуть службу, пов’язану з організацією виборчого процесу, дотриманням законності або можливої допомоги громадянам в ході тих, чи інших обставин, - зазначив Юрій Луценко.
Зокрема, біля кожної дільниці, а їх майже 30 тисяч, буде чергувати по два працівника міліції, які відслідковуватимуть ймовірні факти незаконних дій у ході виборчого процесу. Наприклад, це так звані «каруселі».
- Ці «каруселі» будуть виявлятися працівниками міліції, і людей будуть моментально затримувати. Закон дозволяє на 72 години затримувати таких осіб для з’ясування всіх деталей. Якщо такі факти встановлять, то буде порушено кримінальні справи за ст.157 «Перешкоджання здійсненню виборчого права», яка передбачає до п’яти років позбавлення волі, або ст. 158 «Неправомірне використання виборчих бюлетенів, підлог виборчих документів або неправильний підрахунок голосів чи неправильне оголошення результатів виборів» чи ст.159 «Порушення таємниці голосування» Кримінального кодексу України.
Крім того, у суботу, 16 січня, працівники центрального апарату міністерства відряджаються на місця, аби координувати діяльність місцевих райвідділів міліції.
- Я абсолютно спокійний за те, що навколо виборчих дільниць все буде нормально. У разі спроб фальсифікацій ми їх будемо виявляти й порушувати кримінальні справи, які передбачають п’ять чи три роки позбавлення волі. Тому нікому не радив би ризикувати зв’язуватися із трьохсоттисячним загоном міліції у спробах фальсифікації виборчого процесу, - наголосив Юрій Луценко.

ДЗГ та МД МВС України




ЗА «НЕПРАВИЛЬНИЙ» РОЗПОДІЛ МАЙНА СИН БЕЗ ВАГАНЬ УБИВ ВЛАСНУ МАТІР

12.01.2010

Нещодавно в Переяслав-Хмельницькому районі працівники міліції затримали 38-річного Федора, котрий убив власну матір в день її народження. Старенькій щойно виповнилося 63 роки.
Як виявилося пізніше, і син, і сама іменинниця, зловживали спиртними напоями. Тож, влаштувавши скромне святкування на двох, родичі взялися розпивати горілку.
Невдовзі тости-привітання перевтілилися у розмови «за життя». Ось тут чоловік і нагадав матері про те, що гроші й козу вона подарувала братові, а не йому.
Свої доводи під час суперечки Федір вирішив підтвердити ногами й кулаками. Отямився він лише тоді, коли жінка була вже мертва.
Чи збирався горе-родич звертатися до міліції, а чи думав ховатися – невідомо. Адже в цей час у гості до бабусі завітав Василь, 14-річний син зловмисника. Побачивши у кімнаті мертву жінку, юнак скликав решту сім’ї. Вони й зателефонували до міліції.
Втім, зізнаватися у скоєному чоловік не поспішав. Він стверджував, що не бив матір і про вбивство нічого не знає. Розповісти про свій вчинок «люблячий» син наважився лише у міліцейському відділку.
Наразі проти Федора порушено кримінальну справу за статтею 121-2 (Умисне тяжке тілесне ушкодження). Йому загрожує до десяти років позбавлення волі. Тепер двоє неповнолітніх дітей та дружина зловмисника навряд чи погодяться спілкуватися тим, хто спромігся холоднокровно позбавити життя власну матір…

Любов Задорожна
ВЗГ ГУМВС України в Київській області





На Різдво в столичному регіоні злочинність намагалася не грішити

08.01.2010

На Різдвяні свята в Київській області обійшлося без надзвичайних подій. Понад 60 тисяч людей відвідали місцеві храми та церкви, де проводилося богослужіння. Охорону громадського порядку забезпечували 765 працівників міліції у більш, ніж 470 населенних пунктах регіону.
За оперативними зведеннями кількість злочинів Різдвяної ночі в порівнянні з середнім добовим показником значно скоротилася. Правоохоронці зафіксували 81 злочин загальнокримінальної спрямованості, найбільш актуальними серед яких залишаються крадіжки та хуліганства.
Так в примішенні одного з кафе міста Боярка 44-річний киянин залишився незадоволеним роботою персонала закладу. Будучи добряче напідпитку, роздратований клієнт прямо в залі здійснив постріл в стелю із пристрою для відстрілу патронів, споряджених гумовими кулями. В ході перевірки пристрій виявився зареєстрованим. За грубе порушення громадського порядку чоловікові щонайменше загрожує штраф.
Скористатися відсутністю хазяїв на свята вирішили двоє 20-річних парубків з Фастівського району. Близько пятої години ранку з будинку вони поцупили газову колонку і обладнання супутникового телебачення. За кілька годин любителі легкої наживи вже знаходилися в місцевому відділі міліції. Обладнання повернуто власнику.

Юлія Сінчак
ВЗГ ГУМВС України в Київській області





Новий 2010 рік лише вступив у свої права, а правопорушники тут, як тут, для них не існує ні свят, ні відпочинку.

04.01.2010

У першу ніч року на Київщині у 81 населеному пункті було проведено 85 культурно-масових заходів, в яких прийняло участь понад 65 тисяч громадян. Охорону громадського порядку забезпечувало близько 700 працівників органів внутрішніх справ. Резонансних та надзвичайних подій на щастя не сталося. Проте у першу ніч року було зареєстровано 133 злочини загально-кримінальної спрямованості.
Та не для всіх Новорічна ніч стала веселою і безтурботною, декотрим вона запам’ятається не на один день, а то навіть і рік.
Так для 45-річного Павла, жителя села Зубарі Фастівського району ця святкова ніч 2010 року пригадуватиметься довго, адже провів він її на лікарняному ліжку. Щоправда провести старий рік чоловік все ж таки встиг досить добре. Та чим менше залишалося часу до півночі, тим все гарячішими ставали відносини між Павлом та його гостями. А за якусь мить до самої головної події року в будинку Павла звучали не бій годинника, а бій кулаків. Не стримуючи свої емоцій господар разом із 24-річним Віктором дали волю своїм почуттям. Закінчилася ця святкова баталія тим, що Павла із проникаючим пораненням грудної клітини та різаною раною лівої кісті руки госпіталізували до районної лікарні, а «гарячого» гостя правоохоронці утримують в ізоляторі тимчасового утримання.
Не весело закінчилося святкування Нового року і для 28-річного киянина. Біля п’ятої години ранку у селі Требухів Броварського району, де Дмитро гостював, він вчинив бійку із місцевими жителями. Та кулачного бою столичному жителю виявилося замало, тож діставши службовий пістолет «ЗОРАКІ», («герой» працює охоронником в одному із банків Києва) він вчинив стрілянину. В результаті дій «бойових дій» Дмитра 26-річний Олексій та 31-річний Віктор отримали кульові поранення передпліч.
За кілька годин правоохоронці затримали «ворошилівського стрільця» а потерпілі заліковують рани у районній лікарні.
По даному випадку міліція порушила кримінальну справу. Ведеться слідство.

Галина Присяжна
ВЗГ ГУМВС України в Київській області





ЗА ДВА ДНІ МІЛІЦІЯ КИЇВЩИНИ ВИЛУЧИЛА ПОНАД ШІСТЬ ТОНН НЕСАНКЦІОНОВАНОЇ ПІРОТЕХНІКИ

29.12.2009

На днях працівники міліції Київської області провели дводенний рейд по вилученню піротехнічних засобів, що продавалися без відповідних документів.
Як пояснив ситуацію начальник міліції громадської безпеки головного управління МВС України в Київській області полковник міліції Анатолій Самойленко, несанкціоновані піротехнічні засоби є дуже небезпечними, адже можуть не відповідати нормам пожежної безпеки.
З проблемою “салютних” травм правоохоронці стикаються кожного року, тож приділяють багато уваги передноворічній профілактиці. Так, міліціонери роблять усе, щоб не допустити продаж подібних товарів неповнолітнім та порушення тиші петардами.
За словами Анатолія Вікторовича, лише за два дні міліція перевірила понад 200 ринків, супермаркетів та інших торгових точок, що займалися реалізацією вогняних іграшок, не маючи ліцензій. Загалом було вилучено майже 9000 штук піротехніки, а це шість із половинною тонн.
Проти нечистих на руку продавців було складено адміністративні протоколи за статтею 195-6 (Порушення порядку виробництва, зберігання, перевезення, торгівлі та використання піротехнічних засобів) кодексу України про адміністративні правопорушення.
Керівництво міліції Київської області планує і надалі контролювати продаж новорічних товарів, що є надто небезпечною іграшкою у невмілих руках.

Любов Задорожна
ВЗГ ГУМВС України в Київській області





НАДОКУЧЛИВИЙ НАЧАЛЬНИК ОТРИМАВ НОЖЕМ У ЖИВІТ

25.12.2009

Нещодавно мешканець Фастівського району Сергій (31 рік), не витримавши постійних дорікань з боку начальника Віктора (35 років), наніс йому ножове поранення живота.
Зі слів зловмисника, керівник принижував чоловіка вже не перший рік. При цьому Віктор полюбляв випити у компанії підлеглого – відчував, що той слабший за духом, тож, на ньому можна добряче відігратися за всі свої негаразди. Для Сергія ж такі зустрічі поза роботою були каторгою.
На днях начальник запросив чоловіка на вже звичну “п’янку”, а той, як завжди, не ризикнув відмовити. Посиденьки розпочалися з традиційних нарікань на гідність підлеглого – тут Сергій ще терпів. Та коли розмова торкнулася його сестри, чоловік не витримав і пустив у хід кулаки.
Гість, що був присутній під час сварки, спробував зупинити бійку, але схоплений ніж вже потрапив Віктору у живіт. Правоохоронців повідомили вже з лікарні, куди чоловіки привезли горе-начальника.
Наразі проти Сергія порушена кримінальна справа за статтею 121 (Умисне тяжке тілесне ушкодження). За емоційний вчинок йому загрожує до восьми років позбавлення волі.

Любов Задорожна
ВЗГ ГУМВС України в Київській області





ШАХРАЇ ОБИРАЮТЬ ПЕНСІОНЕРІВ

25.12.2009

Останнім часом грошові шахрайства є чи не найбільш популярним видом злодіянь. Найбільше ж від таких злочинів страждають люди похилого віку. Адже вони звикли довірливо надавати кошти тим, хто пред’являє “липові” посвідчення.
Справжньою трагедією для літньої бездітної родини з Бородянського району, що на Київщині, став приїзд до них працівника відділу соціального забезпечення, який на повірку виявився самозванцем.
Марія Станіславівна (83 роки) та Роман Йосипович (80 років) прожили довге й нелегке життя. З дітьми не склалося, тож на схилі років старенькі змушені піклуватися про себе самі. Допомога лише інколи надходить від співчутливих сусідів.
Розуміючи, що життя підходить до завершення, а про організацію похорон подбати нікому, подружжя старанно відкладало кошти на власне поховання. Продавали корів, телят, здавали молоко, та й пенсію намагалися не витрачати – все до схованки, копієчку до копієчки... Врешті-решт, старенькі спромоглася назбирати близько 40000 гривень.
Того злощасного дня до будинку літньої пари завітав молодий чоловік, який представився працівником відділу соціального забезпечення і навіть пред’явив “липове” посвідчення й якісь папери. Зловмисник розповів довірливим стареньким, що державна влада має намір поміняти їм гроші. Тож зараз він мусить перерахувати кошти і записати номери банкнот. На пропозицію зайти до оселі “соцпрацівник” відповів відмовою.
Коли ж подружжя винесло на веранду пакунки зі статками, що накопичувало усе життя, спритник попрохав Марію Станіславівну сходити за документами, а Романа Йосиповича – за водою для нього. Щойно двері причинилися, як зловмисник стрибнув до машини зі спільником усередині, який очікував коло двору. Повернувшись до веранди, старенькі не застали ні шахрая, ні власних “мозолистих” грошей...
Наразі міліція намагається вийти на слід безжалісних злочинців, що забрали останню копійку у старців, яким нікому прийти на допомогу...
Шкода, але такі випадки не є поодинокими. Бездітні, самотні чи паралізовані люди літнього віку – найбільш незахищена категорія населення, яка найбільше страждає від дій аферистів.
Шахраї вигадують безліч методів, аби заволодіти чужими статками. Тож, працівники міліції радять уважно відноситися до осіб, що представляються співробітниками ЖЕКу й перевіряють ваші лічильники. Адже, прикриваючись перевіркою, зловмисники мають змогу ретельно вивчити обстановку в оселі.
Аби не допустити подібних злодіянь, правоохоронці радять громадянам не впускати незнайомих людей до помешкання, ретельно перевіряти, а то й записувати дані пред’явлених посвідчень і бути вкрай обережними при розповсюдженні інформації про свої доходи.
Якщо ж ви все-таки стали жертвою шахраїв, негайно телефонуйте за номером “102”. Адже лише та вам зможуть надати справжню кваліфіковану допомогу й шанс на повернення втрачених коштів.

Любов Задорожна
ВЗГ ГУМВС України в Київській області





ЗАБИВ СТАРШОГО ТОВАРИША ДО СМЕРТІ

25.12.2009

Нещодавно мешканець Таращанського району Володимир (43 роки) забив до смерті свого сусіда Романа (72 роки).
Не дивлячись на велику різницю у віці, чоловіки були справжніми друзями: Роман неодноразово давав Володимиру хороші життєві поради, а той у свою чергу допомагав приятелеві-пенсіонеру у веденні домашнього господарства.
Одного вечора вдома у старенького чоловіки вели приємну розмову в компанії пляшки горілки. Аж ось раптом Роман згадав, що останнім часом з його оселі зникають цінні речі. Чи це не безробітний Володимир наживається на немічності товариша?
Зачувши таке обвинувачення, гість став доводити свою непричетність не словами, а бійкою. Пенсіонер не зумів захиститися від ударів дужого чоловіка, а відтак помер через отримані ушкодження.
Тіло старенького на наступний день знайшли односельчани, котрі вирішили зайти в гості. Вони й викликали міліцію.
Коли правоохоронці, з’ясувавши попередні обставини, завітали до будинку підозрюваного, той одразу зізнався у скоєному. Втім, шкодує він про свій вчинок чи ні – лишається тільки здогадуватися.
Наразі проти зловмисника порушена кримінальна справа за статтею 121 (Умисне тяжке тілесне ушкодження). Тепер Володимиру загрожує до десяти років позбавлення волі.

Любов Задорожна
ВЗГ ГУМВС України в Київській області





ЗА ДВА ТИЖНІ МІЛІЦІЯ КИЇВЩИНИ ВИЛУЧИЛА ПОНАД 800 ЛІТРІВ САМОГОНУ

24.12.2009

Учора в місті Ірпінь було проведено брифінг, присвячений боротьбі з самогоноварінням на території Київщини.
Як повідомив журналістам заступник начальника ГУМВС України в Київській області полковник міліції Анатолій Самойленко, рішення про проведення відпрацювання щодо попередження самогоноваріння було прийнято керівництвом області через те, що останнім часом почастішали випадки скоєння злочинів у стані алкогольного сп’яніння. Окрім того, у зв’язку з фінансовою кризою, збільшився попит певних верств населення на алкогольну продукцію підпільного виробництва, яка не завжди є якісною, а то й небезпечною для людини.
За словами Анатолія Вікторовича, лише за два тижні відпрацювання правоохоронцями було вилучено понад 800 літрів самогону та закваски і 25 самогонних апаратів. Також працівники міліції задокументували майже 300 адміністративних правопорушень.
Згодом представники ЗМІ отримали можливість бути присутніми під час знищення самогонних апаратів п’ятитонною плитою з подальшим дробленням за допомогою зварювального апарату.
На завершення журналісти потрапили на документування “самогонного” правопорушення у селі Гостомель. Там, за попередніми даними, відбувався збут підпільного “питва” жителям населеного пункту.
Господиня далеко не вперше потрапляє в поле зору міліції. На жаль, застосувати до неї кримінальне покарання заважає недосконалість законодавчої системи.
Адже в діючому кримінальному кодексі України проти самогонщиків можливо застосувати лише статтю 203 (Зайняття забороненими видами господарської діяльності), яка не відображає повною мірою суті подібного злочину. Тож, правоохоронці мусять спиратися лише на адміністративні статті 176 (Виготовлення, зберігання самогону та апаратів для його вироблення) і 177 (Придбання самогону та інших міцних спиртних напоїв домашнього вироблення).
Та, не зважаючи на очевидні законодавчі проблеми, міліція Київщини робить усе можливе заради того, аби мешканці області не труїлися товаром невідомого походження та скоювали менше правопорушень.

Любов Задорожна
ВЗГ ГУМВС України в Київській області





ЧЕРЕЗ РЕВНОЩІ – ЗА РУШНИЦЮ

24.12.2009

Учора працівники міліції Бориспільського району, затримали киянина Леоніда В. (46 років). Ревнивець серйозно поранив колишню співмешканку та позбавив життя її нового чоловіка.
Проживши 13 років із правопорушником, котрий то на зону потрапляв через зґвалтування, то “роботу” підшуковував у злочинних бандах, Наталія (40 років), що працювала адвокатом, не витримала і пішла до порядного підприємця Василя (34 роки).
Однак Леонід виявився не з тих, хто вміє відпускати коханих. Він регулярно погрожував вбивством уже чужій дружині і навіть приїжджав до її офісу аби зробити кілька пострілів із пневматичного пістолету. Врешті-решт, пара переїхала до села Проліски Бориспільського району, аби не потрапляти на очі набридливому “Отелло”.
На жаль, навіть після такого кроку Леонід не заспокоївся. Чоловік вирахував нове місце проживання пари, закинув у машину мисливську рушницю й поїхав чинити помсту. Під’їхавши до будинку посеред ночі, зловмисник причаївся біля вікна і терпляче вичікував шансу вистрелити.
Коли ж Леонід помітив рух усередині, то одразу пустив до будинку п’ять куль, одна з яких потрапила Василю у пахову зону, а дві – в живіт та ногу Наталії.
Задовольнивши бажання помсти, чоловік поїхав до Києва, де зняв номер у готелі, аби “пересидіти” подальші події. Наступного дня Леонід все ж вирішив проконсультуватися з адвокатом, який і вмовив ревнивця зізнатися у скоєному.
Наразі підозрюваному загрожує до п’ятнадцяти років позбавлення волі за статтею 115 Кримінального кодексу України (Умисне вбивство). Наталія знаходиться в лікарні у важкому стані. Василь же від отриманих поранень помер.

Любов Задорожна
ВЗГ ГУМВС України в Київській області





На Київщині жінка зарізала свого чоловіка через гроші, а колишній в’язень забив дружину до смерті, бо не знайшов ключів від будинку

22.12.2009

В Переяслав-Хмельницькому районі, що на Київщині, 28-річна Тетяна, захищаючись, зарізала ножем свого чоловіка. По приїзду лікарям швидкої допомоги довелося констатувати смерть. За словами судмедекспертів, 33-річний Андрій помер за лічені хвилини в результаті пошкодження сонної артерії.
Для сусідського ока це була показова сім’я - подружжя виховувало дев’ятирічного сина, вони завжди були разом. Правда, мало кому було відомо, що роль годувальника родини належала господині. І хліб, і до хліба здобувала виключно Тетяна. Андрій лише інколи дозволяв собі піти на тимчасові заробітки, проте цих грошей не вистачало навіть на дитину. Хронічні лінощі чоловіка стали основною причиною їхньої останньої сварки. Коли завжди покірна дружина почала кричати, ображаючи його гідність, Андрій в хід пустив кулаки. Такого приниження Тетяна просто не очікувала. В шоковому стані вона схопила кухонний ніж і кілька разів вдарила ним чоловіка.
Наразі жінка знаходиться в ізоляторі тимчасового тримання. За цим фактом співробітники міліції Переяслав-Хмельницького МВ порушили кримінальну справу за статтею 121 Кримінального кодексу. Останню крапку в цій історії поставить суд.
Ще одна сімейна трагедія сталася в Бородянському районі. Там 52-річний чоловік, який ще в радянські часи відсидів 12 років у в’язниці за вбивство, до смерті забив руками та ногами свою громадянську дружину тільки за те, що вона загубила ключі від будинку.
Коли Василь зрозумів, що жінка мертва, він, ридаючи, побіг до сусіда. Молив, щоб той швидше викликав швидку та міліцію, мовляв, його та дружину побили троє циган, які розбили вікно та увірвалися до їх помешкання. Те саме розповідав чоловік і міліціонерам. Проте повірити в таку версію того, що сталося, було неможливо: неозброєним оком було видно, що вікно розбивали зсередини, ні одного зайвого відбитка в кімнаті не було також.
Наразі чоловік у скоєному зізнався та знаходиться в ізоляторі тимчасового тримання. Проти нього порушено кримінальну справу за умисне тяжке тілесне ушкодження, що карається позбавленням волі на строк до десяти років.

Юлія Сінчак
ВЗГ ГУМВС України в Київській області





НАПЕРЕДОДНІ СВЯТА СВЯТОГО МИКОЛАЯ МІЛІЦІЯ ПРИВІТАЛА ДІТЕЙ ПОДАРУНКАМИ

18.12.2009

Напередодні Святого Миколая міліція Київщини поздоровила дітей, котрі позбавлені батьківського піклування.
Так, заступник начальника головного управління МВС України в Київській області полковник міліції Анатолій Самойленко завітав до дитячого будинку «Надія», що знаходиться в Броварському районі.
Анатолій Вікторович поздоровив дітей з наступаючими святами та нагородив їх цінними подарунками.
Зокрема, два 16-річних хлопці отримали щойно вироблені паспорти з рук полковника міліції. Решта ж дітей були раді таким косметиці, одягу та відеотехніці.
Варто зазначити, що МВС вже давно опікується долею малюків-сиріт та дітлахів з неблагополучних сімей. Подібні акції проводяться Управлінням близько десяти років. Адже працівники міліції чудово розуміють, що теперішні підлітки – майбутнє нашої держави. А тому вони, як ніхто інший, потребують уваги та довіри з боку представників державних служб.

Любов Задорожна
ВЗГ ГУМВС України в Київській області





Шановні працівники та ветерани органів внутрішніх справ!

18.12.2009

Напередодні Дня української міліції, звертаючись до трьохсоттисячної армії правоохоронців, двохсот тисяч ветеранів органів внутрішніх справ, я з гордістю хочу сказати, що ми можемо чесно дивитися в очі громадянам України, бо за останній рік зробили все можливе, аби забезпечити спокій, правопорядок і справедливість у країні.
Я пам’ятаю минулу осінь, коли деякі політикани пророкували Україні кривавий потоп і навалу вуличної злочинності через кризу й масове безробіття. Проте, міліції у результаті важкої, часто невдячної роботи вдалося забезпечити громадський спокій і розслідувати більшість скоєних тяжких злочинів. Як підсумок, у державі п’ятий рік на 7-8 % зменшується кількість убивств. Ми викрили та затримали переважну більшість нападників, які нанесли тяжкі тілесні ушкодження зі смертельними наслідками. Тому наразі спостерігається стійка тенденція до скорочення зазначеного масиву кримінальних подій. Зокрема, цьогоріч маємо тут статистичний спад на третину. Міліція змогла викрити у 2009-му понад 60% грабіжників і розбійників, що більше, ніж у будь-який рік до того. А ще до нашого активу варто долучити зменшення кількості автоугонів, зґвалтувань, майнових злочинів.
Водночас, проблемою залишаються крадіжки. Саме тому міліція приступила до ретельного документування найдрібніших злочинів, що дало змогу викрити сотні кишенькових та квартирних злодіїв, багато з яких роками залишалися недосяжними.
Можна продовжувати цей перелік, говорити про різні підрозділи МВС, та зазначу одне: всі, хто служить у Міністерстві внутрішніх справ України, можуть із високо піднесеною головою, із чистим серцем сказати – міліція дарма хліба не їсть. Ми зробили все, що обіцяли у високих словах Присяги.
Міліція живе у складний час, коли ні зарплата, ні матеріальне забезпечення її діяльності не відповідає потребам служби. Проте, переконаний, що абсолютна більшість колег служить не лише за гроші, а й через переконання. Вірю, що важкі випробування минуть, у тому числі й завдяки нашій спільній діяльності. Тож хочу побажати всім, хто перебуває у лавах міліцейського відомства, щоб вдома на них завжди чекав мир, спокій і любов. Бажаю оптимізму, бо це найнеобхідніше для будь-якого громадянина, який вірить у свою країну, родину і самого себе. Зичу перемог, бо їх надто не вистачає всім нам і Україні. Хай щастить!

З повагою

Міністр внутрішніх справ Юрій Луценко




Юрій Луценко: «Не дивлячись ні на що, ми змогли покращити криміногенну ситуацію, виявити більше вбивць, грабіжників, розбійників, крадіїв, розкрадачів»

17.12.2009

Про стан боротьби з корупцією йшлося 9 грудня під час прес-конференції в МВС України за участю Міністра внутрішніх справ України Юрія Луценка
- Боротися за Україну на словах – це одне, а робити конкретні вчинки – це інше. Я маю право про це говорити, бо щорічно матеріали на 600 працівників- зрадників передаються в прокуратуру з порушенням кримінальної справи, - зазначив Юрій Луценко.
Також Міністр зазначив, що тільки цього року за матеріалами МВС прокуратура порушила 632 кримінальні справи стосовно працівників міліції.
- Всі попередні роки мого перебування на посаді Міністра була приблизно аналогічна цифра – 500-600 справ. У цих справах до відповідальності притягується майже 680 працівників органів внутрішніх справ, і тепер вони чекають вироків, - сказав Юрій Луценко.
За словами Міністр, «серед 1,5 - 1,8 тисячі хабарників, які ми щорічно фіксуємо в Україні, конкретні позбавлення волі, на жаль, отримують лише 50, торік був рекорд – 120 чоловік, із яких половина – працівників системи МВС. І від прокуратури, і судів, звичайно, залежить, як швидко і як суворо вони будуть покарані. Але з міліції звільняємо не лише тих, хто вже має вирок у кримінальній справі, а навіть тих, проти кого вона порушена. Якщо суд визнає його невинним, тоді ми його відновимо, але я не можу уявити собі ситуацію, щоб у міліції працювала людина, яка ходить в прокуратуру на допити, наприклад, за звалтування, розкрадання, побиття людей і роками чекає вироку суду – такого просто бути не може».
Загалом органи внутрішніх справ упродовж 11 місяців цього року продовжують вживати заходи, спрямовані на припинення свавілля корумпованих чиновників, викриття фактів хабарництва та корупції, насамперед, у центральних і регіональних органах влади та управління, а також з боку посадовців, які мають дозвільні та регулятивні повноваження. Аналіз стану справ свідчить про якісне підвищення ефективності протидії службовим злочинам і хабарництву.
Так, 600 працівників обласних та райдержадміністрацій сьогодні викриті у скоєнні злочинів по розкраданню державних коштів або інших службових злочинах. У сфері службової діяльності викрито 17738 злочинів, з них економічної спрямованості 14 590 зі збитками понад 8,1 мільярда гривень, у тому числі понад 3,8 тисяч - пов’язаних із зловживаннями владою та службовим становищем та перевищенням службових повноважень, а також 2 778 злочинів про хабарництво.
Міністр наголосив на важливості роботи міліції хоча традиційно вона й не отримує високих оцінок в суспільстві, однак, відсоток нерозкритих злочинів є у всіх країнах, а значить, відповідно, є люди, які незадоволені роботою правоохоронних органів. Водночас саме міліція, попри мізерне фінансування її діяльності, першою приходить на допомогу.
- Якщо ця сила хоча б на кілька днів зійде з вулиць України, гребля впаде, й хаос запанує в країні, - підкреслив Міністр.

ДЗГ та МД МВС України




10-річна киянка поплатилася життям за честь матері

17.12.2009

В Бориспільському районі, що на Київщині, у воді біля четвертого шлюзу малої захисної дамби рибалки помітили тіло без взуття та верхнього одягу. Потерпілою виявилася 10-річна киянка. За висновком судмедекспертизи смерть дівчинки настала протягом останньої доби від закритої черепно-мозкової травми. Перевіривши дані про розшукуваних осіб, співробітники київської обласної міліції швидко встановили особу та місце проживання загиблої.
Як з’ясувалося, напередодні батьки Оленки та її 7-річної сестрички з самого ранку святкували у сусіда в квартирі. Приводом для гарної чарки було отримання 42-річним Павлом нової непоганої роботи. Дівчата ж після закінчення занять у школі були вдома і дивилися мультфільми. Коли в квартиру зайшов добряче «підігрітий» тато і пішов спати, старша Олена занепокоїлась. «Ти мене тут почекай, а я зараз піду до дяді Паші і скажу мамі секретне слово», - звернулася вона до молодшої Надійки.
Надя чекала на сестричку близько двох годин, а потім почала будити батька. Міліцію викликали одразу. Проте, не зважаючи на зусилля київських правоохоронців, чоловік вирішив сам розпочати пошуки. Він звернувся з проханням до того самого Павла, з яким кілька годин тому розпивав спиртне, відвезти його в кілька місць, де, можливо, знаходиться Олена. Сусід не відмовив. Ніхто і здогадатися не міг, що весь цей час, коли вони роз’їжджали по знайомим в пошуках, в багажнику, прикрите мішком, знаходилося тіло бідолашної дитини.
Раніше засудженому за зґвалтування та розбій Павлу припала до ока його сусідка. Щоб здійснити свої не досить здорові фантазії, він навмисне запросив сімейну пару в гості та напоїв їх горілкою. Коли Павлові вдалося позбавитися сусідчиного чоловіка, він поклав майже непритомну жінку на диван. В цей момент в квартиру зайшла Оленка. Не розуміючи, що відбувається, дитина закричала. Злий від того, що його намірам не судилося здійснитися, він схопив дівчинку і здавив її за горло, наскільки було сили, а потім відпустив. Вже непритомна, під вагою свого тіла дівчинка вдарилася головою об кахель. Пересвідчившись в тому, що Олена не дихає, Павло сховав тіло у ванній кімнаті, а сам відніс додому її матір. Потім сусід з мертвою дитиною на руках спустився по сходах та поклав її в багажник свого «ДЕУ». Наступного дня близько восьмої години ранку нелюд довіз тіло до дамби та викинув в Дніпро.
Наразі зловмисник затриманий. За результатами експертиз, проведених співробітниками Науково-дослідного експертно-криміналістичного центру ГУМВС України в Київській області, отримані беззаперечні докази причетності Павла до вбивства дівчинки. Останню крапку в цій справі поставить суд.

Юлія Сінчак
ВЗГ ГУМВС України в Київській області





НА КИЇВЩИНІ ЗНЕШКОДИЛИ НАРКОЛАБОРАТОРІЮ

15.10.2009

В місті Українка Обухівського району Київської області працівники ВБНОН знешкодили домашню нарколабораторію.
Нещодавно жителі міста Українка повідомили міліцію Обухівського РВ що у них в одному з будинків з’явився невідомий чоловік підозрілої зовнішності.
Вирушивши на перевірку, правоохоронці з’ясували, що з “чужаком” усе гаразд – ним виявився 45-річний Михайло К., який мешкає в Дніпропетровській області, втім, прописаний тут, в Українці. Тож, чоловік просто приїхав додому. Та й виглядав він дуже спокійно і врівноважено. Але коли працівники міліції завітали до оселі, то були здивовані побаченим: виявляється, в квартирі Михайло облаштував справжню нарколабораторію.
На появу правоохоронців чолов’яга відреагував посмішкою – він не розумів серйозності події і був упевнений, що то так жартують. Коли ж міліція пояснила спритнику, що він порушує закон, очі Михайла, як не дивно, засяяли ще яскравіше, і він почав із гордістю розповідати про свій винахід.
“Сам, усе сам зробив”, - дзвінко казав Михайло, мов екскурсовод розводячи руками по кімнаті. В тому, що підозрюваний не бреше, сумнівів не було – уся техніка для виготовлення синтетичної наркотичної речовини під сленговою назвою “Гвинт”, була зроблена з підручних матеріалів. Та й препарати для такого наркотику дістати не важко.
Чому він зайнявся такою діяльністю чоловік пояснив так: “ А що тут дивного? Я ж фізичною працею займаюся. А коли допінг приймеш така енергія з’являється, що робота в три рази швидше біжить”. Але складається враження, що головна мета заняття наркотиками для Михайла не “підзарядка батареї” – у цьому спритник знайшов собі хобі, цікавість і улюблену справу. Ще й до всього сам додумався, тож, є чим пишатися.
Втім, проблеми з законом у підозрюваного не вперше – він 17 років провів у місцях позбавлення волі за крадіжки. (Там, до речі, Михайла й навчили “допінг” готувати). А тепер... Живе один, колишня співмешканка до семирічної доньки й близько не підпускає, робота на будівництві непостійна. Ось і їздить туди-сюди: там відпрацював – тут наркотиками “підживився”...
Наразі прийнята міра застереження – підписка про невиїзд. Та коли дійде до кримінальної справи, підозрюваний має всі шанси вкотре “навідати” місця позбавлення волі на підставі статті №313 (Викрадення, привласнення, вимагання обладнання, призначеного для виготовлення наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів, чи заволодіння ним шляхом шахрайства або зловживання службовим становищем та інші незаконні дії з таким обладнанням).

Любов Задорожна
ВЗГ ГУМВС України в Київській області





“Футбольні зірочки” продовжують боротися за першість

13.10.2009

Нещодавно завершився четвертий етап всеукраїнських змагань “Футбольні зірочки”, що проходять під егідою Міністерства внутрішніх справ України.
Беручись за проведення футбольного чемпіонату серед дітей віком 13-16 років, МВС мало за мету не лише футбольні успіхи юнаків, а й пропаганду здорового та активного способу життя серед підростаючого покоління. Саме тому до участі у змаганнях не допускалися учні шкіл зі спортивною підготовкою, які вже обрали своє майбутнє, а лише діти загальноосвітніх закладів та інтернатів. Адже саме такі підлітки найчастіше потрапляють під вплив вулиці й пов’язують своє життя з наркотиками та злочинністю.
Протягом трьох попередніх етапів команди з усіх областей України боролися за звання кращих із кращих, аби зустрітися на футбольному полі села Козин Обухівського району Київської області з найбільш гідними суперниками. Ними виявилися представники Черкаської, Чернівецької, Київської областей та безпосередньо міста Києва.
Під час гри юні футболісти мало чим відрізнялися від своїх колег-професіоналів і вели запеклу боротьбу за призові місця. Як і у великому спорті, не обійшлося на полі й без травм – у другому таймі останнього матчу гравець київської команди впав і серйозно пошкодив ногу, тож, був вимушений залишити гру й прийняти допомогу лікаря. На щастя, такий випадок був єдиним. У цілому ж, гра проходила в приємній атмосфері. І, здається, під час змагань молоді спортсмени знайшли собі не одного нового друга.
Врешті-решт, після напруженого бою визначилися переможці. Перше місце виборола команда маньківської гімназії, що представляла Черкаську область. А друге й третє місця розділили між собою представники школи №9 міста Фастова (Київська область) і столична школа №296. Кожен гравець-переможець отримав у винагороду кубки, що символізують футбольний м’яч. Та навіть команда Чернігівської області, що не увійшла до трійки кращих, здобула заохочувальні призи. Зокрема, захиснику міста Прилуки вручили винагороду в номінації “Кращий захисник”.
Після гри обличчя переможців сяяли щастям.
“Взагалі-то, футбол – моє хобі. Сподіваюся, скоро воно переросте у професію. Звісно, для цього треба прикласти максимум зусиль. А ще я бажаю удачі своїм колегам і конкурентам. Вони також багато працюють для того, щоб стати якісними й потрібними команді гравцями” – розповів щасливий Владислав, представник фастівської команди. А ще він зізнався, що мріє бути схожим на свого футбольного кумира – аргентинця Ліонеля Мессі, гравця іспанської “Барселони”.
За словами ж заступника начальника управління кадрового забезпечення ГУ МВС України в Київській області полковника міліції Ігоря Коваленка, цьогорічний захід є пробним. І, якщо відбудуться помітні позитивні зрушення, цілком можливо, що такі змагання стануть щорічними. А ще Ігор Олександрович щиро сподівається, що кубки, які переможці отримують сьогодні – будуть найменшими у їхньому житті. Адже, хто знає, можливо незабаром ці діти й самі стануть футбольними кумирами для підлітків усього світу.

Любов Задорожна
ВЗГ ГУМВС України в Київській області





Щоб зробити подарунок співмешканці, позбавив пенсіонера життя

09.10.2009

В місті Бровари, що на Київщині, 18-річний юнак серед білого дня до смерті забив пенсіонера. Тіло чоловіка виявили перехожі неподалік від податкової адміністрації. Саме туди для отримання свого ідентифікаційного номеру хотів звернутися 63-річний потерпілий. Трагедія сталася близько першої години дня.
Чоловік з села Требухів, очікуючи кінця обідньої перерви, дихав повітрям та роздивлявся навкруги. На вимогу не зовсім тверезого хлопця віддати гаманець пенсіонер обурився. За це і поплатився життям: юнак руками, а потім ногами, наносив удари бідолашному по голові. Від отриманої черепно-лицьової травми чоловік помер на місці. Юнака правоохоронці затримали за гарячими слідами і вже за кілька годин, умовно засуджений за незаконне заволодіння транспортним засобом, Павло давав покази у міськвідділі міліції. Зовсім п’яний молодик на допиті плакав, говорив, що смерті діда він не хотів – просто гроші були потрібні, адже у співмешканки скоро день народження.
Наразі броварські правоохоронці порушили кримінальну справу за статтею 187 Кримінального кодексу (розбій), що передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від восьми до п’ятнадцяти років із конфіскацією майна.

Юлія Сінчак
ВЗГ ГУМВС України в Київській області





З Чорнобильської зони вивозять нелегалів

09.10.2009

Про те, що у зоні Чорнобильської АЕС завжди є чим поживитися, вже давно відомо. А ось, що там ще й пожити можна задарма в одному із занедбаних будинків, знає сім’я з села Старі Соколи Іванківського район. Сімейна пара, прихопивши з собою маленьку дитину, вирішила змінити своє помешкання на зону відчуження...
“Очі бояться, а руки роблять” – думав 47-річний Петро, уродженець Чечні, вкотре обминаючи КПП і проникаючи на територію ЧАЕС. Як і куди йти, чоловік орієнтувався прекрасно. Ще б пак! Адже за плечима вже шість притягнень до адміністративної відповідальності за незаконне перебування та переміщення в зоні обов’язкового (безумовного) відселення.
Оселитися “чужинець” вирішив у селі Лелів – там якраз знайшлася підходяща хатинка. Облаштував кімнати, розчистив усе, навіть піч привів до ладу, очевидно сподіваючись лишитися надовго. І, нарешті, взявся за головну причину своїх “походів” – пошуки металу, який потім можна вдало збути. От тільки навряд чи “підприємець” попереджав потенційних покупців звідки цей метал узявся і в якій мірі він може зашкодити здоров’ю.
Так пройшов тиждень. А потім виявилося, що саме ця хатинка обрана не випадково, вона була пристосована для дитини – з маленьким ліжком і навіть іграшками. Адже цього разу Петро покликав за собою 35-річну співмешканку Маргариту разом із трирічним сином.
Жінка, не дивлячись на небезпеку, і зовсім не шкодуючи життя та здоров’я власної дитини, пройшла 35 кілометрів пішки (!), прихопивши ще й дитячу коляску.
Варто зазначити, що село Лелів знаходиться у 10-кілометровій зоні відчуження, де рівень радіації настільки високий, що навіть самоселів туди не пускають. Не кажучи вже про життя маленької дитини, яку “турботливі” батьки прихопили з собою.
Звичайно ж, обидва безробітні. А тут не лише безкоштовне житло є, а ще й можна непогано підробляти збутом матеріалів. Горе-батьки навіть встигли виділити клаптик землі коло будинку на огород. А що? Потеплішає – можна й картоплю садити.
Ще за тиждень, сімейну ідилію було порушено міліцейським патрулем, що проводив планове відпрацювання зони.
Потрапивши до рук правоохоронців, чоловік божився, що метал йому не потрібен і називав себе “зацікавленим мандрівником”. Жінка ж запевняла, що мати вона турботлива і ніякої шкоди дитині радіація заподіяти не могла, адже вони перевіряли “чистоту” будівлі дозиметром. Та й браконьєрством вони не займалися, бо ж “нема чим звірів ловити”.
Після затримання спритнику була пред’явлена вже добре знайома стаття 46 (Незаконне перебування та переміщення в зоні обов’язкового (безумовного) відселення). А “любляча” матуся отримала по заслузі ще й за статтею 184 (Невиконання батьківських обов’язків). Звичайно ж, усе сімейство було відправлене за територію зони.
“За словами затриманих, вони намагалися знайти метал, щоб у подальшому отримати хоч якісь кошти на існування. Ситуація така - фактично всі люди, які притягуються до відповідальності за подібні правопорушення, вживають алкоголь. Тож, безвідповідально ставляться як до себе, так і до здоров’я та життя дітей’’, – пояснив заступник начальника Відділу зони ЧАЕС майор міліції Василь Янута.
Для більш ефективного вияву незаконних проникнень в зону, міліція, окрім патрулювання території на авто, кінним та пішим ходом, взялася відшуковувати правопорушників ще й з висоти пташиного польоту. Департамент зони відчуження надав правоохоронцям гелікоптери.
Якщо під час таких рейдів пілот помічає ознаки правопорушень, то терміново передає цю інформацію по рації. Після чого міліція прибуває на місце наземним шляхом і затримує злочинця.
Варто зазначити, що подібні методи дають непогані результати. В порівнянні з минулим роком кількість адміністративних протоколів за незаконне перебування у зоні збільшилася з 383 до 467. Тож, тепер мандрівникам-нелегалам буде набагато важче лишитися непоміченими.

Любов Задорожна
ВЗГ ГУМВС України в Київській області





Юрій Луценко: «Відсутність міграційної служби не сприяє роботі міліції»

06.10.2009

- На жаль, створення міграційної служби, яка б могла допомогти міліції відслідкувати "небажаних гостей" на території України, заблоковано Указами Президента, - зазначив 5 жовтня ц.р. Міністр внутрішніх справ України Юрій Луценко під час прес-конференції, на якій йшлося про заходи МВС щодо протидії етнічній злочинності.
На сьогодні, згідно з чинним законодавством України відомості про перебування іноземців в Україні узагальнює лише Державна прикордонна служба України. Громадянин іншої країни, який в‘їжджає на територію нашої держави, заповнює на кордоні анкету, а потім про його місце перебування не завжди знають відповідні органи. Така ситуація не сприяє профілактиці злочинів, скоєних іноземцями. Як наголосив Юрій Луценко, практично у всіх країнах, коли іноземець поселяється в готель, така інформація того ж дня надається до правоохоронних органів, аналогічна ситуація й під час візитів до приватних осіб.
Звичайно, сотні гостей нашої країни - добропорядні особи і перебувають на території України в особистих, бізнесових або інших справах. Але є й такі особи, які приїжджають на територію нашої держави з метою скоєння злочину.
Так, з початку цього року іноземцями скоєно майже дві тисячі злочинів, у тому числі 45 умисних вбивств, 70 розбійних нападів, 133 грабежі, 588 крадіжок, 181 шахрайств. Із загальної кількості злочинів - понад п'ятсот, тобто четверта частина, скоєно вихідцями із кавказького регіону.
Також на прес-конференції Юрій Луценко зазначив, що упродовж 2007-2009 років підрозділами органів внутрішніх справ припинено діяльність 21 етнічної організованої злочинної групи, з них 17- спецпідрозділами боротьби з організованою злочинністю.
- Останніми роками спостерігається тенденція активної міграції на територію України кримінальних елементів, - зазначив Міністр. - Це, передусім, зумовлено тим, що у 2005 році було внесено жорстокі зміни до законодавства Грузії та здійснюються активні заходи правоохоронними органами Російської Федерації стосовно цієї категорії громадян.
Також представники криміналітету створюють злочинні угрупування, які займаються на території нашої держави протиправною діяльністю від крадіжок, шахрайств, тіньових оборудок у сфері економіки до вимагань, розбійних нападів, незаконних позбавлень волі громадян. Ці угруповання намагаються перерозподілити сфери впливу в злочинному середовищі, що призводить до ускладнення криміногенної обстановки та виникнення конфліктних ситуацій.
- Міністерство внутрішніх справ України в змозі контролювати ситуацію і забезпечити покарання тим особам, які роблять виклики безпеці, як українським громадянам, так і іноземним гостям, які перебувають в нашій державі, - наголосив Юрій Луценко.

ДЗГ та МД МВС України




На Київщині в школах та дитячих садочках їжу готують з прострочених продуктів

05.10.2009

Після перевірки співробітниками відділу ветеринарної міліції 17 шкіл та 5 постачальників продукції в шкільні та дошкільні навчальні заклади з’ясувалося, що такі необхідні для організму продукти харчування, як м’ясо, риба та молоко, - небезпечні! для здоров’я дітей. Недотримання умов зберігання, а також використання прострочених продуктів на дитячій кухні – основні порушення, які виявили в шкільних їдальнях Київщини.
В ході перевірки вилучено майже 160 кг неякісної та небезпечної продукції на 5 тисяч гривень, а саме 69 кг м’яса, 104 кг продукції птахівництва, 35 кг риби та молочні продукти. Керівники підприємств отримали 19 приписів, де вказано виявлені порушення та терміни їх усунення. До адміністративної відповідальності притягнуто 34 особи, на яких накладено штраф на загальну суму близько 4 тисяч гривень.

Юлія Сінчак
ВЗГ ГУМВС України в Київській області





У Бородянці засяяли «Футбольні зірочки»

02.10.2009

У місті Бородянка Київської області відбувся 3 етап всеукраїнських змагань з футболу серед учнів загальноосвітніх шкіл та шкіл-інтернатів під назвою „Футбольні зірочки”.
Спортивні заходи були проведені під егідою органів внутрішніх справ України. Необхідність проведення відповідних заходів у державі очевидна. Підлітки на сьогодні складають верству населення, яка потребує посиленої уваги з боку дорослих. Вкрай важливо відволікти дітей з вулиці від згубного впливу алкоголю та наркотиків.
Заступник начальника ГУМВС України в Київській області Анатолій Самойленко, коментуючи подію, відмітив: „Наші спільні зусилля направлені на популяризацію здорового способу життя серед молоді, зміцнення зв”язків населення з правоохоронними органами. Вважаю позитивом, що саме працівники міліції являються ініціаторами таких змагань, адже молодь – це підростаюче покоління, це наша зміна, це те зерно, яке потім проросте і буде давати ті плоди, які закладемо зараз. Ми пропагуємо здоровий спосіб життя, залучаємо підлітків до спорту, щоб спрямовувати їх вільний час на розвиток і вдосконалення їх особистості».
Цього дня на футбольному полі зустрілися 6 команд з Богуславського, Фастівського, Вишгородського, Яготинського, Ставищанського та Бородянського районів Київської області, аби вибороти право участі у змаганнях на міжобласному рівні. Суддівство здійснювали справжні професіонали, які неупереджено слідкували за ходом гри.
Переможцями стали гравці Фастівської команди, яким доведеться представляти свій регіон на всеукраїнському турі.

Юлія Сінчак
ВЗГ ГУМВС України в Київській області





На Київщині мисливець, перевіряючи свою рушницю, застрелив 70-річного пенсіонера

01.10.2009

В Фастівському районі, що на Київщині, мисливець з необережності застрелив 70-річного пенсіонера, який рвав качани на чужому кукурудзяному полі.
Дід частенько на своєму велосипеді туди приїздив, щоб набрати кукурудзи на прикорм домашній птиці. Про це знали його родичі, тому дуже занепокоїлись, коли за кілька годин старенький не повернувся. Рідня розпочала пошуки. Спочатку було знайдено велосипед, а потім за звуком мобільного телефону, на який ніхто не відповідав, в заростях кукурудзи виявили і тіло пенсіонера зі сквозним вогнепальним пораненням в області паху.
Як оперативно з’ясували співробітники місцевої міліції, постріл було здійснено з карабіну «ЗАУЕР-202». Ця нарізна мисливська зброя, як того потребує закон, зареєстрована і належить 35-річному жителю Житомирської області, який за трагічним збігом обставин приїхав в той же час і на те саме місце перевірити та пристріляти свою рушницю.
Чоловік встановив мішень на відстані 400 метрів та кілька разів вистрілив. Про те, що смертельно поранив людину, мисливець навіть не здогадувався. Він склав рушницю і поїхав на своєму автомобілі додому. Там за гарячими слідами його і затримали правоохоронці.
Наразі співробітники фастівської міліції порушили кримінальну справу за статтею 119 Кримінального кодексу (Вбивство через необережність). Подібний злочин карається обмеженням волі на строк від трьох до п’яти років або позбавленням волі на той самий строк. Кінцеві висновки щодо покарання мисливця, який на сьогоднішній день знаходиться на підписці про невиїзд, зробить суд.

Юлія Сінчак
ВЗГ ГУМВС України в Київській області





Увага! На базарі свіжа радіоактивна риба

30.09.2009

Під час оперативно-профілактичного відпрацювання зони ЧАЕС працівники батальйону міліції з охорони зони радіоактивного забруднення затримали чотирьох браконьєрів, які з річки Прип’ять сітками виловили 217 рибин на суму більше 2 тисяч гривень. Всі чоловіки у віці від 28 до 40 років виявилися непрацюючими з Гостомеля. За словами порушників, вони на забороненій території знаходилися вперше, а рибу здобували для власного вжитку. Проте на сьогоднішній день, перевіряється, чи не потрапляла чорнобильська рибка на ринки Київщини та столиці.
Наразі зловмисники знаходяться на підписці про невиїзд. Проти них правоохоронці зони відчуження порушили кримінальну справу за статтею 249 Кримінального кодексу України (Незаконне зайняття рибним, звіриним або іншим водним добувним промислом). Човни, мотори та сітки вилучено.

Юлія Сінчак
ВЗГ ГУМВС України в Київській області





На Київщині правоохоронці затримали дев’ятикласників, які розважалися, викрадаючи авто

28.09.2009

Майже півтора місяці на території Броварів Київської області група підлітків - п’ятеро учнів 9 класу - вчиняла крадіжки автомобілів. Протягом цього періоду, аби «трохи розважитися» хлопцям вдалося поцупити чотири! ВАЗи. Під час оперативно-профілактичного відпрацювання їх і було затримано.
За словами слідчого Броварського МВ Ярослава Пономаренко, викрадачі обирали нічний час. Усередину авто потрапляли шляхом віджиму вітрового скла, зривали замикаючий пристрій керма, вмикали запалення та зникали з місця пригоди. Прямували зазвичай у напрямку найближчих сіл району, аж доки вистачало пального.
Перший „жигуль” з опорожненим бензобаком підлітки зіштовхнули у штучну водойму стічних вод, аби приховати сліди злочину. Другий, опинився у кюветі. Там у пошкодженому стані його і залишили. Третій ВАЗ спіткало зіткнення з металевою опорою, коли водій не впорався з керуванням.
На долю четвертого транспортного засобу випала остання подорож змовників. На автотрасі Київ-Чернігів, у напрямку Києва, водій не впорався з керуванням і з’їхав у кювет. Свідками цього ДТП стали працівники ДАІ, які у цей час працювали неподалік. Вони й розпочали переслідування юнаків, які стрімкохідь кинулися до лісосмуги. Двоє пасажирів авто невдовзі були затримані. Ще двоє, наступного дня. А головного організатора злочинів до міліції доставили батьки, щойно дізнавшись, де переховується їх син. До винуватців було обрано запобіжний захід – підписку про невиїзд.
Працівники міліції порушили кримінальну справу за ознаками статті 289 ч.2 КК України (незаконне заволодіння транспортними засобами, вчинене за попередньою змовою групою осіб). Відповідальність за цією статтею передбачає від 5 до 10 років позбавлення волі.
Втім, молодий вік зловмисників, їх щире каяття, сприяння слідству, позитивні характеристики зі школи, повне відшкодування збитків батьками потерпілим - є обставинами, що згідно статті 66 КК України пом’якшують покарання. Наразі кримінальна справа направлена до суду, який і поставить в цьому останню крапку.

Юлія Сінчак
ВЗГ ГУМВС України в Київській області





На Київщині з 200 центнерів зараженого м’яса, вартістю півмільйона гривень, трохи не зробили ковбасу

28.09.2009

Підозрілу фуру неподалік від одного з м’ясопереробних заводів Київщини під час оперативно-профілактичного відпрацювання виявили працівники відділу ветеринарної міліції. Після перевірки документів та вантажівки з’ясувалося, що всередині авто знаходиться більш, ніж 20 тон замороженого м’яса птиці, яке нещодавно абсолютно легально потрапило в Україну з Німеччини і наразі належить одному з приватних підприємців.
Однак, серед усіх документів, що перевірялися, була довідка, видана Центральною лабораторією ветеринарної медицини. В ній зазначалося, що у м’ясі виділено збудника небезпечного інфекційного захворювання – лістеріозу. Як відомо, ця хвороба несе в собі велику загрозу для здоров’я людей і тварин. Особливу категорію можливих заражених становлять вагітні жінки. Саме для них наслідки цього захворювання найжахливіші та непередбачувані.
З’ясовувати, з якою метою біля цехів, де виготовляють ковбасу, стоїть ця фура, не було сенсу – продукцію, загальною вартістю майже півмільйона гривень, одразу відправили на утилізацію до Баришівського ветсанутильзаводу, де її і було знищено.

Юлія Сінчак
ВЗГ ГУМВС України в Київській області





Юрій Луценко: «Міліція здатна припинити спроби кримінальних «авторитетів» впливати на ситуацію в державі»

23.09.2009

Як зазначив 23 вересня ц.р. під час прес-конференції в МВС України Міністр внутрішніх справ Юрій Луценко міліція практично впоралася з непростим завданням – притягти до відповідальності або примусити покинути територію України всіх так званих «злодіїв в законі». За його словами, упродовж 2008-2009 років втратили можливість впливати на криміногенну ситуацію в Україні 11 осіб, віднесених до цієї категорії.
Зокрема, до кримінальної відповідальності притягнуто 5 "злодіїв у законі" (на прізвиська - "Авто", Вінницька область; "Хівря", Львівська область; “Артур” або “Одесит”, Одеська область; "Льоха Краснодонський", Луганська область, "Шарік", Одеська область, який відбуває покарання у в’язниці м. Мюнхен). Також три «злодії в законі» відмовились від свого кримінального статусу, це - “Крамар”, Полтавська область, "Дубіна", Одеська область, "Ушастий", Київ.
За вказаний період спецпідрозділами боротьби з організованою злочинністю припинено злочинну діяльність та видворено з території України 19 осіб з числа вихідців з кавказького регіону, віднесених до категорії "злодіїв у законі" ( на прізвиська – "Рома Батумський», “Шалва”, "Гоча", "Хой" та "Афулік", "Різо", "Піткін", "Бдже", "Камо", "Гуга", "Вася Бандит", "Тенгіз", "Матєвич", "Антімоз") та кримінальних авторитетів, більшість з них – громадяни Грузії.
Лише цього року працівники Головного управління боротьби з організованою злочинністю затримали 5 осіб з числа громадян інших держав, віднесених до категорії "злодіїв у законі", з яких одного – заарештовано ("Матєвич") та 3 видворено з території України ("Антімоз", "Робінзон", "Шалма").
Зокрема, 15.05.2009 в м. Києві, у результаті проведення спецоперації працівниками ГУБОЗ спільно з правоохоронними органами Російської Федерації було затримано відомого грузинського "злодія в законі" на прізвисько "Матєвич", який намагався створити міжнародний канал контрабанди важких наркотиків з Росії через Україну до країн Західної Європи.
26.05.2009 працівники ГУБОЗ, у результаті проведення комплексу оперативно-розшукових заходів у смт. Ворзель Київської області, затримали відомого грузинського "злодія в законі" на прізвисько "Антімоз", який незаконно легалізувався на території України в 90-х роках. 28.05.2009, за рішенням Приморського районного суду Одеси, "Антімоза" було депортовано до Грузії.
26.01.2009 працівниками ГУБОЗ було попереджено "злодійську сходку", яку з метою вирішення питання щодо здійснення особистого контролю над злочинними групами, створеними за етнічним принципом, намагався організувати відомий російський "злодій в законі" уродженець Грузії Робінзон.
У результаті вжитих заходів його 29.01.2009 було депортовано до Російської Федерації (м. Москва) із забороною в’їзду на територію України терміном на п’ять років.
Як повідомив Міністр, на сьогодні спецпідрозділами боротьби з організованою злочинністю вживаються заходи з документування ще 3 "злодіїв у законі", які залишаються на волі та намагаються впливати на криміногенні процеси в державі. За оперативними даними, один з них прізвисько "Льора Сумський" наразі вже перебуває за межами держави, хоча й не залишає спроби встановити кримінальний вплив на її території, два інших поки що в Україні – «Мамед» у Донецькій області та «Вася Ушастий» у Київській.
- На жаль, користуючись цією фактично тотальною зачисткою «злодіїв в законі» в Україні, почастішали випадки приїзду на нашу територію «злодіїв в законі» з інших країн або їхніх представників для встановлення нового перерозподілу кримінального ринку, - зазначив Юрій Луценко.
За словами Міністра, ці спроби особливо активізувалися після замаху в Москві на відомого кримінального авторитета «Япончика». Працівниками міліції було зірвано «сходки», що намагалися встановити цей кримінальний перерозподіл, зокрема 1 березня в Києві та 1 серпня на Сумщині, які пробував організувати «Льора Сумський» з метою перерозподілу сфер впливу з незаконного переміщення через державний кордон України та Росії товарно-матеріальних цінностей (контрабанда), планування спільної діяльності організованих злочинних груп України та Російської Федерації у скоєнні тяжких злочинів та подальшої легалізації коштів, здобутих злочинним шляхом. 19 серпня в Криму затримано «Каху Новоросійського», який переховувався від правоохоронних органів Росії за вчинення розбійних нападів та вимагань і намагався організувати на території України "злодійську сходку" з метою перерозподілу сфер впливу в злочинному середовищі нашої держави. У результаті цих спецоперацій також затримано ряд представників кримінального середовища.
- На жаль, під час таких спроб не рідко використовуються політичні чинники в Україні, - наголосив Юрій Луценко. - Ще раз запевняю, що МВС України здатне контролювати ситуацію, ми і надалі недопустимо функціонування в Україні «злодіїв в законі», навіть якими б високими мандатами вони не прикривалися.

ДЗГ та МД МВС України




ХТО ЗАХИСТИТЬ ВІД МІЛІЦІОНЕРА?

23.09.2009

Захистити права і свободи людини. Можливо, хтось давно зневірився в цій фразі, що достатньо часто і пафосно лунає з радіоприймачів, екранів телевізорів, майданів. Проте відомі певні факти на противагу таким помилковим думкам, а саме факти, пов’язані з роботою постійно діючих мобільних груп з моніторингу забезпечення прав і свобод людини та громадянина в діяльності органів внутрішніх справ. Зокрема, мова піде про передстоличний регіон – Київщину.
В Київській області роботу групи координує помічник міністра внутрішніх справ Михайло Терпеливець, до роботи залучаються представники лабораторії проблем розслідування злочинів, Київського юридичного товариства, Міжнародного жіночого правозахисного центру «Ла Страда - Україна», а також міліціонери Київщини. Схема роботи групи не складна: вивчення проблеми, виявлення порушень, усунення недоліків з метою недопущення правопорушень щодо громадянина у подальшій оперативно-розшуковій діяльності правоохоронців. Таким чином, вплив на ситуацію з порушеннями прав людини полягає у взаємодії з органами міліції, а не протидії та протистоянні. Міліція робить значні поступки, дозволяючи безпосередньо відстежувати законність своїх дій, і допускає представників цивільного суспільства до об’єктів, до яких навіть не всі представники міліції мають доступ. Нічого дивного – це вірний шлях до європейських стандартів.
Як свідчать дослідження, більшість порушень прав людини відбувається на стадії до порушення кримінальної справи, тобто під час затримання та доставлення до суду або обрання запобіжного заходу. Отож великого значення в роботі мобільної групи набуває відвідання місць утримання затриманих – ізоляторів тимчасового тримання (ІТТ). Після перевірок п’яти київських обласних ІТТ, виявилося, що порушень прав людини з боку міліціонерів не було. Загалом, з початку року на Київщині в 22 ізоляторах утримувалося близько 6300 осіб, 742 з них була надана необхідна медична допомога (з приводу захворювань переважно соматичного характеру). Звичайно, існують проблемні питання, які потребують негайного вирішення. Вони пов’язані з браком фінансування і, як наслідок, незадовільним технічним станом деяких ізоляторів. Так, наприклад, для завершення ремонтних робіт в ізоляторах чотирьох райвідділів Київщини необхідно близько 1,5 млн. грн. Контроль за санітарним станом ІТТ, який в деяких випадках бажає кращого, покладений на керівників райвідділів.
Ще однією ланкою роботи відділу регіонального контролю управління моніторингу дотримання прав людини в діяльності органів внутрішніх справ апарату міністра є своєчасні відповіді на заяви громадян та безпосереднє спілкування з ними. Цього року від громадян надійшло 43 звернення, по всім скаргам проведено перевірки та надано відповіді заявникам. Як виявилося, найчастіше вони пов’язані із затягуванням справи з боку правоохоронних структур. За словами керівника, всі недоліки успішно усунуто.
Отже, мобільні групи є не лише джерелом унікальної інформації про дотримання прав людини в міліції, але й важливим інструментом, який дозволяє взаємодіяти органам внутрішніх справ із правозахисними організаціями на шляху до поліпшення практик поводження із затриманими, дотримання законності в ході оперативних та слідчих заходів.

Юлія Сінчак
ВЗГ ГУМВС України в Київській області





УВАГА РОЗШУК

22.09.2009

Департаментом карного розшуку МВС спільно з Генеральною прокуратурою України встановлюється місцезнаходження обвинуваченого Лозінського Віктора Олександровича, 06.04.1963 року народження, уродженця Голованіського району Кіровоградської області, мешканця міста Києва.
Всім, кому відомо місцеперебування вищезазначеної особи, прохання повідомити за телефонами: (044) 254-78-14, 254-75-14, 256-10-63 або 102. Конфіденційність та винагороду гарантовано.




На Київщині пенсіонер розстріляв з рушниці сім’ю, а потім покінчив з собою

21.09.2009

Про те, що на ділянці Драчуків щось відбувається в міліцію повідомили сусіди. «Там голосно кричали та лаялися, а потім було чутно постріли», - розповідає одна з місцевих жительок.
Нещодавно в місті Буча, що на Київщині, в одному із садових товариств 61-річний пенсіонер розстріляв з мисливської рушниці сусідську сім’ю, а потім, зробивши упор зброєю в землю, застрелився сам. Жінка і її 27-річний син – інженер від поранень голови і черевної порожнини загинули на місці, їх батько за кілька годин помер в реанімаційному відділення лікарні.
Не зважаючи на те, що лікарі після перенесеного пенсіонером інсульту суворо заборонили йому вживати спиртне, ще зранку дід Михайло відсвяткував двома склянками горілки свій день янгола та зовсім скоро заснув. Його дружина виконала всю роботу по господарству і вирішила піти до своєї подруги. Проте через деякий час на порозі у Драчуків з’явився озвірілий чоловік-мисливець. Він сварився на хазяїв та наполягав, щоб жінка поверталася додому. Покірна дружини, щоб не розпалювати сварку, пішла.
«Ми розминулися. Коли прийшла додому, Михайло вже встиг схопити рушницю, сісти на велосипед і поїхати. Серце відчувало, що буде біда… Взагалі-то він спокійний був, хороший, а тут наче найшло щось – кричав, чого ти мене кинула і все», - зітхає вдова.
По дорозі до своїх жертв дід страшенно лаявся, говорив, що постріляє всіх. Так воно і сталося. Навіщо чоловік це зробив, назавжди залишиться невідомим. У загиблого інженера залишилася вдовою молода дружина, осиротіло 4-річне дитя. Хоча не відомо, що могло статися, якщо б того жахливого дня жінка покійного разом із дитиною не залишилася вдома, а поїхала разом із чоловіком на дачу.
При огляді місця події співробітники виявили п’ять гільз – кожен з патронів, якими стріляв мисливець, виявився смертоносним.

Юлія Сінчак
ВЗГ ГУМВС України в Київській області





Офіційне повідомлення щодо вибуху в с. Гостомель

17.09.2009

16 вересня 2009 року о 7:30 год. ранку до чергової частини Ірпінськьго міськвідділу міліції надійшло повідомлення від місцевого жителя, який розповів, що на паркані біля свого будинку він виявив чорний поліетиленовий пакет, підозрілий на вигляд. Можливо, що в ньому знаходиться вибухівка.
Прибувши на місце події, співробітники міліції в складі слідчо-оперативної групи та вибухотехніки лабораторії НДЕКЦ київського обласного главку дійсно виявили пакет з вибухівкою. Одразу були введені відповідні заходи.
Правоохоронці провели евакуацію людей з найближчих будинків, оточили місце події та знищили пакет з вибуховим пристроєм. Наразі зразки його залишків направлені на експертизу до вибухотехнічної лабораторії та досліджуються.
По даному факту співробітники Ірпінського МВ порушили кримінальну справу за статтею 296 ч. 4 «Хуліганство».
З метою встановлення особи, причетної до цієї події, прохання до всіх свідків звернутися за телефоном 8(04497)6-13-35 або 102

ВЗГ ГУМВС України в Київській області




На Київщині, намагаючись скоїти крадіжку, цигани задушили 73- річну пенсіонерку

16.09.2009

Нещодавно правоохоронці Яготинського райвідділу міліції, що на Київщині, розкрили вбивство 73-річної пенсіонерки, яку 7 серпня вночі задушили подушкою, при цьому нічого з будинку викрадено не було. На днях трьох підозрюваних у скоєному громадян циганської національності затримали в Луганській області.
Дві молодих циганки (23 та 24 роки) разом із 18-річним хлопцем вирішили обікрасти будинок старенької, яка проживала сама – син і дочка вже давно разом із своїми сім’ями жили окремо. Близько першої години ночі зловмисники розбили вікно і проникли всередину. За їх словами, вбивати бабцю ніхто не збирався, просто вона раптом прокинулася і почала голосно кричати. Тоді хлопець повалив її на диван і закрив обличчя подушкою. Дівчата тим часом шапарювали по шафам та шухлядам. Зовсім скоро парубок зрозумів, що пенсіонерка лежить без будь-яких ознак життя. «Стара не дихає», - перелякано повідомив циган своїм спільницям. Трійка швидко і без очікуваної здобичі покинула будинок, а згодом і Київську область.
Встановити особи зловмисників допомогли відбитки, які випадково залишила одна з дівчат. Всі спільники «працювали» в рукавичках, але коли виставляли розбите скло, молодша циганка зачепилася і рукавичку порвала. Так, з необережності, дівчина залишила на склі відбиток свого пальця.
З Київського регіону, де вони гостювали у родичів, молоді люди втекли наступного дня на Луганщину. Наразі цигани знаходяться в ізоляторі тимчасового тримання і дають свідчення. Проти хлопця порушено кримінальну справу за статтею «Умисне вбивство».

Юлія Сінчак
ВЗГ ГУМВС України в Київській області





Повідомлення

15.09.2009

Прес-служба прокуратури Київської області розповсюдила інформацію про затримання 11 вересня цього року працівниками Головного управління по боротьбі з корупцією та організованою злочинністю Служби Безпеки України спільно з працівниками прокуратури Київської області на автодорозі неподалік від КПП «Поліське» зони відчуження Чорнобильської АЕС вантажівки під керуванням двох мешканців Київської області, які перевозили із зони відчуження ЧАЕС без відповідних дозвільних документів понад 25 тонн радіактивно забрудненого металу. Стверджується, що до незаконного вивезення металу причетні працівники батальйону міліції з охорони зони радіоактивного забруднення ГУМВС в Київській області, які здійснювали чергування на контрольно-пропускному пункті, та безпосередньо керівництво вказаного підрозділу, чотирьох з яких затримано. Прокуратурою Київської області порушено кримінальну справу за ознаками злочину, передбаченого ч.1 ст. 267-1 КК України стосовно осіб, які супроводжували вантаж. Стосовно працівників міліції порушено кримінальну справу за ознаками злочину, передбаченого ч.4 ст.267-1 КК України.
Як повідомив начальник ГУМВС України в Київській області Віталій Яловенко, наразі міліцією проводиться службова перевірка за цим фактом. За попередніми даними, згадані працівники міліції допустили виїзд вантажівки на прохання керівника відділу Служби безпеки України по зоні відчуження ЧАЕС, який пояснив, що вивозить для своїх потреб будівельні матеріали.
За словами Віталія Яловенка, оскільки неправомірність виконання працівниками міліції такої вимоги очевидна - після завершення службового розслідування відносно них будуть вжиті відповідні заходи, передбачені чинним законодавством та Дисциплінарним статутом органів внутрішніх справ.
Водночас очільник обласної міліції висловив прохання до колег з інших правоохоронних органів утримуватися від оприлюднення даних, які не дають повної та об’єктивної картини тих чи інших подій щодо діяльності міліції. Він також запевнив, що керівництво ГУМВС України в Київській області не має наміру покривати тих працівників, які ганьблять звання міліціонера, й подякував колегам з інших правоохоронних органів за допомогу в очищенні міліції від недобросовісних працівників.

ВЗГ ГУМВС України в Київській області




Автомобілі викрадають навіть з автосалонів

15.09.2009

На днях в Київській області серед білого дня з автосалону викрали новеньке авто, ціна якого сягає 20 тисяч доларів. Зловмисника правоохоронці затримали за кілька годин. Ним виявився 38-річний чоловік з Житомирщини, який підробляв, прибираючи територію стоянки поряд з салоном.
Там для проходження тест-драйву і стояла ця гарненька автівка. Двері її були відчинені, а ключі знаходилися всередині. На що сподівався крадій, коли завів двигун ще «безномерного» «Мітцубісі», - невідомо: чолов’ягу зупинили співробітники ДАЇ на першому ж перехресті. Розуміючи, чим це загрожує, заробітчанин втік, а машину покинув на узбіччі. Зовсім скоро міліціонери затримали його за адресою, де він наймав кімнату. На запитання, навіщо це зробив, хлопець відповів, що хотів авто продати, щоб згодом отримати непогану копійку.
Наразі проти чоловіка порушено кримінальну справу за статтею Кримінального кодексу «Незаконне заволодіння транспортним засобом». На сьогодні він знаходиться в ізоляторі тимчасового тримання. Автомобіль повернуто власнику.

Юлія Сінчак
ВЗГ ГУМВС України в Київській області





Кримінальна хроніка Київщини

11.09.2009

Однією з найпоширеніших хвороб людства є пристрасть до “зеленого змія”. Вже напевно нікого не дивує те, що з цієї пагубної звички розпадається тисячі сімей, калічаться людські душі і все частіше і частіше п’яні розбірки мають трагічні наслідки.
Так трагедія сталася у селі Софіївська Борщагівка К.Святошинського району. Під час хмільного застілля житель Тернопільської області, 25-річний Олексій, заподіяв проникаюче ножове поранення в область печінки заробітчанину із Житомирської області. Від отриманого ушкодження 24-річний Олег помер на місці події.
Як не прикро, але під час сварок емоції переповнюють людину й беруть верх над здоровим глуздом, і тоді звичайні з’ясовування відносин закінчуються надто сумний. В таких випадках в народі мовлять: є каяття, та немає вороття. І в цьому переконався пенсіонер із села Русанів Броварського району, який переступив межу закону, мало не вчинивши вбивство рідного сина.
Коли сімейство вже повечеряло і лаштувалося до відпочинку, між Анатолієм та 40-річним Дмитром із-за звичайної неприязні виникла сварка. Здавалося б нічого дивного, ну посварилися рідні люди, ну ским не буває. Та де там, Анатолій Іванович не на жарт розпалився і вирішив провчити свого строптивого сина. Під руку чоловікові потрапив кухонний ніж, який і поставив криваву крапку у їх спорі.
З проникаючим ножовим пораненням черевної порожнини Дмитра госпіталізували до районної лікарні, а проти 71-річного пенсіонера порушено кримінальну справу за вчинений злочин.
Того ж дня подібна історія сталася і у селі Лебедівка Вишгородського району. Сварка між 40-річним Іваном та 33-річним Сергієм виникла також на грунті особистої неприязні. В пориві гніву гарячий Сергій вирішив, що останнє слово повино залишитися за ним, то і схопився за ніж. В результаті нестриманності молодшого чоловіка старшому із пораненням грудної клітини, шиї та спини тривалий час доведеться провести на лікарняному ліжку.
По даному факту порушено кримінальну справу.
Слід відмітити, що грабіжники та крадії знахабніли вкрай.
У селі Ревне Бориспільського району серед білого дня на вулиці Радянській 25-річний житель Азербайджанської республіки разом зі своїм приятелем застосували фізичне насильство до місцевого пенсіонера і заволоділи його автомобілем «Мітцубісі».
Наразі автомобіль повернуто власнику, а зловмисники затримані.
Мали місце і випадки хабарництва.
В одному із сіл Обухівського району працівники Відділу боротьби з економічної злочинності затримали голову сільської ради. За видачу погодження на виділення земельної ділянки площею 0,42 гектари горе-голова вимагала та отримала 40 тисяч американських доларів.
За подібний злочин був затриманий і голова одного із сіл Васильківського району. За виділення 0,23 гектара землі для жителя міста Тернопіль чолов’яга вимагав та отримав 290 тисяч гривен. Із отриманими грошима працівники Відділу боротьби з економічної злочинності затримали голову на одній із вулиць села прямо у автомобілі «Нісан».
А у місті Вишгород у робочом у кабінеті на території цвинтаря «Дідівці» правоохоронці затримали начальника ритуальної служби. За виділення та бронювання місця для поховання родичів на вказаному цвинтарі від пенсіонера горе-начальник вимагав та отримав хабар у розмірі 17 тисяч гривен.
У зв’язку з економічною кризою мов гриби після дощу ростуть випадки шахрайства.
Так у місті Бровари працівниками «Беркут» був затриманий непрацюючий 29-річнийРоман, який шахрайським шляхом заволодів велосипедом свого земляка.
Щоб покращити свій матеріальний стан 43-річна Марина, жителька села Потів Миронівського району, також вирішила стати на кримінальну стезю. У 63-річної кримчанки вона шахрайським шляхом заволоділа двома тисячами гривен.
А от 24-річний житель міста Ірпінь вирішив на дрібниці не розмінюватися і у довірливого підприємця, свого земляка-ровесника, тим же шахрайством поживився на 100 тисяч гривен.
Тож шановні громадяни, вкотре Вас попереджаємо, будьте уважні і не дозволяйте щоб ошукали.

Галина Присяжна
ВЗГ ГУМВС України в Київській області





На Київщині виявили ще одного голову-хабарника

02.09.2009

Відпрацьовуючи оперативну інформацію, співробітники управління по боротьбі з економічними злочинами Київської області затримали ще одного голову сільської ради - цього разу у Васильківському районі. У власному автомобілі «Nissan» 61-річний голова Порадівської сільської ради за сприяння у виділенні земельної ділянки площею 0,23 га під індивідуальне будівництво вимагав та отримав 290 тисяч гривень хабара. Наразі його затримано, а на автомобіль, в якому правоохоронці виявили гроші, накладено арешт.
Прокуратура Київської області порушила кримінальну справу за ознаками складу злочину, який в кримінальному кодексі трактується як одержання хабара. Порадівському голові загрожує позбавлення волі на строк від восьми до дванадцяти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю та з конфіскацією майна.

Юлія Сінчак
ВЗГ ГУМВС України в Київській області





Юрій Луценко: «З першого вересня до кінця цього року – період очищення міліції»

31.08.2009

28 серпня 2009 року в Хмельницькому відбулося засідання виїзної колегії МВС України за участю Міністра внутрішніх справ Юрія Луценка, керівників структурних підрозділів центрального апарату Міністерства, начальників ГУ-УМВС в АР Крим, областях, Києві та Севастополі, на залізницях.
Основну частину своєї вступної промови на засіданні колегії Юрій Луценко присвятив темі виконавчої дисципліни та поведінки працівників органів внутрішніх справ.
- Окрім зовнішньої боротьби, яку ми ведемо зі злочинністю, ми не звертаємо уваги на наші внутрішні проблеми, - наголосив Міністр, повідомивши, що з 163 посадовців МВС України, які визнані судом корумпованими, лише 60 звільнені, а десятки з них взагалі не притягнуті до кримінальної відповідальності.
Тож Юрій Луценко вимагає на зростанні персональної відповідальності працівників кадрових апаратів за такий стан справ.
- Так, у нас немає рентгена на те, з чим молоді хлопці ідуть до нас на службу, - сказав Міністр, - але кадровий апарат повинен працювати краще.
Як доказ недостатньої роботи з відбору кадрів на службу в органи внутрішніх справ Міністр навів негативні приклади, що мали місце в різних регіонах України. Міністр підкреслив, що саме «безкарність породжує повторення таких порушень».
- Ми повинні захищати людей, а не порушувати Закон, - резюмував Юрій Луценко, вказавши на недоліки в роботі в першу чергу керівникам.
Як повідомив керівник Міністерства внутрішніх справ, з першого вересня розпочинається період очищення міліції.

ДЗГ та МД МВС України




На Київщині підприємці заплатять мільйонні штрафи за штучне підвищення цін на цукор

27.08.2009

В Київській області розпочалося відпрацювання всіх місць торгівлі. Від найбільших супермаркетів до невеличких ларьків правоохоронці перевіряють, наскільки законно реалізується цукор. В перший день такої перевірки виявилося чимало фактів порушень – штучного підвищення цін на цей товар і, загалом, незаконної реалізації.
У Вишгородському райвідділі міліції (Київська область) наразі вирішується питання щодо порушення кримінальної справи відносно директора товариства з обмеженою відповідальність. 38-річного чоловіка та його дружину підозрюють у незаконному отриманні чималого доходу від продажу 85 тон цукру по завищеним цінам.
Чоловік являється одним з дев‘яти підприємців Київщини, які мають відповідні ліцензії на реалізацію цукру Аграрного фонду. Відповідно до вимог постанови Кабінету Міністрів України реалізація цукру здійснюється без права експорту та перепродажу на умовах попередньої оплати з торговельною надбавкою, яка не повинна перевищувати 15 відсотків оптово-відпускної ціни Аграрного фонду. Також до кінцевої вартості солодкого товару додаються витрати на транспортування у міжміському сполученні.
В нашому ж випадку на питання правоохоронців, куди зник цукор з Державного продовольчого резерву майже на 300 тисяч гривень (за цінами виробника), підприємець відповів, що його дружина – також приватний підприємець – маючи відповідні ліцензії товар продала. На прохання пред’явити накладні з вказаними сумами та декларацію змін оптово-відпускних цін, чоловік сказав, що дружина у відпустці, а у нього ніяких документів немає.
Перевірки щодо незаконного утворення цін на цукор тривають в кожному з районів Київської області. Так, наприклад, в одному з найбільших супермаркетів міста Бровари вартість одного кілограма цього товару складає від 6 до 8 гривень. Завищені ціни на цукор зафіксували і в інших районах столичної області – зі 150 перевірених торгівельних точок виявлено 70 фактів порушень. Задокументовані співробітниками міліції матеріали стосовно порушень законодавства щодо ціноутворення на цукор невдовзі потраплять до співробітників Державної інспекції по контролю за цінами. І тоді, визначившись на якому з етапів відбулося порушення, на підприємців і постачальників буде накладено чималі штрафи. Попередньо, за результатами відпрацювань, їх сума становитиме не один мільйон гривень.

Юлія Сінчак
ВЗГ ГУМВС України в Київській області





Українських студентів експлуатували в готелях Туреччини

26.08.2009

Пообіцявши проживання в п'ятизірковому готелі, безкоштовне харчування, гідну зарплату за 3-4 години роботи на день і, найголовніше, язикову практику, 15 студентів кафедри турецької філології одного з найпрестижніших вузів країни перетворили в безкоштовну робочу силу і не залишили ніякої можливості повернутися в Україну.
Представник з Туреччини, дівчина з України та двоє уродженців Грузії чітко спланували схему отримання легких грошей. Студентів агітували прямо в університеті, розповідали про існування якоїсь фірми і програми їх стажування у сфері готельного бізнесу. З усіма бажаючими склали контракти, при цьому представники не пред’явили ні однієї міністерської ліцензії. Студенти навіть сесію склали заздалегідь. Куди тільки дивилося керівництво університету, і чому не було договору між фірмою й вузом про направлення студентів на стажування за кордон? По цих питаннях тепер розбираються правоохоронні органи.
За умовами контракту студенти повинні були оплатити свій переліт у два кінці (350 доларів), а також у випадку відмови від наданої роботи заплатити штраф - 1000 доларів. Саме ця умова й не давало їм можливості покинути Туреччину за власним бажанням. Обіцяна студентська віза перетворилася в просту туристичну, а це означало, що молоді люди на території Туреччини через деякий час після прибуття вже перебували нелегально. Таким чином, незабаром студентів заарештувала турецька поліція. Там вони й спробували пояснити, що живуть у підсобках, працюють аніматорами більше 14 годин на день і практично нічого не заробляють. Хоча звичайно за 3-4 години роботи аніматором на день на турецькому узбережжі в середньому за місяць можна заробити не менше 800 доларів. Як з'ясувалося, ні про яку язикову практику теж не йшлося – українська молодь цілодобово розважала російськомовних туристів.
У жандармерії студенти перебували близько тижня, їх зобов'язали сплатити штраф. Тільки після цього вони були депортовані в Україну. На сьогоднішній день по факту трудової експлуатації студентів співробітниками міліції Київської області порушена кримінальна справа. Ведеться слідство.

Юлія Сінчак
ВЗГ ГУМВС України в Київській області





Вигадавши історію про озброєних грабіжників, хлопець намагався приховати, що вбив матір свого друга

26.08.2009

У місті Яготин (Київська область) днями відбулася жахлива трагедія - убили матір трьох синів, молодший з яких цього року піде в перший клас.
Близько першої години ночі в міліцію подзвонив невідомий, сказав адресу і повідомив, що там скоєно подвійне вбивство. По приїзду лікарі швидкої допомоги констатували смерть господарки, а її 19-літнього сина в несвідомому стані із численними порізами обличчя й проникаючою раною в ліву легеню відвезли в лікарню.
«У двір увірвалися п'ятеро в масках, вони накинулися з ножем спочатку на Юру, потім на тітку Віку, я зумів утекти, перестрибнувши через паркан, вони наздоганяли мене, я щосили намагався вирвати ніж,» - указуючи на порізані руки, розповідав 19-літній Слава.
Історія цього свідка для всіх, крім співробітників міліції, виглядала цілком правдоподібно. Але вже після двогодинного допиту в райвідділі Слава без будь-якого каяття й краплі жалю у фарбах розповідав про те, що трапилося. Хлопець - сирота, він кілька місяців тому приїхав у Яготин пожити у своїх родичів. Незважаючи на молодий вік хлопець уже має кримінальне минуле - був засуджений за крадіжку та зберігання патронів. З Юрою, середнім сином покійної Вікторії, вони були приятелями. Того вечора хлопці непогано відпочили, розпивали спиртне. Було вже досить пізно, коли вони прийшли до Юри додому випити чаю. За столом розв'язався конфлікт. Не довго думаючи гість схопив кухонний ніж і накинувся на Юру. Усе відбувалося вже надворі. Коли приятель від нанесених ран знепритомнів, Славко повернувся в будинок, допив чай і ліг спати. Його розбудила господарка: «Де Юра?». «Дівчат пішов проводжати,» - відповів Слава.
Жінка вийшла у двір і, побачивши тіло свого сина, почала кричати. Злякавшись покарання, гість схопив ще один ніж і наніс матері свого друга п'ять ножових поранень. Одне з них прийшлося прямо в серце, це і стало причиною смерті. У цей час чоловік Вікторії і її молодший син спали, старшого вдома не було - він ночував у бабусі. Слава знову увійшов у будинок, налив ще чаю, випив склянку, потім вигадав свій варіант всього, що відбулося і пішов розповісти про це своїм родичам. Вони і подзвонили одразу в міліцію.
На сьогоднішній день молодий нелюд перебуває під вартою. Про вчинене не шкодує. Проти нього порушено кримінальну справу. Хлопцеві може загрожувати довічне позбавлення волі. Йому залишається лише молитися, щоб Юра був живий.

Юлія Сінчак
ВЗГ ГУМВС України в Київській області





До Дня Незалежності правоохоронці Київщини отримали заслужені нагороди

25.08.2009

Напередодні, в приміщенні Київського обласного міліцейського главку, відбулися урочистості з нагоди відзначення 18-ї річниці Дня незалежності України.
На сучасному етапі історії суверенної держави міліція України є одним із тих органів влади, на кого покладено захист конституційних прав і свобод громадян. Саме до органів внутрішніх справ у першу чергу звертаються люди, що зіткнулися із правопорушеннями чи злочинами, а іноді – із беззаконням та свавіллям деяких чиновників. Обов’язок міліціонера – захистити законні права громадян і відновити справедливість.
За традицією хвилиною мовчання у святковому залі вшанували пам'ять працівників міліції, які загинули під час виконання службових обов’язків.
Найкращою оцінкою професійності міліціонера може бути лише вдячність людей за його роботу, тому у переддень святкування Дня Незалежності України треба бути впевненими, що працівники міліції Київщини й надалі зможуть високо нести почесне звання правоохоронця, захищати мир і спокій на вулицях міст і сіл столичного регіону та стояти на заваді будь-яким злочинним проявам.
До цього дня керівництво МВС, головного управління, а також представники київської обласної держадміністрації та облради вручили достойним правоохоронцям почесні звання та нагороди.
Від щирого серця зі святом Незалежності привітав колег та гостей начальник головного управління генерал-лейтенант міліції Віталій Яловенко і побажав усім здоров’я, щастя, щедрої долі, сили і наснаги в усіх справах і щоб мрія у краще майбутнє окриляла на нові звершення в ім’я соборної незалежної демократичної процвітаючої України.
Святкову атмосферу продовжив концерт за участі оркестру головного управління та народних співаків.

Юлія Сінчак
ВЗГ ГУМВС України в Київській області





На Київщині День Національного Прапора відзначено міліцейським маршем

25.08.2009

Напередодні Дня Незалежності всі громадяни України відзначають День Національного Прапора України. Відомо, що у серпні 2004 року президент Леонід Кучма підписав указ про встановлення Дня державного прапора України, який святкуватиметься щорічно 23 серпня.
5-ту річницю цієї знаменної події біля Київської обласної державної адміністрації відзначили представники КОДА, облради, київського обласного міліцейського главку та громадськості.
За словами керівництва, Український національний прапор має здатність кликати не тільки на урочисті мітинги і свята, а й на боротьбу за свободу і честь нації. Це наш історичний дух, наша совість і символ нашої незламності. Це вічно жива пам’ять і вічна мрія нашого народу. Під його знаменом ми йшли до проголошення самостійної Української держави, а сьогодні розбудовуємо демократичне суспільство. Під цим прапором український народ на весь світ засвідчив своє прагнення до свободи, незалежності, гідного життя у єдиній сім’ї європейських народів.
Під звуки Національного Гімну України о 9-й годині ранку голова облради Володимир Майбоженко та виконуючий обов’язки голови КОДА Віктор Вакараш підняли державний жовто-блакитний прапор. Святковим маршем разом із оркестром Головного управління МВС України в Київській області пройшли співробітники міліції. Подібні заходи відбулися в кожному з районів Київщини.

Юлія Сінчак
ВЗГ ГУМВС України в Київській області





Тези виступу Міністра внутрішніх справ України Ю.В. Луценка на нараді за участю Президента України В.А. Ющенка 21 серпня 2009 року

25.08.2009

Діючи в умовах сьогодення, реалії якого тісно пов’язані з економічною кризою і становлять один із найнебезпечніших чинників, що впливають на стан правопорядку, органи внутрішніх справ в тісній взаємодії з органами прокуратури та іншими правоохоронними структурами сконцентрували основні зусилля на активізації протидії злочинним проявам, забезпеченні громадського порядку і безпеки громадян. Реалізація комплексу організаційних і практичних заходів на пріоритетних напрямках нашої діяльності дозволила зберегти контроль за кримінальною ситуацією в державі, не дати злочинним елементам значно ускладнити її.

Ключове питання – об’єктивність статистики та повнота реєстрації заяв про злочини.

З метою недопущення маніпулювання статистичними показниками та штучного покращання стану справ Міністерство внутрішніх справ спільно з органами прокуратури вживає жорстких заходів щодо зміцнення обліково-реєстраційної дисципліни, забезпечення належного реагування на заяви і повідомлення про злочини.
Слід зазначити, що за останні півтора десятиріччя навантаження на працівників міліції по кількості розглянутих заяв і повідомлень про злочини зросло майже в 4 рази. Крім того, ріст крадіжок, зумовлений внесенням відомих законодавчих змін у визначення мінімального розміру для кваліфікації складу цього виду злочинів, призвів майже до 2-кратного росту навантаження на дізнання і слідство. Однак, це не є підставою для виправдання недоліків та прямих порушень закону при прийняті процесуальних рішень.
Спільно з органами прокуратури протягом семи місяців цього року виявлено 12,7 тис. порушень обліково-реєстраційної дисципліни (безпосередньо органами внутрішніх справ виявлено 5,8 тис.), у тому числі майже 1,3 тис. фактів прямого укриття злочинів.
За ініціативою ОВС прокурорами скасовано майже 8,8 тис. постанов про відмову в порушенні кримінальної справи, що на 19,6 % більше ніж за такий же період минулого року (у той же час прокурорами скасовано 50,8 тис. постанов (+ 13 %).
За ці порушення до дисциплінарної відповідальності притягнуто 2,7 тис. працівників міліції, серед яких 64 начальника міськрайлінорганів та 95 їх заступників.
МВС і надалі буде посилювати принциповість і жорсткість в цих питаннях і працювати над їх вирішенням спільно з органами прокуратури.
На сьогодні завдання: повна реєстрація всіх подій і відповідним чином збільшення кількості затриманих злочинців.

Напрям перший: злочини проти особи та майна.

Вдалося не допустити збільшення загальної злочинності, злочинів проти життя і здоров’я особи. Скоротилася кількість зареєстрованих умисних убивств, тілесних ушкоджень, у тому числі тих, що спричинили смерть потерпілого, ДТП з смертельними наслідками.
Під посиленим контролем здійснюються заходи щодо охорони громадського порядку. Збільшено на 40 % кількість патрулів на вулицях міст, що сприяло деякому зменшенню злочинності в громадських місцях, в тому числі умисних убивств, тілесних ушкоджень та інших правопорушень.
Проте надалі потрібно значно активізувати і покращити діяльність міліції з протидії грабежам, розбоям і крадіжкам. Активність скоєння цих злочинів відмічається у 19 регіонах. Їх зростання (відповідно 5,7%, 10,1%, 13 %) спричиняється як кризовими явищами, в першу чергу безробіттям, так і змінами в чинному законодавстві стосовно посилення відповідальності за крадіжки.
Наприклад, в Чернігівській області в поточному році зареєстровано майже півтори тисячі крадіжок проти 858 в минулому році, в тому числі з квартир 275 проти 186.
У Києві в цьому році зареєстровано понад сім тис. крадіжок, що на 41 % більше, в тому числі майже дві тисячі з квартир (+14 %).
Необхідно також першочергово звернути увагу і на розшук осіб, які переховуються від слідства, дізнання та суду. Їх на сьогоднішній день налічується понад 19,1 тис., розшукано цього року 9,9 тис., що свідчить про суттєві недоліки в проведенні розшукових заходів. Це питання буде предметом розгляду на найближчій колегії Міністерства

Другий напрям – економічна злочинність.

Незважаючи на економічну скруту в державі, у бюджетній сфері не зменшується кількість бажаючих паразитувати за рахунок бюджетних коштів та суспільства. Тому МВС і його органами на системній основі ведеться робота щодо оперативного супроводження бюджетних видатків, контролю за їх цільовим використанням, викриття та припинення злочинних схем у цій сфері.
Протягом цього року викрито 6,3 тис. злочинів, пов’язаних з бюджетними коштами (в 2008 р. - 5,1 тис /+23 %/, на загальну суму більше двох мільярдів гривень + 14 % (в 2008 р. – 828 млн. грн.). В умовах кризи і зубожіння людей це ніщо інше як мародерство! І ми повинні вжити всіх можливих спільних правоохоронних заходів, щоб припинити розкрадання держави. Для цього МВС спільно з органами прокуратури, ГоловКРУ, Держказначейства, податкової адміністрації, Антимонопольним комітетом і Рахункової палати України опрацьовані і впроваджуються відповідні форми і методи взаємодії боротьби зі злочинністю у бюджетній сфері. Як позитив варто сказати, що більше половини справ уже в суді (+35 %).

Приклади

В поточному році в Херсонській області закінчено провадження по 528 злочинах економічної спрямованості ( ріст 46.3 %, по державі – зменшення на 4.7 %) , з яких 519 (98.3 %) надіслано до суду, що в 1.5 рази більше 2008 р. (По направлених в суд злочинах цієї категорії динаміка складає + 51,3 %).
На Івано-Франківщині порушено 25 кримінальних справ за незаконне використання бюджетних коштів, кожна з яких на суму понад 1 млн. грн, з них 5 – вже направлено до суду. Викрито 58 злочинів при використанні коштів, виділених на подолання наслідків стихії, по яких порушено 35 кримінальних справ, у тому числі 1 - із збитками понад 1 млн грн., та 13 - із збитками понад 100 тис. грн. До суду направлено 11 таких справ, з них – 3 із збитками понад 100 тис. грн.
До речі, у сфері дорожнього господарства вже задокументовано кілька десятків злочинів і порушені кримінальні справи стосовно посадовців Служби автомобільних доріг, а також регіональних керівників цих підрозділів у Запорізькій, Вінницькій, Київській, Сумській, Волинській, Донецькій, Чернівецькій, Херсонській, Луганській, Закарпатській та Тернопільській областях, з мільйонними збитками кожна.

Третє – службові злочини, хабарництво.

Протягом цього року до органів прокуратури передано матеріали, за якими порушені кримінальні справи по 13,6 тис. злочинах у сфері службової діяльності. До кримінальної відповідальності притягується 5,7 тис. посадовців, серед яких 2,1 тис. – керівників суб’єктів господарювання, понад 1,2 тис. – органів влади, управління і місцевого самоврядування, 700 –контролюючих органів. Загальна сума збитків – понад 4 млрд. грн
Серед них службці Державного комітету ветеринарної медицини, Вінницької, Донецької, Житомирської, Луганської, Одеської і Чернівецької ОДА, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій, майже сім десятків посадовців районних державних адміністрацій в Вінницькій, Київській, Волинській, Дніпропетровській, Донецькій, Житомирській, Закарпатській, Івано-Франківській, Львівській, Одеській, Полтавській, Сумській, Тернопільській, Хмельницькій, Чернігівській, Чернівецькій областях, АР Крим та м. Києві та ряд інших посадовців.
Підрозділами органів внутрішніх справ виявлено 2 232 факти хабарництва, матеріали за якими передані до органів прокуратури, котрі порушили кримінальні справи.
У хабарництві викрито 1163 особи, серед яких 296 службовців органів влади та управління, 291 посадовець контролюючих органів, у тому числі 20 службовців Держмитслужби, 51 податківець та 14 суддів. Задокументовано отримання хабарів на загальну суму 74,7 млн. грн., при цьому середня сума одного хабара уже перевищила 60 тис. грн.
У плідній співпраці організовано протидію корупції у судах. Цього року тут викрито 85 злочинів, до вчинення яких причетні 26 суддів. За цими фактами органами прокуратури порушені кримінальні справи.
Розглядаючи питання хабарництва не можна не звернути увагу на хибну ліберальну судову практику у цих справах. Реальну міру покарання у вигляді позбавлення волі поки що отримують тільки працівники міліції та інших правоохоронних органів. Всі інші хабарники відбуваються легким переляком, що стимулює і надалі отримання ними та їм подібним хабарів, а результати боротьби з хабарництвом фактично не досягають необхідного для суспільства і держави ефекту.

Четверте – протидія наркозлочинності.

У сфері протидії незаконному обігу наркотичних засобів Міністерство внутрішніх справ відмовилось від практики боротьби з наркозлочинами шляхом викриття якнайбільшої кількості зберігачів та споживачів наркотиків. Основними напрямками цієї роботи є ліквідація міжнародних каналів надходження наркотиків в Україну, організованих злочинних наркоугруповань, викриття та арешт збувачів наркотиків, виявлення та конфіскація коштів і майна, отриманих від незаконних операцій з наркотиками, позбавлення наркоділків фінансово-економічної бази їх злочинної діяльності.
Завдяки таким заходам протягом семи місяців цього року ліквідовано 214 (+22 %) міжнародних каналів переміщення наркотиків через державний кордон України, знешкоджено 31 ОЗГ (+ 40 %), що мали 119 членів і якими скоєно 490 тяжких та особливо тяжких злочинів, виявлено 11,2 тис. фактів збуту наркотиків та заарештовано майже 2,4 тис. їх збувачів (+ 24 %).
Усього в наркозлочинців вилучено та накладено арешт на майно і кошти на суму 64 млн. грн., що майже в шість разів більше ніж за весь минулий рік.
З незаконного обігу вилучено 5,4 млн. доз (4,9 т) наркотичних засобів і психотропних речовин, 746,5 тис. доз лікарських засобів, що містять прекурсори, 749 тис. доз сильнодіючих і отруйних лікарських засобів. На нелегальних посівах знищено 317 т рослин маку і 95 т коноплі. Загальна вартість усього вилученого за цінами чорного ринку складає 376,2 млн. гривень.
Однак результати боротьби з цим злом були б більш ефективні, якби суди принципово оцінювали суспільну небезпеку наркобізнесу і, виходячи з цього, приймали рішення щодо обрання запобіжного заходу та міри покарання відносно активних учасників.
Але на даний час судами береться під варту лише кожний другий викритий активний наркоділок. У Закарпатській, Львівській, Тернопільській, Рівненській областях понад 70 % наркоділків після їх викриття залишаються на волі. Така практика викликає, м’яко кажучи, подив у суспільстві, обурення правоохоронних органів та аплодисменти у злочинному наркосередовищі.
Маємо певні претензії до Мінздраву. Його реагування на приписи органів внутрішніх справ щодо порушень на об’єктах легального обігу підконтрольних речовин, м’яко кажучи, бажає бути кращим. Цього року за 254 такими приписами вилучено лише вісім ліцензій.

П’яте – порядок на дорогах.

У цій сфері завдяки реалізації заходів, передбаченими відповідними Указами Президента України та іншими законодавчими актами упродовж семи місяців нинішнього року порівняно з аналогічним періодом минулого кількість автопригод з потерпілими, в тому числі загиблих осіб зменшилася більш ніж на третину.
Фактично в цьому році на автошляхах держави вдалося зберегти життя понад 1800 людей та попередити травмування 10.8 тис. учасників дорожнього руху.
На виконання нових вимог законодавства у сфері безпеки дорожнього руху виявлено більше 4 млн. порушень Правил дорожнього руху, з яких 3,1 млн. такі, що безпосередньо впливають на стан аварійності. При цьому накладено штрафів на загальну суму майже 900 млн. грн., сплачено понад 500 млн. грн.
Водночас, на цьому напрямку діяльності тривожним є те, що судами за складеними адміністративними матеріалами за керування автотранспортом у нетверезому стані лише кожен сьомий правопорушник позбавляється права керування транспортними засобами. Як наслідок, кількість виявлених п’яних за кермом невпинно зростає і досягла 1500 осіб в день.

Останнє – чистота рядів МВС.

Колегією Міністерства багато уваги приділяється кадровому забезпеченню органів внутрішніх справ, зміцненню законності й дисципліни серед особового складу, удосконаленню підготовки фахівців для підрозділів органів внутрішніх справ. Адже ефективне виконання завдань у боротьбі зі злочинністю та охороні громадського порядку й безпеки можливе лише за наявності професійного й морально стійкого кадрового потенціалу.
З метою попередження корупційних проявів та інших порушень законності серед особового складу проведено понад 6,3 тис. оперативно-профілактичних заходів з перевірки організації службової діяльності органів і підрозділів внутрішніх справ.
За встановленими порушеннями і недоліками проведено майже півтори тисячі службових розслідувань, за результатами яких до дисциплінарної відповідальності притягнуто 3888 (2008 рік – 3559) працівників, з них 371 (320) з органів внутрішніх справ звільнено.
Як результат, за 7 місяців цього року спостерігається тенденція до зменшення кількості надзвичайних подій (– 15 %) та корупційних проявів (– 38 %) серед працівників міліції.
Працівниками центрального апарату Міністерства опрацьовано понад 6,4 тис. звернень громадян про неправомірні дії працівників міліції.
На закінчення хотів би зазначити, що подальша плідна співпраця органів внутрішніх справ, прокуратури та інших правоохоронних структур, конструктивна позиція керівництва цих відомств буде сприяти розв’язанню нагальних правоохоронних завдань. Хочу побажати всім нам успіхів у цьому.


Повернутись на головну
Замовити VPS-хостинг
Зареєструвати домен / register domain ua
Free FTP for IP-camera