facebook  ДДСО

 
Новини
19-12-2011 09:13 | Переглядів: 358

Поліграф і жіночі міліцейські погони – справедливість і точність у розкритті найгучніших злочинів

 Незамінний помічник співробітників карного розшуку та слідства у Головному управлінні МВС України в Київській області – нехитрий пристрій поліграф. Завдяки дослідженням на приладі зазвичай розкриваються найрезонансніші та найтяжчі злочини. Апарат за допомогою шести спеціальних датчиків розпізнає пульс, серцебиття, кров’яний тиск, дихання та навіть реакцію рецепторів шкіри і м’язів. Він може стовідсотково підтвердити причетність підозрюваної особи до скоєння злочину або ж навпаки спростувати і зняти всі підозри з невинної людини.

Винайшли поліграф у США в 1911 році, у Росії диво-апарат, що фіксує правдиві емоції людини, поліграф «Крис» з’явився 1994-го, в Україні у міліцейському главку Київщини – 2009-го. Щоправда, на території Російської Федерації дані та висновки зафіксовані поліграфом законно використовуються в якості доказів на судових засіданнях, у нас нажаль такого закону і практики поки що немає. Втім використовується спецзасіб за згоди або через прохання самих підозрюваних і затриманих. 

Зі слів поліграфолога, капітана міліції ГУМВС України в Київській області Алли Круць, за два роки кропіткої роботи з апаратом, жодної похибки не сталося. Основна задача співробітника міліції і поліграфа – в жодному разі не нашкодити людині.

Алла Миколаївна працює у міліції вже десять років. Стати міліціонером мріяла з дитинства. До здійснення мрії дівчину спонукало прагнення до справедливості та бажання допомагати іншим людям. За останні два роки працюючи з поліграфом допомогти вдалося сотням людей. Жінка пригадує випадок, який трапився у 2009-му році. У лісосмузі Бориспільського району правоохоронці знайшли труп молодої дівчини з явними ознаками насильницької смерті. Вбивство шокувало та надзвичайно налякало всіх місцевих мешканців. Через деякий час з’ясувалося, що у скоєнні злочину підозрюється чотирнадцять осіб. Але після перевірки всіх їх на поліграфі виявилося, що жоден не винен. Винуватець зателефонував через рік і розповів, що убив свою дівчину за те, що вона його покинула. Перше, що спало міліціонерам на думку – чоловік чомусь на себе намовляє. Адже з моменту вбивства пройшло так багато часу. І знову дослідження на «детекторі» підтвердили всі слова зловмисника і навіть всі подробиці скоєння злочину.

У пам’яті Алли Круць закарбувався ще один цікавий випадок розкриття злочину за допомогою поліграфа. У травні 2011 року в Білоцерківському районі у реанімаційному відділенні лікарні від тяжкої черепно-мозкової травми помер чоловік. Потерпілий так і не прийшов до тями, тому не встиг нічого пояснити. Викликавши Аллу Миколаївну на місце злочину, колеги попросили її спробувати перевірити на поліграфі можливих свідків трагедії. Двоє підозрюваних від дослідження відмовилися і свою причетність до тілесних ушкоджень загиблого категорично заперечували. Втім перевірка свідків і спілкування з ними розставили всі крапки над «і». Стало відомо, як саме вдарили потерпілого, як він впав і навіть те, що чоловік і його кривдники були у нетверезому стані. Коли ж правоохоронці завітали до підозрюваних і розповіли їм, як ті били товариша, а потім намагалися приховати сліди злочину. Втім оперативники надали всі факти, що підтверджували вину чоловіків, останні зізналися та в усьому розкаялися. Відносно них порушили кримінальну справу за ч. 1 ст. 119 Кримінального кодексу України (вбивство з необережності). Санкція статті передбачає обмеженням волі на строк від трьох до п’яти років або позбавленням волі на той самий строк. 

Працювати з поліграфом легше ніж людьми, -- зізнається Алла Миколаївна. Адже для того щоб нікому психологічно не зашкодити і досягти правильних показників потрібно врахувати і дотриматися безлічі нюансів. Така співпраця з підозрюваним і свідками надзвичайно відповідальна та морально тяжка. Нерідко дослідження вирішує долю людини і її близьких. Під час перевірки значну роль відіграє щире спілкування, емоції, рефлекси та довіра. До того ж жінці-міліціонеру часто доводиться залишатися наодинці з різними людьми і зазвичай цьому сприяють неприємні обставини. Завоювати довіру та позбавити людину хвилювання, заварити смачну каву або чай і розкрити злочин може тільки справжній майстер своєї справи. Міліціонер з Великої букви і досвідчений фахівець Алла Круць допомогла розплутати сотні резонансних кримінальних справ і віднайти справедливість не одній сотні людей та багатьом сім’ям Київщини.

Марія Синельникова, ВЗГ ГУМВС України в Київській області

 



Повернутись на головну
Замовити VPS-хостинг
Зареєструвати домен / register domain ua
Free FTP for IP-camera