facebook  ДДСО

 
Новини
29-11-2011 09:15 | Переглядів: 349

4 години з «Тайфуном»

 Працівників патрульної служби варто віднести до «найпублічніших» правоохоронців – вони завжди на людях, завжди у форменому одязі. Тож яким має бути взірцевий патрульний? «Патрульні - завжди на виду, тому перше, на чому я наголошую своїм підлеглим перед виходом на службу, - суворе дотримання дисципліни, законності та ввічливе ставлення до громадян» - розповідає виконуючий обов’язки командира Роти патрульної служби міліції Микола Романчук.

Ми вирішили побачити на власні очі та відчути, так би мовити, на собі усі нюанси служби патрульних. Для цього провели спільне патрулювання з нарядом підрозділу швидкого реагування. Співробітники даного підрозділу здійснюють оперативне реагування на повідомлення чергових частин, негайно проводять перевірку інформації громадян про злочини та пригоди. З моменту повідомлення про злочин – через 5 хвилин група «Тайфун» буде в будь – якій частині міста. Саме завдяки цьому і вдається розкрити чимало злочинів. 

8.00 – наш екіпаж: старший наряду старшина міліції Олександр Чередніченко та його колеги – сержант Олександр Москалець та молодший сержант міліції Роман Тарадай заступили на службу. Починаємо з патрулювання місць масового скупчення людей: ринків, автобусного та залізничного вокзалів.

9.00 – відбулося спрацювання тривожної сигналізації двох банків та магазину ювелірних виробів. Дорогою мені розповіли про «найсвіжіші» затримання. 3 листопада о 22.15 до міліції зателефонувала жінка і повідомила про те, що біля будинку №20 по вулиці М’ясна до неї підійшли два молодики і пригрозив фізичною розправою, забрали сумочку, в якій знаходився мобільний телефони та гроші. Працівники групи швидкого реагування отримали повідомлення і через 10 хвилин затримали одного з грабіжників, наступного дня оперативники затримали другого злочинця. Інший випадок затримання грабіжника був нещодавно, 23 листопада - вночі до чергової частини Білоцерківського міськвідділу міліції звернулась 24-річна дівчина. Вона повідомила, що незнайомий молодий хлопець, погрожуючи фізичною розправою, неподалік одного з місцевих кафе зірвав з її шиї золотий ланцюжок. Після того, як вони отримали орієнтування, розпочалося відпрацювання території. Досить швидко правоохоронцям вдалося натрапити на слід грабіжника. Правоохоронці встановили особу зловмисника та затримали його. Нападником виявився сімнадцятирічний учень 11-го класу. Однак, із прикрістю відзначаємо, що часом буває й навпаки, коли пограбовані звертаються до міліції не одразу, а в кращому випадку за добу з моменту скоєння нападу. А це, звичайно ж, значно знижує шанси впіймати грабіжників.
10.30 - надійшло повідомлення про те, що за адресою Пролетарська 8, невідомі пошкодили віконне скло квартири, 10.50 - подібне повідомлення , тільки в будинку по вулиці Таращанська 163. Проїжджаючи по вулиці Ярослава Мудрого помічаємо, як двоє неповнолітніх вирішили вияснити відносини, щоб попередити бійку співробітники міліції підходять до юнаків і проводять профілактичну розмову з молоддю.

11.00 – масив «Леваневського». Помічаємо місцевих наркоманів. Співробітники «Тайфуна» знають всіх наркоманів в обличчя. Під час патрулювання міста завжди проводять поверхневих огляд і якщо виявлені якісь порушення – затримують. За 10 місяців поточного року співробітниками РПС розкрито 55 злочинів, пов’язаних з незаконним обігом наркотиків, вилучено 652 грама наркотичних засобів. «Наші хлопці працюють і вдень і вночі. - розповідає старший наряду старшина міліції Олександр Чередніченко. В денний час наші завдання в основному націлені на недопущення незаконної торгівлі на вулицях Білої Церкви та профілактику вуличної злочинності, перевірку підозрілих осіб, а вночі затримуємо крадіїв, хуліганів, розкриваємо інші злочини, скоєні в громадських місцях та на вулицях міста».

За час нашого спільного патрулювання серйозних правопорушень і злочинів не сталося. Зупинили двох чоловіків, що смакували пивом на вулиці. Довелося пояснювати, що нині законом забороняється розпиття алкогольних напоїв у громадських місцях – обмежились усним попередженням. Також перевірили, чи часом не крадені у них телефони, звіривши їхні IMEI з базою мобілок, що перебувають у розшуку. За словами старшого наряду, таке затишшя на вулицях можна пояснити ще й тим, що час нашого спільного патрулювання припав на день. А згідно з аналізом стану злочинності, найбільше злочинів скоюється у вечірній та нічний час – з 16-ої до другої ночі, тому й максимальна кількість нарядів виставляється саме у ті години: «Здебільшого ми працюємо на попередження злочинів. Де є працівники міліції у формі, там зазвичай не скоюється правопорушення». 

Усю ніч група швидкого реагування патрулювала білоцерківські вулиці, виїжджала на сімейні скандали, виклики жителів міста. Після патрулювання запитала у співробітників роти патрульної служби міліції, як ви оцінюєте криміногенну обстановку в місті, на що вони відповіли: «Міліція свою роботу робить. Крім групи швидкого реагування, яка заступає на добове чергування, з 19 години вечора до 7 ранку в місто виходить 6 піших маршрутів і 2 автопатрулі. Хоча на таке велике місто патрулів явно замало. Тому й нарікають часом люди, що не видно в місті міліції. Зате, коли громадяни до нас звертаються, то, повірте, ми усіх вислухаємо й кожному намагаємось допомогти».

Світлана Лісовська,  Білоцерківський МВ ГУМВС України в Київській області



Повернутись на головну
Замовити VPS-хостинг
Зареєструвати домен / register domain ua
Free FTP for IP-camera