facebook  ДДСО

 
Новини
16-12-2011 14:36 | Переглядів: 278

Будні експертної служби

Коли мова заходить про розкриття того чи іншого злочину, то зазвичай ми віддаємо належно працівникам карного розшуку. Це справедливо, однак у процесі проведення оперативно-розшукових заходів важливу роль відіграє експерт-криміналіст, без участі якого не обходиться практично жоден виїзд оперативної групи на місце скоєння злочину. Ці таємничі люди непомітно для багатьох виконують складну і відповідальну роботу, яка допомагає знайти і викрити злочинців.

Відбитки пальців рук, сліди взуття, знаряддя злому, речовини біологічного походження, які залишає злочинець, інші мікрооб’єкти... Завдяки всіляким джерелам, тобто різноманітним слідам, що несуть відображену інформацію про подію, експерт-криміналіст може відповісти на багато здавалося б безнадійних питань і… зловмисник перестає бути невидимкою.  

Як розповідає начальник сектору техніко-криміналістичного забезпечення роботи Білоцерківського міського відділу міліції Андрій Васильович Майданник, прибувши на місце скоєння злочину, експерт намагається побачити, пронести через себе весь хід подій: де взявся зловмисник, яким способом проник, що де взяв, чи використовував при цьому рукавички, коли пішов. Таким чином вимальовується загальна картина злочину. 

«Практично неможливо десь побувати, не залишивши після себе жодних слідів, - переконаний Олександр Іванович Прокопович. - Інша річ, що сліди можуть бути різними». Практично кожен злочин має свою неповторну специфіку та особливості, тому експерт-криміналіст, щоб виконати свої завдання, повинен мати дуже широкі знання в багатьох сферах, розбиратися у всіляких механізмах, з’єднаннях, кріпленнях... По сліду, залишеному від кулі, криміналіст може визначити з якої зброї і як стріляли, по відбитках шин - марку автомобіля, по почерку - автора листа тощо.

Саме такі професіонали працюють в Білоцерківському МВВС. Спеціалісти нашого сектору мають допуски до проведення експертиз та досліджень із дактилоскопії, трасології, холодної зброї, технічної експертизи документів та почеркознавчих досліджень…. Серед співробітників особливо хотілося б відзначити Андрія Попкова, Олексія Скорбу, які несуть свою службу вже не один рік. Починали випускниками вузів, вчилися, працювали, набиралися досвіду й удосконалювалися. Тепер вони вже діляться тонкощами і секретами експертної справи зі своїми молодими колегами. Прикладом хорошої роботи початківців можуть слугувати провідний спеціаліст Прокопович та головний експерт Попков.

І нехай у них за плечима ще немає такого колосального досвіду, як у старших товаришів, у них є бажання і природна обдарованість, особливий талант. Адже далеко не кожен може стати хорошим експертом. 

Крім дуже добрих знань хімії, фізики, біології, математики ця робота вимагає спостережливості, терплячості, зібраності, аналітичного мислення, а також неабиякої пам’яті, психоемоційної стійкості і самоконтролю.

Саме експерт–криміналіст першим з оперативної групи входить у пограбовану квартиру або на місце вбивства: фотографує, фіксує відбитки пальців, оглядає, упаковує всі речові докази. Тож експерт-криміналіст виїжджає, іноді по кілька разів на добу, і вдень, і вночі, і в сніг, і в дощ. Після цього не одну годину відпрацьовує вилучене в лабораторії. Деякі, не дуже чіткі відбитки доводиться розглядати десятки разів різними способами. 

У цій професії необхідні залізні нерви, уважність, мобільність і відповідальність. А помилятися експерт не має права – адже саме від його роботи під час огляду місця скоєння злочину та зроблених висновків значною мірою залежить кінцевий результат зусиль багатьох служб міліції.

В кабінеті криміналістів ми застали за мікроскопом провідного експерта сектору техніко-криміногенного забезпечення роботи Білоцерківського міського відділу міліції Олександра Прокоповича.

Він присвятив улюбленій справі понад 30 років свого життя і вже давно міг би піти на заслужений відпочинок, та його колосальний досвід, теоретичні знання й практичні навички досі допомагають слідчим розкривати злочини та виявляти зловмисників.

Олександр Іванович працював ще в той час, коли білоцерківські експерти-криміналісти обслуговували Білоцерківський, Володарський, Тетіївський, Ставищанський райони та деякі інші райони області, доки там не з’явилися власні криміналістичні підрозділи. З того часу багато що змінилося. На допомогу експертам-криміналістам прийшла комп’ютерна техніка, нові, сучасні методи виявлення слідів, їх фіксації та досліджень, але ніхто не відміняв ті особисті та професійні якості, якими мусить володіти справжній експерт-професіонал. Бо прилади самі по собі нічого не виявляють, не досліджують, не аналізують і не роблять висновки, вони лише обробляють ту інформацію, яку заклала в них людина.

Провідний експерт міг би багато розказати цікавих історій, згадати жахливі злочини, криваві вбивства, з якими довелося мати справу за роки роботи в міліції. Та Олександр Іванович вважає, що головним у розкритті злочину є навіть не покарання злочинця, а недопущення подібного у майбутньому. При цьому криміналіст дає свої висновки і рекомендації, як попередити ту чи іншу подію у майбутньому. На відміну від численних кримінальних серіалів, які підкидають все нові ідеї «злочинів» та вчать як заплутати сліди. Хоча у справжніх професіоналів ці серіали викликають лише посмішку. Наприклад, як можна серйозно сприймати на екрані «експерта», який недбало кидає пістолет з відбитками пальців злочинця в пакет, потім може цей пакет зіжмакати або навіть покласти в кишеню (насправді експерт-криміналіст поводиться з такими речовими доказами дуже обережно, адже відбиток пальця, це, по суті, - жировий слід, який легко пошкоджується). 

На останнє ж наше, традиційне запитання: «Щоб ви хотіли побажати мешканцям Білої Церкви?» у міському відділі міліції відповіли: «Хочеться побажати людям більше впевненості. Не секрет, що зараз у суспільстві панують настрої на кшталт: «Я нічого не доведу. Чекати на справедливість не варто, проста людина ніколи не переможе,». Так, не переможе, якщо нічого для цього не робитиме. І, навпаки, ми маємо багато прикладів, коли люди, звернувшись за захистом своїх прав у відповідні органи, вигравали, здавалося, безнадійні справи. Тільки не потрібно боятися, слід діяти!» 
 

Алла Животова
 



Повернутись на головну
Замовити VPS-хостинг
Зареєструвати домен / register domain ua
Free FTP for IP-camera