на головну

Науково-дослідний експертно-криміналістичний центр при ГУМВС України в Київській області має можливості для проведення наступних експертних досліджень далі >>>




На Київщині вітчим-тиран застрелив коханця 19-річної доньки

08.04.2010

Надзвичайна подія трапилася днями у місті Переяслав-Хмельницький, що на Київщині. До цього часу місцеві жителі не можуть оговтатися від холоднокровного вбивства їх земляка, Олександра А. (42 роки), яке нахабно вчинив уродженець Житомирської області Василь Ч. (53 роки).
Зранку до міліцейського відділку зателефонувала Надія. Не в змозі стримати сліз, старенька повідомила, що до їхнього будинку щойно увірвався чоловік, котрий жорстоко застрелив її сина. А згодом до правоохоронців завітала 19-річна Тетяна з матір’ю і дала свідчення проти свого вітчима, розповівши, що саме він вчинив злодіяння.
Люди у формі зволікати не стали. Вони одразу ж виїхали на місце події і почали розшук Василя. Тож, вже через дві години руки чоловіка опинилися у кайданках. Вже пізніше міліціонерам вдалося з’ясувати мотиви скоєного…
Те, що Василь не потрапляв раніше у поле зору правоохоронців – майже випадковість. Жорстокий і неймовірно грубий чоловік за 11 років спільного життя став справжнім тираном для 43-річної Наталії та її доньки Тетяни. Синці й шрами на жіночих обличчях були звичним додатком до сімейного затишку. Втім, жінка кохала Василя, тож мужньо терпіла насильство. А ось дівчина не збиралася миритися з тим, що майже чужа людина регулярно підіймає на неї руку. Відтак, коли прийшов час вступу до вузу, Таня обрала Переяслав-Хмельницький – аби подалі від дому.
На першому ж курсі дівчина зарекомендувала себе, як добросовісна й талановита студентка. А, повертаючись з занять, вона кожного дня бачила привітного Олександра. Різниця у віці не стала завадою – невдовзі пара почала жити разом. Тетяна нестримно раділа таким відносинам – нарешті вона знайшла своє щастя.
Аж ось на пасхальні свята до міста завітала Наталія. Жінка вмовляла доньку приїхати погостювати додому. Тетяна ж не палала бажанням покинути коханого й зустрітися з вітчимом-тираном. Втім, мати не хотіла миритися з такою позицією. Вона зателефонувала Василю з проханням допомогти їй у переконанні.
Тієї ж ночі чоловік сів на потяг, завідомо прихопивши з собою мисливську рушницю. Вже о десятій ранку він увірвався до помешкання Олександра. Зловмисник вдарив чоловіка прикладом, а коли той зігнувся від болю, пустив йому кулю у спину. Не пошкодував нелюд навіть старенької матері - тій також дісталося немало стусанів. На жаль, жінка оговталася лише тоді, коли її син востаннє видихнув повітря…
Василь же відправив Таню з дружиною до місцевого відділку, а сам спокійно поїхав у бік Київського ж/д вокзалу. Там його і затримали працівники міліції.
Наразі проти Василя порушено кримінальну справу за статтею 115 (Умисне вбивство). Йому загрожує до п’ятнадцяти років позбавлення волі. Втім, навіть опинившись за ґратами, нелюд не шкодує про те, що позбавив життя одну людину, а особистого щастя – іншу. Він з гордістю розповідає деталі вбивства, почуваючи себе справжнім мужчиною….

Любов Задорожна
ВЗГ ГУМВС України в Київській області





На Київщині тесть вбив зятя сокирою та прикопав його тіло на подвір’ї

08.04.2010

В Кагарлицькому районі, що на Київщині, тесть вбив та закопав у себе на подвір’ї тіло 31-річного зятя. Нічого не підозрюючи дружина потерпілого прийшла до міліції із заявою про зникнення чоловіка та батька її дітей.
Про конфлікт в сім’ї раніше засудженого за крадіжки 52-річного Володимира правоохоронцям розповіли сусіди. Мовляв, того дня по обіді в дворі чули лайку та крики. Як з’ясувалося, сварка виникла «під чарку». Як завжди слово за слово, образа за образою, а результат - п’яна бійка. Тесть церемонитися не став. На очах у свого сина та дружини – тещі покійного – вдарив свого зятя обухом сокири по голові. Від отриманого ушкодження чоловік помер на місті.
Коли ж «підпите» сімейство зрозуміло, що зятя вже немає серед живих, було вирішено приховати сліди скоєного та закопати тіло померлого. Далеко нести не стали. За будинком тесть вирив яму і поховав родича. Дружині й синові наказав нікому нічого не розповідати, а особливо доньці, бо «таке діло поганим пахне».
Теща не витримала на першому ж допиті в міліції. Наразі Володимира затримали. Проти нього порушено кримінальну справу за статтею 115 Кримінального кодексу «Умисне вбивство». За вбивство зятя чоловікові загрожує до п’ятнадцяти років позбавлення волі.

Юлія Сінчак
ВЗГ ГУМВС України в Київській області





За краєзнавчий музей на Київщині, телевізор та болгарку – 12 кримінальних справ та шість років в’язниці

06.04.2010

В Миронівському районі працівники міліції затримали трьох молодиків, проти яких порушено 12 (!) кримінальних справ за фактами крадіжок з гаражів, магазинів, ларьків, пошти, школи і навіть краєзнавчого музею.
Як з’ясувалося, ватажком та організатором кримінальної групи, яка діяла на території району протягом останніх 6-7 місяців, був 19-річний Андрій, раніше засуджений за грабіж. Допомагали йому ще двоє – сусід-десятикласник та 26-річний товариш на власному автомобілі «ВАЗ-2110». Саме на цьому авто хлопці й направлялися у пошуках легких грошей.
Способи проникнення до приміщень були різними: десь просто розбивали скло, десь підбирали ключі, в деяких випадках використовували лом, щоб відігнути віконну решітку. Проте в жодному разі зловмисники не залишили слідів – «працювали» в рукавичках. Та і з свідками злочинів теж не склалося – промишляли молодики після третьої години ночі.
Звичайно, що метою кожної крадіжки були гроші, на які вони дозволяли собі непогано відпочити. Проте хлопці не цуралися нічого: ні запасного колеса та електроінструментів з гаража, ні особистих речей працівника пошти, де вони викрали кілька посилок з книжками. Найбільш «поталанило» їм в магазині мобільних телефонів, звідки підозрювані винесли чимало карток поповнення рахунку та фотоапарат, непогана виручка на них чекала також в продовольчих магазинах та ларьках. З місцевої школи раптово зник телевізор. Одного разу вони навіть намагалися зламати банкомат, проте спроба не вдалася. Ну а остання крадіжка з краєзнавчого музею просто вражає. Серед зниклих речей – форма десантника аеромобільних військ, німецька каска, військові нагороди та фляга часів Великої Вітчизняної війни, муляж револьвера і альбоми з монетами.
Наразі двоє затримані та знаходяться під вартою, неповнолітній школяр – на підписці про невиїзд. Хлопцям загрожує від трьох до шести років позбавлення волі.
Цікаво, що на допиті пояснювати свої дії якоюсь особливою безвихіддю ніхто й не збирався, просто вчора комусь був потрібен телевізор, сьогодні гроші, а завтра… колекція музейних монет та медалей, бо найстарший затриманий просто вже давно їх колекціонує. Ось така кримінальна простота.

Юлія Сінчак
ВЗГ ГУМВС України в Київській області





На Київщині до Великодня священики з міліцією готуються разом

01.04.2010

Наближається свято Великодня. На Київщині, щоб не зіпсувати цей світлий день усілякими неприємностями, пов’язаними з порушенням громадського спокою, міліція разом із священнослужителями ретельно готуються до святкування та приходу великої кількості людей у храм для освячення пасхального куліча.
Загалом у Київській області налічується понад 660 церков різних конфесій. Цього року на Великдень храми відвідають близько 600 тисяч прихожан. Під час проведення богослужінь на посиленому варіанті несення служби охорону громадського порядку будуть забезпечувати більше півтори тисячі працівників міліції, в тому чисті батальйону «Беркут» та внутрішніх військ.
Як виявляється, напередодні святкування дільничні інспектори міліції в обов’язковому порядку перевіряють храми на предмет технічного укріплення і навіть складають акти про виявлені недоліки, які представники церкви мають усунути в найкоротший термін. Разом із священнослужителями та громадськими помічниками правоохоронці проводять інструктажі та з’ясовують плани дій на випадок надзвичайної події. Також визначаються місця паркування машин та перекриття автошляхів і вулиць, що знаходяться неподалік церков. Рухом автомобілів у Великодню ніч зазвичай керують працівники ДАЇ.
За словами старшого дільничного інспектора Києво-Святошинського райвідділу міліції Петра Савчука, останні п’ять років в селі Білогородка, де він територіально закріплений, значних порушень на Великдень не було. Міліціонер зазначає, що стало набагато більше віруючих людей, які самі ладні осоромити будь-кого, хто прийшов до святого храму в нетверезому стані чи поводить себе нечемно. Така активна громадська позиція досить часто допомагає приструнити правопорушника навіть без втручання в конфлікт працівників міліції.

Юлія Сінчак
ВЗГ ГУМВС України в Київській області





На Київщині, щоб захистити своє життя від підприємця, працівникам ДАЇ довелося стріляти з ПМ

30.03.2010

В місті Біла Церква, що на Київщині, двом працівникам взводу ДПС ВДАІ довелося застосувати табельну вогнепальну зброю, щоб захистити своє життя від місцевого підприємця.
Під час нічного патрулювання на вимогу правоохоронця зупинитися водій автомобіля «Тойота-Ленд-Краузер» продовжував рух. Спинився він лише метрів за двісті після нетривалого переслідування міліціонерами. Як з’ясувалося, за кермом знаходився 22-річний водій в нетверезому стані. На прохання співробітника ДАЇ передати документи для перевірки, хлопець відповів, що за кілька хвилин справжній власник автомобіля їх привезе.
Через деякий час на місце дійсно прибув господар «Тойоти» - місцевий підприємець. Погрожуючи співробітникам міліції неприємностями по службі, він почав вимагати відпустити водія на автомобілі. Коли ж побачив, що міліціонери складають протокол на його п’яного товариша, власник несподівано сів за кермо джипа та двічі в’їхав в патрульну машину. «Тойота» пошкодила бампер та задню ліву дверку міліцейського автомобіля. Проте на цьому господар «Ленд-Краузера» не зупинився і спрямував рух машини на одного з прапорщиків міліції. Намагаючись зупинити автомобіль, міліціонери застосували закріплені за ними табельні пістолети Макарова.
З пробитим колесом водій «Тойоти» зник з місця пригоди.
Наразі всі особи даної події встановлені, автомобіль порушника вилучено та направлено на експертизу. Матеріали по справі знаходяться в прокуратурі міста Біла Церква. В ході ретельних перевірок буде вирішено питання про притягнення зловмисника до відповідальності.
До речі, під час недавнього відпрацювання міста Біла Церква та Білоцерківського району протягом двох діб працівники міліції виявили більше 190 порушень правил дорожнього руху, з них 51 випадок керування транспортом у нетверезому стані.

Юлія Сінчак
ВЗГ ГУМВС України в Київській області





НА ТРАСАХ КИЇВЩИНИ ПРОМИШЛЯЛИ ГРАБІЖНИКИ-«ТАКСИСТИ»

30.03.2010

На що лишень не йдуть зловмисники, аби якнайшвидше заволодіти чужим майном. Тут, звісно, в оригінальності їм не відмовиш. Хтось ламає бетонні стіни, хтось гіпнотизує… А ось Віктор (26 років) та Дмитро (27 років) вирішили… таксувати.
Здавалося б, такий спосіб заробітку – недостатня причина, щоб потрапити в поле зору міліції. Втім, хлопці не обмежувалися грішми, чесно отриманими від вдячних попутчиків.
Пускаючи наївних громадян до свого авто, хлопці від’їжджали на безлюдну місцевість і під погрозою застосування насильства забирали всі цінності. Потім зловмисники висаджували нещасних без копійки в кишені, бризкали в очі сльозоточивим газом (аби номери не запам’ятали) й суворо попереджали не звертатися до правоохоронних органів. Мовляв, собі ж гірше зробите.
Втім, одна з жительок Макарівського району виявилася сміливішою за решту потерпілих і одразу ж після події зателефонувала до місцевого відділу міліції. А згодом виявилося, що з аналогічними скаргами зверталися й три мешканки Васильківського району.
Тож, встановивши особи зловмисників, правоохоронці взялися за пошуки. Вже невдовзі злочинна парочка опинилася за ґратами. Тут і з’ясувалося, що в такий спосіб хлопці почали «заробляти» ще восени. Каталися вони, як по області, так і у столиці Жертвами ж, як правило, ставали молоді жінки – їх і пограбувати легше, і налякати неважко.
Окрім чотирьох уже відомих випадків міліція підозрює ще близько 11-ти пограбувань. Тож, активно займається пошуками потерпілих, які, можливо, побоялися звертатися до міліції.
Проти спритників порушена кримінальна справа за статтею 186-2 (Грабіж). Тепер їм загрожує до шести років позбавлення волі.

Любов Задорожна
ВЗГ ГУМВС України в Київській області





На Київщині чоловік вбив хрещеного батька

26.03.2010

В Переяслав-Хмельницкому районі Київської області в одній з лікарень від забиття грудної клітини, перелому ребер, закритої травми живота та струсу головного мозку помер 60-річний чоловік. До медичного закладу потерпілого привезли його родичі. Як згодом з’ясувалося, один з них – Олексій - став головним підозрюваним у скоєному злочині.
34-річний неодружений любитель оковитої раніше ніколи не потрапляв до рук правоохоронців, проте цього разу горілка мала свої гіркі наслідки. На вечерю до Олексія завітав хрещений батько, який відмовлятися від оковитої теж не мав звички. Посиділи-випили, а коли прийшов час іти додому, пенсіонер забажав продовження. На прохання хазяїна покинути будинок, хрещений кинув гостреньким слівцем. Це, звичайно, Олексію не сподобалось. Отямився він лише тоді, коли від отриманих ударів руками і ногами чоловік, який багато років тому занурював в хрестильницю маленького Льошика, вже почав хрипіти.
Чоловік негайно зателефонував сестрі, яка і допомогла транспортувати потерпілого в лікарню. Свою провину затриманий не заперечує. Проти нього правоохоронці порушили кримінальну справу за умисне нанесення тяжких тілесних ушкоджень. Чоловікові загрожує позбавлення волі на строк від семи до десяти років.

Юлія Сінчак
ВЗГ ГУМВС України в Київській області





На Київщині психічнохворого збоченця затримали за відбитками пальців

26.03.2010

Рівно 130 років минулого з того часу, коли в англійському журналі «Природа» опублікували слова відомого шотландського лікаря Генрі Фолдса: «Загальний тип пальцевого візерунку не змінюється протягом всього життя. Це означає, що саме пальці слугуватимуть для ідентифікації краще, аніж фотографія».
На Київщині кожні два-три дні міліція розкриває злочин виключно за відбитками пальців. Лише з початку цього року з допомогою дактилоскопічної експертизи зафіксовано 40 таких розкриттів. В основному, це крадіжки, шахрайства, встановлення осіб невпізнаних трупів, тілесні ушкодження, підпали.
Наприклад, за відбитками пальців правоохоронцям вдалося затримати 38-річного чоловіка, який вже близько двох років залякував жінок у Вишгородському районі. У вечірній час його могли зустріти на вулиці без одежі, затриманий, погрожуючи фізичною розправою, також міг роздягнути перехожу. На його рахунку численні побиття представниць слабкої статі і навіть зґвалтування. Свою дивну пристрасть до дівчат він виявляв ще одним особливим способом - в занедбаному будинку, де мешкав чоловік, всі стіни були обклеєні постерами з оголеними жінками. Затриманий уродженець Обухівського району, що також на Київщині, виявився психічнохворим і наразі знаходиться на примусовому лікуванні.
В січні цього року експерти-дактилоскопісти розкрили таємницю загадкового підпалу будинку в місті Березань, який трапився прямо в канун нового року. Того разу ніхто з мешканців не постраждав. Винуватцем виявився неповнолітній Ярослав, який вже неодноразово потрапляв в поле зору міліції у справах дітей. Його причетність до скоєння цього злочину була доведена за допомогою дактилоскопічної експертизи.

Юлія Сінчак
ВЗГ ГУМВС України в Київській області





«ГВИНТ» ЯК СПОСІБ ПІДЖИВЛЕННЯ МОЗКУ

26.03.2010

Нещодавно працівники відділу боротьби з незаконним обігом наркотиків затримали в Обухівському районі 40-річного Юрія. Чоловік влаштував у себе вдома справжню нарколабораторію задля… стимулювання працездатності.
Гостювати в місцях позбавлення волі Юрію доведеться не вперше. Саме там він призвичаївся до виготовлення та вжитку наркотику під сленговою назвою «гвинт» так чоловік втікав від буденності й схожості одного дня на інший.
Втім, навіть на волі світ почав здаватися Юрію нудним та безбарвним. Вихід – улюблений укол. Тож, спритник разом з однодумцями почали скидатися грішми й запровадив… домашню лабораторію з виготовлення своєрідного «допінгу». Прийняв дозу – і на роботу. Й показники кращі, і голова ліпше «варить», гадав собі Юрій.
На щастя, правоохоронці були в курсі щодо пристрасті колишнього засудженого, тож і слідкували за ним пильно. І ось, одного дня іграм із законом прийшов кінець. Міліціонери вилучили всю кустарну техніку й наркотичні речовини, а «хіміку» одягли на руки кайданки.
Тепер Юрій ризикує ще раз опинитися в місцях позбавлення волі. Проти нього порушено кримінальну справу за статтями 311 (Незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення чи пересилання прекурсорів) та 313 (Викрадення, привласнення, вимагання обладнання, призначеного для виготовлення наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів, чи заволодіння ним шляхом шахрайства або зловживання службовим становищем та інші незаконні дії з таким обладнанням). Доведеться чоловікові знову варити «енергетик» за ґратами…

Любов Задорожна
ВЗГ ГУМВС України в Київській області





ЗАВДЯКИ ЛЮДСЬКІЙ ЧУЙНОСТІ МОЛОДИК ВИЖИВ ПІСЛЯ ЗАМАХУ НА ВБИВСТВО

24.03.2010

Жахлива подія сталася днями в місті Обухів, що на Київщині. Там підліток серед білого дня вчинив жорстокий замах на вбивство 25-річного Святослава. Лише завдяки небайдужості перехожих чоловік вижив, отримавши три смертельних (!) поранення.
Усі мешканці міста в один голос розповідають про щире серце та добру душу Святослава – люблячий сім’янин, совісний підприємець і неймовірно хороша людина. Тож, коли молодик, ледь перебираючи ноги, вибрався зі свого магазину комп’ютерної техніки з перерізаним горлом та двома ножовими пораненнями у спині, працівники з сусідніх будівель і перехожі одразу ж кинулися на допомогу. Важко було повірити, що хтось здатен на таку жорстокість по відношенню до чоловіка, в якого не було ворогів.
На щастя, у банку навпроти якраз у цей момент знаходився працівник міліції, котрий одразу ж перейшов до слідчих дій. Втім, коли Святославу протягнули папірець і ручку (адже він і слова не міг сказати), замість того, щоб написати ім’я нелюда, молодик почав виводити.... номер телефону дружини. Навіть висячи на волосинці від смерті хлопець думав лише про сім’ю.
Не дивлячись на труднощі слідства, правоохоронці затримали зловмисника вже за чотири години після події. Ним виявився 17-річний Михайло з сусіднього села. За словами самого хлопця, напад він готував старанно й довго. Магазин був взятий на замітку після того, як підприємець підключив підлітку домашній Інтернет. Згодом юнак чи не кожен день навідувався до торгової точки – вивчав розпорядок роботи, наплив клієнтів й імовірні суми в касі.
Врешті-решт, день і година для скоєння злочину були обрані. Михайло прихопив із дому кухонного ножа й зайшов до магазину з вимогою віддати гроші. Але, на превеликий подив юнака, невисокий та слабкий фізично Святослав почав опиратися. Тоді, недовго думаючи, нелюд вихопив зброю і вчинив спробу вбивства.
Коли ж постраждалий вибрався на вулицю й перехожі кинулися йому на допомогу, Михайло спокійно одягнув капюшона й пішов додому винісши з собою чотири тисячі гривень.
Як не дивно, зловмисник завжди характеризувався “золотим хлопчиком”. Старанний учень, талановитий спортсмен і люблячий син – таким бачили Михайла друзі, вчителі й батьки-пенсіонери. Здавалося б, мало статися щось справді серйозне, щоб юнак пішов на таке. Але ж ні – підліток лише хотів із розмахом відсвяткувати своє повноліття (варто зауважити, що фінансової скрути в сім’ї не було).
День народження Михайло зустрів уже за гратами. Проти нього порушено кримінальну справу за розбій та замах на вбивство, що загрожує до п’ятнадцяти років позбавлення волі.
Навіть зараз юнак не відчуває розкаяння і з небувалим захватом розповідає про “цікаву” пригоду. Правду кажуть, що тиха вода береги рве...

Любов Задорожна
ВЗГ ГУМВС України в Київській області





На Київщині з’явилися вуличні шахрайки, які використовують гіпноз

23.03.2010

В Києво-Святошинському районі, що на Київщині, 16-річна дівчина під впливом гіпнозу винесла з квартири ювелірні вироби та гроші на загальну суму 10 тисяч гривень.
Отямившись, вона змогла розповісти батькам та правоохоронцям лише про те, що ввечері дві жінки, схожі на представниць циганської національності, зупинили її біля будинку.
Зловмисниці в один голос розповідали школярці про те, що на її родину наведено порчу. Щоб її зняти, потрібно винести з квартири ті предмети, які заважатимуть цій процедурі, а саме, гроші, золоті сережки, хрестики, обручки, ланцюжки та інші дорогоцінності. Дитина зробила все за бажанням ошуканок. Можливо ситуацію врятували б батьки, проте, на жаль, нікого з дорослих на той час вдома не було.
«Я наче впала в транс, - розповідає дівчина співробітникам міліції, - майже нічого не пам’ятаю». Надати конкретний опис зовнішності шахрайкам потерпіла так і не змогла.
Наразі особи зловмисниць встановлюються. В найближчий час за фактом шахрайства міліція порушить кримінальну справу.
І на замітку. Щоб уникнути подібних ситуацій, ніколи не зупиняйтесь і не заводьте розмову з підозрілими особами. Не надавайте їм можливості заволодіти вашою увагою, потримати за руку чи дивитися прямо в очі. Обминайте гадалок десятою дорогою і пам’ятайте, що вони не ходять поодинці.

Юлія Сінчак
ВЗГ ГУМВС України в Київській області





КРИМІНАЛЬНА ХРОНІКА КИЇВЩИНИ

22.03.2010

За вихідні дні на Київщині вчинено понад 200 резонансних та надзвичайних подій. З них 11 випадків хуліганства, 51 крадіжка колективного та приватного майна та сім злочинів, пов’язаних із наркотичними речовинами.
Як не прикро, та не минулося і без тяжких злочинів. Так, наприклад, у неділю 35-річна жителька міста Біла Церква з ножем увірвалася до одного з магазинів. Перелякана працівниця віддала жінці 115 гривень та взуття. На щастя, спритницю затримала міліція. Тепер проти зловмисниці порушена кримінальна справа за статтею 187-1. Їй загрожує до семи років позбавлення волі.
Більш гуманний спосіб привласнення магазинного майна обрала 22-річна Наталія. У місті Бровари серед білого дня дівчина намагалася викрасти продукти харчування з місцевого магазину.
Заволодіти чужим майном вирішив і 43-річний Олег, мешканець одного з сіл Вишгородського району. Дочекавшись ночі, чоловік пробрався на земельну ділянку сусіда, аби викрасти в того металеві вироби.
Оригінальністю мислення відзначився 36-річний мешканець Кагарлицького району. Аби викрасти 100 кг мінеральних добрив зі складу місцевого ЗАТ, чоловік спромігся продовбати дірку у бетонній стіні.
Ласим до чужого майна виявився й 40-річний Микита з Володарського району. Сподіваючись на відсутність хазяїна, жителя міста Біла Церква, нахабник проник до його дачного будинку й виніс звідти особисте майно.
Усі зловмисники наразі затримані й готові понести покарання за свої вчинки. Хочеться сподіватися, що відповідальність за скоєне вплине на совість нечистих на руку громадян.


ВЗГ ГУМВС України в Київській області





На Київщині охоронець-бодібілдер викрав протеїнові добавки

19.03.2010

В місті Бровари, що на Київщині, спочатку року правоохоронці зафіксували близько п’ятнадцяти випадків крадіжок харчових продуктів з супермаркетів та магазинів. А скільки таких випадків залишилося непоміченими? Виносять все: хліб, цукор, ковбасу, консерви. Не так давно жінка приховала в пальто крем від зморшок, який поцупила у відділі косметики. Проте останній випадок викрадення харчової протеїнової добавки охоронців торгівельного центру відверто здивував. Крадієм виявився їх 28-річний колега, який працює в столиці на приватній охоронній фірмі та у вільний час займається бодібілдингом.
Нагадаємо, що добавка створена для швидкої реабілітації організму після інтенсивного тренінгу, також вона сприяє нарощуванню м’язової маси, стримує катаболічні процеси, стабілізує імунну систему та підвищує рівень тестостерону в крові. Загалом, річ для бодібілдера незамінна.
Щоб залишитися непоміченим, чоловік вирішив все ж таки заплатити за товар, проте не всю вартість. Він переклеїв штрих-коди та проніс через касу дорогі добавки за ціною дешевих. Різниця між ними в грошовому еквіваленті складала 160 гривень. Крадій-охоронець не врахував тільки одного – відеоспостереження.
Наразі в міському відділі міліції чоловіка зобов’язали про явку, незабаром матеріали будуть передані до суду. За подібні випадки згідно Кримінального кодексу України можна отримати штраф, виправні роботи строком до двох років, або ж позбавлення волі на строк до трьох років.

Юлія Сінчак
ВЗГ ГУМВС України в Київській області





НЕ ВИТРИМАВШИ РЕВНОЩІВ, ЖІНКА НАНЕСЛА 10 УДАРІВ СОКИРОЮ ПО ГОЛОВІ КОХАНОГО

19.03.2010

Нещодавно в Баришівському районі правоохоронці затримали 41-річну Людмилу Б., котра зарубала сокирою власного чоловіка, 50-річного Степана, й звинуватила у скоєному двох невідомих.
Степан та Людмила прожили у шлюбі два роки. Спочатку, як у всіх, любов і сімейне щастя. Та потім закоханий чоловік перетворився на справжнього звіра. Він влаштовував ревниві скандали кожного разу, коли жінка виходила з дому.
На деякий час Степана вгамував новонароджений син – і радощів більше, і дружина через клопоти ні з ким не бачиться. Втім, тепер, коли маленькому Віталію вже півтора, Людмила зажадала поновити свої побачення з подругами та колегами. Вона й забула, яким нестерпним може бути чоловік, коли ревнує.
Аж ось, одного дня Степан влаштував дружині справжню істерику. Він шалено кричав на жінку й обіцяв, що більше ніколи не випустить її з дому. Врешті-решт, не витримавши постійних нарікань, Людмила схопила сокиру й десять разів вдарила нею по голові коханого.
Коли ж жінка усвідомила, що сталося, у неї почалася паніка. Відтак, горе-дружина вирішила зайняти позицію «я не я, і хата не моя». Вона накрила чоловіка простирадлом, повимивала плями на підлозі й викликала міліцію.
Правоохоронцям, які оперативно прибули на місце події, Людмила сказала, що до них увірвалися двоє невідомих і побили Степана. Втім, люди у формі одразу зрозуміли що до чого.
Тепер Людмила знаходиться під арештом. Проти неї порушена кримінальна справа за статтею 115-1 (Умисне вбивство). Жінці загрожує до 15-ти років позбавлення волі. Втім, навряд чи помста ревнивому чоловікові є достатнім приводом, аби відібрати людське життя.

Любов Задорожна
ВЗГ ГУМВС України в Київській області





236 ТИСЯЧ ГРИВЕНЬ ВИНЕСЛИ ЗЛОВМИСНИКИ З ДОМІВОК МЕШКАНЦІВ КИЇВЩИНИ З ПОЧАТКУ ВЕСНИ

18.03.2010

43000 гривень, майже 24000 доларів, 135 євро та 5400 російських рублів було викрадено з осель жителів Київської області лише з початку березня. Якщо ж назвати точну суму у гривнях, виходить не багато не мало... 236 тисяч.
Ні перед чим не зупиняються зловмисники, аби “підзаробити” чужих грошенят. Де шукати здобич, крадії теж знають напевне.
Воно й не дивно. Адже, нажахані кризою громадяни вже не довіряють банківським установам. Боячись втратити свої кошти через фінансову нестабільність, люди обирають більш банальний та перевірений спосіб збереження статків – панчохи, книжки та каструлі.
Здавалося б, що може бути більш захищеним, ніж власна оселя? На жаль, саме така наївність і є ласим шматком для крадіїв. Знаходячи підходящий об’єкт з ознаками матеріального достатку, спритники не зупиняються ні перед чим. Вони ламають вікна й двері, підбирають ключі й проникають до помешкань через балкони й дахи.
В яких саме місцях шукати “скарб” – теж не секрет. Як каже статистика, більшість українців обирають одні й ті самі хованки. Тож, не думайте, що ви єдині й неповторні у своєму виборі.
Аби вберегти свої “фортеці” від зловмисників, не варто зациклюватися на якості дверей та замків – будь-які з них можна зламати, різниця лише в часі. А ось сигналізація – вже більш надійний спосіб. Якщо ж ви не збираєтеся витрачатися на контракт із охоронною фірмою, принаймні скористайтеся папірцем типу “Об’єкт охороняється”. Повірте, швидше за все, крадій не буде випробовувати долю й обере собі іншу ціль.
Ще один спосіб відбити у злочинців бажання “погостювати” саме у вас – завести чотирилапого друга з хорошим голосом. Виникає чимало клопоту? Тоді придбайте собі апарат, що імітує собачий гавкіт – ефект буде не гіршим.
Звісно ж, дурити крадіїв – справа хороша. Втім, ніхто не гарантує, що одного дня якийсь хоробрий спритник не проігнорує загрози й не проникне саме до вас. Тож, аби лишити злочинця з носом, обирайте не панчохи й банки, а, все ж таки, професійні структури. Адже, не дивлячись на всі перестороги, вони є набагато надійнішими за власні “фортеці”.

Любов Задорожна
ВЗГ ГУМВС України в Київській області





На Київщині молодики вбили та підпалили пенсіонерку за кілограм цукру та старий велосипед

16.03.2010

В Макарівському районі, що на Київщині двоє парубків забили до смерті і підпалили у хаті 81-річну пенсіонерку. Здобиччю молодих нелюдів стали три тонометри, старий велосипед та пакет з цукром і цибулею. Грошей, а саме 95 гривень, які знаходилися в будинку, хлопці так і не знайшли. Підозрюваними виявилися 24-річні односельці, які вже були засуджені за крадіжки.
Найстрашніше те, що один із затриманих після сварок зі своїми родичами часто приходив до потерпілої жінки. Вона завжди його запрошувала до столу та ставилася до хлопця як до рідного онука. Проте, того вечора старенька своїм гостям не відчинила - хлопці були добряче напідпитку.
Зачинені двері старої хати зловмисників не зупинили. Вони розбили вікно та без перешкод потрапили всередину. Вимагаючи у пенсіонерки гроші, молодики спочатку душили стареньку, а потім били руками і ногами, поки не стихла. Щоб приховати сліди свого злочину, один із затриманих підпалив ковдру та відкрив кран газу.
На питання, чи жалкує про свій вчинок, хлопець цинічно відповів: «Мені було байдуже, чи жива вона лежить, чи мертва. Я на неї не дивився. А хату підпалив, щоб знищити сліди».
Наразі парубки знаходяться під вартою, проти них порушено кримінальну справу за двома статтями кримінального кодексу – розбій та умисне вбивство. Подальшу долю зловмисників вирішить суд.

Юлія Сінчак
ВЗГ ГУМВС України в Київській області





ПОВІДОМЛЕННЯ

15.03.2010

Сьогодні в приміщенні Головного управління МВС України в Київській області міністр внутрішніх справ Анатолій Могильов представив особовому складу нового керівника - генерал-майора міліції Костянтина Васильовича Сапка. Під час представлення міністр звернув увагу співробітників обласного главку на дотримання обліково-реєстраційної дисципліни, недопущення укриття злочинів, заяв та повідомлень громадян. Особливу увагу Анатолій Могильов звернув на викорінення корупції, а також комерційних відносин за участі працівників міліції. Серед присутніх в залі були голови Київської обласної державної адміністрації та обласної ради, а також голова Київського обласного апеляційного суду та прокурор області.


ВЗГ ГУМВС України в Київській області





ДІЛЬНИЧНИЙ ЗА ПОКЛИКАННЯМ ДУШІ

15.03.2010

Цього чоловіка надзвичайно шанують понад сім тисяч людей, за яких він несе відповідальність. Адже, він один із найсумлінніших і небайдужих до своєї професії правоохоронців. Та, не дивлячись на сувору роботу, він завжди знаходить час для люблячої дружини й 13-річного сина. Цей чоловік – 41-річний майор міліції Юрій Биховець, старший дільничний інспектор Кагарлицького району.

Ще до армії, будучи підлітком, Юрій захоплювався одягом та поведінкою міліціонерів рідного містечка Ржищева. А вже після того, як спробував себе на службі й відчув усі проблеми навколишнього світу, хлопець твердо вирішив стати правоохоронцем.
Тож, іще за часів Радянського Союзу він вступив до Белгородської середньо-спеціальної школи міліції, а по закінченні навчання повернувся на Батьківщину.
Свої перші робочі дні Юрій згадує з посмішкою. 20-річний слідчий сподівався ганятися з пістолетом за злочинцями, затримувати їх і пожинати лаври героя. А тут – ручка, папір і документація. Звісно ж, розчарування…
Втім, і правопорушників, і зброї довго чекати не довелося. Виникло інше питання – що ж з усім цим робити? Коли юнак вперше побачив труп, то був шокований. А коли ще й зі зловмисником довелося спілкуватися – взагалі розгубився.
Тепер Юрій із вдячністю згадує свого наставника, без котрого не зміг би успішно завершити ту, найпершу, справу. Адже, лише дивлячись на старших товаришів і беручи з них приклад можна здобути власні вміння.
Після семи років роботи слідчим у Кагарлику і здобутого досвіду чоловік забажав бути ближчим до людей, яких він знає з дитинства й перейшов на посаду дільничного до рідного Ржищева, де й дослужився до старшого дільничного.
Тепер Юрій вже сам є наставником для молодих товаришів. Він уважно й терпляче пояснює юним міліціонерам про ввічливість і сумлінне виконання службових обов’язків. Адже сам він чудово розуміє, що, втративши довіру населення, дільничний втрачає і професійні навички.
Втім, не дивлячись на те, що з початку 2009-го року Биховець розкрив уже 18 злочинів, він залишається люблячим батьком і чоловіком для своєї сім’ї. «Завжди намагаюся допомагати дружині, адже розумію: сьогодні не дотримаю слова – завтра буде скандал», - сміється Юрій. Сину міліціонер також встигає приділити увагу – і розмовою підтримати, і в теніс поганяти.
Найбільшим же захопленням самого Юрія є риболовля. Кількість улову тут не важлива, головне – подихати свіжим повітрям і подивитися на заспокійливі хвилі Дніпра. Бо ж не секрет, що професія людей у формі є виснажливою не так фізично, як психологічно. Тож, відпочивши на природі й провівши час із улюбленою родиною, Юрій знов і знов готовий захищати мешканців від навколишньої злочинності…

Любов Задорожна
ВЗГ ГУМВС України в Київській області





МІЛІЦІЯ КИЇВЩИНИ ЗАТРИМАЛА НАРКОМАНА,ЯКИЙ ПОГРАБУВАВ АПТЕКУ НА 16 ТИСЯЧ ГРИВЕНЬ

11.03.2010

Днями Білоцерківські правоохоронці затримали у своєму місті чоловіка, який мав при собі опій. Зловмисником виявився неодноразово судимий Петро Л. (27 років), якого Васильківська міліція вже тиждень розшукувала за озброєний грабіж.
Молодик неодноразово відвідував місця позбавлення волі за крадіжки та злочини, пов’язані з наркотиками. Для безробітного чоловіка кримінал був зручним способом здобутку коштів на чергову дозу.
Ось і тепер гроші в юнака закінчилися, а організм потребував “допінгу”. Ціллю для незаконного заробітку Петро обрав давно знайому аптеку. Хлопець не раз купував там медикаменти й добре знав графік роботи закладу.
Тож, ближче до восьмої вечора, перед закриттям, чоловік взявся за справу. Він одягнув саморобну маску, аби не бути впізнаним продавщицею і, вихопивши ножа, увірвався до аптеки. Перелякана працівниця віддала озброєному зловмиснику близько 16000 гривень.
Втім, жінка мала здогади щодо особи розбійника й відразу розповіла правоохоронцям про підозрілого молодика, який не раз навідувався до них. Отримавши прикмети юнака, міліція розпочала розшук.
Петро ж, здобувши велику суму, нарешті купив собі чималу кількість наркотичних засобів і вирішив тікати до міста Біла Церква, де він періодично знімав житло. Там хлопця й затримала міліція.
Наразі зловмисник заарештований. Проти нього порушена кримінальна справа 187-3 (Розбій). Тепер горе-наркоману загрожує до дванадцяти років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Любов Задорожна
ВЗГ ГУМВС України в Київській області





МІСЯЧНИК ДОБРОВІЛЬНОЇ ЗДАЧІ ЗБРОЇ

10.03.2010

В період з 01.03.2010 року по 31.03.2010 року на території Київської області проводиться місячник добровільної здачі зброї. Відповідно до ч.3 ст.263 КК України особа, яка добровільно здала вогнепальну зброю, бойові припаси чи вибухові речовини звільняється від кримінальної відповідальності.
Особи, які добровільно здали незареєстровану мисливську, газову зброю чи пристрої для стрільби гумовими кулями можуть зареєструвати їх на своє їм’я, подавши необхідні документи в дозвільну систему за місцем свого проживання, або по телефону 102.


ВДС УГБ ГУМВС України в Київській області





СВЯТО ПАТРУЛЬНОЇ СЛУЖБИ

09.03.2010

26 лютого 2010 року в актовій залі Броварського міського відділу внутрішніх справ відбулася урочиста нарада присвячена Дню працівників Патрульної служби, який офіційно відзначається 28 лютого.
Під час заходів представники служби отримали грамоти, подяки та цінні подарунки не тільки від керівництва органів внутрішніх справ, а й від представників міської та районної адміністрацій, які також привітали працівників міліції із цією подією.
Робота працівників Патрульної служби досить ризикована та відповідальна. Вони щоразу стикаються з неправомірними діями, насильством та іншими аморальними проявами нашого суспільства. Повинні миттєво орієнтуватися у складних, нестандартних ситуаціях. Від правильного рішення та професійних дій міліціонера патрульної служби залежить не тільки життя й здоров»я пересічних громадян а й його власне. Для цього вони проходять спеціальну підготовку та підтримують свій добрий фізичний стан.
Колектив взводу Патрульної служби Броварської міліції молодий та загартований. Протягом минулого року безпосередньо та за допомогою цього підрозділу „за гарячими слідами” розкрито 96 злочинів. Цього року - вже шість (серед яких затримання зловмисників, які вчиняли напади на громадян, затримання квартирного крадія, двох убивць та 3-х наркоманів).
Серед гучних злочинів минулого року, які були розкриті ПС – затримання викрадачів авто, які викрали 15 автівок на території Броварів та Києва та затримання злочинця, який тривалий час переховувався від слідства за скоєння тяжкого злочину (нанесення тяжких тілесних ушкоджень подружній парі та розкриття двох убивств).
Як зазначив начальник Броварської міліції Олексій Кирильчук, - Патрульна служба – це одна з найважливіших служб правоохоронної структури. Адже саме вони першими прибувають на злочини за викликом. Їх швидке та оперативне реагування на подію – запорука вдалого розкриття та розслідування.
Керівник наголосив, що задоволений роботою своїх підлеглих та зауважив, що більшість полковників та генералів МВС України розпочинали свою кар»єру саме з ПС, де заклали фундамент своєї майбутньої кар»єри.
Серед кращіх працівників Патрульної служби Броварської міліції є прапорщики міліції Ігор Судомора, Олександр Кушнір, Анатолій Ковбасинський, сержант міліції Євген Чуняк та їх командир лейтенант міліції Руслан Отрох.
Треба віддати належне сміливцям, які щодня наражаються на небезпеку і, ризикуючи власним здоров’ям та життям, охороняють спокій наших міст і селищ. Лише за 2009 рік під час виконання службових обов’язків в Україні було поранено 37 працівників Патрульної служби.
Зичимо усім представникам підрозділу Патрульної служби міцного здоров»я, сімейного благополуччя та успіху!

Ксенія Крикунова
ВЗГ ГУМВС України в Київській області





МІЛІЦІОНЕРИ КИЇВЩИНИ ОБРАЛИ НАЙПРЕКРАСНІШУ

05.03.2010

Вчора, напередодні Міжнародного Дня Жіноцтва, у Хотянівському училищі профпідготовки працівників міліції з-поміж 30-ти претенденток правоохоронці Київщини обирали найпрекраснішу, найвинахідливішу та найхазяйновитішу жінку, що має право на титул «Міс Міліція».
Варто зауважити, що вибір був нелегким. Адже, кожній учасниці вдалося здивувати журі своєю вправністю й талантами у шитті, куховарстві, мистецтві перевтілення та власному хоббі. Ось де зазвичай серйозні правоохоронниці розгулялися – співали, танцювали, вишивали, читали вірші й навіть компонували квіткові екібани.
Як зауважив голова журі, помічник міністра внутрішніх справ з дотримання прав людини Михайло Терпеливець, кожна з жінок у погонах продемонструвала свої творчі здібності повною мірою. Навіть до найпростіших завдань конкурстантки підходили з неабиякою винахідливістю й почуттям гумору.
Найбільше ж вельмишановних суддів вразили виконані власноруч кулінарні шедеври. Куштувати тут безперечно було що – починаючи від різноманітних салатів і закінчуючи суші-ролами. Хоча, й переможниця визначилася одразу – нею виявилася Діана Вінярська (місто Біла Церква). Дівчина приготувала торт у формі справжнього райвідділу – з будівлею, машинами й парканчиком.
Звичайно ж, і без демонстрації професійних навичок не обійшлося. Жінкам довелося використовувати елементи рукопашного бою й надягати кайданки на руки умовних зловмисників. А Ірина Коваленко (управління кримінальної міліції), яка врешті-решт і виборола перемогу, показала неабиякі результати у виконанні вправ зі стрільби. Друге місце зайняла Наталія Ужва (Київське училище профпідготовки працівників міліції). Ну а третю основну нагороду за свої вміння отримала Марина Бабич (Іванківський райвідділ).
Втім, дівчата, які не потрапили до трійки найкращих теж залишили «поле бою» не без посмішок на обличчях. Адже, їх відзначили у таких номінаціях, як «Міс Рукодільниця», «Міс Ніжність», «Міс Глядацьких Симпатій» та багато інших.
Врешті-решт, головною метою заходу було не визначення переможниць, а доведення істини, що жінки у міліцейській формі можуть бути не лише суворими бійцями зі злочинністю, але й лагідними матерями й дружинами, які, приходячи додому щовечора, ніжно дарують свою любов найріднішим людям…

Любов Задорожна
ВЗГ ГУМВС України в Київській області





ЗАСТРЕЛИВ НЕЗНАЙОМУ ЖІНКУ,А ВИНОЮ ВСЬОМУ… ПОЛІТИКА

26.02.2010

Справжній переполох стався днями в одному з сіл Обухівського району, що на Київщині. Там 55-річний Григорій, хильнувши зайвого, прямо на вулиці застрелив 38-річну Олену. Як з’ясувалося пізніше, чоловік зберігав цілий арсенал раритетної та «самопальної» зброї…
Працівники й «старожили» місцевого магазину давно звикли до щоденних візитів Григорія – завжди на підпитку й завжди хоче ще… Чоловік не турбувався про заробіток, адже кілька років тому продав земельну ділянку за чималу суму. Тож, тепер увесь вільний час селянин витрачав на горілку й теревені у так званому «супермаркеті». До того ж, кілька таких же «тверезих» відвідувачів завжди раді були підтримати розмову…
Аж ось нещодавно біля звичної «точки» з’явилися новенькі – то був 28-річний Ігор зі своєю подругою Оленою. Молоді люди лишень зав’язали романтичні відносини, а відтак завітали зі столиці на дачу для приємного проведення часу.
Чужинці не надто сподобалися селянину, тож він вирішив задати Ігореві питання на дещо слизьку тему – про політику. Коли ж парубок відповів, що вболіває за сили, відмінні від симпатій Григорія, чоловік кинувся в бій.
Вибігши на вулицю, він з кулаками налетів на хлопця, а відчувши перевагу молодості, схопився за пістолет. На жаль, у цей момент до чоловіків кинулася Олена, аби закрити коханого собою. Тож, і кулю спіймала саме вона…
За словами самого зловмисника, він погано пам’ятає, що було далі – хтось відібрав пістолет, відтіснив у бік… Хтось викликав міліцію і «швидку»… П’яний чоловік спромігся зрозуміти лише одне – треба тікати. Він кинувся до лісу, ймовірно намагаючись сховатися на місцевому сміттєзвалищі. Але міліція спрацювала оперативно – вже за дві години вони схопили зловмисника, котрий так і не добіг до можливого пункту призначення.
Та й тут Григорій не розгубився. Він вихопив мисливського ножа й кинувся на правоохоронців. На щастя, оперативники швидко зламали супротив гонорового селянина і надягли на його руки кайданки. Цікавим є те, що під час затримання в нього знайшли ще п’ять одиниць вогнепальної зброї різного віку та призначення. Як розповів начальник сектора карного розшуку Обухівського районного відділу Оленда Тарас Миколайович, зловмисник не протверезів навіть коли потрапив до відділку – поводив себе неадекватно, і, вочевидь, зовсім не розумів що накоїв…
Коли ж на наступний день селянину сказали, що Олена померла від втрати крові, тоді й почалися сльози розкаяння. Мовляв, і чуже життя загубив, і своє, і своєї родини…
Наразі проти Григорія порушена кримінальна справа за статтею 121-2 (Умисне тяжке тілесне ушкодження). Йому загрожує до десяти років позбавлення волі. Зброя ж була вилучена та направлена на експертизу. Проте, за попередніми даними можна сказати, що постріл був скоєний з пістолету типу «Наган» 1917 року.

Любов Задорожна
ВЗГ ГУМВС України в Київській області





ЗАРАДИ ГРОШЕЙ ЧОЛОВІК ЗАБИВ М’ЯСОРУБКОЮ ВЛАСНУ ТІТКУ Й ЛЕДЬ НЕ ЗАРУБАВ РІДНОГО БРАТА

26.02.2010

Днями правоохоронці Ставищанського району затримали Романа Р., котрий без найменших докорів сумління пожертвував життям рідних заради матеріальної наживи.
Коли до місцевої лікарні направили 41-річного Владислава з рубаною раною голови, лікарі одразу зателефонували до міліції. Правоохоронці ж зволікати не стали – миттєво поїхали до будинку потерпілого. Втім, у домі жодних слідів злочину знайти не вдалося.
Коли ж міліціонери вирушили на опитування сусідів, то у найближчому будинку знайшли закривавлену 82-річну жінку без свідомості. Ще більше заплутало ситуацію те, що постраждала виявилася… тіткою Владислава.
Хто саме і чому вчинив розправу над родиною лишалося загадкою. Під час оперативно-розшукових заходів працівники міліції очікували побачити в ролі підозрюваного кого завгодно. Проте, коли з’ясувалося, що напад на сім’ю скоїв 47-річний Роман, рідний брат Владислава і племінник постраждалої, правоохоронці були шоковані…
Як виявилося пізніше, зловмисник перебував у скрутному матеріальному становищі і лише часом працював на випадкових роботах. Тож, позичати гроші у старшого брата було для Романа звичною справою. Коли ж родич відмовлявся давати кошти, чоловік не цурався їх викрасти…
Того злощасного дня Владислав помітив, що у нього зникли 400 гривень. Звичайно ж, з претензіями він звернувся саме до брата. Грошей, аби віддати накрадене у Романа не виявилося, а відтак він вирішив «збити» кошти з тітки, що жила в сусідньому будинку.
Коли ж і жінка відмовилася дати нахабнику в борг, розчарований чоловік схопив м’ясорубку і почав бити нещасну по голові. Зробивши свою брудну справу й забравши з дому всі збереження, нелюд вирушив додому. Втім, ішов він туди зовсім не для того, щоб повернути кошти братові. Скоївши одне злодіяння, Роман зажадав убити й Владислава. Навіщо віддавати гроші, якщо їх можна лишити при собі, думав зловмисник.
Зайшовши до будинку, спритник схопив сокиру й накинувся на родича. Заспокоївся він лише тоді, коли помітив калюжу крові біля братової голови. Тоді Роман зрозумів, що треба ховатися. Відтак, він вподобав закинутий будинок на окраїні селища, де за півдоби його і знайшла міліція.
Наразі Владислав знаходиться у лікарні, його стан стабільний. Старенька ж, на жаль, померла через два дні після прикрої події.
Тепер проти Романа порушена кримінальна справа за статтею 115-1 (Умисне вбивство). Йому загрожує до 15 років позбавлення волі. Хочеться вірити, що за цей час чоловік розкається і зрозуміє, що сім’я важить набагато більше, ніж гроші...

Любов Задорожна
ВЗГ ГУМВС України в Київській області





На Київщині міліціонери чистять картоплю і танцюють вальс

23.02.2010

Вперше на Київщині відбулися змагання серед міліціонерів області, приурочені до Дня захисника Вітчизни, де правоохоронці мали змогу не лише продемонструвати свої професійні вміння, але й почистити картоплю та станцювати вальс. Оцінювали учасників за всіма параметрами виключно жінки.
Звичайно, без професійних навичок в міліцейському конкурсі просто не обійшлося. Перший етап змагання визначив найсильнішого за результатами підтягування, найшвидшого по розбиранню та збиранню зброї та найвлучнішого за результатами виконання вправи зі стрільби.
Проте, найцікавіше чекало на журі та глядачів попереду, коли конкурсантам в погонах довелося брати участь у вікторині, чистити картоплю, складати психологічні портрети присутніх журналістів та вальсувати. «В жодному з конкурсів так не билося серце, як під час вальсу», - зізнається переможець, старший інспектор управління кадрового забезпечення Сергій Пшеничний. Найхазяйновитішим міліціонером виявився Владислав Ємець з Таращанського району. Він найшвидше почистив картоплю тупим! ножем і, до речі, очистки були найдовшими та найтоншими. Найкраще впорався із психологічним завданням та став переможцем у номінації «Найуважніший правоохоронець Київщини» Володимир Голуб з Василькова.
Учасникам, які отримали призові місця, окрім дипломів, представник спілки атестованих співробітників міліції Київщини вручив грошові винагороди.

Юлія Сінчак
ВЗГ ГУМВС України в Київській області





СКОЇВШИ «ВИПАДКОВЕ» ВБИВСТВО У КИЄВІ,ЗЛОВМИСНИКИ ДОЇХАЛИ АЖ ДО КРИМУ

23.02.2010

Нещодавно до Васильківського відділу міліції зателефонував житель села Салтанівка. Приголомшений чоловік повідомив, що знайшов тіло поблизу рідного селища.
У ході слідства правоохоронці зрозуміли, що загиблий, який виявився 40-річним Костянтином Д., приватним підприємцем із Києва, помер внаслідок удушення. Втім, хто саме і чому вчинив цей злочин, лишалося загадкою.
Врешті-решт, на слід підозрюваних міліцію вивів зниклий автомобіль загиблого. Саме в ньому й було затримано нахабників у… Криму.
Зловмисниками виявилися 21-річний Микита та 19-річний Юрій, котрі приїхали до столиці у пошуках заробітку. Обидва молодики були раніше судимі за майнові злочини, тепер же справа дійшла й до вбивства.
Втім, за словами хлопців, позбавляти людину життя вони не збиралися – хотіли просто заспокоїти Костянтина…
Того злощасного дня хлопці прямували на вокзал. Аж раптом пролунав дзвінок від підприємця з вимогою повернути 35 гривень, які йому завинив Юрій. Відтак, юнаки розвернулися й поїхали до офісу чоловіка, сіли з ним у машину…
Вже там між боржником і хазяїном автомобіля розпочалася неабияка сварка. Запальний Костянтин кинувся на хлопця з кулаками. Микита ж, бажаючи захистити друга, схопив постраждалого ззаду за шию і випадково… проламав кадик.
Хлопці довго не могли повірити у те, що чоловік помер. Коли ж вони нарешті усвідомили скоєне, то зрозуміли – потрібно тікати. Взявши курс на Одеську трасу, юнаки зупинилися на першому-ліпшому повороті аби викинути тіло. А потім Юрій запропонував податися до Криму, адже там у нього є хороший товариш.
Хлопцям пощастило – непоміченими вони дісталися аж до Фаросу. Вже там, п’яними й напівсонними, їх затримали правоохоронці.
Тепер хлопці плачуться й жаліють про скоєне. Та, на жаль, час назад не повернути. Наразі проти них порушена кримінальна справа за статтею 115-1 (Умисне вбивство). Зловмисникам загрожує позбавлення волі на строк до п’ятнадцяти років.

Любов Задорожна
ВЗГ ГУМВС України в Київській області





ОБ’ЄДНАВШИСЬ ПІСЛЯ ВИХОДУ З «ЗОНИ»,СУСІДИ ПО НАРАМ ПРОДОВЖИЛИ КАР’ЄРУ

23.02.2010

Нещодавно працівники Васильківського відділу міліції затримали трьох чоловік, котрі без докорів сумління пограбували жінку з немовлям.
Як з’ясувалося згодом, усі троє вже мають солідну «вислугу» у місцях позбавлення волі. Василь та Степан проводили час за ґратами за розбійні напади, а їх товариш Петро – за вбивство.
Відсидівши строк у одній камері, чоловіки стали справжніми друзями. Коли ж вони вийшли на волю, вирішили стати ще й компаньйонами.
Для продовження кар’єри зловмисники обрали рідне селище Петра у Васильківському районі. Саме за його «наводкою» чоловіки вийшли на будинок Олега В., приватного підприємця. Молодик саме нещодавно відкрив новий магазин, а отже, думали спритники, і гроші в нього водяться…
Дочекавшись, поки господар поїде на роботу, поплічники постукали у двері. Коли їм відчинила 27-річна дружина Олега, нахаби заскочили до будинку, схопили жінку за волосся і почали вимагати гроші й коштовності. Навіть плач шестимісячного немовляти не пробудив у зловмисниках нічого людського.
Доки Василь погрожував господині, Степан самостійно вишукував здобич. Грабіжники відпустили нещасну лише тоді, коли їм вдалося прихопити всі прикраси і 750 доларів.
Розшукати зловмисників було нелегкою справою. Адже, розділивши «виручку» між собою, вони роз’їхалися по різним областям держави. Врешті-решт, правоохоронцям вдалося вийти на слід Петра, а вже через нього і Василя у Фастові з найшли, і Степана з Черкаської області дістали.
Наразі проти спільників порушена кримінальна справа за статтею 186-3 (Грабіж). Їм загрожує позбавлення волі на строк до восьми років.
Втім, навряд чи досвідчені злочинці, вийшовши на волю, не візьмуться за старе…

Любов Задорожна
ВЗГ ГУМВС України в Київській області





НАМАГАВСЯ ПОВЕРНУТИ ГРОШІ, А ОТРИМАВ... 30 УДАРІВ НОЖЕМ

18.02.2010

На днях працівники Ірпінського відділу міліції затримали Костянтина Р. (37 років), який позбавив життя свого родича, Святослава М. (42 роки), за підозру у викраденні... 200 гривень.
Як з’ясувалося згодом, Костянтин лише нещодавно повернувся з місць позбавлення волі. Тимчасовий прихисток чоловік знайшов у Святослава. Оскільки колишній в’язень перебував у матеріальній скруті, то частенько позичав кошти у хазяїна.
Аж ось на днях, коли Святослав збирався їхати до своєї тітки в інше селище, то помітив, що серед грошей не вистачає 200 гривень. Звичайно, з претензіями він звернувся саме до гостя.
Коли ж Костянтин почув такі образливі пред’яви, він накинувся на родича з кулаками. Звуки бійки зачула співмешканка Святослава Олена і кинулася до кімнати, аби розборонити чоловіків. Втім, перемир’я продовжувалося недовго.
Роздратований Костянтин вихопив з рук хазяїна ніж і почав бити того у живіт і груди. Відтягнути зловмисника від жертви спромігся лише його друг, теж отримавши при цьому удар в руку. На жаль, рятувати постраждалого було вже запізно – злочинець встиг нанести нещасному близько 30-ти ударів.
Отямився чоловік лише після приїзду міліції. Він намагався виправдатися, мовляв, Святослав почав бійку першим, але потім повністю визнав провину.
Наразі Костянтин заарештований. Проти нього порушена кримінальна справа за ознаками ч.1 ст.115 Кримінального кодексу України (Вбивство). Тож, тепер зловмисник може повернутися до місць позбавлення волі ще на 15 років.

Любов Задорожна
ВЗГ ГУМВС України в Київській області





На Київщині вшанували учасників бойових дій на території інших держав

15.02.2010

Сьогодні називають політичною помилкою колишнього Союзу направлення радянських солдатів до Афгану. За наказом влади кожна республіка платила тисячами життів молодих солдатів. З них понад три тисячі повернулися додому в цинкових трунах, а п’ять тисяч – залишилися інвалідами.
З нагоди дня виведення військ з Афганістану та дня пам'яті учасників бойових дій на території інших держав, Головне Управління МВС України в Київській області привітало своїх співробітників-ветеранів. На сьогодні в підрозділах міліції Київщини більше 50 учасників бойових дій на території інших держав. Вони працюють на посадах від міліціонера «Беркуту», співробітника оперативних служб, слідчого й дільничного до заступника начальника управління внутрішніх справ.
За словами полковника міліції Анатолія Самойленка, який брав участь у бойових діях в Афганістані, лише ті, хто боровся з міжусобицями і протистояннями на чужині, особливо гостро відчувають справжню ціну мирного життя. Кажуть, що час гоїть рани, однак ніхто не залікує рани минулого, хіба що тільки наша вдячна пам'ять та увага до цих людей.
Анатолій Вікторович також згадав колег із спецпідрозділу «Кобальт», який складався виключно із працівників міліції. Міліціонери-добровольці, які пропрацювали в ОВС кілька років, у складі «Кобальту» боролися з бандитами і ворогами наших (тоді радянських) інтересів у чужій і суворій азійській країні. Іноді навіть йдучи на вірну загибель, ці мужні воїни правопорядку надавали місцевій поліції неоціненну допомогу у боротьбі з місцевим тероризмом та криміналом. Тому не дивно, що багато колишніх воїнів-інтернаціоналістів після завершення військової місії в Афганістані пішли працювати в органи внутрішніх справ, аби продовжити боротьбу зі злочинністю у рідних містах та селах.
Хвилиною мовчання присутні вшанували пам’ять своїх товаришів, що не повернулися.
Під час урочистої зустрічі заступник начальника ГУ Анатолій Самойленко всім воїнам-інтернаціоналістам вручив нагороди та почесні грамоти від МВС, Української спілки ветеранів Афганістану, обласної ради та адміністрації.
Після цього ветерани відправилися до пам’ятника воїнам Афганістану, де відбулося урочисте покладання квітів.


ВЗГ ГУМВС України в Київській області





“БІС ПОПЛУТАВ” НА ДЕСЯТЬ РОКІВ УВ’ЯЗНЕННЯ

15.02.2010

Останнім часом розбійні напади стали досить популярним видом злочину. Проте часто зловмисники, засліплені бажанням легкої наживи, замість очікуваних “скарбів” отримують багато років позбавлення волі. Саме так сталося з 20-річним Русланом та його поплічниками, котрі скоїли озброєний напад лише заради... 11-ти гривень.
Нещодавно до Києво-Святошинського відділу міліції звернулася жінка 28-ми років. Вона повідомила, що на неї та її супутника щойно напали. У дівчини молодики відібрали сумочку з мобільним телефоном, а чоловік ще й отримав удар ножем. Одразу ж після прикрого випадку жінка побігла за допомогою до правоохоронців.
Маючи пояснення потерпілих та прикмети чотирьох зловмисників, на пошуки за гарячими слідами вирушили оперативники, “Беркут” і кінологи. Тож, вже за годину місце знаходження спритників було з’ясоване. Та, коли правоохоронці спробували потрапити до приміщення, “привітні” господарі зустріли їх ножем і сокирою.
Не зважаючи на супротив, незабаром усі четверо вирушили в кайданках до міліцейського відділку. Як повідомив заступник начальника райвідділу Андрій Пономаренко, наймолодшому з нахабників не виповнилося і 20 років, а найстаршому було 36. Двоє з них уже давно мандрують по злочинному шляху і навіть були судимі за крадіжки.
За словами найбільш активного учасника злощасних подій, 20-річного Руслана, того вечора друзі розпивали пляшку у місцевому парку. Коли ж повз них прочимчикувала пара, юнак накинувся на чоловіка і вдарив його ножем у стегно. Потім відібрав у дівчини сумочку й побіг додому. Пояснити, чому зчинив бійку, молодик не може. Мовляв, “горілка в голову вдарила” і “біс поплутав”. Сумочку ж він викрав у надії на те, що всередині виявиться немало грошей. Яким же розчаруванням стали для Руслана знайдені 11 гривень!
Звісно, тепер молодик жалкує про скоєне. Втім, зізнається, що гроші йому потрібні для того, аби потурбуватися про сім’ю. Адже юнак із братом, сестрою та матір’ю-пенсіонеркою мешкає у приміщенні, більше схожому на сарай, ніж на жилу оселю – ні світла, ні опалення, ні електрики… З роботою теж не щастило – Руслан постійно натрапляв на “лохотронщиків”, що прагнули безкоштовної робочої сили.
Втім, навряд чи молодик допоміг родині, вчинивши злодіяння. Адже тепер проти нього та його спільників порушено кримінальну справу за статтею 187-2 (Розбій), що загрожує позбавленням волі на строк до десяти років з конфіскацією майна. Окрім того, з початку 2009 року на території району було скоєно 105 нерозкритих грабежів та розбійних нападів, тож наразі правоохоронці перевіряють причетність даних осіб до цих злочинів.

Любов Задорожна
ВЗГ ГУМВС України в Київській області





Від семи до дванадцяти років позбавлення волі за дві пляшки горілки та пачку цигарок

15.02.2010

В Переяслав-Хмельницькому районі, що на Київщині, дістати такі необхідні горілку та цигарки 35-річний місцевий житель вирішив оригінальним способом. Тепер проти нього порушена кримінальна справа за фактом розбою та загрожує до дванадцяти років позбавлення волі.
Раніше засуджений за крадіжки Олексій не міг з’явитися в компанії своїх знайомих, так би мовити, з пустими руками. Тому чоловік вирішив завітати до магазину і взяти все необхідне… Щоправда грошей у кишені не знайшлося. Питання вирішив по-своєму: зробив з трикотажної шапки прорізи для очей та схопив зі столу кухонний ніж.
Наскільки був здивований продавець, коли пізно ввечері озброєний грабіжник в масці замість вимагання грошей закинув: «Дві пляшки горілки та пачку цигарок і швидше!».
Затримали Олексія за кілька годин в квартирі, де він тимчасово мешкав зі своїми друзями під час розпиття тієї самої оковитої.

Юлія Сінчак
ВЗГ ГУМВС України в Київській області





На Київщині правоохоронці вилучили 27 тон неякісних м’яса та риби вартістю півмільйона гривень

12.02.2010

Співробітники відділу ветеринарної міліції Київщини з початку року вилучили з обігу близько 27 тон неякісної риби та м’яса. Варто лише уявити, що в іншому випадку продукція без перешкод могла потрапити до столу киянам та жителям Київщини.
Суттєві недоліки були виявлені при перевірці забійного цеху в Баришівському районі. Окрім антисанітарних умов зберігання, понад 3,5 тони м’яса курей за своїм терміном були для вживання непридатними, до того ж 15 тон м’ясної продукції зберігалися в пластиковій тарі. За результатами бактеріологічних досліджень цієї партії у м’ясі бройлерів спеціалісти виявили збудників кишкових інфекцій. Як результат – непридатне м'ясо утилізоване, роботу цеху міліціонери тимчасово призупинили та склали необхідні протоколи про адміністративні правопорушення.
Саме така доля спіткала і господарів рибопереробного цеху у Вишгородському районі, де виявили 2 тони немаркованої продукції, а також понад 4 тони – із закінченим терміном придатності. Всю рибу вилучено та знищено.
dd>

Юлія Сінчак
ВЗГ ГУМВС України в Київській області





Від семи до дванадцяти років позбавлення волі за дві пляшки горілки та пачку цигарок

10.02.2010

В Переяслав-Хмельницькому районі, що на Київщині, дістати такі необхідні горілку та цигарки 35-річний місцевий житель вирішив оригінальним способом. Тепер проти нього порушена кримінальна справа за фактом розбою та загрожує до дванадцяти років позбавлення волі.
Раніше засуджений за крадіжки Олексій не міг з’явитися в компанії своїх знайомих, так би мовити, з пустими руками. Тому чоловік вирішив завітати до магазину і взяти все необхідне… Щоправда грошей у кишені не знайшлося. Питання вирішив по-своєму: зробив з трикотажної шапки прорізи для очей та схопив зі столу кухонний ніж.
Наскільки був здивований продавець, коли пізно ввечері озброєний грабіжник в масці замість вимагання грошей закинув: «Дві пляшки горілки та пачку цигарок і швидше!».
Затримали Олексія за кілька годин в квартирі, де він тимчасово мешкав зі своїми друзями під час розпиття тієї самої оковитої.

Юлія Сінчак
ВЗГ ГУМВС України в Київській області





На Київщині правоохоронці вилучили 27 тон неякісних м’яса та риби вартістю півмільйона гривень

10.02.2010

Співробітники відділу ветеринарної міліції Київщини з початку року вилучили з обігу близько 27 тон неякісної риби та м’яса. Варто лише уявити, що в іншому випадку продукція без перешкод могла потрапити до столу киянам та жителям Київщини
Суттєві недоліки були виявлені при перевірці забійного цеху в Баришівському районі. Окрім антисанітарних умов зберігання, понад 3,5 тони м’яса курей за своїм терміном були для вживання непридатними, до того ж 15 тон м’ясної продукції зберігалися в пластиковій тарі. За результатами бактеріологічних досліджень цієї партії у м’ясі бройлерів спеціалісти виявили збудників кишкових інфекцій. Як результат – непридатне м'ясо утилізоване, роботу цеху міліціонери тимчасово призупинили та склали необхідні протоколи про адміністративні правопорушення
Саме така доля спіткала і хазяїв рибопереробного цеху у Вишгородському районі, де виявили 2 тони немаркованої продукції, а також понад 4 тони – із закінченим терміном придатності. Всю рибу вилучено та знищено.

Юлія Сінчак
ВЗГ ГУМВС України в Київській області





Олександр Савченко: «Міліція зі своїми завданнями щодо забезпечення правопорядку під час виборчої кампанії в цілому впоралася»

09.02.2010

Міліція зі своїми завданнями щодо забезпечення правопорядку під час виборчої кампанії в цілому впоралася. Про це повідомив 8 лютого під час прес-конференції заступник Міністра - начальник міліції громадської безпеки Олександр Савченко.
За його словами, загалом надійшло 712 повідомлень про події, пов’язані з виборчим процесом під час другого туру виборів Президента України. Під час першого туру президентських виборів їх було зареєстровано понад тисячу.
Безпосередньо в день виборів зафіксовано 364 повідомлення про правопорушення. Найбільше їх надійшло з Донецької, Харківської областей, АР Крим та Києва, а саме 59 хуліганських проявів, 44 факти незаконної агітаційної діяльності, 28 спроб винесення бюлетенів, 26 фактів використання спецручок з чорнилами, які згодом зникають, зафіксовано 16 випадків підкупу виборців, 12 повідомлень про «замінування» дільниць тощо. МВС вже порушило шість кримінальних справ. За частиною повідомлень перевірки тривають.
Як зазначив Олександр Савченко, до цього часу тривають дискусії серед юристів, чи є порушенням факт організованого підвезення виборців до дільниць автобусами. Однак, як правило, таке підвезення супроводжувалося агітацією всередині транспортних засобів, що безумовно є порушенням виборчого законодавства. Найбільше таких випадків зафіксовано в Дніпропетровській, Донецькій, Луганській, Харківській областях та Севастополі. Також в Чернігові зафіксовано випадок надання не лише послуг із перевезення, а й заохочення бажаючих поїхати проголосувати спецпайками.
Загалом, за словами Олександра Савченка, міліція не зафіксувала грубих порушень, які б могли суттєво вплинути на результат волевиявлення громадян, привести до зриву виборів.
- Ми не знайшли системи порушень, щоб сказати, що з якогось політичного табору пішла відповідна вказівка, - сказав Олександр Савченко.
Також заступник Міністра наголосив, що немає інформації про те, що міліція якимось чином намагалася зашкодити виборчому процесу, хоча вчора упродовж дня й з‘являлося таке необ‘єктивне повідомлення про нібито «запрошення для бесіди» до міліції голову однієї з виборчих комісій у Житомирській області.
- Ми забезпечили охорону бюлетенів, жодного не втратили, - зазначив Олександр Савченко.
Заступник міністра також повідомив, що міліцією зафіксовано кілька випадків перевезення виборців автобусами, водії яких не мали відповідних дозволів на перевезення людей. Тож такі горе-перевізники є аж ніяк не добродіями, які допомагають дістатися до дільниці, а безвідповідальними людьми, які свідомо наражають пасажирів на небезпеку.
На щастя, в трьох дорожньо-транспортних пригодах за участю авто, які перевозили бюлетені, ніхто не постраждав. За словами Олександра Савченка, в даному разі, «проблема не з технічним станом авто, а з умінням водіїв їздити».
- Наші дії забезпечили нормальне функціонування виборчого процесу, - сказав заступник Міністра. - На сьогодні ми не маємо права на відпочинок, вся міліція продовжує нести службу в посиленому варіанті.

ДЗГ та МД МВС України




У ДЕНЬ НАРОДЖЕННЯ – ЗА ГРАТИ

09.02.2010

Нещодавно працівники Києво-Святошинського відділу міліції затримали 20-річного Петра, що вирішив привітати себе з днем народження, вчинивши... розбійний напад на 66-річну сусідку.
Як з’ясувалося, Петро був безробітним і ріс без батька, тож грошей на життя вистачало далеко не завжди. Напередодні другого ювілею хлопець планував влаштувати собі справжнє свято. Та, на жаль, матеріальний стан не дозволяв здійснити задумане.
Вирішення проблеми юнак знайшов у пограбуванні сусідки-пенсіонерки. Аби не бути впізнаним, зловмисник придумав саморобну маску, вирізавши дірки для очей у зимовій шапці. А ще, про всяк випадок, прихопив з собою ножа.
Після обдумування такого нехитрого плану Петро вломився до будинку літньої жінки і, погрожуючи ножем, почав вимагати гроші. Коли ж сусідка не забажала віддати нахабнику статки, зароблені тяжкою працею, хлопець перейшов до радикальних дій.
Юнак лупцював бабусю так сильно, що галас почули на вулиці й викликали міліцію. Правоохоронці оперативно зреагували на повідомлення – ювіляр не встиг ані прихопити чужих грошенят, ані втекти.
Тепер горе-іменник зустрічатиме свято за гратами. Проти нього порушено кримінальну справу за статтею 187 (Розбій), що загрожує позбавленням волі на строк до 12-ти років.
Постраждала ж знаходиться у лікарні з численними переломами ребер, струсом мозку та черепно-мозковою травмою. На щастя, стан жінки задовільний, а “кровні” й досі при ній...

Любов Задорожна
ВЗГ ГУМВС України в Київській області





На Київщині під час виборів значних порушень громадського порядку не відбулося, проте правоохоронці вилучали з кабінок «канцтовари-фальсифікатори», а виборців на дільниці доставляла карета швидкої…

08.02.2010

На Київщині під час проведення другого туру виборів Президента України на охорону громадського порядку було задіяно близько 5,5 тисяч співробітників органів внутрішніх справ. Значних порушень виборчого законодавства зафіксовано не було, проте деякі факти, від яких «пахло» фальсифікацією все-таки мали місце.
На 17 виборчих дільницях міста Біла Церква та одній - в Білоцерківському районі слідчо-оперативні групи місцевої міліції вилучили з кабінок для голосування ручки з підозрою на те, що вони зі зникаючим чорнилом. Близько сорока підозрілих «канцтоварів» вилучено та направлено на експертизу.
Окрім цього, до Білоцерківського МВ надійшло повідомлення від голови ДВК №41 про те, що під час голосування один з виборців сфотографував свій виборчий бюлетень. Тим самим відмітився і 45-річний житель міста Васильків. Матеріали, зареєстровані за цим фактом в міськвідділі міліції, направлені до Васильківської міжрайонної прокуратури.
Також без порушень не обійшлося і у місті Вишгород. До місцевого райвідділу міліції надійшло повідомлення про те, що на виборчій дільниці №43 громадянин викрав 10 бюлетенів. Співробітниками СОГ Вишгородського РВ затримано 42-річного місцевого жителя. Вилучені бюлетені повернуті голові ДВК №43. За годину з цієї ж дільниці 44-річна громадянка також намагалася винести бюлетень. Співробітники міліції Вишгородського РВ порушницю затримали, один непошкоджений бюлетень вилучено та повернуто голові виборчої комісії. Те саме намагався зробити і 35-річний житель міста Боярка.
До Таращанського РВ надійшло повідомлення від голови осередку «Партії регіонів» про те, що до виборчої дільниці № 93 (с. Чапаєвка) привозять людей з лікарні на кареті швидкої допомоги.
За даними фактами проводиться перевірка.
Загалом міліцією Київської області зареєстровано 25 інформацій про порушення під час проведення другого туру виборів Президента України.

Юлія Сінчак
ВЗГ ГУМВС України в Київській області





НА КИЇВЩИНІ ВЧИНЕНО РОЗБІЙ В МАСКАХ ТА З ПІСТОЛЕТАМИ

05.02.2010

Нещодавно в Бородянському районі, що на Київщині, двоє хлопців в масках і з пістолетами увірвалися в сільський магазин та скоїли розбійний напад на продавця. Молодики, заподіявши забиття обличчя 38-річній жінці, відібрали ящик касового апарату з грошима в сумі 1000 гривень та мобільний телефон. Як з’ясувалося пізніше, зброя виявилася іграшковою, а нападники – 25 та 26- річні жителі смт. Бородянка, раніше засуджені за крадіжки, наркотики та розбій.
Задум обібрати магазин назрівав вже давно. Для здійснення свого плану спільники звернулися до знайомого водія. 24-річний хлопець не відмовив. Спочатку він зайшов до приміщення магазину і перевірив, чи сама продавець. За кілька хвилин туди увірвалися хлопці в масках. Зовсім скоро вони зникли у напрямку Ірпеня. Водій-поплічник заробив на цьому 200 гривень, решту злочинної виручки хлопці поділи між собою. За словами зловмисників, піти на такий вчинок їх примусили борги, кредити та безгрошів’я.
Для розкриття цього резонансного для сільської місцевості, проте типового у наш час, злочину бородянським правоохоронцям знадобився цілий тиждень. Цього разу, щоб встановити коло підозрюваних осіб, на допомогу місцевим міліціонерам приїздило керівництво главку області. Як з’ясувалося, в оперативно-розшуковій роботі бородянських співробітників було допущено ряд недоліків, які унеможливлювали вчасне розкриття злочину. За це вони і отримали дисциплінарні стягнення, одного оперативника з органів внутрішніх справ навіть звільнили.
Наразі особи, які вчинили розбій вже затримані та знаходяться в ізоляторі тимчасового тримання. Проти них порушили кримінальну справу. Хлопцям загрожує від семи до десяти років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Юлія Сінчак
ВЗГ ГУМВС України в Київській області





НАМАГАЮЧИСЬ ЗАХИСТИТИ ЧОЛОВІКА-САДИСТА ВІД МІЛІЦІЇ,ЖІНКА ПОМЕРЛА ВІД ЙОГО ПОБОЇВ

04.02.2010

Нещодавно в лікарні Білоцерківського району померла 37-річна Ніна. Лише перед смертю жінка зізналася, що численні травми тіла та голови їй наніс 50-річний співмешканець Віктор.
Віктор та Ніна жили разом близько двох років. Втім, назвати пару щасливою мало хто зважувався. Адже сім’я жила за рахунок стареньких батьків, а чоловік полюбляв перекинути чарочку. Та й місця позбавлення волі за крадіжки він відвідував уже п’ять разів. Не дивлячись на все, Ніна щиро любила Віктора і готова була пробачити коханому навіть рукоприкладство.
Одного вечора чоловік повернувся додому надто пізно і, традиційно, під градусом. На дорікання благовірної Віктор відреагував просто – схопив лопату й почав бити нещасну жінку держаком. Коли ж до них завітала міліція, яку викликали сусіди, ледь жива Ніна сказала що впала з драбини. Вона навіть не звернулася за медичною допомогою, адже боялася, що правда випливе і коханий знову потрапить за грати.
Втім, за кілька днів стан жінки настільки погіршився, що її забрала швидка. Навіть лежачи у лікарні, Ніна віддано захищала садиста. І лише після операції нещасна зізналася, звідки насправді отримала такі “подарунки”. А за три години по тому жінка померла.
Наразі проти Віктора порушено кримінальну справу за статтею 121-2 (Умисне тяжке тілесне ушкодження), триває слідство.
Можливо, якби Ніна вчасно визнала факт насильства в сім’ї і звернулася за допомогою до правоохоронців та медиків, вона лишилася би живою, а постійні побої з боку чоловіка були б припинені...

Любов Задорожна
ВЗГ ГУМВС України в Київській області





На Київщині водій збив жінку і покинув помирати її на узбіччі

01.02.2010

На 33 кілометрі автодороги Київ-Ковель нещодавно сталася жахлива дорожньо-транспортна пригода - розміри людської байдужості та безвідповідальності просто вражають. Близько шостої години ранку водій автомобіля «Жигулі» четвертої моделі здійснив наїзд на жінку, покинув її на узбіччі дороги та зник.
Повідомив міліціонерів про подію очевидець, який проїжджав повз. За викликом патрульних ДПС на місце прибула і швидка допомога. Лікарі говорять, що лише півгодини відділяли потерпілу від неминучої смерті. Отримані в результаті ДТП ушкодження були настільки тяжкими, що 35-річній жінці, стан якої наразі стабілізувався, ще не один місяць доведеться провести на лікарняному ліжку.
В ході оперативно-розшукових заходів особу чоловіка, який зник з місця пригоди, міліціонери встановили протягом двох діб. Ним виявився 39-річний сім’янин з Бородянського району Київщини. Чоловік зізнався, що не зупинився допомогти потерпілій, бо… злякався. На сьогоднішній день співробітники Ірпінського міськвідділу міліції порушили проти водія кримінальну справу. Йому загрожує від трьох до восьми років позбавлення волі.

Юлія Сінчак
ВЗГ ГУМВС України в Київській області





ПРАВООХОРОНЦІ КИЇВЩИНИ ПОВЕРНУЛИ КРАДЕНІ ТЕЛЕФОНИ ГРОМАДЯНАМ, КОТРІ НАВІТЬ НЕ ЗВЕРТАЛИСЯ ДО МІЛІЦІЇ

28.01.2010

Днями працівники Білоцерківського відділу міліції затримали 21-річного Тараса, що під погрозою застосування ножа відібрав на вулиці у 25-річної Олени мобільний телефон та понад сто гривень.
Не дивлячись на молодий вік, Тарас вже відбував покарання у місцях позбавлення волі за грабіж та зґвалтування. Однак, вийшовши з тюрми, юнак одразу ж взявся за старе. Для безробітного парубка подібні злочини здавалися легким та привабливим способом здобутку грошенят на життя.…
Так, нещодавно хлопець вирішив підживитися на одній з вулиць Білої Церкви. Зустрівши пізно ввечері молоду дівчину, яка крокувала додому сама, він підійшов з ножем та почав вимагати гроші й «мобілку». Налякана перехожа одразу ж піддалася на такі «вмовляння», а згодом звернулася до міліції.
Відшукати зловмисника вдалося за тим-таки пограбованим телефоном, коли Тарас його нарешті увімкнув. Відтак, під час затримання працівники міськвідділу знайшли в юнака ще кілька незаконно привласнених апаратів.
Розпочавши пошук справжніх господарів награбованих «мобілок», правоохоронці виявили дивну річ – решта постраждалих навіть не зверталися з заявами до міліції!
На щастя, завдяки Олені злочинець був затриманий, а несправедливо «зароблене» майно повернене громадянам. Втім, якби люди більше довіряли правоохоронним органам і вчасно зверталися за допомогою, правопорушників ловили б набагато швидше і вони чинили би значно менше збитків громадянам…

Любов Задорожна
ВЗГ ГУМВС України в Київській області





Пограбував магазин з іграшковим пістолетом

27.01.2010

На Київщині зловмисники, аби зробити свої чорні справи, все частіше залякують мирних громадян іграшками. Цього разу, щоб пограбувати магазин, чоловік купив сірий пластмасовий пістолет за 12 гривень.
В Обухові, що під Києвом, міліціонери затримали 28-річного Андрія, який, погрожуючи жіночці-продавцю іграшковою зброєю, серед білого дня викрав з каси 700 гривень та картки поповнення рахунку на більше, ніж 2000 гривень. Коли за тиждень грабіжник опинився в руках правоохоронців, з’ясувалося, що чолов’яга вже неодноразово був засуджений за крадіжки, грабежі та наркотики. Ані грошей, ані карток при ньому не було. За словами Андрія, картки поповнення рахунку він встиг розпродати в Києві на залізничному вокзалі.
Згодом співробітники Обухівського райвідділу міліції довели його причетність ще до кількох подібних злочинів. Того ж вечора після пограбування магазину Андрій вже разом із своїм спільником Романом відправилися «в гості» до пенсіонера. Старенький чомусь безбоязно відчинив незнайомцям. Пожалкувати про це йому довелося… у туалеті. Зловмисники за лічені хвилини скрутили бідолашного і закрили його там. Самі ж нишпорили по квартирі, доки не знайшли чергової здобичі – 900 гривень пенсії та дешевенький мобільний телефон.
Також від рук Андрія постраждала жінка, яка під вечір поверталася додому. Він штовхнув її в спину так, що жінка впала і зламала ключицю. Зловмисник відібрав у потерпілої сумку, де знаходилися документи, а також близько двох тисяч гривень.
Наразі проти Андрія та Романа порушені кримінальні справи по ряду статей Кримінального кодексу. Їм лише залишається чекати на вирок суду.

Юлія Сінчак
ВЗГ ГУМВС України в Київській області





Юрій Луценко: «Основний пріоритет роботи МВС – працювати чесно, без «процентоманії»

26.01.2010

Пріоритети роботи Міністерства внутрішніх справ України на цей рік залишаються практично без змін. Про це заявив 25 січня 2010 року Міністр внутрішніх справ України Юрій Луценко під час Колегії МВС України за підсумками роботи органів внутрішніх справ України в 2009 році.
І надалі основна увага приділятиметься повній реєстрації всіх повідомлень про злочини, за якими має бути прийнято об‘єктивне рішення, в тому числі й щодо порушення кримінальної справи. Торік до підрозділів органів внутрішніх справ надійшло 2,9 мільйона таких повідомлень. Це додало роботи міліції, однак жоден із сигналів не був залишений без уваги.
Іншим досить вагомим пріоритетом в роботі міліції залишається наведення порядку на дорогах. Завдяки посиленню контролю та відповідальності за порушення Правил дорожнього руху торік вдалося на 30 відсотків знизити рівень аварійності, а відповідно й знизити кількість загиблих та поранених в дорожньо-транспортних пригодах. У січні цього року спостерігаються теж 30 відсотків зниження, вже порівняно з досить непоганими показниками січня минулого року, і це говорить про те, що робота з наведення ладу на автошляхах є правильною, зазначив Юрій Луценко.
Водночас Міністр наголосив на необхідності заміни покарання за порушення Правил дорожнього руху у вигляді громадських робіт на інше, більш серйозне, особливо за перебування за кермом у нетверезому стані. Також Юрій Луценко зазначив, що потрібно проводити роботу з автоматизації ДАІ, починаючи від подальшого запровадження «Візирів» і закінчуючи комп‘ютеризацією екзаменаційних підрозділів.
- Водії повинні вчитися не на дорогах, - зазначив Юрій Луценко.
За словами Міністра, досить серйозним пріоритетом у роботі міліції залишається боротьба з наркозлочинністю. Торік лише на один відсоток більше викрито наркозбутників, щоправда вдев‘ятеро більше вилучено у них майна.
- Ми не нанесли прицільного удару наркомафії, - констатував Міністр. Водночас він зазначив, що опір з боку наркозлочинців досить великий, враховуючи те, яких шалених прибутків їх хочуть позбавити.
Юрій Луценко також підкреслив, що одним з нагальних поки що невирішених питань залишається внесення ефедриновмісних речовин до переліку ліків, котрі видаються за рецептами. Сьогодні на зміну «трамадолу» прийшли інші ліки, які легше безконтрольно купити і які продовжують травити нашу молодь.
- Я задоволений роботою міліції громадської безпеки, - підкреслив Юрій Луценко. На думку Міністра, саме завдяки достатній профілактичній роботі, зокрема з особами, які перебувають на відповідних обліках в МВС України, вдалося значно знизити рівень тяжких злочинів, таких, як умисні вбивства, нанесення тяжких тілесних ушкоджень тощо. Тож і надалі робота на цьому напрямку залишається однією з пріоритетів. Водночас Міністр зазначив, що позитивно оцінюючи роботу дільничних інспекторів міліції щодо профілактики, МВС дає собі звіт, що не виконало зобов‘язання перед цими правоохоронцями, зокрема щодо забезпечення їх засобами зв‘язку, автомобілями.
Не знімається з порядку денного пріоритетів в роботі міліції і «чистка власних лав».
- Ми будемо продовжувати публічно карати своїх зрадників, - зазначив Міністр, водночас підкресливши, що так чинять стосовно своїх підлеглих лише в МВС.
- Ми одні це робимо, в інших службах звільняють і судять тихо, - сказав Юрій Луценко. За словами Міністра, торік лише за матеріалами Служби внутрішньої безпеки МВС України було заарештовано 670 офіцерів, які порушили Закон.
На необхідності посилення адміністративної відповідальності за проституцію, збут самогону, насильство в сім‘ї, дрібне хуліганство наголосив Юрій Луценко.
-Я вважаю, що треба посилювати адміністративний тиск на правопорушників, - зазначив Міністр, наголосивши, що сьогодні цей інструмент профілактики злочинів використовується не повною мірою. Зокрема, за деякі види порушень законодавством визначено мізерні штрафи - від 50 до 170 гривень. Тож така форма покарання не є дієвою, що призводить до більш серйозних конфліктів із Законом, які вже караються Кримінальним кодексом України.
- Краще накласти адміністративні арешти, ніж дійти до насилля в сім‘ї, - зазначив Юрій Луценко.
Міністр висловив впевненість, що вже найближчим часом законодавець розгляне закон про посилення адміністративної відповідальності, що сьогодні необхідний суспільству. А це, безумовно, сприятиме зменшенню кількості злочинів.
Також залишається чимало питань, які можуть претендувати на пріоритетність щодо їх вирішення. Так, потребує врегулювання питання щодо допуску та контролю за станом перебування за кордоном усиновлених дітей з України. Також посилення контролю потребує видача громадянам зброї, зокрема, членам добровільних народних дружини, які часто такими є лише на папері для видачі дозволів на зброю. За словами Міністра, такі «дружинники» або справді будуть брати участь у патрулюванні, або ж позбавлятимуться права на володіння травматичною зброєю.

ДОВІДКА

За 2009 рік до органів внутрішніх справ надійшло понад 2 мільйони 907 тисяч заяв та повідомлень про злочини. Зареєстровано 434,7 тисячі злочинів, у тому числі 398 тисяч загальнокримінальної спрямованості. У порівнянні з 2008 роком зменшилася кількість умисних убивств (–8,5%), умисних тяжких тілесних ушкоджень (–18,1%), зокрема таких, що спричинили смерть потерпілого (–31,5%). Також зменшилася кількість зґвалтувань (–13,9%), злочинів, скоєних неповнолітніми або за їх участю (–2,2%) та випадків незаконного заволодіння транспортними засобами (–10,5%).
Працівники міліції розкрили майже 300 тисяч злочинів, у тому числі 269 тисяч загальнокримінальної спрямованості, з яких 92,2 тисячі - тяжкі та особливо тяжкі, 26,1 тисячі - злочини минулих років.
Торік було припинено діяльність 379 організованих груп і злочинних організацій. Викрито 1570 осіб, які вчинили в їх складі 3514 злочинів, зокрема 25 умисних вбивств, 135 розбоїв, 72 грабежі, 949 злочинів, пов’язаних із незаконним обігом наркотиків, 64 – легалізацією (відмиванням) доходів, одержаних злочинним шляхом, та 680 крадіжок. Правоохоронці виявили 20 фактів бандитизму та 22 – створення злочинної організації.
У сфері економіки викрито понад 36,6 тисяч злочинів, у тому числі 15,8 тисяч тяжких та особливо тяжких видів. Викрито 2,1 тисячі фактів хабарництва, 342 – легалізації (відмивання) доходів, здобутих злочинним шляхом, 7,8 тисячі злочинів, пов'язаних із привласненням, розтратою майна або заволодінням ним шляхом зловживання службовим становищем, 7,3 тисячі – із використанням бюджетних коштів, 3,3 тисячі – у сфері банківської діяльності, у тому числі 1,5 тисячі – безпосередньо в банках, 539 – у сфері зовнішньоекономічної діяльності, 2,2 тисячі – в агропромисловому та 1,6 тисячі – паливно-енергетичному комплексах, 2,5 тисячі – у сфері приватизації і 707 – високих інформаційних технологій. Економічними злочинами (за закінченими кримінальними справами) завдано матеріальної шкоди на суму один мільярд 306 мільйонів гривень, з яких відшкодовано 724,1 мільйона гривень.
У сфері незаконного обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів або прекурсорів викрито понад 57,6 тисячі злочинів. Задокументовано майже 16 тисяч фактів збуту наркотиків. Ліквідовано 2,1 тисячі наркопритонів, зокрема 579 – для виробництва та виготовлення наркотиків. Із незаконного обігу вилучено 10,8 тонн (за завершеними кримінальними справами) наркотичних засобів.
У зловмисників було вилучено майже 3,1 тисячі одиниць вогнепальної зброї, у тому числі 1,4 тисячі нарізної, 314 гладкоствольної, 1,4 тисячі іншої, 62 саморобні вибухові пристрої, 311 гранат та 130 тисяч набоїв.
Викрито понад 212 тисяч осіб, винних у скоєнні злочинів. Установлено 16,3 тисячі злочинців, які переховувалися від слідства і суду, та долю 4,1 тисячі безвісти зниклих громадян.
У результаті вжитих Міністерством заходів упродовж минулого року на 28% зменшилася кількість дорожньо-транспортних пригод із потерпілими, на 31% - загиблих та на 28% - травмованих учасників дорожнього руху. Таким чином у порівнянні з 2008 роком було збережено життя понад 2,3 тисячі людей та попереджено травмування майже 17,6 тисячі громадян.

ДЗГ та МД МВС України




ЧОЛОВІК ПОГРАБУВАВ АЗС, ВИКОРИСТОВУЮЧИ ІГРАШКОВИЙ ПІСТОЛЕТ

21.01.2010

Нещодавно працівники Броварського відділу міліціїї піймали спритника, котрий спромігся пограбувати одну з автозаправок, погрожуючи іграшковим пістолетом.
Коли до правоохоронців надійшло повідомлення від оператора однієї з автозаправок про озброєне пограбування, туди одразу ж вирушили слідчо-оперативна група та група оперативного реагування.
На місці злочину міліція з’ясувала, що о третій годині ранку до оператора АЗС підійшов чоловік у масці та з пістолетом і почав вимагати гроші. Наляканий робітник віддав зловмиснику «касу», що становила майже 2500 гривень. До того, як чоловік встиг оговтатись, зловмисник зник.
Очевидно, спритник готувався до нападу, адже з-поміж усіх кас він обрав саме ту, яку було найгірше видно з камер відеоспостереження.
Невдовзі працівники міліції «вийшли» на 26-річного Миколу. Молодик працював охоронцем у кафе, що розташувалося поруч. Як повідомив начальник Броварського МВ (з обслуговування міста Бровари та Броварського району) полковник міліції Олексій Кирильчук, юнак не зміг чітко пояснити, де він знаходився під час події і вів себе досить схвильовано.
Згодом Микола зізнався у скоєному. Зловмисник розповів, що він колишній боксер, а зарплатні охоронця на життя вистачає. Тож, молодий чоловік вирішив «наварити» грошенят незаконним шляхом. Спритник заздалегідь прихопив маску та одяг, у який переодягнувся після нападу. А пістолет, що виявився іграшковим, проте дуже схожим на оригінал, купив у найближчому магазині.
За словами молодика, частину суми він дав матері на ліки, а решту награбованого витратив на засоби для нарощування м’язів.
Як повідомив Олексій Васильович, проти горе-грабіжника порушена кримінальна справа за статтею 187 (Розбій). Йому загрожує до семи років позбавлення волі.
Тож, тепер молодик має шанси отримати чудову можливість наростити м’язи природним шляхом.

Любов Задорожна
ВЗГ ГУМВС України в Київській області





ЧОЛОВІК ЗДІЙСНИВ ВБИВСТВО І СПОКІЙНО ПЕРЕНОЧУВАВ ПОРУЧ ІЗ ТІЛОМ

21.01.2010

Днями в Макарівському районі, що на Київщині, охоронець одного з підприємств Петро (40 років) дерев’яною палицею забив заробітчанина Віталія (33 роки), після чого спокійно ліг спати поруч із мертвим тілом.
Як з’ясувалося, за два дні до прикрої події Віталій приїхав з Борисполя у пошуках роботи. Вдома він залишив дружину з дітьми. Влаштувавшись до приватної кузні, чоловік ночував разом із Петром у трейлері на території підприємства.
Чоловіки одразу знайшли між собою багато спільного. Ріднило їх і те, що обидва неодноразово відбували покарання у місцях позбавлення волі за серйозні злочини. Тож, відсвяткувати знайомство чоловіки вирішили пляшкою горілки.
Втім, під час посиденьок у новоспечених товаришів виник конфлікт, який загострився настільки, що стало ясно – живим залишиться тільки один.
Після тривалої бійки, Петро схопив дерев»яну палицю і забив нею Віталія до смерті. Вчинивши вбивство, охоронець спокійно ліг спати поруч із тілом. А на ранок, коли люди почали сходитися на роботу, зловмисник зізнався у скоєному і попросив викликати міліцію.
Наразі Петро знаходиться у міліцейському відділку. Він готовий понести покарання за статтею 115-1 (Умисне вбивство), що загрожує позбавленням волі на строк до п’ятнадцяти років.
От тільки шкода, що щиросердне зізнання не поверне батька трьох дітей, який намагався забути про колишні злочини та розпочати добропорядне життя.

Любов Задорожна
ВЗГ ГУМВС України в Київській області





З метою оперативного реагування органів внутрішніх справ на правопорушення та питання щодо правоохоронного забезпечення виборів Президента України на території Київської області громадяни можуть звертатися за телефонами до оперативного штабу ГУМВС України в Київській області.


ТВО №91- (044)271-64-40
(Білоцерківський район; місто Біла Церква)

ТВО №92 - (044)271-64-41
(місто Фастів, Макарівський, Фастівський райони)

ТВО №93 - (044)271-64-42
(Володарський, Сквирський, Ставищенський, Таращанський, Тетіївський райони)

ТВО №94 - (044)271-63-84
(місто Ржищів, Богуславський, Кагарлицький, Миронівський, Рокитнянський райони)

ТВО №95 - (044)271-63-85
(місто Васильків, Васильківський, Обухівський райони)

ТВО №96 - (044)271-63-86
(міста Буча, Ірпінь, Києво-Святошинський район)

ТВО №97 - (044)271-63-87
(Бородянський, Вишгородський, Іванківський, Поліський райони)

ТВО №98 - (044)271-63-88
(міста Березань, Бровари, Славутич; Баришівський, Броварський райони)

ТВО №99 - (044)271-64-02
(міста Бориспіль, Переяслав-Хмельницький, Бориспільський, Згурівський, Переяслав-Хмельницький, Яготинський райони)

А також за телефоном 102

ПОРЯДОК БУДЕ ЗАБЕЗПЕЧЕНО

14.01.2010

За кілька днів дійде свого завершення передвиборчий процес, і в державі відбудуться вибори Президента України.
На Київщині 17 січня, в день виборів, для забезпечення вільного волевиявлення громадян та охорони громадського порядку буде залучено понад 2,5 тисячі працівників міліції, які переведені на посилений режим несення служби. Задля забезпечення нормальної роботи територіальних виборчих дільниць, надійного збереження виборчих бюлетенів співробітниками міліції області провели обстеження цих об’єктів. За даними останніх перевірок 859 з 1372 дільниць мають істотні недоліки щодо їх технічного облаштування. Для їх усунення головам дільничних виборчих комісій правоохоронці надали відповідні приписи. Також співробітники ДАЇ перевірили технічний стан всього автотранспорту, який офіційно задіяний на час виборів.
Головний міліціонер Київщини генерал-лейтенант міліції Віталій Яловенко закликає всіх мешканців столичного регіону дотримуватися виборчого законодавства та не вчиняти дій, які можуть потягнути за собою адміністративну або кримінальну відповідальність. Потрібно зазначити, що під час останніх виборів Президента за видачу бюлетенів стороннім особам, внесення неправдивих відомостей в списки виборців, перешкоджання виборчому праву суди винесли вирок про позбавлення і обмеження волі 17 особам. Виправдано нікого не було. За Кримінальним кодексом перешкоджання здійсненню виборчого права карається позбавленням волі на строк до п’яти років, за підлог виборчих документів можна отримати той самий термін. В разі, якщо діяння, що перешкоджали здійсненню виборчого права, вплинуть на результати голосування або виборів, міра покарання буде значно суворішою – до дванадцяти років позбавлення волі.

ВЗГ ГУМВС України в Київській області




За фальсифікацію виборів, зокрема підкуп виборців можна отримати до п‘яти років позбавлення волі

14.01.2010

В останній передвиборчий тиждень розпочалися масові підготування до фальсифікації виборів Президента України, які відбудуться 17 січня 2010 року. Основні – підкуп виборців, організація голосування вдома з метою контролю волевиявлення громадян та занесення до реєстру виборців так званих мертвих душ або двійників - дісталися «у спадок» від учасників виборів 2004 року, які й на цьогорічних, не придумавши нічого суттєво нового, намагаються піти перевіреним шляхом підтасовки волевиявлення громадян України. Про це заявив 13 січня Міністр внутрішніх справ України Юрій Луценко, наголосивши, що працівники міліції жорстко реагуватимуть на всі такі повідомлення та вживатимуть у межах своєї компетенції заходів щодо недопущення порушення виборчого законодавства.
Наразі до міліції надходить лавина повідомлень про грубі порушення виборчого законодавства, зокрема підкуп виборців, які за матеріальну чи грошову винагороду погоджуються голосувати за певного кандидата в президенти. Такі факти особливо масово спостерігаються в Донецькій, Тернопільській, Львівській, Волинській, Житомирській та інших областях, а також у Києві.
Юрій Луценко повідомив, що 12 січня працівники міліції задокументували масовий підкуп виборців у столиці. Міністр продемонстрував запрошення одного з кандидатів взяти участь у святкуванні в Будинку культури «Дарниця», які видавалися мешканцям столиці і в обмін на які люди, котрі прийшли на захід, отримували продуктові набори – гречку, цукерки та рибні консерви вартістю близько 25 гривень. За кілька днів через цей «культурний заклад» пройшли понад тисячу осіб, яких рибно-гречано-цукерковим набором переконували проголосувати за певного кандидата, що дуже любить людей.
- Така політична неперебірливість дорого коштуватиме громадянам, адже в обмін за дешевий підкуп виборців кандидати прагнуть отримати незабаром можливість масових розкрадань бюджетних коштів, - наголосив Юрій Луценко. До того ж за сприяння фальсифікаціям виборів передбачена кримінальна відповідальність, тож за «любов» до виборчих цукерок можна отримати аж до п‘яти років позбавлення волі, - підкреслив Міністр.
Юрій Луценко наголосив і на тому, що наразі спостерігається тенденція до організації масового голосування громадян вдома з відповідним контролем їх волевиявлення. На сьогодні вже є регіони, де кількість «неспроможних» дійти до дільниці перевищила десять відсотків виборців.
МВС буде перевіряти законність подання заяв про необхідність голосування вдома до виборчої комісії. По перше, перевірять чи справді люди писали такі заяви, чи за них зробив це хтось інший. Також перевірять законність подання такої заяви. Якщо людина інвалід, дійсно хвора - все законно, якщо хтось «запланував хворобу» за кілька днів наперед, саме в день голосування, не звертаючись до лікарів, то тут вже є ознаки участі в масових фальсифікаціях.
- Надана до виборчої комісії заява про голосування вдома – це документ. Якщо підстав для цього не було, то такі дії будуть розцінюватися як підробка документів, - підкреслив Міністр, застерігши громадян від необдуманих вчинків, коли спокусившись на матеріальну винагороду, вони йдуть на порушення законодавства та можуть потрапити за грати.
За словами Міністра, під час проведення відповідних звірок з наданими МВС даними, списки виборців «ущільнилися» на 700 тисяч осіб, які раніше були незаконно внесені до реєстру. Зокрема, майже півмільйона з них - мешканці ліквідованих військових містечок, неіснуючих будинків чи й цілих вулиць, інші «мертві душі». Тож наразі, за словами Юрія Луценка, організатори фальсифікацій намагатимуться заповнити цю нішу за рахунок голосування деякими людьми більше одного разу шляхом внесення їх до реєстру безпосередньо в день виборів. Для бажаючих заробити, погодившись проголосувати кілька разів на різних виборчих дільницях, Міністр наголосив, що такі дії будуть викриті, адже від попередніх виборів президента, завдяки комп‘ютеризації змінилися можливості щодо викриття таких порушників.
- Технічний стан комп‘ютеризованої бази даних виборців сьогодні дає змогу за півгодини встановити будь-яку людину, яка проголосувала більше одного разу, - сказав Юрій Луценко, зазначивши, що за такі дії можна замість обіцяної організаторами винагороди отримати до двох років позбавлення волі.
За словами Міністра, для забезпечення виборчого процесу повинні залучатися кошти виключно з державного бюджету. Тож використання автомобілів, орендованих за партійні кошти тощо для підвезення громадян до виборчих дільниць, є не що інше, як підкуп виборців шляхом надання їм певних послуг. Порушенням законодавства є й використання членами виборчих дільниць у день голосування будь-якого транспорту, окрім найнятого за державний кошт у межах виборчого фінансування. Тож, якщо до «хворих», які масово підхопили «вірус виборчого підробітку», урну для голосування додому доставлятимуть на незаконно залученому для цих цілей транспорті, такі авто негайно будуть арештовуватися, а члени виборчих комісій, які порушували таким чином законодавство, затримуватися. Після оформлення матеріали будуть передаватися до прокуратури для порушення кримінальної справи.
- На жаль, щеплення минулих виборів, коли більше 1200 кримінальних справ було порушено за фактами фальсифікацій, і було багато стрілочників, які не здали своїх організаторів і отримали від трьох до п‘яти років, виявилося дієвою лише на парламентські вибори 2006, 2007 року. Зараз фальсифікатори взялися за старе, - зазначив Юрій Луценко. – Останній тиждень відчувається великий вал фальсифікацій по всій Україні. Однак наголошую, як організатори, так і виконавці не уникнуть відповідальності за порушення виборчого законодавства.
Наразі вже порушено понад два десятки кримінальних справ за фактами порушення законодавства під час виборчої кампанії з виборів Президента України 2010 року, ще у близько сотні випадків винних попереджено та притягнуто до адміністративної відповідальності.
Також Юрій Луценко повыдомив, що ще з 27 грудня минулого року міліцію переведено на посилений варіант несення служби у зв’язку з Новорічними та Різдв’яними святами, і цей режим триватиме, поки не відбудуться вибори Президента України.
- Загальна кількість співробітників, яка братиме участь у гарантуванні безпеки та охороні громадського порядку під час виборчого процесу, дорівнює загальній кількості працівників міліції - це 220 тисяч працівників органів внутрішніх справ та майже 80 тисяч людей вільного найму. Всі вони в цей день нестимуть службу, пов’язану з організацією виборчого процесу, дотриманням законності або можливої допомоги громадянам в ході тих, чи інших обставин, - зазначив Юрій Луценко.
Зокрема, біля кожної дільниці, а їх майже 30 тисяч, буде чергувати по два працівника міліції, які відслідковуватимуть ймовірні факти незаконних дій у ході виборчого процесу. Наприклад, це так звані «каруселі».
- Ці «каруселі» будуть виявлятися працівниками міліції, і людей будуть моментально затримувати. Закон дозволяє на 72 години затримувати таких осіб для з’ясування всіх деталей. Якщо такі факти встановлять, то буде порушено кримінальні справи за ст.157 «Перешкоджання здійсненню виборчого права», яка передбачає до п’яти років позбавлення волі, або ст. 158 «Неправомірне використання виборчих бюлетенів, підлог виборчих документів або неправильний підрахунок голосів чи неправильне оголошення результатів виборів» чи ст.159 «Порушення таємниці голосування» Кримінального кодексу України.
Крім того, у суботу, 16 січня, працівники центрального апарату міністерства відряджаються на місця, аби координувати діяльність місцевих райвідділів міліції.
- Я абсолютно спокійний за те, що навколо виборчих дільниць все буде нормально. У разі спроб фальсифікацій ми їх будемо виявляти й порушувати кримінальні справи, які передбачають п’ять чи три роки позбавлення волі. Тому нікому не радив би ризикувати зв’язуватися із трьохсоттисячним загоном міліції у спробах фальсифікації виборчого процесу, - наголосив Юрій Луценко.

ДЗГ та МД МВС України




ЗА «НЕПРАВИЛЬНИЙ» РОЗПОДІЛ МАЙНА СИН БЕЗ ВАГАНЬ УБИВ ВЛАСНУ МАТІР

12.01.2010

Нещодавно в Переяслав-Хмельницькому районі працівники міліції затримали 38-річного Федора, котрий убив власну матір в день її народження. Старенькій щойно виповнилося 63 роки.
Як виявилося пізніше, і син, і сама іменинниця, зловживали спиртними напоями. Тож, влаштувавши скромне святкування на двох, родичі взялися розпивати горілку.
Невдовзі тости-привітання перевтілилися у розмови «за життя». Ось тут чоловік і нагадав матері про те, що гроші й козу вона подарувала братові, а не йому.
Свої доводи під час суперечки Федір вирішив підтвердити ногами й кулаками. Отямився він лише тоді, коли жінка була вже мертва.
Чи збирався горе-родич звертатися до міліції, а чи думав ховатися – невідомо. Адже в цей час у гості до бабусі завітав Василь, 14-річний син зловмисника. Побачивши у кімнаті мертву жінку, юнак скликав решту сім’ї. Вони й зателефонували до міліції.
Втім, зізнаватися у скоєному чоловік не поспішав. Він стверджував, що не бив матір і про вбивство нічого не знає. Розповісти про свій вчинок «люблячий» син наважився лише у міліцейському відділку.
Наразі проти Федора порушено кримінальну справу за статтею 121-2 (Умисне тяжке тілесне ушкодження). Йому загрожує до десяти років позбавлення волі. Тепер двоє неповнолітніх дітей та дружина зловмисника навряд чи погодяться спілкуватися тим, хто спромігся холоднокровно позбавити життя власну матір…

Любов Задорожна
ВЗГ ГУМВС України в Київській області





На Різдво в столичному регіоні злочинність намагалася не грішити

08.01.2010

На Різдвяні свята в Київській області обійшлося без надзвичайних подій. Понад 60 тисяч людей відвідали місцеві храми та церкви, де проводилося богослужіння. Охорону громадського порядку забезпечували 765 працівників міліції у більш, ніж 470 населенних пунктах регіону.
За оперативними зведеннями кількість злочинів Різдвяної ночі в порівнянні з середнім добовим показником значно скоротилася. Правоохоронці зафіксували 81 злочин загальнокримінальної спрямованості, найбільш актуальними серед яких залишаються крадіжки та хуліганства.
Так в примішенні одного з кафе міста Боярка 44-річний киянин залишився незадоволеним роботою персонала закладу. Будучи добряче напідпитку, роздратований клієнт прямо в залі здійснив постріл в стелю із пристрою для відстрілу патронів, споряджених гумовими кулями. В ході перевірки пристрій виявився зареєстрованим. За грубе порушення громадського порядку чоловікові щонайменше загрожує штраф.
Скористатися відсутністю хазяїв на свята вирішили двоє 20-річних парубків з Фастівського району. Близько пятої години ранку з будинку вони поцупили газову колонку і обладнання супутникового телебачення. За кілька годин любителі легкої наживи вже знаходилися в місцевому відділі міліції. Обладнання повернуто власнику.

Юлія Сінчак
ВЗГ ГУМВС України в Київській області





Новий 2010 рік лише вступив у свої права, а правопорушники тут, як тут, для них не існує ні свят, ні відпочинку.

04.01.2010

У першу ніч року на Київщині у 81 населеному пункті було проведено 85 культурно-масових заходів, в яких прийняло участь понад 65 тисяч громадян. Охорону громадського порядку забезпечувало близько 700 працівників органів внутрішніх справ. Резонансних та надзвичайних подій на щастя не сталося. Проте у першу ніч року було зареєстровано 133 злочини загально-кримінальної спрямованості.
Та не для всіх Новорічна ніч стала веселою і безтурботною, декотрим вона запам’ятається не на один день, а то навіть і рік.
Так для 45-річного Павла, жителя села Зубарі Фастівського району ця святкова ніч 2010 року пригадуватиметься довго, адже провів він її на лікарняному ліжку. Щоправда провести старий рік чоловік все ж таки встиг досить добре. Та чим менше залишалося часу до півночі, тим все гарячішими ставали відносини між Павлом та його гостями. А за якусь мить до самої головної події року в будинку Павла звучали не бій годинника, а бій кулаків. Не стримуючи свої емоцій господар разом із 24-річним Віктором дали волю своїм почуттям. Закінчилася ця святкова баталія тим, що Павла із проникаючим пораненням грудної клітини та різаною раною лівої кісті руки госпіталізували до районної лікарні, а «гарячого» гостя правоохоронці утримують в ізоляторі тимчасового утримання.
Не весело закінчилося святкування Нового року і для 28-річного киянина. Біля п’ятої години ранку у селі Требухів Броварського району, де Дмитро гостював, він вчинив бійку із місцевими жителями. Та кулачного бою столичному жителю виявилося замало, тож діставши службовий пістолет «ЗОРАКІ», («герой» працює охоронником в одному із банків Києва) він вчинив стрілянину. В результаті дій «бойових дій» Дмитра 26-річний Олексій та 31-річний Віктор отримали кульові поранення передпліч.
За кілька годин правоохоронці затримали «ворошилівського стрільця» а потерпілі заліковують рани у районній лікарні.
По даному випадку міліція порушила кримінальну справу. Ведеться слідство.

Галина Присяжна
ВЗГ ГУМВС України в Київській області




Повернутись на головну
Замовити VPS-хостинг
Зареєструвати домен / register domain ua
Free FTP for IP-camera