facebook  ДДСО

 
Новини
15-04-2011 14:05 | Переглядів: 275

На Бориспільщині знайдено поховання 200 останків бійців, розстріляних фашистськими загарбниками

У місті Бориспіль на одному із полів під час прокладання газового проводу у траншеї знайдено поховання радянських бійців. Це останки близько 200 солдат, котрі були розстріляні в часи Великої вітчизняної війни німецькими військовими.

Після виявлення такої знахідки робітники одразу звернулися до міліції. На місце прибула слідчо-оперативна група разом з експертами. За словами начальника бориспільської міліції Юрія Вовка, правоохоронці встановили, що тіла знаходилися в землі приблизно 50-60 років. Встановивши охорону, запросили до знахідки членів громадської організації «Закінчимо війну». Надалі проводитиметься робота щодо встановлення осіб потерпілих.  

Далекого 1941 на Бориспільщині точилися жорстокі бої. Багато червоноармійців було взято в полон до табору для військовополонених, який розміщувався на території аеродрому у м. Борисполі. Про страшні події того часу нагадали знайдені цього тижня останки 200 бійців. Та це на даний час. Їх кількість може виявитися набагато більшою, адже роботи тільки розпочалися. Рештки солдат складені у три шари на глибині двох метрів у так званому протитанковому рові. У багатьох не лише кульові поранення, а й розбиті прикладом від зброї черепи та безліч переломів. У деяких зв‘язані руки або ноги телефонним дротом чи шкіряним ремінцем. Ймовірно, що такі заходи вживалися до непокірних бійців.  

За словами членів Всеукраїнського громадського об‘єднання, які проводять роботи – це типова картина розстрілу. За знайденими гільзами від німецького автомату МП – 40 та грошима, номіналом 20 копійок, тих часів зробили висновок, що це поховання 1941 року. На місці знайдено досить мало особистих речей розстріляних. Лише декілька кружок, ложки, коробка для зубного порошку, дві ладанки та взуття. Але ні на одному із черевик не виявлено шнурків, відсутні навіть і ремені. Це доводить той факт, що німецькі солдати знімали з розстріляних все, що могли. Знайдено п’ять медальйонів – капсул смертників, які повинні бути у кожного солдата. Всередині медальйона має знаходиться інформація про бійця; прізвище, ім’я, по батькові, рік і місце народження, адреса сім’ї, його звання та група крові. 

За допомогою обладнання, яке має Національний інститут археології , можливо встановити дані бійців та згодом сповістити близьким. Адже й досі цих солдат рідні вважають безвісти зниклими. Після закінчення розкопів останки розстріляних будуть перепоховані з військовими почестями.


Юлія Харлановська, ВЗГ ГУМВС України в Київській області
 



Повернутись на головну
Замовити VPS-хостинг
Зареєструвати домен / register domain ua
Free FTP for IP-camera