facebook  ДДСО

 
Новини
20-10-2011 11:10 | Переглядів: 383

Очільник справедливості та моралі, найкращий психолог і страж порядку – все це дільничний Тетіївського району Олександр Хомюк

Стати міліціонером або пожежником щоб допомагати людям майбутній правоохоронець, а нині народний герой і улюбленець мріяв з дитинства. В органах внутрішніх справ Олександр Хомюк працює всього сім років, утім сотні підопічних йому сільських жителів вважають його найкращим дільничним посланим Богом



Під охороною і опікою Тетіївського дільничного чотири населених пункти і чотири тисячі жителів різних поколінь, характерів і життєвих принципів. 27-річний міліціонер спромігся знайти підхід і налагодити стосунки з кожним селянином своєї ділянки. Когось захистив, комусь знайшов і повернув украдене майно, а комусь просто допоміг порадою.

Гучні злочини у сільській місцевості трапляються рідко, втім роботи правоохоронцю завжди вистачає. Зазвичай телефон Олександра цілодобово приймає дзвінки і виклики від мешканців дорученої йому території навколишніх сіл. Зі слів інспектора, дружина давно вже звикла до того, що у нього не буває ані вихідних ані свят. У будь-яку погоду, пору року і доби треба поспішати до тих, кому необхідна допомога.

За один робочий день Олександр Хомюк встигає обійти і об’їхати декілька населених пунктів, поспілкуватися на офіційному прийомі з громадянами і прийняти від них заяви, навідатися до не благодійних сімей і заарештувати зловмисників. Затримавши на гарячому порушників закону молодий дільничний із кожним проводить профілактичні та роз’яснювальні розмови. Зі слів Олександра, якщо порушення не значні й нікому не завдано шкоди, намагається не карати людей. 

Втім іноді трапляються непередбачувані ситуації, що потребують оперативності, злагодженості та професіоналізму. Так за вживання і зберігання наркотичних засобів довелося затримати 24-річного раніше судимого молодика. Здивувало те, що після вилучення речових доказів чоловік не чинив опору інспектору і щиро розкаявшись у своїх діях питав у міліціонера поради щодо подальшої поведінки. Довіра співробітнику міліції чи не найвищий показник його професійної діяльності.

Пенсіонерка Ганна Миколаївна називає дільничного Божим даром для селян. Літній жінці спокійно жити не давав сусід, бив за те, що брала воду зі спільного колодязя. Захистити пенсіонерку та заспокоїти старого скрягу не вдавалося нікому крім Олександра. Проте допомігши одного разу інспектор не забуває своїх підопічних, періодично навідуючись, завжди переконується, що у людей, які просили про допомогу все гаразд.

Переступивши поріг дому неблагодійної молодої сім’ї, перше, що робить Олександр Володимирович – хвалить юну багатодітну маму за порядок і чистоту в будинку. Переконавшись, що господарі не зловживають алкоголем, а діти вдягнені, ситі та доглянуті, дільничний зі спокійною душею і задоволеною усмішкою йде далі у справах.

Зі щирою вдячністю згадує інспектора і виконроб Олег. На будівництві, яким керує чоловік вкрали електрозварювальний кабель вартістю 1500 гривень. Олександр і крадіїв знайшов і кабель повернув уже через дві доби після повідомлення про крадіжку. 

Сільська листоноша Юлія завдячує Олександру Хомюку врятованим шлюбом і налагодженим сімейним життям. Дільничний заарештував чоловіка-дебошира, втім під час бесіди пояснив молодому чоловікові за що змушений був його покарати. Повернувшись додому колишній агресор усвідомив свою провину і просив пробачення. З тих пір жодного разу не підняв руки на дружину і спиртними напоями більше не зловживав. А дільничному після розмови зізнався, що переоцінив усе життя і тепер нарешті зрозумів, що потрібно змінити на краще.

Люди упізнають свого народного героя у міліцейській формі здалеку і голосно вітаються з іншого кінця вулиці. Йому завжди і скрізь раді. Адже з його появою розбоїв, крадіжок, п’яних сварок і бійок стало значно менше. Розповідають, що і зловмисники і постраждалі найбільше у своєму дільничному цінують уважність та уміння допомогти і вислухати. 

Сам Олександр вважає, що дільничний повинен знати і розуміти людей. Тільки тоді справжній міліціонер зможе не допускати злочини, а завчасно їх попереджати. Якщо все ж таки сталося непоправне, обізнаність і володіння ситуацією допоможуть якнайшвидше розплутати найрезонаснішу справу. Найкраща подяка для дільничного інспектора – це щирі теплі слова від підопічних і побажання здоров’я його родині.

Марія Синельникова, ВЗГ ГУМВС України в Київській області

 



Повернутись на головну
Замовити VPS-хостинг
Зареєструвати домен / register domain ua
Free FTP for IP-camera