facebook  ДДСО

 
Новини
25-11-2011 13:21 | Переглядів: 456

Чергова частина: терпіння, відповідальність, уважність

З чого починається відділення міліції? Відповідь проста - з чергової частини. Саме сюди звертаються громадяни, - це центр, де володіють всією інформацією і втілюють її в практичні дії, щоб якомога швидше розкрити злочини. З чергової частини першої репортаж, присвячений роботі Білоцерківських районних правоохоронних органів.
 
Кожен робочий день тут починається з ... розводу. Так-так, саме так. Але тут ніхто нікого не розводить, у звичному розумінні цього слова. Просто так називається робоча нарада за участю особового складу, де перевіряється готовність до несення служби.
 
Отже, 08.15 ранку. Кабінет начальника районного відділення полковника міліції Олексія Кирильчука. Тут присутні дві слідчо-оперативні групи, тобто ті, хто чергує в добовому наряді й ті, хто цей пост здає. Це слідчі, експерти-криміналісти, дільничні, представники карного розшуку, водії чергової частини, ДАІ, працівники служби охорони. Під час наради проходить ознайомлення з оперативною інформацією за минулу добу, які злочини скоєні, до відома співробітників доводяться орієнтування по регіону, області, Україна. Далі зачитується інформація про всі надзвичайні ситуації, пов'язані з особовим складом, а також проводиться інструктаж з особистої безпеки, адже на службі трапляються різні ситуації, що часто становлять загрозу для життя. Після того як проведено всі організаційні міроприємства, слідчо-оперативна група отримує зброю та спецзасоби і заступає в добовий наряд.
 
У черговій частині постійно знаходяться два оперативних чергових: помічник начальника - оперативний черговий та помічник оперативного чергового. Саме з цієї кімнати починається розслідування всіх злочинів. Чергові приймають дзвінки, і навіть беруть участь у розкритті злочинів по «гарячим слідам».
 
 
Знайомимося з помічником начальника - майором міліції Сергієм Караульщук і його оперативним помічником - старшим сержантом міліції Денисом Царук. Сьогодні їх зміна. Графік чергувань у відділі - доба через троє. «Якщо підрахувати, то за десять років роботи в черговій частині, я три роки не ночував вдома», - жартує Сергій Караульщук.
 
За добу надходить 150-200 дзвінків, реєструється 25-30 заяв про злочини різного характеру. В основному це повідомлення про побутові злочини, заподіяння тілесних ушкоджень, крадіжки. При отриманні повідомлень від громадян черговий в обов'язковому порядку з'ясовує всі дані заявника - прізвище, дату народження, контактну інформацію. Ця інформація заноситься в журнал реєстрації. Без документації ніяк. Допомагає в роботі всеукраїнська база «Армор», де зберігаються відомості про різні злочини, а також детальна інформація про людей, які раніше притягувалися до відповідальності. Завдяки цьому буквально за лічені секунди черговий може з'ясувати інформацію, що допоможе розкрити той чи інший злочин. Після отримання дзвінка черговий сповіщає слідчо-оперативну групу, яка в терміновому порядку має прибути на місце виклику. Працювати непросто, адже населені пункти знаходяться на чималих відстанях, що вимагає різних витрат часу.
 
Комусь така складна процедура може здатися непотрібною. Здавалося б, працюєш в черговій частині, приймай дзвінки, реєструй виклики і нічого складного немає. Проте за цією, на перший погляд рутинною роботою, стоїть велика відповідальність. Адже від того, наскільки грамотно спрацює черговий значною мірою залежить успіх всіх служб та підрозділів у боротьбі зі злочинністю. Тут працюють професіонали своєї справи, справжні чоловіки, які в будь-яку хвилину готові допомогти.
 
Безсумнівно, чергова частина - це лице правоохоронних органів. Адже від того, наскільки оперативно чергові відреагують на звернення, зможуть правильно і швидко  організувати роботу так, щоб злочин було розкрито, залежить ступінь довіри населення до міліції.
 
Наталія Гончарова

 



Повернутись на головну
Замовити VPS-хостинг
Зареєструвати домен / register domain ua
Free FTP for IP-camera