facebook  ДДСО

 
Новини
24-03-2011 11:56 | Переглядів: 124

У зоні відчуження затримали журналістів, які нелегально проникли на небезпечну територію

У інформаційному агенстві «Укрінформ» відбулась прес-конференція, присвячена роботі міліції та забезпечення правопорядку на території тридцяти кілометровій зоні ЧАЕС. Як розповів заступник начальника – начальник міліції громадської безпеки ГУМВС України в Київській області Юрій Спаський, останнім часом випадків незаконного проникнення на забруднену територію побільшало. Декілька днів тому, 17 березня, в зону відчуження нелегально проникли троє журналістів. Двоє українських екстрималів-медійників наважились прихопити із собою іноземного колегу. Відчайдух затримали, на всіх склали адміністративні протоколи і суд забов’язав їх сплатити штраф у розмірі 340 гривень кожному. Подібні випадки, нажаль, непоодинокі. Правоохоронцям ледь не щотижня доводиться затримувати бажаючих помилуватися краєвидами зони екологічного лиха. Найгірше те, що про майбутні наслідки таких протизаконних екскурсій, порушники не замислюються.

За останні 2 місяці 2011 року за матеріалами працівників міліції батальйону міліції з охорони зони радіоактивного забруднення було порушено п’ять кримінальних справ, три із них за порушення вимог режиму радіаційної безпеки, дві за незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами. Крім того, складено вісімдесят протоколів про адміністративне порушення, шістдесят сім із них за порушення вимог радіаційної безпеки, вісім за порушення правил рибальства.

Зі слів Юрія Спаського, відтепер у зоні відчуження міліція працюватиме у посиленому режимі. Як показує практика минулих років у період, починаючи з квітня, ближче до річниці трагедії на ЧАЕС, територію підвищеної небезпеки відвідують офіційні делегації і близько 25 тисяч звичайних громадян у поминальні дні, а через пропускні пости проїжджає 5 тисяч автотранспорту. Нерідко із настанням теплої погоди, кількість нелегальних туристів у безлюдній зоні збільшується вдвічі. У такий період для працівників міліції вкрай важливо забезпечити не лише в’їзд і перебування у зоні відчуження, а й виїзд людей із зараженої території. 

Втім, зона екологічного лиха приховує не лише небезпеку радіаційного випромінювання і непередбачуваних від нього наслідків. Як повідомив член національного союзу журналістів України Олександр Наумов, на забрудненій території збільшилась кількість вовків та рисі. Крім того, у безлюдній зоні немало пасток, створених самою природою, яка майже за 25 років відчуження стала дикою. Тому для непроханих гостей, нелегальні прогулянки можуть обернутися трагедією, наприклад, у вигляді серйозних травм або каліцтва.  
Фахівці наполегливо просять нелегальних екскурсантів і дослідників пам’ятати про те, що проникнення до зони відчуження є протизаконним, а бажаючим узяти на пам'ять сувенір із радіоактивної зони доведеться нести кримінальну відповідальність із позбавленням волі.

Марія Синельникова, ВЗГ ГУМВС України в Київській області
 



Повернутись на головну
Замовити VPS-хостинг
Зареєструвати домен / register domain ua
Free FTP for IP-camera