facebook  ДДСО

 
Новини
27-05-2011 16:55 | Переглядів: 170

На Київщині працівники управління боротьби з незаконним обігом наркотиків проводять профілактичні заходи з населенням щодо незаконного вирощування маку

На Київщині з середини травня працівники управління боротьби з незаконним обігом наркотиків проводять загально-державну профілактичну операцію «Мак» під час якої виявляють та знищують місця нелегальних посівів снодійних сортів маку. За даними правоохоронців минулого року за протизаконне вирощування зілля порушили 164 кримінальні справи, 155 із них направили до суду, 144 особам довелося нести відповідальність у вигляді штрафу або обмеження волі.

Мак як правило вирощують на городах літні люди для особистого вживання або ж на продаж. Але мало хто знає, що це протизаконно і навіть небезпечно. Згідно законодавства України адміністративна відповідальність у вигляді штрафу до 50 неоподатковуваних мінімумів громадян або арешту до 6 місяців наступає у разі виявлення до 50 кущів маку на ділянці господаря. А до 500 і більше кущів даної рослини – кримінальна, з позбавленням волі на строк від 3 до 7 років.

Зі слів міліціонерів карати старих дуже шкода. Саме тому більшість порушених кримінальних справ закривають у залі суду через поважний вік підсудних. Втім на крайні заходи їх змушує іти боротьба з наркоманією і злочинністю, яка її провокує. Нерідко наркозалежні проникають у двори господарів аби дістати бажану макову солому, важливу складову для наркотичної речовини. Втім разом із маківками можуть прихопити й інші матеріальні цінності хазяїв при цьому, в кращому випадку не завдавши людям травм і тілесних ушкоджень.

Працівники міліції регулярно проводять профілактичні заходи і роз’яснювальні бесіди з населенням, особливу увагу приділяючи людям похилого віку. Адже саме з ними часто трапляються конфліктні ситуації. Пояснити пенсіонерам, що вирощувати мак протизаконно зазвичай важко. Крім того виявлені на городах маківки доводиться знищувати і складати протоколи. Бували навіть курйозні випадки, коли господарі будинків проганяли міліціонерів вилами і засипали прокльонами. І тільки через три години кропітких розмов та пояснень починали прислухатися до слів правоохоронців і розуміти їхні застереження.

Профілактичні заходи багатьом здаються жорстокими. Втім вони результативно попереджають наркоманію і злочинність. Лише за минулий рік працівники міліції під час відпрацювання виявили 3242 рослини нелегально вирощеного маку. Здоров’я і життя людей коштує набагато більше. А мак до святкових пиріжків куплений у магазині легально, обійдеться в рази дешевше порівняно зі штрафом.

Поля і галявини із диким маком також безщадно знищуються щороку. Для виявлення таких працівники міліції використовують авіацію. Адже з висоти пташиного польоту краще видно далекі відстані. Польоти з авіаклубів Київщини здійснюватимуться регулярно.
Операція «Мак» триватиме до кінця вересня. Працівники міліції звертаються до всіх громадян із проханням не порушувати закон і не наражати себе та своє майно на небезпеку. Крім того пам’ятати про те, що похилий вік не є причиною для ухиляння від відповідальності за свою діяльність.

Марія Синельникова , ВЗГ ГУМВС України в Київській області



Повернутись на головну
Замовити VPS-хостинг
Зареєструвати домен / register domain ua
Free FTP for IP-camera