на головну

Науково-дослідний експертно-криміналістичний центр при ГУМВС України в Київській області має можливості для проведення наступних експертних досліджень далі >>>




Обережно! За «погане» слово жінка ладна відправити чоловіка на той світ

12.05.2010

В Яготинському районі, що на Київщині, 29-річна дівчина кухонним ножем заподіяла поранення своєму співмешканцю. За словами лікарів, лише міліметри віддалили молодого хлопця від неминучої смерті.
Схопити небезпечний предмет зі столу громадянську дружину змусили образливі слова 20-річного чоловіка, з яким разом вони мешкали вже близько трьох років. Нікому затримана не дозволяла так принизливо говорити про себе, як про жінку легкої поведінки. Нічна лайка з домішками нещодавно розпитого з друзями спиртного призвели до непередбачуваного. Про те, що в будинку щось сталося, сусіди зрозуміли одразу – страшенний крик жінки, а потім швидка допомога і міліція.
Наразі потерпілий знаходиться в місцевій лікарні, його стан стабілізувався. Натомість, темпераментна співмешканка перебуває в ізоляторі тимчасового тримання місцевого райвідділу. Правоохоронці вирішують питання про порушення проти неї кримінальної справи за ч.1 ст. 121 Кримінального кодексу України – умисне тяжке тілесне ушкодження. Покарання, передбачене законодавством за скоєний злочин, - до восьми років позбавлення волі.

Юлія Сінчак
ВЗГ ГУМВС України в Київській області





І ОДИН В ПОЛІ ВОЇН? АБО ЧИ МОЖЕ ДІЛЬНИЧНИЙ ІНСПЕКТОР МІЛІЦІЇ ПРОТИСТОЯТИ ЗЛОЧИННОСТІ?

11.05.2010

Для багатьох людей дільничний уособлює у собі усю міліцію. Саме тому так багато сподівань покладають на нього звертаючись по допомогу. Та виявляється не завжди він взмозі їх виправдати. Купа нарікань, лавина невдоволення – чому міліція така бездіяльна, така байдужа? Доводилося дільничному чути й не таке. І не тільки від простих людей, а й від влади, від власного ж керівництва... Не впустить можливості жоден бажаючий.
Спробуємо заглибитися у проблему і таки розібратися, що ж саме заважає дільничному добре працювати, аби усім було добре? На це риторичне питання ми спробували знайти відповідь спілкуючись із заступником начальника Броварського міськвідділу внутрішніх справ майором міліції Русланом Хартановичем, який курує роботу блоку дільничних інспекторів міліції та території Броварів та Броварського району.
УСЕ НОВЕ ДОБРЕ ЗАБУТЕ СТАРЕ?
Знищення міліції як такової розпочалося на початку 90-х, коли з метою оптимізації роботи розпочалося скорочення штатів, на тлі якого начебто була підвищена заробітня платня. Насправді ж, поступово, крок за кроком міліція почала втрачати найдосвідченіших працівників, які вже мали трудовий стаж за льготним обчисленням. А „збільшення” зарплати потягло призупинення дії льгот для працівників міліції, яке триває й донині. До-речі, не таких вже й значних льгот, а саме - видачу продовольчого пайка (мука, масло, цукор, консерви), 50% оплату комунальних послуг, безкоштовний проїзд міським транспортом та раз на рік залізничним. Втім, для для рядового міліціонера із заробітком (одним із найнижчих у світі), який зараз складає у середньому півтори тисячі гривень, і ці льготи, були відчутним підспір”ям. Служба була передбачуваною, сім”я нагодована. Дільничний тримався роботи. Його знали в обличчя та більшістю поважали. У підтриманні авторитету стражу порядку був зацікавлений і сільський голова. Зазвичай вишукував можливості забезпечити житлом та транспортом на території, аби зробити дільничного частинкою того суспільства, про добробут якого піклуюється сам. Ці часи викликають ностальгію у багатьох.
Чому ж зараз не рідкість побачити дільничного, який майже на коліні приймає заяву від потерпілого? Про власне житло не може й бути мова, коли навіть службовим кабінетом не забезпечений та й міліціцейській кітель купує за свої... Із перевтомою на обличчі та безвихіддю у очах обходить пішки піднаглядну територію. А це подекуди і три, і чотири села..., інколи більше. Нині навантаження на дільничного броварщини перевищує норму у три рази. Відсутність бажаючих працювати за таких умов зрозуміла, як і стрімка плинність вже працюючих кадрів.
Чотири молоді працівники, які пройшли повну підготовку, відмовилися від посад наприкінці стажування, коли на практиці зрозуміли, які на них очікують навантаження...
Дивлячись на отакого дільничного, заявник мимохіть відчуває що він звернувся по захист до того, хто й сам його потребує... Як не крути, а зустрічають по одежці...
Парадоксально, але усе це не секрет і ми не відкрили Америку. Втім, гучні гасла, що лунають з трибун спільних нарад дільничних та міських(сільських та селищних Рад) – як вода крізь пісок. Та віз й донині там...
Нині тягар економічних проблем відволікає від цієї насущної проблеми, як відродження міліції з руїн. Особливо інституту дільничних. Ланки, яка не тільки профілактує а й відіграє безпосередню роль у розкритті злочинів.
Хто може надати розшуковцю інформацію про скажімо Василя, чи Петра, які на селі схильні до крадіжок, пияцтва та аморального способу життя? Хто збере якісну доказову базу для слідства про підозрюваних у тому чи іншому злочині? Хто у першу чергу може захистити від сімейного дебошира та насильника? Відповідь єдина - дільничний інспектор. Віктор Остапчук, який пропрацював на посаді понад 10 років (!) на одній дільниці успішно розкриває злочини за обмаллю інформації. Впізнає своїх „підопічних” за одним тільки натяком. Коли розшуковці серед прикмет злочинця назвали тільки його призьвісько, старший дільничний Остапчук безпомилково назвав його справжнє ім”я..
Чому ж ми продовжуємо котитися у прірву та втрачати останки колись квітучої правоохоронної системи? Зрозуміло, комусь було вигідно її вкрай послабити. Адже сильна, незалежна міліція може ненароком стати на заваді криміналітету. „Краще” тримати її напівголодну, залежну та слабку, аби й голови не підіймала. Чому ж розуміючи усе це ми обурюємося, коли дізнаємося про факти отримання українськими правоохоронцями хабарів? Напевно що норвежський поліцай би з”їхав зглузду, якби міркував про лівий заробіток, коли його держава забезпечує йому щомісячне утримання у понад 10 тисяч доларів. Гаразд, це Європа. Візьмемо Африку. У Намібії робота поліцейського оплачується у понад 3 тисячі доларів. На додаток ще й повний пакет соціального захисту. Про заробітну платню українського правоохоронця соромно й казати знаходячись серед міжнародної спільноти поліцейських.
Отже, чи так багато необхідно для того аби механізм нормальної роботи дільничного нашої держави зрушив з місця та запрацював?
З деяких прикладів Руслана Аркадійовича зрозуміло, що навіть у реаліях сьогодення, кроки до кращого можливо робити.
Так, на території Шевченківської сільської ради вже віришено питання про виділення житла для дільничного. Голова Плосківської сільської ради стикнувшись із небувалим безладдям на селі, вирішив це питання рішуче. Звернувся про виділення на село двох працьовитих дільничних. А потім надійно закріпив їх на території, надавши у тимчасове користування житло. Протягом наступних 5-10 років, воно перейде у їхню приватну власність. Cемиполки, Княжичі і Заворичі пішли тим самим шляхом. Великодимирська селищна рада та Пухівська сільська рада надали дільничним по земельній ділянці. Ці позитивні зрушення мають прискорюватися. Добрі перпективи привернуть увагу молоді до цієї професії, яка насправді дарує її володарям величезний життєвий і професійний досвід. Ця професія має стати привабливою, аби заповнити вакансії і логічно розподілити існуюче навантаження. На додаток – кришу над головою, робочий стіл і зв”язок. Усе інше зробить терпіння, працьовитість та самовідданість слов”янської натури нашого люду, який звик до перевантажень та надзвичайних умов. Адже не працює з під палки, а робить навіть більше від можливого. Саме це щоденно доводить колектив у 39 працівників ДІМ Броварської міліції, які не дивлячись ні на що, намагаються гідно обслуговувати наш броварський край.

Ксенія Крикунова
ВЗГ ГУМВС України в Київській області





Керівництво міліції Київщини привітало ветеранів зі святом Перемоги

07.05.2010

Напередодні Дня Перемоги начальник ГУМВС України в Київській області генерал-майор Костянтин Сапко привітав ветеранів Великої Вітчизняної війни з їхнім святом і віддячив їм за подвиги.
На жаль, з кожним роком все менше залишається серед нас тих героїв, котрі, не шкодуючи ні здоров’я, ані життя, захищали Батьківщину під час найстрашнішої та найжорстокішої війни в світовій історії.
Так, за словами Костянтина Васильовича, серед працівників обласної міліції в живих лишилося 97 безпосередніх учасників бойових дій. 27 з них – працівники Головного Управління. Всі ці люди несли службу в різних частинах та на різних фронтах. Серед них – льотчики, танкісти, піхотинці й партизани. Після перемоги над фашистськими загарбниками вони розпочали війну зі злочинністю, як працівники ОВС.
Спогади й досвід ветеранів є надзвичайно важливими для наступних поколінь, адже дають можливість не допустити подібної трагедії у майбутньому і зберегти гордість за наших бійців.
Напередодні дев’ятого травня ветерани Великої Вітчизняної отримали нагороди від МВС, обласної ради та спілки атестованих працівників міліції. А одному з героїв присвоїли звання підполковника.
Після урочистої частини почесні гості відправилися за святковий стіл, де мали можливість пом’янути загиблих співвітчизників і згадати свої бойові дні.
Обласна міліція, у свою чергу, пообіцяла ветеранам допомогу й піклування…

Любов Задорожна
ВЗГ ГУМВС України в Київській області





Міліція Київщини сприяла встановленню і похованню бійця червоної армії

06.05.2010

Сьогодні, шостого травня, у селі Новосілки Макарівського району пройшло поховання останків Білоруського воїна Червоної армії.
У квітні 2009 року працівники Макарівського відділу міліції проводили оперативно-розшукові заходи по розшуку вбитого чоловіка. Підозрюваний у злочині вказав на кілька місць поховання.
Розпочавши «розкопки» поблизу села Новосілки, правоохоронці знайшли людські кістки, що знаходилися на глибині близько 25-ти сантиметрів під землею. На місце викликали слідчо-оперативну групу, яка провела документування й виїмку останків. За словами першого заступника ГУМВС України в Київській області Анатолія Кислого, на рівні грудної клітини скелета знаходився солдатський медальйон, а поруч – іржаві гільзи від вогнепальної зброї.
Коли ж останки направили на експертизу, виявилося, що вони належать червоноармійцю Гончару Івану Марковичу 1919 року народження, уродженцю Республіки Білорусь.
З’ясувавши це, міліціонери звернулися за допомогою до Всеукраїнської громадської організації «Закінчимо війну». Її представники провели перевірку архівних документів, а також вказали на той факт, що подібними медальйонами солдати користувалися лише у 1941 році. Саме тоді поблизу села Новосілки проходили бойові дії.
З метою встановлення родичів і подальшого поховання солдата на Батьківщині керівництво ГУМВС України в Київській області через консульство направило запити до Білоруської Республіки. Та, на жаль, єдиний рідний – син названої сестри загиблого – відмовився займатися церемонією.
Тоді обласна міліція взяла на себе клопотання про підзахоронення останків загиблого до братської могили. Завдяки сприянню Новосільської сільської ради, Гончар І.М. був похований з усіма військовими почестями. Символічним є те, що захоронення відбулося напередодні 65-ї річниці перемоги у Великій Вітчизняній війні.

Пом’янути співвітчизника приїхав радник посольства Республіки Білорусь в Україні Юрій Слука. Він віддячив українцям за шанобливе ставлення до його земляка і згадав, що немало українських воїнів поховані на території Білорусі.

Участь у заході прийняв також голова Всеукраїнської організації «Закінчимо війну» Юрій Зубко. Він наголосив, що нашим батькам і дідам вдалося відвоювати Батьківщину у фашистів, та все ж вони не змогли закінчити війну. Адже, за переконаннями організації, кінець страшному лихові буде покладений лише тоді, коли кожен воїн буде похований з відповідними почестями.
Юрій Григорович також повідомив, що у 2009 році лише на території Київської області було проведено сім подібних захоронень. Серед присутніх були й учні місцевої школи.
На честь Гончара І.М. прозвучав військовий салют і панахида шести священників різних релігійних конфесій. Ця подія ще раз нагадала українцям про те, що ми мусимо шанувати пам'ять кожної людини, котра поклала своє життя заради наступних поколінь вільної держави…

Любов Задорожна
ВЗГ ГУМВС України в Київській області





«Свої» злочинці - найнебезпечніші

06.05.2010

7 мішків комбікорму мало не позбувся Калитянський агрокомбінат, що на Броварщині. Під час спроби його викрадення були затримані працівники цього ж підприємства.
Старший інспектор сектору Державної служби охорони Броварської міліції В’ячеслав Глудік, який контролює роботу працівників відомчої охорони комбінату, розповів, що протягом двох останніх місяців він неодноразово помічав зникнення комбікорму. Та виявити крадіїв дотепер не вдавалося, адже територія агрофірми величезна. Втім, надію не втрачав, та ще ретельніше пильнував майно. Аж поки наочно не зіткнувся із крадіями. Під час чергового обходу території, близько 19.00 години, В’ячеслав Максимович звернув увагу на відчинені ворота агрокомбінату. Це видалося дивним. Робочий день працівників комбінату завершується о 17.00. Наблизившись, побачив… знайомі обличчя. Двоє чолов’яг, працівників агрофірми, завантажували свій ВАЗ мішками із комбікормом. Представник державної служби охорони зорієнтувався миттєво та спромігся затримати одразу обох нероб, які спробували утекти. Перекрив виїзд їхнього автомобілю своїм і спочатку затримав водія, а іншого упіймав поміж машин автогосподарства.
Згодом, згідно інструкції, повідомив про подію до відповідних служб. Викрадене було вилучено. Розпочато перевірку.
Протягом свого існування агрокомбінат зазнавав чимало зазіхань на власне майно. Втім, це вже й не перше вдале затримання, яке провів старший лейтенант міліції В’ячеслав Глудік. 5 років тому йому вдалося затримати чотирьох мешканців Калити та Заворичів (також колишніх працівників агрофірми), які намагалися вивезти з підприємства 18 (!) поросят. Півроку тому – припинити злочинну діяльність водія агрофірми, який намагався привласнити 300 кг комбікорму та маляра, який спокусився на 28 мішків комбікорму відповідно.
Калитянський агрокомбінат вже понад 10 років користується послугами ДСО. Адже, як виявляється охороняти майно від «своїх» треба ще дужче аніж від чужих.

Ксенія Крикунова
ВЗГ ГУМВС України в Київській області





Під час першотравневих свят міліція Київщини гідно забезпечила порядок

05.05.2010

Під час першотравневих вихідних, коли громадяни відпочивали від трудових буднів і смажили шашлики, правоохоронці Київщини несли варту у посиленому режимі. Адже, не секрет, що українці полюбляють відзначити свято випивкою, а, як наслідок, буянити на вулицях рідних міст та селищ. Тож, міліціонери робили все можливе для забезпечення спокою громадян і, варто зазначити, гідно впоралися з цією місією…
Так, першого травня у 56-ти населених пунктах Київської області відбулися 74 урочистих заходи; в них брали участь понад п’ять тисяч чоловік. Не дивлячись на подібну масовість, з приємністю відмічаємо, що жодних правопорушень під час публічних святкувань не сталося.
Серед дачників і любителів природи теж не знайшлося тих, кого варто було б направити до райвідділу за негідну поведінку. Навіть зловмисники незвично притихли й скоїли у ці дні ледь не на половину менше злочинів, ніж зазвичай це трапляється у будні…
Не дивлячись на приємні показники, дехто від криміналу все ж не втримався…
Так, з першого по п’яте травня на Київщині сталося 645 злочинів та резонансних подій. З них 13 грабежів, 139 крадіжок державного та приватного майна, 18 випадків, пов’язаних з наркотиками та 28 хуліганств.
Як не прикро, та не обійшлося й без тяжких злочинів – двох вбивств у Баришівському та Тетіївському районах. Підозрюваних затримано, проти них порушено кримінальні справи.
Два тяжких тілесних ушкодження сталися першого травня в Ірпінському та Яготинському районах. Причиною такої агресії послужила велика кількість горілки. На щастя, жоден з двох випадків не виявився смертельним, а винуватців було заарештовано. Вони понесуть покарання з усією суворістю закону.

Любов Задорожна
ВЗГ ГУМВС України в Київській області





Ірпінська міліція спільно з компанією «Укртелеком» вилучила кольорового металу на мільйон гривень

30.04.2010

Останнім часом в Київській області значно почастішали крадіжки телефонного кабелю. Таке положення не влаштовує не лише міліцію та громадян, а й компанію «Укртелеком», яка змушена за власний рахунок поновлювати зв'язок постраждалим. Аби попередити й зупинити подібні злочини, правоохоронці спільно з працівниками компанії вирушають на рейди. Так, наприклад, прибувши до міста Ірпінь, вони вилучили кольорового металу на суму близько мільйону гривень.
Не дивлячись на популяризацію й поширення мобільного зв’язку, стаціонарні телефони все ще відіграють значну роль у житті українців. Цим фактом нахабно користуються мисливці за кольоровим металом. Так, лише за поточний місяць на Київщині було зафіксовано 23 крадіжки телефонного кабелю.
Такі злочини стають більш жахливими від усвідомлення того, що кожен обрізаний дріт може коштувати чийогось життя. Особливо це стосується людей похилого віку, які не звикли до «благ цивілізації», тож домашній телефон лишається для них єдиним способом вчасно викликати «Швидку» чи соціальну допомогу.
На жаль, докори сумління зловмисникам мало знайомі. У гонитві за грішми, вони відрізають кабелі десятками кілометрів, обпалюють їх та здають до пунктів прийому металобрухту. Аби припинити такий спосіб заробітку, законодавство заборонило переробникам металу приймати промислові вироби.
Втім, виїхавши на рейд, правоохоронці натрапили на організацію, яка вирішила не слідувати правилам. На складах знаходилося близько 10-ти тонн телефонних та електричних мідних дротів, що «тягнуть» на кругленьку суму. Там же опинився й пристрій для обпалювання «сировини». Страшно уявити собі, скільки жителів лишилися без зв’язку завдяки такому бізнесу.

На місце одразу ж прибула слідчо-оперативна група й задокументувала правопорушення. Також працівники міліції перевіряють документацію підприємства. Адже, подібний вид злочину карається не лише позбавленням ліцензії, а й кримінальною відповідальністю.
Варто зазначити, що найбільше від подібних крадіжок страждають Ірпінський та Фастівський райони. Тож, подібні рейди планують здійснювати й надалі. «Шкода, що телефонний дріт не можна поставити на сигналізацію», - скаржаться працівники «Укртелекому».

Любов Задорожна
ВЗГ ГУМВС України в Київській області





Привів дівчину додому – розплачуйся здоров’ям

28.04.2010

Днями у місті Вишневе Києво-Святошинського району заробітчанин Микола (40 років) підрізав ножем свого брата Івана (27 років). Як з’ясували правоохоронці, конфлікт виник через… романтичне побачення парубка.
Брати, по лінії матері, виявилися уродженцями Хмельницької області. На Київщину вони приїхали менше місяця тому – аби підзаробити на будівництві. Відносини між чоловіками були досить теплими, та й колеги характеризували їх, як добрих і працелюбних хлопців.
Тому, коли посеред ночі закривавлений Микола вибіг із фургону (що слугував братам за помешкання) і попрохав викликати «Швидку», важко було повірити у скоєне. Виявилося, чоловік мало не позбавив життя власного брата.
Розбиратися у справі довелося вже міліції. Крихта за крихтою люди у формі «витягали» інформацію з шокованого заробітчанина…
Виявляється, приїхавши до Вишневого, молодший Іван не витрачав часу даремно – одразу ж знайшов собі дівчину. І, знаючи що Миколи не буде вдома, пара вирішила влаштувати романтичне побачення у скромній оселі парубка.
Втім, череда поцілунків закінчилася гучною лайкою п’яного брата, котрий недоречно повернувся з гулянки. Аби не провокувати скандалу дівчина одразу ж покинула приміщення – якби ж то це зупинило родичів! Розлючений старший брат кричав щось про «бордель» і неповагу до нього. А коли Іван крикнув у відповідь, чоловік схопив ножа й ударив ним парубка.
Лише через кілька хвилин Микола усвідомив страшну подію. Згодом він вибіг на вулицю й почав благати про поміч. Допомога прибула у вигляді працівників «Швидкої» і… міліції.
Тепер чоловік заарештований. Проти нього порушено кримінальну справу за ч.1 статті 121 (Умисне тяжке тілесне ушкодження). Йому загрожує до восьми років позбавлення волі. Микола неабияк шкодує про «п’яний» вчинок і радіє тому, що Іван одужує…

Любов Задорожна
ВЗГ ГУМВС України в Київській області





На Київщині відбувся мітинг скорботи

26.04.2010

26 квітня на території училища професійної підготовки працівників міліції відбувся мітинг скорботи, присвячений 24-й річниці Чорнобильської катастрофи. Ветерани, колишні й теперішні керівники Управління МВС в Київській області зібралися разом заради згадки про прикру подію і вшанування пам’яті тих, кого з нами вже немає…
Тоді, у 1986 році, потік радіації зачепив територію 11-ти областей колишнього Радянського Союзу, на яких проживало 17 мільйонів громадян, із них два з половиною – діти до п’яти років. Безпосередньому опроміненню піддалося близько одного мільйону жителів. Понад 90 тисяч мешканців теперішньої Зони відчуження втратили свої домівки.
З усвідомленням катастрофи до Чорнобиля були кинуті усі сили всіх можливих інстанцій. Звісно ж, не остання роль у цій боротьбі випала працівникам ОВС.
За словами першого заступника начальника ГУМВС в Київській області полковника міліції Анатолія Кислого, на Київщині в строю залишається 115 безпосередніх учасників Чорнобильського жахіття. Всі вони мають абсолютно різні звання – від прапорщиків до полковників – і працюють в різноманітних службах. Ще 2500 осіб є ветеранами Чорнобильської катастрофи.
Як не прикро, але кількість людських жертв теж чимала. Так, з семи тисяч правоохоронців Київської області, що приймали участь в ліквідації аварії, 1300 стали інвалідами, 25 отримали гостру променеву хворобу, а понад триста вже нема в живих…
Сьогодні, аби вшанувати пам'ять, була проведена панахида по загиблим від Чорнобильської трагедії. На їх честь працівники спецпідрозділу «Беркут» відсалютували з вогнепальної зброї.
Багато про що згадали сьогодні ті, хто 24 роки тому мужньо стали на захист Батьківщини. А керівництво ГУМВС, у свою чергу, нагородило ветеранів грамотами й почесними відзнаками МВС за доблесть і відвагу у ліквідації наслідків катастрофи.
Немало уваги було звернуто й на курсантів училища, котрі вишикувалися для привітання ветеранів. Так, наприклад, слово взяв Народний депутат Верховної Ради України генерал-полковник міліції Микола Джига, який під час аварії перебував на посаді начальника Вишгородського райвідділу міліції і саме на його території був розташований штаб по ліквідації наслідків. Микола Васильович поділився досвідом з молодим поколінням і побажав їм сумлінної й добросовісної праці. Адже, від цих завзятих хлопців та дівчат залежить майбутній стан правопорядку на Київщині.
Варто зазначити, що працівники ОВС і по цей день виконують покладені на них важливі обов’язки по забезпеченню охорони громадського порядку в Зоні відчуження. Не дивлячись на шкоду для здоров’я, ці люди роблять усе можливе задля того, аби біль, завданий страшним лихом, міг, зрештою, вщухнути…

Любов Задорожна
ВЗГ ГУМВС України в Київській області





Міліція Київщини вшанувала загиблих

26.04.2010

Другий тиждень поспіль міліція Київщини влаштовує передтравневі суботники. Тиждень тому міліціонери Київської області упорядковували території лікарень та дитбудинків, а 24 квітня прийшла черга до меморіалів та пам’ятників загиблим.
Особливу увагу міліціонери приділили меморіалу загиблим бійцям полку НКВС, похованим у селі Харківці Переяслав-Хмельницького району. Там міліціонери віддали дань людям, котрі героїчно протистояли фашистським військам і боролися за нашу Батьківщину.
У цей день міліція Київської області встигла помити й привести до ладу пам’ятники героям війни і меморіали, присвячені ліквідаторам чорнобильської катастрофи. З великою шаною люди в погонах згадали про тих, хто колись не пошкодував ані здоров’я, ані життя заради наступних поколінь нашої держави.


ВЗГ ГУМВС України в Київській області





Повідомлення

21.04.2010

У вівторок, 20 квітня, 0 22:20 до Васильківського відділу міліції надійшло повідомлення про збройний напад на автомобіль “Сузукі Грант Вітара”.
На місце події вирушила слідчо-оперативна група. Працівники міліції з’ясували, що 52-річна жителька міста Васильків Любов Соцька під’їхала до свого будинку й чекала на чоловіка за кермом. У цей момент невідомий громадянин розбив скло з боку пасажирського сидіння та викрав особисті речі потерпілої, після чого зник з місця події.
По даному факту порушено кримінальну справу за ч.1 статті 186 (Грабіж). Наразі проводяться необхідні дії по встановленню особи та місця перебування зловмисника. Окрім того, правоохоронці намагаються з’ясувати підґрунтя скоєного злочину.

ВЗГ ГУМВС України в Київській області




На Київщині дільничний розкрив вбивство. Тіло покійного вже місяць було прикопане в сараї зловмисника

21.04.2010

На Київщині під час проведення профілактичних заходів, пов’язаних з відвідуванням помешкань громадян, дільничний інспектор Сквирського райвідділу міліції розкрив вбивство молодого чоловіка з Житомирської області.
Тіло 26-річного Михайла вже близько місяця знаходилося в сараї. Там господар садиби, а по сумісництву і головний підозрюваний, вирив для товариша яму глибиною з півметра та присипав покійного землею і камінням. Коли ж за кілька тижнів чоловік побачив на порозі міліціонера, нерви не витримали. «Не розумію, що зі мною робилося тоді з переляку. Я вбивати його не хотів, тільки полякати... А як за лопатою в сарай зайду, як гляну, то моторошно. Я і спати не міг та і зараз не можу. Тепер відбуватиму покарання, що ж ще може бути…» - жалкує про скоєне 56-річний Микола.
Жінка та горілка стали причиною трагедії. Після розпитої напередодні пляшки оковитої між чоловіками виникла сварка. Михайло – сусід колишньої співмешканки підозрюваного – почав доводити, що тільки дурні не можуть вжитися з такою чудовою господинею. Микола, який до цього співмешкав з Іриною півтора роки, на це відповів брудною лайкою, за що добряче отримав від молодшого товариша поліном.
«Він мене тоді сильно побив, - розповідає затриманий. – Коли ж Михайло ліг і, повернувшись обличчям до стіни, заснув, я зі злості взяв сокиру та вдарив…».
Під час подвірного обходу сусідка розповіла дільничному, що одного разу зайшла до Миколи в будинок і побачила на стінах бурі плями. Чоловік пояснив, що нібито порізав палець. Особливої уваги цьому вона не приділила, бо навіть подумати не могла, що сусід здатен на вбивство, адже він завжди спокійний, урівноважений і по хазяйству допоможе. Одразу після візиту допитливої сусідки, Микола забілив стіни, помив підлогу та сховав знаряддя злочину. Вже по приїзду на місце події слідчо-оперативної групи, працівники міліції виявили плями крові лише на матраці.
Наразі зловмисник знаходиться в ізоляторі тимчасового тримання Сквирського РВ, проти нього порушена кримінальна справа за ч.1 ст 115 Кримінального кодексу України. У скоєному Микола зізнався. За вбивство чоловікові загрожує до 15 років в’язниці.
Тільки протягом чотирьох днів під час планового відвідування помешкань жителів Київської області дільничні виявили 38 злочинів, близько 250 осіб поставили на профілактичний облік, затримали чотирьох розшукуваних осіб, склали 35 протоколів за порушення правил адміністративного нагляду. Також працівники служби ДІМ відвідали більше 20 тисяч помешкань громадян і вручили всім візитні картки.

Юлія Сінчак
ВЗГ ГУМВС України в Київській області





Статус юної крадійки

20.04.2010

Бездуховність, відсутність глибоких знань і широких інтересів - з одного боку та стихія вулиць з хибним уявленням про життя, лідерством сильних і нахабних, що межує з правопорушеннями, а часто і зі злочинами – з іншого боку. Ці пріоритети та наслідки впливу дорослих досить швидко приводять осіб, а особливо не досить стійких підлітків, до вчинення протиправних діянь.
Так сталося і в одному із сіл Бориспільського району - картина сучасного життя неповнолітнього, поведінку якого в основному сформували не досить законно налаштовані особи та й життя рідних людей було не показовим: батько з сім’єю не проживає та ще й раніше судимий – фактори, які в сукупності сприяли скоєнню нею крадіжки з помешкання жительки села.
Заява потерпілої звучала досить стандартно. «…невідома особа, шляхом вільного доступу, скоїла крадіжку золотих виробів з будинку, де вона мешкає разом із сім’єю». В ході розшукових заходів правоохоронцями, а саме дільничними інспекторами міліції, спільно з членами громадського формування «Захист», було встановлено і причетного до крадіжки, вірніше причетну. Нею виявилася 15-річна місцева дівчина, подружка доньки потерпілої, з якою та вже тривалий час товаришувала. Того дня в гостях у знайомої неповнолітня товаришка чекала на чай та поки господиня перебувала на кухні, вона вирішила подивитися шкатулку, що стояла на серванті і помітила всередині ювелірні прикраси. Не довго думаючи, дівчина швидким порухом руки спорожнила шкатулку: і вироби із золота перекочували до кишені юної крадійки. Опісля попила чаю з господинею та вирушила до дому, а вночі разом зі своїми родичами поїхала до м. Києва, щоб здати викрадене до ломбарду. Виручені гроші від здачі чужого майна неповнолітня просто… прогуляла.
Наразі порушено кримінальну справу. Свою вину школярка визнала та змінити вже нічого не можна, адже про можливі наслідки необхідно думати наперед, а батькам цікавитися життям дітей, щоб не вулиця, а вони брали участь у їх вихованні. Тоді зерна добра, справедливості, законності, поваги до людей, бажання до знань дадуть свої паростки.
І наостанок мовою статистики. Як повідомив начальник кримінальної міліції у справах дітей Бориспільського міськвідділу Андрій Хіміч, на профілактичному обліку за різні правопорушення в міліції перебуває 92 підлітки; за скоєння злочинів – 12 неповнолітніх. Цього року вже складено понад 40 адмінпротоколів, а за невиконання батьками своїх обов’язків з виховання дітей – 31. Всього ж за минулий рік службою було складено 142 протоколи, значна частина яких адресована батькам, котрі неналежно виховують своїх нащадків.

Юлія Харлановська
ВЗГ ГУМВС України в Київській області





МІЛІЦІЯ КИЇВЩИНИ ВЛАШТУВАЛА ЧИСТКУ

19.04.2010

У суботу 17 квітня всі служби міліції Київської області об’єдналися заради виконання одного спільного завдання. На щастя, кримінал тут ні до чого – правоохоронці замінили зброю у руках на граблі та віники й почали прибирання обласних територій.
Закінчивши чистку власних кабінетів та відділків, міліціонери взялися за виконання свого основного поклику – допомогу населенню.
Так, міліція Київщини з неабияким завзяттям підмітала бруд та садила дерева на територіях лікарень, дитбудинків та інтернатів. Адже, хворі люди та знедолені діти далеко не завжди мають змогу попіклуватися про власний затишок та комфорт. Хоча, саме вони найбільше їх потребують.

Навіть підступний дощик та несприятливі погодні умови не спромоглися розігнати працівників. Вогнища з паленим гіллям і листям допомагали зігрітися, а весняний настрій викликав посмішку на обличчях трудівників.
Вчителі та лікарі лишилися неабияк задоволеними такою допомогою. Тож, будемо сподіватися, що після подібного заходу населення сприйматиме міліцію не лише як суворий караючий орган, а й як організацію, що завжди рада підтримати й допомогти тим, хто цього потребує...

Любов Задорожна
ВЗГ ГУМВС України в Київській області





Лише протягом тижня міліція Київщини розкрила злочини посадовців більш ніж на чотири мільйони гривень

15.04.2010

Працівники Управління ДСБЕЗ ГУМВС України в Київській області викрили злочинні махінації посадових осіб Управління земельних ресурсів у Бориспільському районі, котрі примудрилися незаконно продати державну землю п’яти громадянам. За висновками експертів, збитки, що були спричинені державі, сягають суми понад два мільйони гривень.
Як виявилося, майже 10 гектарів землі, що піддалася махінаціям, перебували у постійному користуванні одного з державних підприємств. Посадовці-спритники, бажаючи підзаробити незаконним шляхом, без дозволу власників “продали” землі місцевому товариству, а згодом розділили їх між п’ятьма покупцями.
По факту злочину порушено кримінальну справу за статтею 365-2 (Перевищення влади або службових повноважень). Винуватцям загрожує позбавлення волі до восьми років із позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.
“Підзаробити” пару “земельних” мільйонів зажадав і один з керівників Обухівської районної державної адміністрації. Держслужбовець четвертого рангу вимагав два “лимони” від приватного підприємця за вирішення питання щодо виділення йому площі у дев’ять гектарів для ведення садівництва.
Наразі спритного посадовця затримано. Після вилучення брудних грошей та проведення обшуку, який підтвердив злочинну діяльність, було порушено кримінальну справу за статтею 368-3 (Одержання хабара). Йому загрожує до дванадцяти років в’язниці з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років з конфіскацією майна. Втім, на даний момент слідство триває...
Як повідомив начальник управління державної служби по боротьбі з економічними злочинами полковник міліції Олександр Савченко, такі дії – лише початок широкомасштабної операції по виявленню корупціонерів та хабарників у Київській області.

Любов Задорожна
ВЗГ ГУМВС України в Київській області





На Київщині намагаючись пограбувати банк, зловмисник поранив охоронця

12.04.2010

В місті Біла Церква, що на Київщині, затримали 32-річного місцевого жителя, який погрожуючи пістолетом «Зоракі» намагався пограбувати одне з відділень банку. За кілька хвилин після невдалої спроби він здійснив розбійний напад на магазин.
Коли чоловік, одягнений в темний одяг, зайшов до відділення та поцікавився курсом валют, ніхто з працівників та охорони не помітив нічого особливого. Проте, коли чоловік розбив вітрове скло операторів і, погрожуючи пістолетом, почав вимагати гроші, охоронець зреагував миттєво та накинувся на нього ззаду. Зловмисник не роздумуючи здійснив два постріли. Одна з куль ушкодила голову та вухо охороннику. Скориставшись безпорадністю охоронця, чоловік зник у невідомому напрямку.
За півгодини той самий зловмисник увійшов до магазину, який трапився на його шляху і також, погрожуючи пістолетом, схопив пляшку горілки та цигарки на загальну суму 32 гривні 50 копійок і був такий.
Коли повз магазину проходив дільничний, який направлявся до опорного пункту після інструктажу, його зупинив галас продавця. За гарячими слідами, маючи прикмети підозрюваної особи, міліціонер затримав розбійника за кілька кілометрів. Той сидів під парканом та через пошкодження вени осколками розбитого в банку скла стікав кров’ю. Разом із слідчо-оперативною групою довелося викликати й швидку допомогу. У зловмисника в поліетиленовому пакеті виявили пневматичну зброю та напівпусту пляшку горілки, яку він використовував як знеболююче та промивав рану.
Наразі проти жителя Білоцерківського району порушено кримінальну справу за фактом розбою. Чоловікові загрожує від семи до дванадцяти років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Юлія Сінчак
ВЗГ ГУМВС України в Київській області





На Київщині міліція визначила кращого державного службовця

12.04.2010

В Головному управління міліції Київщини нещодавно визначили переможців першого туру щорічного Всеукраїнського конкурсу «Кращий державний службовець».За перемогу в двох номінаціях - «Кращий керівник» та «Кращий спеціаліст» боролися 16 претендентів – переможців районного рівня та представників служб Головного управління.
Змагання виявилися не з легких, проте визначили справжніх професіоналів своєї справи. Учасникам довелося скласти тести зі знання Конституції України, законодавства про державну службу та специфіки функціональних повноважень державного органу, а також вирішити окреме завдання щодо складання ділових документів. Міліцейських держслужбовців також перевірили на знання персонального комп’ютеру.
За результатами чотирьох конкурсів в номінації «Кращий керівник» перемогла Наталія Гомонець - завідуючий сектора фінансового обліку ВФЗБО ГУ, а кращим спеціалістом серед державних службовців стала Світлана Дроздовська – головний спеціаліст відділу зв’язків з громадськістю. Тепер жінкам доведеться представляти Київщину в другому етапі конкурсу.

Юлія Сінчак
ВЗГ ГУМВС України в Київській області





ПОВІДОМЛЕННЯ

12.04.2010

До чергової частини Києво-Святошинського РВ ГУМВС України в Київській області 09.04.2010 року звернулися родичі про зникнення редактора видання «Экономические известия» В’ячеслава Радченка, який не виходив з ними на зв'язок з 31.03.2010 року.  Заява зареєстрована та знаходиться на контролі в Головному Управлінні МВС України в Київській області, наразі встановлюється місцезнаходження зниклої особи.Всіх, хто бачив чи знає, де знаходиться В. Радченко, просимо повідомити за телефонами: 04598-4-02-20, 271-63-64 або 102.


ВЗГ ГУМВС України в Київській області





На Київщині вітчим-тиран застрелив коханця 19-річної доньки

08.04.2010

Надзвичайна подія трапилася днями у місті Переяслав-Хмельницький, що на Київщині. До цього часу місцеві жителі не можуть оговтатися від холоднокровного вбивства їх земляка, Олександра А. (42 роки), яке нахабно вчинив уродженець Житомирської області Василь Ч. (53 роки).
Зранку до міліцейського відділку зателефонувала Надія. Не в змозі стримати сліз, старенька повідомила, що до їхнього будинку щойно увірвався чоловік, котрий жорстоко застрелив її сина. А згодом до правоохоронців завітала 19-річна Тетяна з матір’ю і дала свідчення проти свого вітчима, розповівши, що саме він вчинив злодіяння.
Люди у формі зволікати не стали. Вони одразу ж виїхали на місце події і почали розшук Василя. Тож, вже через дві години руки чоловіка опинилися у кайданках. Вже пізніше міліціонерам вдалося з’ясувати мотиви скоєного…
Те, що Василь не потрапляв раніше у поле зору правоохоронців – майже випадковість. Жорстокий і неймовірно грубий чоловік за 11 років спільного життя став справжнім тираном для 43-річної Наталії та її доньки Тетяни. Синці й шрами на жіночих обличчях були звичним додатком до сімейного затишку. Втім, жінка кохала Василя, тож мужньо терпіла насильство. А ось дівчина не збиралася миритися з тим, що майже чужа людина регулярно підіймає на неї руку. Відтак, коли прийшов час вступу до вузу, Таня обрала Переяслав-Хмельницький – аби подалі від дому.
На першому ж курсі дівчина зарекомендувала себе, як добросовісна й талановита студентка. А, повертаючись з занять, вона кожного дня бачила привітного Олександра. Різниця у віці не стала завадою – невдовзі пара почала жити разом. Тетяна нестримно раділа таким відносинам – нарешті вона знайшла своє щастя.
Аж ось на пасхальні свята до міста завітала Наталія. Жінка вмовляла доньку приїхати погостювати додому. Тетяна ж не палала бажанням покинути коханого й зустрітися з вітчимом-тираном. Втім, мати не хотіла миритися з такою позицією. Вона зателефонувала Василю з проханням допомогти їй у переконанні.
Тієї ж ночі чоловік сів на потяг, завідомо прихопивши з собою мисливську рушницю. Вже о десятій ранку він увірвався до помешкання Олександра. Зловмисник вдарив чоловіка прикладом, а коли той зігнувся від болю, пустив йому кулю у спину. Не пошкодував нелюд навіть старенької матері - тій також дісталося немало стусанів. На жаль, жінка оговталася лише тоді, коли її син востаннє видихнув повітря…
Василь же відправив Таню з дружиною до місцевого відділку, а сам спокійно поїхав у бік Київського ж/д вокзалу. Там його і затримали працівники міліції.
Наразі проти Василя порушено кримінальну справу за статтею 115 (Умисне вбивство). Йому загрожує до п’ятнадцяти років позбавлення волі. Втім, навіть опинившись за ґратами, нелюд не шкодує про те, що позбавив життя одну людину, а особистого щастя – іншу. Він з гордістю розповідає деталі вбивства, почуваючи себе справжнім мужчиною….

Любов Задорожна
ВЗГ ГУМВС України в Київській області





На Київщині тесть вбив зятя сокирою та прикопав його тіло на подвір’ї

08.04.2010

В Кагарлицькому районі, що на Київщині, тесть вбив та закопав у себе на подвір’ї тіло 31-річного зятя. Нічого не підозрюючи дружина потерпілого прийшла до міліції із заявою про зникнення чоловіка та батька її дітей.
Про конфлікт в сім’ї раніше засудженого за крадіжки 52-річного Володимира правоохоронцям розповіли сусіди. Мовляв, того дня по обіді в дворі чули лайку та крики. Як з’ясувалося, сварка виникла «під чарку». Як завжди слово за слово, образа за образою, а результат - п’яна бійка. Тесть церемонитися не став. На очах у свого сина та дружини – тещі покійного – вдарив свого зятя обухом сокири по голові. Від отриманого ушкодження чоловік помер на місті.
Коли ж «підпите» сімейство зрозуміло, що зятя вже немає серед живих, було вирішено приховати сліди скоєного та закопати тіло померлого. Далеко нести не стали. За будинком тесть вирив яму і поховав родича. Дружині й синові наказав нікому нічого не розповідати, а особливо доньці, бо «таке діло поганим пахне».
Теща не витримала на першому ж допиті в міліції. Наразі Володимира затримали. Проти нього порушено кримінальну справу за статтею 115 Кримінального кодексу «Умисне вбивство». За вбивство зятя чоловікові загрожує до п’ятнадцяти років позбавлення волі.

Юлія Сінчак
ВЗГ ГУМВС України в Київській області





За краєзнавчий музей на Київщині, телевізор та болгарку – 12 кримінальних справ та шість років в’язниці

06.04.2010

В Миронівському районі працівники міліції затримали трьох молодиків, проти яких порушено 12 (!) кримінальних справ за фактами крадіжок з гаражів, магазинів, ларьків, пошти, школи і навіть краєзнавчого музею.
Як з’ясувалося, ватажком та організатором кримінальної групи, яка діяла на території району протягом останніх 6-7 місяців, був 19-річний Андрій, раніше засуджений за грабіж. Допомагали йому ще двоє – сусід-десятикласник та 26-річний товариш на власному автомобілі «ВАЗ-2110». Саме на цьому авто хлопці й направлялися у пошуках легких грошей.
Способи проникнення до приміщень були різними: десь просто розбивали скло, десь підбирали ключі, в деяких випадках використовували лом, щоб відігнути віконну решітку. Проте в жодному разі зловмисники не залишили слідів – «працювали» в рукавичках. Та і з свідками злочинів теж не склалося – промишляли молодики після третьої години ночі.
Звичайно, що метою кожної крадіжки були гроші, на які вони дозволяли собі непогано відпочити. Проте хлопці не цуралися нічого: ні запасного колеса та електроінструментів з гаража, ні особистих речей працівника пошти, де вони викрали кілька посилок з книжками. Найбільш «поталанило» їм в магазині мобільних телефонів, звідки підозрювані винесли чимало карток поповнення рахунку та фотоапарат, непогана виручка на них чекала також в продовольчих магазинах та ларьках. З місцевої школи раптово зник телевізор. Одного разу вони навіть намагалися зламати банкомат, проте спроба не вдалася. Ну а остання крадіжка з краєзнавчого музею просто вражає. Серед зниклих речей – форма десантника аеромобільних військ, німецька каска, військові нагороди та фляга часів Великої Вітчизняної війни, муляж револьвера і альбоми з монетами.
Наразі двоє затримані та знаходяться під вартою, неповнолітній школяр – на підписці про невиїзд. Хлопцям загрожує від трьох до шести років позбавлення волі.
Цікаво, що на допиті пояснювати свої дії якоюсь особливою безвихіддю ніхто й не збирався, просто вчора комусь був потрібен телевізор, сьогодні гроші, а завтра… колекція музейних монет та медалей, бо найстарший затриманий просто вже давно їх колекціонує. Ось така кримінальна простота.

Юлія Сінчак
ВЗГ ГУМВС України в Київській області





На Київщині до Великодня священики з міліцією готуються разом

01.04.2010

Наближається свято Великодня. На Київщині, щоб не зіпсувати цей світлий день усілякими неприємностями, пов’язаними з порушенням громадського спокою, міліція разом із священнослужителями ретельно готуються до святкування та приходу великої кількості людей у храм для освячення пасхального куліча.
Загалом у Київській області налічується понад 660 церков різних конфесій. Цього року на Великдень храми відвідають близько 600 тисяч прихожан. Під час проведення богослужінь на посиленому варіанті несення служби охорону громадського порядку будуть забезпечувати більше півтори тисячі працівників міліції, в тому чисті батальйону «Беркут» та внутрішніх військ.
Як виявляється, напередодні святкування дільничні інспектори міліції в обов’язковому порядку перевіряють храми на предмет технічного укріплення і навіть складають акти про виявлені недоліки, які представники церкви мають усунути в найкоротший термін. Разом із священнослужителями та громадськими помічниками правоохоронці проводять інструктажі та з’ясовують плани дій на випадок надзвичайної події. Також визначаються місця паркування машин та перекриття автошляхів і вулиць, що знаходяться неподалік церков. Рухом автомобілів у Великодню ніч зазвичай керують працівники ДАЇ.
За словами старшого дільничного інспектора Києво-Святошинського райвідділу міліції Петра Савчука, останні п’ять років в селі Білогородка, де він територіально закріплений, значних порушень на Великдень не було. Міліціонер зазначає, що стало набагато більше віруючих людей, які самі ладні осоромити будь-кого, хто прийшов до святого храму в нетверезому стані чи поводить себе нечемно. Така активна громадська позиція досить часто допомагає приструнити правопорушника навіть без втручання в конфлікт працівників міліції.

Юлія Сінчак
ВЗГ ГУМВС України в Київській області




Повернутись на головну
Замовити VPS-хостинг
Зареєструвати домен / register domain ua
Free FTP for IP-camera