facebook  ДДСО

 
Новини
24-04-2013 11:04 | Переглядів: 102

На Київщині за результатами ДНК-експертизи з двох хлопців зняли підозру у груповому зґвалтуванні

Вже більше трьох місяців в Науково-дослідному експертно-криміналістичному центрі при Головному управлінні МВС України в Київській області проводять ДНК-експертизи. Постійно аналізуючи відповідність біологічних зразків, знайдених на місці злочину, із зразками, отриманими від підозрюваного, і встановлюючи спорідненість за характеристиками ДНК єдиний фахівець молекулярно-генетичної лабораторії підполковник міліції Олена Костильова протягом цього часу зробила 43 дослідження, ще 50 – знаходяться на виконанні. З появою в столичному регіоні можливості ДНК-аналізу навантаження на працівника постійно зростає, а штат потребує розширення.

За словами Олени Анатоліївни, існує кілька причин, через які молекула ДНК така приваблива для використання в судовій ідентифікації: по-перше, кожна людина в світі генетично індивідуальна (окрім однояйцевих близнюків), по-друге, генетична інформаціє не змінюється протягом всього життя і по-третє, молекула ДНК стійка до впливів навколишнього середовища, що дозволяє ідентифікувати людину по закінченні навіть дуже великого терміну давності.

Безсумнівною перевагою використання методу є те, що навіть мізерно малої кількості зразка виявляється достатньо для проведення аналізу. Крім того, в якості вихідного матеріалу для виділення ДНК можуть бути використані кров, сперма, слина, волосся, кісткові тканини - будь-які зразки, що містять хоча б кілька клітин. 

Судимість за зґвалтування

24-річна мешканка міста Славутич, що на Київщині, в листопаді минулого року звернулася до правоохоронних органів із заявою про те, що під час спільного розпиття спиртних напоїв двоє знайомих зґвалтували її. Хлопці 25-ти та 28-ми років навідріз відмовлялися підтверджувати факт будь-яких протиправних дій відносно заявниці. Цього ж дня медики провели відповідний огляд, проте окрім кількох синців на спині та колінах, прямих доказів зґвалтування виявлено не було.

Через місяць дівчина повідомила, що вагітна і хоче в будь-якому випадку позбавитися дитини, довівши всім, що двоє нелюдів і досі ходять на свободі. На сьомому тижні вагітність було перервано. Дівчина наполягла на використання ненародженого ембріону під час експертизи з метою встановлення причетності насильників.

Порівнявши ДНК-профілі підозрюваних в зґвалтуванні з ДНК ненародженого хлопчика, експерт Науково-дослідного експертно-криміналістичного центру при ГУМВС України в Київській області встановила, що заява про зґвалтування – сущий наклеп. Жоден з хлопців не причетний до злочину. Яку мету переслідувала дівчина, вбиваючи ненародженого сина, сказати важко, а от її надмірна наполегливість врятувала двох невинних людей від дванадцяти років в’язниці і назавжди змила з них тавро насильників.

Поховати за християнськими канонами

Восени минулого року до Сквирського райвідділу міліції звернулася жінка з проханням відшукати її зниклу доньку. 27-річна дівчина, залишивши маленького сина на виховання батькам, поїхала до столиці в пошуках кращих заробітків. Заявниці було відомо лише те, що донька винаймає в Києві житло та працює.

Коли ж матір отримала посилку поштою, в якій знаходився паспорт дівчини, всередині все обірвалося. Жити в невіданні виявилося найжахливішим.

Проаналізувавши всі обставини, правоохоронці відштовхнулися від найгіршого і, на жаль, не помилилися.

Із зразка крові невпізнаного трупа жінки, який виявили неподалік столичної кільцевої дороги, експерти виділили ДНК. Цей профіль порівняли з ДНК-профілями батьків зниклої сквирської дівчини і отримали безсумнівний результат. Похована під номером невпізнана жінка виявилася їхньою дочкою. Тепер, отримавши дозвіл на ексгумацію, родичі зможуть поховати тіло за християнськими канонами.

Юлія Сінчак, ВЗГ ГУМВС України в Київській області
 



Повернутись на головну
Замовити VPS-хостинг
Зареєструвати домен / register domain ua
Free FTP for IP-camera