facebook  ДДСО

 
Новини
01-02-2012 12:09 | Переглядів: 369

Збитки від порушених кримінальних за махінації з землею в Київській області сягнули 81 000 000 гривень

Хабар – найпоширеніший нині спосіб вирішення питань у різних сферах послуг і життєдіяльності громадян. Особливою популярністю користуються земельні ресурси Київщини. Зі слів заступника начальника відділу протидії злочинам у сфері земельних відносин Управління Державної служби по боротьбі з економічними злочинами ГУМВС України в Київській області Руслана Петренко, лише в минулому році було зафіксовано близько сотні злочинів у сфері земельних відносин, серед них і факти хабарництва при спробі отримати ласий шматок землі незаконним чином.

Нещодавно за матеріалами міліції прокуратура Київської області порушила кримінальну справу стосовно міського голови і депутата міської ради одного з населених пунктів Київщини, котрі вимагали та отримали хабар в розмірі 190 тисяч гривень за продовження договору оренди земельної ділянки. Розпочалося все з того, що чиновник почав вимагати солідну суму грошей від одного з місцевих жителів за сприяння у вирішенні питання щодо виділення в оренду земельної ділянки розміром в 0,25 гектарів. Крім того кошти були потрібні й за продовження договору оренди земельної ділянки площею 0,5 гектарів. Втім діяльність хабарників припинили правоохоронці. Відносно не чистих на руку держслужбовців порушено кримінальну справу за ознаками злочину, передбаченого ч. 3 ст. 368 Кримінального кодексу Україні (одержання хабара в особливо великому розмірі або службовою особою, яка займає особливо відповідальну посаду, або за попередньою змовою осіб, або повторно, або поєднане з вимаганням хабара). Санкція статті передбачає позбавлення волі на строк від п’яти до десяти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю до трьох років з конфіскацією майна. Наразі проводяться слідчі та оперативно-розшукові заходи для встановлення інших осіб, причетних до цього злочину.

За зібраними співробітниками УДСБЕЗ ГУ МВС України в Київській області матеріалами прокуратурою порушено кримінальну справу стосовно сільського голови одного із сіл Київщини, який вимагав і отримав хабар за надання дозволу своєму односельчанину на будівництво житлового будинку. Вкотре винахідливий «начальник» скористався наданою йому владою та службовим становищем для збагачення власної кишені. Втім, місцевий житель звернувся до правоохоронних органів. Під час спецоперації зловмисника затримали його на гарячому при отриманні хабара. Тепер сільському голові загрожує до 10 років увязнення з конфіскацією майна. 
Зі слів Руслана Петренко, подібні випадки, нажаль, непоодинокі. Тільки в минулому році на Київщині за порушеними кримінальними справами до відповідальності притягуються 12 керівників сільських і селищних рад. Не рідкість й сумні приклади тих, хто за фахом своєї службової діяльності мали б сприяти збереженню земельних ресурсів, а натомість приймають участь в протизаконних махінаціях, - таких виявилося 14.

Наприклад, за даними УДСБЕЗ ГУМВС України в Київській області Іванківською міжрайонною прокуратурою порушено кримінальну справу за ознаками складу злочину, передбаченого ч. 2 ст. 368 Кримінального кодексу України відносно начальника та реєстратора районного відділу обласної філії одного з державних підприємств земельного кадастру. Співробітники установи вимагали та отримали хабар за реєстрацію та видачу двох державних актів на землю. Сума збитків по розслідуваних кримінальних справах становить понад 81 мільйон гривень. З них шляхом арешту і вилучення майна державі вже компенсовано 52 мільйона. Предметом злочинних посягань стали 567 гектарів земель, 88 гектарів – це землі лісового фонду. Наразі 73 гектара вдалося повернути у державну власність.
Співробітники міліції постійно проводять перевірки і профілактичні заходи з метою розкриття та попередження економічної злочинності у земельній сфері. Але вкрай важливо фіксувати такі злочини по гарячих слідах, тобто під час передачі хабарів. Було б добре, якби громадяни, кортим стало відомо про незаконні дії землевладців вчасно зверталися за допомогою до правоохоронців. Адже, якщо про злочин або вимагання хабара стало відомо після передачі грошей, довести протизаконність, затримати порушників і притягнути їх до відповідальності дуже важко.

Варто пам’ятати, протизаконне використання влади, службового становища і хабарництво в будь-якому вигляді жорстко карається тим же законом. Санкція ст. 368 Кримінального кодексу України передбачає від восьми до дванадцяти років позбавлення волі з позбавлення права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю і конфіскацію майна. 

Марія Синельникова, ВЗГ ГУМВС України в Київській області


 



Повернутись на головну
Замовити VPS-хостинг
Зареєструвати домен / register domain ua
Free FTP for IP-camera