facebook  ДДСО

 
Новини
06-02-2013 12:23 | Переглядів: 192

Один день з дільничним інспектором міліції

Напевно, нелегко найти серед служб і підрозділів міліції співробітників, які б віддавали роботі стільки часу, як дільничні інспектори. Міліціонери цієї служби – люди стійкі та вірні своєму покликанню, професіонали, які свою енергію та знання вкладають у розкриття злочинів, профілактику правопорушень, несуть людям справедливість, гуманність, впевненість у завтрашньому дні.

Відділ дільничних інспекторів є одним із найчисельніших відділів міліції. Давно відомо, дільничний – це народний міліціонер, якого люди мають знати, довіряти і співпрацювати з ним. Що керує людиною у виборі такої нелегкої професії? Напевно, кожен з нас знає своє місце у житті та прагне займатися справою, котра до душі. Робота дільничного інспектора досить складна. Майже кожен громадянин міста чи села опинявся в ситуації, коли потрібно було звернутись за допомогою до дільничного інспектора. Саме він, як універсальний міліціонер, входить в кожну сім'ю, вивчає проблеми людей, у межах своєї компетенції вирішує їх та намагається допомогти. Це люди, які постійно на виду, працюють з раннього ранку до пізнього вечора, практично без вихідних, щодня спілкуються з населенням і дуже часто в одній особі поєднують і слідчого, і оперативника, і психолога, і соціолога. Як правило, громадяни в повному обсязі оцінюють роботу дільничного лише тоді, коли на них звалюються біди чи негаразди. В таких випадках люди розуміють, що їм може допомогти людина в погонах, яка є найближчою до них - дільничний.  

Щоб детальніше і об'єктивніше розповісти про роботу місцевого «шерифа», вирішили побачити все на власні очі. Ми побували в одному із районів міста Біла Церква на дільниці №2. Дільничний інспектор відділу ДІМ Білоцерківського МВ (з обслуговування міста Біла Церква та Білоцерківського району) лейтенант міліції Богдан Пастушенко розповів, що крім заяв, дільничним доводиться перевіряти за місцем проживання чи реєстрації осіб раніше судимих, які перебувають під адміністративним наглядом та тих, хто формально підпадає під адміннагляд, тобто таких, котрі вже мають кілька судимостей.

– Чому саме Ви вибрали службу дільничного інспектора? Адже це доволі непроста робота, так як доводиться спілкуватися з різними верствами населення, а також, з людьми, що вже мали судимості, виявляти правопорушення, втихомирювати сімейні скандали і таке інше.

– Так, робота дільничного не є простою, - погоджується Богдан, - я лише півтора року на службі, та вже розуміюсь на справі. Майже цілий день доводиться бути на ногах. Тим більше, мікрорайон, який я обслуговую, майже повністю забудований багатоповерхівками, де проживає чимало людей. Моє завдання – це перш за все кожного вислухати, прийняти рішення для вирішення проблеми, дати пораду. Напевно, це і приваблює, адже ти постійно в русі і в роботі.

– З якими питаннями звертаються до Вас мешканці мікрорайону?

– Переважно, це сімейні конфлікти, дебош, сварки. Такі випадки бувають чи не щодня. Також, як я вже говорив, у цьому мікрорайоні проживає багато пенсіонерів, тому часто люди похилого віку скаржаться на шум з боку сусідів чи на своїх вже дорослих неродових дітей, які зловживають спиртними напоями та створюють стареньким нестерпні умови.
Разом із дільничним ми відвідали місцеву мешканку, яка раніше зверталася за допомогою у вирішенні сімейного конфлікту. Побачивши свого дільничного, жінка зраділа його візиту і розповіла, що бувший чоловік, який проживає в одній квартирі, і надалі створює їй нестерпні умови проживання. Відзначила, що після періодичних візитів дільничного, який проявив до її проблеми велику увагу і співчуття, чоловік став менш агресивний по відношенню до неї. Висловила вдячність правоохоронцю за його людяність і доброту.

- Які із завдань і обов'язків, які з них вважаєте найважливішими?

– Безумовно, виконувати треба всі, на те вони і є обов'язками. У полі зору дільничного постійно перебувають громадяни, які вже стали на стежку злочинності, особи, які схильні до вживання наркотичних речовин та зловживання спиртним. Без уваги дільничних інспекторів Білоцерківського міського відділу міліції не залишаються і люди похилого віку, які в процесі спілкування мають можливість висловити свої зауваження та пропозиції. Періодично, ми відвідуємо і власників спецзасобів та гладко ствольної зброї з перевірками та попередженнями щодо пильності у їх зберіганні. Також моїм завданням як дільничного, профілактична робота серед населення щодо зменшення правопорушень, а також, злочинів, скоєних на побутовому ґрунті і в стані алкогольного сп'яніння.

– Як сім'я ставиться до вашої роботи, зважаючи на такий напружений графік?

– Мої рідні мене розуміють і підтримують. Допоки я не пішов на службу в міліцію, мої батьки вважали, що робота міліціонера не така вже й складна. Наразі, вони вже іншої думки і з повагою та розумінням ставляться не тільки до мого вибору, а й до всіх інших правоохоронців. Я не шкодую про обрану професію і в майбутньому бачу себе кваліфікованим фахівцем-правоохоронцем.

Молодий дільничний лейтенант міліції Богдан Пастушенко, переглянувши свій денний план роботи, направився по іншим адресам, де його присутність та участь необхідна громадянам, а ми поїхали до дільничних, район обслуговування яких є сільська місцевість Білоцерківщини.

– Якими якостями повинен володіти дільничний інспектор міліції сьогодні?, - з таким запитанням ми звернулися до старшого дільничного відділу ДІМ Білоцерківського МВ (з обслуговування міста Біла Церква та Білоцерківського району) майору міліції Юрія Карпенка.

– Як сьогодні, так напевно і колись, в першу чергу дільничний має бути хорошим психологом. Знайдеш підхід до людини – будеш найкращим «шерифом» на своїй дільниці. Так само наполегливість і професіоналізм – якості, без котрих неможливо працювати з людьми. Дільничного часто називають обличчям міліції. Тому дуже важливо, щоб дільничний користувався повагою і довірою серед мешканців.'

Юрій Карпенко розповів, що дільниця обслуговування № 14 має межі між трасами Київ-Одеса та Біла Церква-Володарка і граничить зі Ставищанським районом. Хоча територія велика і населені пункти віддаленні один від одного, дільничні поспівають відвідати всі села, які вони обслуговують, провести прийом громадян у визначені графіком часи, а також, коли є потреба в їх присутності та вирішенні проблемних питань жителів сіл.

- У своїй повсякденній діяльності, - продовжив Юрій, - дільничний, завжди та в усьому, розраховує на допомогу, підтримку та довіру населення, громадських помічників, активу селищних рад, педагогічних колективів шкіл. Взаємна довіра - звідси і позитивні результати роботи. Повага та авторитет не приходять самі по собі – вони є результатом щоденної клопіткої роботи. Мій стаж роботи в даній службі вже дев’ять років і я надалі планую продовжити свою службу саме у відділі дільничних інспекторів міліції – завжди знаходитись серед людей і служити для людей.

Спочатку ми завітали до селищної ради с. Мала Вільшанка і впевнились, що свого дільничного люди добре знають. Жінки стали переповідати міліціонеру про сельчан, які в кого є проблеми, а в кого є і радісні новини. Доповнюючи одна одну, стали хвалити свого дільничного за добросовісне виконання обов’язків, людяність та добру вдачу.

Поїхали далі. В с. Озерне нас зустрів помічник дільничного старший прапорщик міліції Олександр Цимбал. Він людина скромна і неговірка, та за нього і про його роботу ми почули від людей. Разом із дільничним ми пройшли по одній із вулиць і засвідчились в тому, що його не тільки знають, а і відносяться з довірою та повагою. 

Зайшли в двір, де проживає одиноко пенсіонер, запитали чи є які проблеми. Чоловік відповів, що років з чотири назад до його оселі намагалися влізти злодії, іншого разу ходили попід вікнами і зазирали чи є хто в домі – страшно було. А потім звернувся до нас і каже: «Наші дільничні – хлопці хороші та відповідальні, вони завжди прийдуть на допомогу, та все ж їх на всіх нас не вистачить. А візьміть ще до уваги те, що їм від села до села які кілометри долати, щоби дібратися того хто потребує допомоги! На мою думку, необхідно в таких великих селах створювати відділ жандармерії та й ще й транспортом забезпечувати! Це так вважаю не тільки я, а й всі сільські люди. От тоді буде порядок!». 

Сільський голова Володимир Антонюк виділив для дільничних в приміщенні сільради кімнату для прийому громадян, а надалі планує ще й збільшити приміщення. Співпраця сільського активу і дільничних відчутна – з негативними проявами та правопорушеннями борються разом спільнотою.

Один день в роботі дільничного інспектора міліції став свідченням того, наскільки важлива правозахисна функція працівників міліції.

Люди з вдячністю і гордістю відгукувались про своїх дільничних, відзначаючи їх професіоналізм, порядність та доброзичливість. А це і є вищою оцінкою роботи – коли про тебе кажуть гарні слова і дякують за роботу.

Прийом заяв, скарг, повідомлень, їх розгляд і ухвалення по них рішень – це тільки мала частина обов’язків, покладених на дільничних інспекторів. Їх обов’язки – попередження та припинення адміністративних правопорушень, розкриття злочинів, скоєних на території обслуговування. Із цими обов’язками вони справляються добре. За 12 місяців 2012 року дільничними інспекторами Білоцерківського МВ (з обслуговування міста Біла Церква та Білоцерківського району) було складено 6842 адміністративних протоколів за різними правопорушеннями, розкрито 107 злочинів (крадіжки, грабежі, спричинення тілесних ушкоджень).

Тож, довіра народу, щира вдячність громадян є найвищою оцінкою діяльності інспекторів міліції.

Тетяна Гадомська, спеціаліст сектору зв’язків з громадськістю Білоцерківського МВ (з обслуговування міста Біла Церква та Білоцерківського району


 



Повернутись на головну
Замовити VPS-хостинг
Зареєструвати домен / register domain ua
Free FTP for IP-camera