facebook  ДДСО

 
Новини
29-08-2012 10:00 | Переглядів: 579

Неповнолітні правопорушники потребують допомоги спеціалістів

Незнання закону, негативний вплив оточення, важкий соціально-економічний розвиток... Всі ці та чимало інших факторів є причиною того, що сучасна молодь, неповнолітні часто стають винуватцями правопорушень або серйозних злочинів. Особлива увага правоохоронців направлена на юних зловмисників, яких нерідко ще можна врятувати з кримінальної стежини. Головне – знайти правильний підхід. Неповнолітній, який одного разу помилився, зовсім не обов'язково стане закоренілим злочинцем, і місія співробітників міліції – допомогти йому стати повноправним членом суспільства.

Поширеним злочином серед підлітків є крадіжки. Спонукальним мотивом часто виступає заздрість, адже у цьому віці бажання бути не гірше за інших виявляється особливо гостро і може підштовхнути до необдуманих вчинків. На сьогоднішній день проблема правопорушень неповнолітніх є і залишається однією з гострих проблем українського суспільства. Над пошуком шляхів її вирішення працює широке коло фахівців різних наукових галузей: кримінології, юриспруденції, психології, педагогіки, соціальної педагогіки, соціології, правознавства тощо.
За статистичними даними на сьогодні злочинність неповнолітніх має таку структуру: злочини, пов’язані з наркотиками – 2,8 %; хуліганство – 6,2 %; крадіжки – 70,5 %; злочини проти життя та здоров’я – 2,1 %; інше – 9,4 %.

Злочинність серед молоді все більше набуває групового характеру. Кількість законопорушень, учинених групами, становить понад 70 %. Щодня підлітки в Україні вчиняють понад 100 злочинів, у тому числі одне вбивство або злочин із заподіянням тяжких тілесних ушкоджень, одне зґвалтування, два-три розбійні напади, вісім пограбувань, сімдесят крадіжок приватного та державного майна.
Таких молодих людей, як і всіх, хто колись потрапляв у поле зору правоохоронців, ставлять на облік у секторі кримінальної міліції у справах дітей Фастівського МВ міліції ГУ МВС України в Київській області, де за ними здійснюється контроль. З березня 2012 року очолює цей відділ майор міліції Олег Самар. Тридцятирічний міліціонер переймається долею підростаючого покоління Фастова та криміногенною ситуацією у місті.

Олег Миколайович родом з Черкас, закінчив Національну академію внутрішніх справ, у правоохоронних органах працює з 1999 року. Про специфіку своєї роботи правоохоронець розповідає не охоче, проте цілком розуміє всю відповідальність перед суспільством.
- Олегу Миколайовичу, cкажіть, будь ласка, яка статистика злочинів, які скоюють неповнолітні, у Фастові?
- Порівняно з відповідним періодом минулого року, кількість злочинів, які скоїли неповнолітні не зросла, що є результатом профілактичних робіт, що проводять з молоддю працівники міліції. Найчастіше це крадіжки особистого майна, мобільних телефонів, пограбування дачних будинків.

- А які зазвичай причини таких дій неповнолітніх?
- Причини й умови скоєння злочинів неповнолітніми загалом такі самі, що й зумовлюють злочинність дорослих. Це такі самі негативні явища і процеси, що відбуваються у суспільстві на макро- та мікрорівні. Але з урахуванням особи неповнолітнього вони мають певну специфіку, що пов’язана з особливостями соціально негативних потреб та інтересів неповнолітніх правопорушників. Найхарактернішими властивостями неповнолітніх є їх бажання утвердитись, романтизм, почуття ліктя (згрупованість), інтерес до забороненого «плоду» та інше. Дорослі покликані допомагати молоді розвиватись у позитивному напрямі, блокуючи напрямки, що мають яскраво виражений негативний характер. Це означає, що потрібен послідовний процес виховання підлітка в сім’ї, школі, на виробництві. На жаль, цей процес здійснюється не завжди. А якщо на неповнолітнього справляється явно негативний вплив або його ігнорують як особистість, психологічні якості його як особи набирають антисоціальної спрямованості.

- Які профілактичні засоби застосовують працівники міліції стосовно неповнолітніх у Фастівському МВ міліції?
- Удосконалення попередження злочинності неповнолітніх є нагальною проблемою сучасності, що потребує комплексного вирішення. В умовах ринкових відносин та демократичних перетворень попередження злочинності неповнолітніх не може спиратися лише на ентузіазм населення, навчальну чи трудову дисципліну, як це було у радянські часи.
- Співробітники правоохоронних органів постійно проводять лекції у навчальних закладах міста, спілкуються з дітьми з неблагополучних родин, з батьками тих, хто став на хибний шлях. Наша ціль не ув’язнити неповнолітніх правопорушників, а уникнути подібних вчинків у подальшому житті. Адже не завжди такі діти стають на злочинний шлях.

 

Світлана Борщук, помічник начальника Фастівського МВ по взаємодії з громад кістю та ЗМІ Світлана Борщук
 



Повернутись на головну
Замовити VPS-хостинг
Зареєструвати домен / register domain ua
Free FTP for IP-camera