facebook  ДДСО

 
Новини
27-10-2011 12:01 | Переглядів: 270

День на посту або міліцейські сталеві нерви

Навіть найбільші й найрезонансніші справи проходять через неї – чергову частину Фатівського МВ міліції. Саме тут, у невеликій кімнаті за склом починаються усі розслідування. І починаються вони з банальної реєстрації черговим працівником міліції у журналі.

На зміні – черговий Валентин Зухар. Він заступив на службу о восьмій ранку, змінивши свого колегу Сергія Волинця. Здавалося б, робота чергового не потребує значних зусиль – приймай дзвінки та реєструй виклики, однак за цим стоїть велика відповідальність не просто перед керівництвом, а перед мешканцями міста й району та власною совістю.

«О восьмій годині збирається слідчо-оперативна група, тобто ті, хто чергує у добовому наряді. Це слідчий, дільничний, представник карного розшуку, експерт-криміналіст, водій чергової частини, ДАІ та працівники служби охорони. Спочатку проводиться інструктаж, на якому зачитуються всі орієнтування: де що викрали, кого розшукують, які злочини скоєно і таке інше. У нас ці списки щодня поновлюються, здебільшого крадіжками…» - розповідає Валентин Зухар.

Не зважаючи на професійний стаж, кожного дня на таких зборах проводиться інструктаж з особистої безпеки, адже життя, як відомо, не забавка. «Після інструктажу, слідчо-оперативна група заступає у наряд. Проводимо перевірку ізолятора тимчасового тримання, камер, де перебувать затримані, засуджені, арештовані. Це робиться з метою виявлення заборонених предметів: колючо-ріжучих, мобільних телефонів, предметів, за допомогою яких можна вчинити суїцид», - поволі продовжує розповідь пан Валентин. 

І тільки після того, як чергові переконалися, що ніяких порушень немає, слідчо-оперативна група отримує зброю та спецзасоби й заступає у наряд, щоб забезпечити фастівчанам та жителям району ще одну безпечну добу. І хоча важкі кримінальні злочини, на щастя, трапляються не часто – слідчо-оперативна група завжди на місці й готова в будь-яку хвилину приступити до виконання службових обов’язків. «Представники слідчо-оперативної групи знаходяться на робочих місцях. Нікуди їх не відпускаємо, тому що, не дай Бог, щось станеться: надійде повідомлення про злочин, вони повинні реагувати одразу. Згідно з наказом група повинна виїхати на місце пригоди протягом 10 хвилин. ДАІ по місту патрулюють, хоч їх і немає на місці – завжди на зв’язку. Якщо нам надійшов дзвінок про якесь ДТП, то ми з ними зв’язуємось і повідомляємо», - описує схему роботи черговий.

Обслуговувати район звичайно складніше, адже незважаючи на відстань до місця виклику, у міліціонерів є лише 10 хвилин. Та все ж вони мають вихід – спочатку зв’язуються з дільничним інспектором, і лише у разі, якщо він не зможе дати раду ситуації, слідчо-оперативна група з Фастова вирушає у район.

Черговий на посту за добу отримує близько 150 телефонних дзвінків, з яких лише до 50-ти стосуються справжніх злочинів, решта – або дитячі пустощі, або запитання, на кшталт, «який номер телефону приймальні мера?». З цим працівники міліції вже звиклись й радять передзвонити 109. Бувають, звичайно, й більш дивні випадки, коли телефонують психічно хворі чи підлітки, що не мають куди подіти енергію і нецензурно висловлюються у слухавку.

Тому то й так важливо для працівників міліції не лише бути мужнім та безстрашним, а й мати сталеві нерви.


Світлана Борщук, Фастівський МВ ГУМВС України в Київській області

 



Повернутись на головну
Замовити VPS-хостинг
Зареєструвати домен / register domain ua
Free FTP for IP-camera