facebook  ДДСО

 
Новини
20-11-2011 10:56 | Переглядів: 238

20 листопада - Всесвітній день пам’яті жертв дорожніх аварій

 На виконання резолюції Генеральної Асамблеї ООН щодо попередження дорожньо-транспортного травматизму кожну третю неділю листопаду в світі вшановують пам’ять жертв дорожніх аварій.

В результаті дорожньо-транспортних пригод щорічно в світі гинуть більше 1,3 млн. осіб, до 50 млн. – отримують травми та стають інвалідами. Половину всіх жертв складають представники уразливих груп - пішоходи, велосипедисти і мотоциклісти. Генеральна Асамблея ООН навесні 2010 року проголосила перше «Десятиріччя боротьби за безпеку на шляхах протягом 2011-2020 років», метою якого є зниження кількості випадків смертей та травмувань внаслідок дорожньо-транспортних пригод в усьому світі. Країни за цей період мають позбутись п’яти головних факторів ризику, таких як невикористання ременів безпеки та дитячих утримуючих пристосувань, захисних шоломів, вживання алкоголю водіями транспортних засобів, перевищення швидкості, відсутність належної шляхової інфраструктури. Особливу увагу належить приділити потребам найбільш уразливих груп учасників дорожнього руху. Витрати країн у зв’язку з ДТП становлять близько 4% від їх валового національного продукту. Вірогідність смерті під час ДТП можливо знизити при правильному використанні ременів безпеки - на 60%, при обов’язковому використанні спеціальних сидінь для дітей - на 35%. Шоломи дозволяють уникнути смертельних і тяжких травм голови на 45%. Виконання законів, регулюючих вживання водіями алкогольних напоїв, дає змогу зменшити кількість ДТП з цієї причини на 20%. При зниженні середньої швидкості руху на 1 км/годину аварій стає на 2% менше. Впровадження простих і низькозатратних інженерних заходів на шляхах дозволяє врятувати від загибелі тисячі людей.

Працівники Державтоінспекції Білої Церкви стурбовані кількістю ДТП і смертністю на дорогах, які потрібно невідкладно зупинити, адже з початку року на території міста зафіксовано 164 ДТП, в результаті яких загинуло 14 чоловік, 180 осіб травмовано. 44 дорожньо-транспортні пригоди сталось внаслідок вини пішоходів, 13 – через порушення правил дітьми. Працівниками ДАІ зафіксовано 12552 порушення правил дорожнього руху, з них складено 1032 протоколи на водіїв, що не пропустили пішоходів в передбачуваних для цього місцях. 

Цифри статистики не можуть передати страждань та економічних втрат значно більшого числа людей, які стикнулись з проблемою травматизму в своїх сім’ях, дружньому колі, на роботі. Всі учасники дорожнього руху мають дотримуватись правил поводження на дорогах, вчити цьому дітей. На думку начальника відділу Державтоінспекції Білої Церкви підполковника міліції Володимира Федорчука, для зниження аварійності на дорогах нашого міста потрібно в першу чергу поліпшити якість автодоріг, підвищити культуру поведінки учасників дорожнього руху, краще готувати водіїв. І чим раніше це буде зроблено, тим менше людей потраплятиме і гинутиме в ДТП.

Сьогодні боротьба з ДТП стала частиною національних стратегій розвинутих держав. Досвід країн, які досягли істотного зниження рівня смертності на дорогах, свідчить, що ДТП – це не стихійна подія, їх можна і треба попереджувати. У день пам’яті жертв ДТП 20 листопада 2011 року Державтоінспекція Білої Церкви закликає всіх небайдужих вшанувати пам’ять тих, чиє життя трагічно обірвалося на дорозі – включити на своїх автомобілях фари ближнього світла.

Світлана Лісовська,
помічник начальника Білоцерківського МВ
по взаємодії з громадськістю та ЗМІ



Повернутись на головну
Замовити VPS-хостинг
Зареєструвати домен / register domain ua
Free FTP for IP-camera