facebook  ДДСО

 
Новини
16-12-2011 14:49 | Переглядів: 307

На роботі - 25 годин на добу

Коли хтось скоює злочин, варто було б подумати про те, що рано чи пізно прийдуть ВОНИ і покладуть обличчям на землю. Про роботу «на передовій» розповів заступник начальника відділу карного розшуку Білоцерківського міськвідділу міліції майор міліції Ярослав Володимирович Перков, який працює тут з 96-го року.

- Задача нашого відділу – розкриття тяжких, а головне, неочевидних злочинів, коли злочинця не затримано на місці злочину.
- Можна коротко описати механізм розшуку?
- Для кожного злочину існує свій алгоритм дій. Виясняються всі обставини злочину, його мотиви і спосіб скоєння, опитуються потерпілі, свідки і очевидці, далі йде відпрацювання раніше судимих, перевірка місць і закладів, що в подальшому можуть вивести на злочинця (наприклад ломбардів, а заодно потенційних каналів збуту, якщо була скоєна крадіжка).
- Чи кожен зможе стати опером?
- Необхідним навичкам можна навчити будь-кого, було б бажання. А от так званий «оперський фарт» є не в кожного. Проте головне - добросовісне ставлення до роботи. Тоді повільними, але впевненими кроками йтимеш до вирішення поставленої задачі. Звісно, не всіх влаштовує наш режим роботи, буває, доводиться вночі вилазити з ліжка і їхати на місце злочину.
- Кількість злочинів росте чи падає?
- Порівняно з минулим роком - незначне зниження кількості злочинів (1758 – у 2010 році порівняно з 1692 – у 2011 році) за рахунок зменшення кількості злочинців на свободі. А йдуть на нові злочини за простою логікою: цього разу не затримали, значить, і наступного разу ніхто не впіймає. Злочинець не зупиниться, поки його не зупинимо ми.
- Яких злочинів найбільше?
- Приблизно порівну грабежів і квартирних крадіжок. А от одна з морально найтяжчих категорій – «побутові» злочини, вони можуть зламати сім’ю, а нерідко і життя всіх її членів, коли один із батьків опиняється за решіткою, інший – в могилі, а дитина залишається сама. Основна причина – спиртне.
- За колишніми в’язнями «доглядають»?
- Всіх раніше судимих ставлять на облік. Слідкують за ними дільничні. А карний розшук перевіряє, якщо скоєно злочин і збігається якась інформація. Також є дактилоскопічна база, і виявлені на місці злочину відбитки пальців звіряються з тими, що є в базі даних.
- Як з роками змінився об’єкт крадіжок?
- Коли я прийшов у карний розшук в 96-му році, з квартир виносили все, що тільки можна: починаючи з постільної білизни й сервізів і закінчуючи побутовою технікою; зараз же виносять те, що може вміститися в кишені – гроші і коштовності.
- Навички злочинців удосконалюються?
- Так, вони ідуть в ногу з часом. Деяку необхідну інформацію отримують через Інтернет. До того ж, відсидівши строк у в’язниці, діляться між собою досвідом.
- Як уберегти свою оселю від грабіжників?
- Забудьте про розповсюджені замки «Калє» і подібні їм. Чого варта та лазерна висічка на ключах, якщо серцевина замка з поганого металу? Ставте сейфові замки (двосторонні, у формі метелика), відкрити їх дуже важко. Або старі замки, де ключ напівмісяцем – з ними грабіжнику теж доведеться пововтузитися. Не пошкодуйте грошей на броньовані двері і грати на вікнах – може, це і псує вид із вікна, зате безпечно.
А до дня працівника міліції я бажаю всім колегам оперської вдачі.

Спілкувався Віктор Осипенко
 



Повернутись на головну
Замовити VPS-хостинг
Зареєструвати домен / register domain ua
Free FTP for IP-camera